Открийте ни и в

Криминални

Българка, обвинена в измами с имоти за $17 млн., съди адвокатите си и главния прокурор на Ню Йорк

публикувано

на

Българка, обвинена в имотни измами за милиони долари, съди двама от бившите си адвокати по делото и бившия главен прокурор на Southern District of New York Прит Бахара, защото според нея с обвиненията си прокуратурата се опитвала да опетни името й като представител на Републиканската партия. Освен това сънародничката ни е подала множество съдебни искове срещу различни фирми, за всички тях твърди, че са я обвинили в измами и нарушения неоснователно.

52-годишната Антоанета Йотова, живееща в Холивуд, Флорида, е обвинена в конспирация за извършване на банкови измами и подаване на фалшиви заявления до The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Тя е арестувана през януари 2017 година заедно със съпруга си Исак Алмалех – 64-годишен мъж, който според обвинението е неин съучастник в схемата. Властите казват, че Йотова и Алмалех са подправяли документи, с които претендирали, че са собственици на недвижими имоти в Ню Йорк и Флорида, и след това са използвали тези документи за преследване на жители и наематели.

Дългото федерално обвинение описва как Йотова и Алмалех избирали жилища, които са собственост на банки (foreclosures), застраховани от FDIC. Веднъж станали собственост на банките, тези жилища били предавани на различни финансови институции чрез документ за собственост на имот, или т. нар. deed. Тогава според обвинението Алмалех и Йотова подавали фалшиви и подправени Warranty Deeds, които променяли трансфера на тези жилища от финансовите институции, в които е трябвало да отидат към някои от компаниите и организациите, които били притежание на обвинените. Исак Алмалех, който бил регистриран нотариус във Флорида, се подписвал от името на институциите, а Йотова – от името на компаниите им.
Обвинителният акт посочва, че двамата са приложили схемата за най-малко 7 жилища в Но Йорк на обща пазарна стойност от $4,370,372 и други 35 жилища в Маями, Флорида, на стойност $13 милиона долара.

Според властите обвиняемите въртели схеми с тези организации и фирми на тяхно име:

– New York Sport Foundation, която е регистрирана като организация с нестопанска цел (non-profit organization). Йотова е вписана като президент на компанията, а Алмалех е изпълнявал длъжността вицепрезидент. В уебсайта на организация пише, че тя се занимава с благотворителна дейност, свързана с фитнес и спортни дейности в цялата страна.
– New York Mortage Corporation, чийто президент също е Антоанета Йотова, е корпорация, регистрирана в Уайоминг чрез организацията й с нестопанска цел.
– Women in International Relations Inc – корпорация с нестопанска цел, регистрирана в Ню Йорк.
През февруари 2015 г. с помощта на фалшиви документи за собственост една от компаниите на Йотова, New York Mortage Corporation,

използва местната полиция, за да изгони двама наематели

от едно от жилищата в Ню Йорк, за които твърдели, че е тяхно. Тогава Исак Алмалех дори дал визитната си картичка на един от полицаите.
Според прокуратурата това са само част от жертвите на двамата измамници. В един от случаите семейство искало да си наеме дом в Hallandale Beach във Флорида и се отзовало на обява за жилище под наем. Телефонът от обявата бил регистриран под името на българката. Семейството подписало договор за наем с Йотова и й дало 2900 долара кеш. Месец по-късно станало ясно, че истинският собственик на имота е друг и чрез съд семейството разбрало, че договорът им с Йотова е невалиден.
Преди федералното дело срещу нея Йотова има и щатски арест. Властите я задържат на 7 октомври 2016 година на летището във Форд Лотърдейл, след като граничните служители забелязват, че за нея има издадена заповед за арест. Българката се връщала от пътуване до Норвегия. По това време Йотова е кандидат на Републиканската партия за щатския сенат във Флорида от 34-ти район. При ареста й българката казва, „че е арестувана за нещо, което не е направила” и че „властите са си внушили това престъпление”. Тя е пусната на свобода срещу гаранция от 2 хиляди долара. Според избирателните закони във Флорида подобен арест няма ефект върху кандидатите за щатския сенат. Затова и месец по-късно, на 8 ноември 2016 година, тя продължава да е кандидатът на републиканците за мястото на 34-ти район. Йотова събира 75 хиляди гласа, но губи от тогавашния си опонент Гари Фармър.

По време на федералното дело срещу нея Йотова завежда контрадело срещу тогавашния главен прокурор на The Southern District of New York Прит Бахара. В иска си Йотова твърди, че Бахара заедно с ФБР се криели зад “псевдоправителствените си позиции”, за да обвинят хора като нея и да измамят съда. Според Йотова действията на тогавашния прокурор и неговия екип са били подбудени от политическа принадлежност. Бахара, който е демократ, беше уволнен, след като не се съгласи да си подаде оставката, поискана от министъра на правосъдието Джеф Сешънс.
През 2017 година Йотова уволнява служебно назначения си адвокат Андрю Пател и започва гражданско дело срещу него за непрофесионално отношение. Според Йотова Пател я накарал против волята й да се представи за невменяема. Това води до назначаване на медицинска експертиза в криминалното дело, която удостоверява, че Йотова е с всичкия си. В началото на тази година българката започва да съди и втория си адвокат Томас Нутър. В иска си

Йотова пише на ръка, че адвокатът й „работил с прокурорите” 

срещу нея и че „бил от противоположната партия”. Федералното дело срещу българката продължава. През септември тази година Антоанета Йотова подава молба до съда, с която иска да й се върнат парите от гаранцията, която е 300 хиляди долара, и да бъде удовлетворена молбата й да се представлява сама по делото. В последния документ, изпратен до съда, Йотова пише, също на ръка на лист хартия, че адвокатите й са „престъпници”, че те умишлено „не й дават никаква информация” и че имат „политически предразсъдъци”. Освен това Йотова твърди, че кантората, която я представлява, е пристрастна по делото й, като адвокатите са превишили правомощията си, сочейки я с пръст, докато нямали никаква стратегия за това как да я измъкнат. „Това се нарича МАФИЯ” – пише с големи букви Йотова в писмото си до съдия Едгардо Рамос.
Още през февруари 2017-а българката е освободена под гаранция от 50,000 долара. Тогава съдът разпорежда тя да остане под домашен арест с електронна гривна за наблюдение.
В момента Антоанета Йотова се намира в Metropolitan Detention Center в Бруклин, Ню Йорк. Обвиненията срещу нея и Исак Алмалех са за конспирация за извършване на банкови измами и фалшифициране на документи, всеки от които носи максимална присъда от 30 години затвор. Освен това срещу двамата има и обвинение за wire fraud, което носи максимална присъда от 20 години.

Исак Алмалех и Антоанета Йотова

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА