Открийте ни и в

BG Училища САЩ&Канада

Българите в Чикаго сред първите участници в „Розите на България“ (ВИДЕО)

Сибила Патси

публикувано

на

Българското хоро има силата да ни сплотява, да ни кара да сме горди за това, че сме родени в България, или за това, че нашите майки и бащи са родени там. Министерството на образованието и науката (МОН) успя да заинтригува и развълнува сънародниците ни зад граница с инициативата си „Розите на България“, планирана за 11 май ( Деня на славянските братя Кирил и Методий), в която деца и родители от българските неделни училища по света се хващат на кръшно хоро, което да символизира връзката ни с всичко изконно. Над 50 школа от цял свят са заявили участие, включително от САЩ и Канада.

Малко българско училище от чикагското предградие Елк Гроув бе едно от първите в Северна Америка, което записа участие в проекта. Учениците там показаха своето хоро в събота, 5 май. Освен задължителното право хоро децата изпълниха и други танци в неравноделни ритми. Публиката аплодира бурно както танците, така и изпълнението на песента „Една българска роза“ на покойния Емил Димитров. Сред присъстващите имаше и немалко американци, които бяха много впечатлени от нашите традиции. Специален поздрав за участниците и гостите на своеобразното тържество отправи генералният консул на България за Чикаго Иван Анчев. В правото хоро се включи почти цялата публика. Ръка за ръка, танцуващите се хванаха в неразделна дълга редица и не спряха, докато музиката не свърши. Така замисълът на училището да участват в „Розите на България“, като танцуват на поляната, подобно на селски събор, в който да могат да се включат всички, се осъществи по един запомнящ се начин. „С тази прекрасна инициатива показваме, първо, красотата на България – нейните рози, на второ място – представяме нашата култура пред чужденците, и на трето – изразяваме сплотеността на нашата нация“, заяви специално за BG VOICE господин Анчев. „В Чикаго участват още три училища, така че ние тук имаме достойно представяне“, добави още той. Останалите представители за Чикаго са „Света София“, „Джон Атанасов“и „Нов живот“. Други градове в Щатите, които участват, са Вашингтон, Лос Анджелис, Ню Йорк, Пенсилвания, а за Канада – Торонто, Брамптън и Монреал.

Партньори на МОН в провеждането на „Розите на България“ са Министерството на външните работи, дипломатическите представителства в чужбина, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина. Музиката, избрана да звучи за своеобразното хоро на единението, е „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на Българското национално радио, хора на фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хора „Космически гласове“.

„Главните виновници, така да ще каже, за днешния празник са хореографите Константин Маринов, Ирена Новакова, София Богоева, Гергана Чинчинова, Мария Маринов и Лили Иванова, които водят осем танцови състава“, каза Живка Петрова, директор на Малко българско училище. „Благодарности още към Галина Николова, ръководител на нашата вокална група, и на множество родители, които се занимаваха със снимки и подреждане на съставите, както и на двете фирми, които осигуриха почерпката – „Загора“ и „The health cousine“. Разбира се, най-голямата подкрепа дойде от Министерството на образованието, благодарение на която успяхме да допълним костюмите на големия танцов състав и това помогна на участниците да са толкова красиви“, сподели още директорката. Госпожа Петрова отбеляза още, че смята да предложи на МОН

„Розите на България“ да стане ежегодно събитие. Тя заяви, че това, което ще мотивира допълнително учениците да посещават българско училище, а техните родители да ги водят, е „осигуряването на повече празници за малки и големи“, а „Розите на България“ е повече от празник, защото създава атмосфера за изграждане на онези невидими мостове към Родината, които са ни нужни толкова много. Госпожа Петрова даде за пример и специалния Ден на училищната фланелка, който децата очакват винаги с интерес и голямо нетърпение. Тази година този ден съвпада с проекта „Розите на България“ и много от децата носеха блузите си от училището, което показва, че те наистина се радват на всеки празник и това за тях е удоволствие от заниманията.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG Училища САЩ&Канада

Българчетата от училищата в чужбина могат да се върнат да учат в България без приравнителни изпити, дори да са учили български дистанционно

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Заради пандемията МОН позволява на българските деца в чужбина да се върнат да учат в България без да полагат задължителни изпити по български език, история и география.

„На учениците, които завършват електронно обучение без присъствени часове, досега не можеха да се издава удостоверение за завършено обучение по стандарта на МОН, а само да сертифицират онлайн знания“, казва Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граници и училищна мрежа“ в МОН, пред БНР.“Сега ще могат да получат това удостоверение, с което могат да се завърнат в България, без да полагат приравнителни изпити“, добавя тя.

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина. Те могат да избират присъствено или дистанционно обучение, но в предвид ситуацията с коронавируса мнозинството, ако не и всички вероятно ще изберат електронното обучение, за да гарантират здравето на децата и учителите.

Кандидатстващите в български университети българчета от чужбина могат да се възползват от онлайн кандидатстването. български език вече е признат и включен в програмата „Сертификат за двуезичност“ в САЩ, припомнят от МОН. Българският език в САЩ чрез сертифициране е признат в щатите Илинойс, Минесота, Мичиган, Мериленд, Масачузетс, Вирджиния, окръг Колумбия и Северна Каролина. Полученият сертификат ще дава допълнително предимство на учениците от българските неделни училища при кандидатстване в университет, тъй като много от висшите училища в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата.

Сертификатът за ниво на владеене на български език носи преференции и за младите българи от чужбина, желаещи да продължат образованието си в България. Изменена е Наредбата за прием на студенти в държавните висши училища. Предвидена е възможност оценката от сертификата, с минимално ниво не по-ниско от В2, да бъде зачитана по решение на Академичния съвет на висшето училище като балообразуваща оценка за отделни специалности.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ&Канада

За Великден – Малко българско училище купува сграда

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия

След близо две години усилия, провалени първи преговори и организирана подкрепа българската общност в Чикаго изглежда ще има училище, което ще се помещава в собствена сграда. Малко българско училище е на път да приключи успешно преговори за закупуването на своя постройка, научи BG VOICE.

След като пропадна първоначалният вариант за купуване на училище в Elk Grove Township заради промяна в позицията на общината, екипът на МБУ се насочи в търсене на ново място. Преди година те се спрели на бившето лютеранско училище Emmanuel Lutheran School в Дес Плейнс. Адресът е 820 Lee St, Des Plaines. След сложни преговори между собственика на сградата и градската управа сделката получи одобрение във вторник вечерта на публично обсъждане на Planning and Zoning Board в Дес Плейнс. Бордът одобри условията по сделката и изискванията на града за оперирането на сградата.

Заради късния час, в който BG VOICE научи информацията, не успяхме да получим коментар от ръководството на МБУ преди редакционното приключване на броя, но преди време те потвърдиха, че са на финалната права по закупуването на сграда в района на Дес Плейнс.

Очаква се сделката да бъде финализирана до края на май и от училището да влязат във владение. Предстои много работа по изкарването на нужните лицензи и разрешителни, за да може училището да започне да функционира вероятно от следващата учебна година.

Новата сграда на Малко Българско Училище

Emmanuel Lutheran School е вакантно от 2015 година и разполага с 13 огромни класни стаи, спортна зала със сцена за театрални представления и още помещения.

Това ще е първото частно българско училище със собствена дом в чужбина. По време на комунистическия режим е имало 5 държави със собствени сгради – Будапеща, Москва, Берлин, Прага и Братислава, като само последните две продължават да функционират.

Малко българско училище обаче успя да постигне невероятната си цел без държавно финансиране и само за две години. Училището проведе множество благотворителни концерти и акции, с които успя да привлече близо 166 хиляди долара от дарения според последна справка в тяхната GoFundMe страница.

В момента Малко българско наема цял етаж всеки уикенд в Elk Grove High School, за да събере над 600-те деца, които учат там.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG деца в САЩ

Българите в Долината отпразнуваха 3 март с вицепрезидента Йотова

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

За 8-ма поредна година българите в Долината отбелязоха 3-ти март в БУ ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘. Тази година специални гости
бяха официална делегация начело с Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, Посланик Тихомир Стойчев, Генералният консул Веселин Вълчев, трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг (Деси Кирова) и трикратният световен шампион по таекуондо Антон Касабов. Актьорът Димитър Маринов и боксьорът Кубрат Пулев също бяха на празника

В словото си Илияна Йотова каза че, „Силният български дух властва днес в тази зала – от най-малките до най-големите в българската общност“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова определи училище „Св. св. Кирил и Методий“ като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.

Тържествената церемония започна с химните на България и САЩ в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева. Най-големите сладури в училище посрещнаха с песни и стихчета Баба Марта, дошла да закичи мартеници и тази година на всички присъстващи, а после зарадваха мама с цвете по случай предстоящия празник 8-ми март.

На празника участие взеха възпитаници на „Св. св. Кирил и Методий“, които изнесоха рецитал, а след това и показаха завидни умения по народни танци. Българите в Ел Ей видяха танцьори от танцови групи ,,Хоротропци‘‘ и ,,Лудоноги‘‘ с ръководител Веси Василева.

А накарая изпълнението на славея от Тракия Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов вдигна всички на хоро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Урокът на “The Handmaid’s Tale” – да останем будни

През миналата седмица започна вторият сезон на сериала на HULU "The Handmaid's Tale" ("Историята на прислужницата"). Той е базиран на...

Затвори