Открийте ни и в

Наследство в Мадисън

ВИДЕО: Българка в Гранит сити оставя повече от 1 милион наследство

публикувано

на

Дали Мери Петров е имала някакви планове за това какво да прави с парите си – не е ясно. Когато тя умира в старчески дом през 2011-а, богатството й е оценено на $1,300,000. Три години по-късно търсенето, или по-точно състезанието на потенциалните наследници продължава. Междувременно милионът се намира в хазната на Медисън каунти в щата Илинойс. Общинският ковчежник Кърт Прензлър обясни за BG VOICE, че законът дава 10 години на потенциалните наследници да докажат роднинската си връзка с покойната българка. До края на срока остават още 7 г. „Ако никой не прибере парите до седем години, тогава те ще останат тук, в хазната на Медисън каунти“, каза Прензлър. 

Мери и по-малката й сестра Ан са дъщери на български имигранти, дошли в Америка през 1912 година. След пристигането си семейството се мести в Гранит сити, където многобройните фабрики за стомана предлагат множество работни места. През годините сестрите живеят с родителите си. Никога не са се омъжвали и нямат деца. Работели са като секретарки в местната община. „Бяха много тихи. Не си спомням някои да ги е посещавал. Не говореха нищо за личния си живот. Никой не предполагаше, че са толкова богати“ – разказва Мери Тарпов, 2-ро поколение македонка, която често срещала сестрите в българската църкава в Медисън „Св. Троица“. 

Ан и Мери са инвестирали пари в акции

на фармацевтичната компания Pfizer, както и в Ford Motors и няколко петролни компании. „И просто са ги оставили там, без да ги пипат. С годините парите са удвоявали и удвоявали“ – обяснява Мери Тарпов. С напредването на възрастта си сестрите заболяват от деменция и стават неспособни да управляват богатството си. Местят се в старчески дом, където през 2009-а умира по-малката сестра Ан. Без оставено заващание нейното богатство автоматично се прехвърля на Мери, която умира две години по-късно на 97-годишна възраст. 

Днес търсенето на роднини продължава. Дотук 34 души са подали документи в съда на Медисън каунти, твърдейки, че са законни наследници на сестрите. „Някои може да са близки роднини, други – далечни. Съдът ще реши това и ще прецени как да бъдат разпределени парите“, обясни Кърт Прензлър. Повечето от подалите документи се намират в България, един е в Австрия и един в Америка. Засега изглежда, че най-голям шанс да докаже роднинската си връзка със сестрите има Стийв Петров от щата Илинойс. Той твърди, че неговият прадядо е брат на Атанас – бащата на Ан и Мери, тоест Стийв е техен племенник. Неговото изслушване в съда на Медисън каунти е насрочено за 17 февруари. „В Америка не се случва често някой да остави толкова много пари. Тази новина напомни на хората да си подготвят завещания. Без значение колко имаш, искаш парите ти да отидат при някой“, казва Синтия Елис, която е финансист в Медисън каунти.

 

 

1 Коментар

  1. pendaftaran sbobet

    май 23, 2020 at 10:08 am

    I have learned some points through your blog post. One other stuff I would like to mention is that there are lots of games available and which are designed particularly for toddler age youngsters. They contain pattern recognition, colors, animals, and patterns. These generally focus on familiarization in lieu of memorization. This helps to keep little ones occupied without sensing like they are learning. Thanks

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Наследство в Мадисън

Имигрант в САЩ завеща $2 милиона на гимназията в Лом

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Д-р Георгиев

Над 2 милиона долара завеща български имигрант в Америка на родния си град Лом и гимназия „Найден Геров“, която е завършил. За жеста му BG VOICE писа в началото на миналата година, тогава обаче се знаеше за 1 милион долара. Година по-късно става ясно, че сумата надвишава $2 милиона. Парите ще се използват за обучението на възпитаници в елитни университети в САЩ и Западна Европа.

Името на дарителя е Андрей Георгиев. Роден е през 1921 г. в София, завършва ломската гимназия през 1939 г. и свидетелството за зрелост е сред малкото документи за него. Най-много данни за Георгиев има в архива на „Държавна сигурност“, тъй като той емигрира нелегално в САЩ още в средата на миналия век. В Америка работи като лекар.

Поне в първите десетилетия се е водел изменник на Родината и враг на народа, затова е имало интерес от специалните служби на комунистическия режим към него. Там пише още, че това е един много опасен човек, който ще се върне в България да взривява, да убива, да пали и да организира нелегални конспирации срещу комунистическата власт, там има събрани и доста обективни свидетелства от негови близки и познати. В същия архив са запазени и писма от доктор Андрей Георгиев до роднините му в България, които разкриват ценностите и обясняват жеста му. „Това е порода хора, каквито вече много рядко се срещат, хора от типа на големите възрожденски дарители. Започват от нулата, трупат богатства и даряват тези богатства на страната си, и то на децата на България, за да се образоват“, разказват далечни негови познати от Лом.

Местната власт готви изложба за щедрия българин. Още половин милион долара отделя Андрей Георгиев за развитието на Лом. Ще бъде създаден обществен съвет, който ще наблюдава изразходването на средствата от дарението, обясни кметът на общината Пенка Пенкова. За това, как да бъдат разпределени парите, ще бъде направено обществено допитване, което започва от 15 август. „Хората от града като че ли се обединяват около идеята да възстановим нашата хубава спортна зала „Балканиада“, която обаче ще изисква много повече средства. Но това може да бъде началото, с което да започне процедурата по проектиране, допълни г-жа Пенкова.

Скоро местната власт официално ще отдаде признанието си към дарителя. „На тържествена сесия на общинския съвет вече е внесено предложение посмъртно д-р Андрей Георгиев да бъде удостоен със званието „почетен гражданин на Лом“, отбеляза общественикът Емил Замфиров.

 

Пенка Пенкова

Гимназията в Лом

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Наследство в Мадисън

BG имигрант от Делауеър завеща милиони на гимназията в Лом

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Един милион долара влизат до дни в Профилираната гимназия „Найден Геров“ в Лом. Сумата е само първи транш от дарение, което българин, емигрант в САЩ, е направил в завещанието си за училището в града, пише в. „Труд“. Още пари се очаква да дойдат по-късно след продажбата на имоти. Волята на милионера е била парите да се използват за обучението на даровити деца от гимназията в елитни университети в Западна Европа и САЩ, съобщи директорът на училището Теодор Йончев.

Щедрият благодетел е лекарят Андрей Георгиев, който почина през 2014 г. в САЩ. Седем години по-рано, през 2007 г., той се връща в България. Пристига в Лом и гостува в гимназията, спомня си директорът Йончев. Тогава медикът бил развълнуван, но лаконичен. Разказал, че е емигрирал през 50-те години на миналия век и за първи път от над половин век се връщал в родината си.

Доктор Андрей Георгиев умира на 93 години в дома си в Уилмингтън, щата Делауеър, на 22 април 2014 г. Той е известен и уважаван семеен лекар с над 50-годишен опит, работил като уролог и семеен лекар, имал голяма клиника. В България завършва медицина и го мобилизират да служи в армията по време на Втората световна война. След края й той емигрира през Чехословакия и Франция. Установява се в Уилмингтън, САЩ, през 1961 г. През дългата си кариера е ненадминат лекар, готов да помогне по всяко време, разказват близките м.

Приживе медикът, който вече бил на почтена възраст, споделил, че е завършил ломската гимназия и иска да финансира обучението на 3-4 ученици в университети в САЩ, спомня си Йончев. После емигрантът си заминал и идеята постепенно заглъхнала до март 2015 г., когато в училището се обадили представители на адвокатска кантора в София и съобщили, че Андрей Георгиев е починал, а гимназия „Найден Геров“ е включена в завещанието му.

Юристите обяснили, че са наети от университета в Делауеър, който е изпълнител на завещанието на българина, и предстои дълга процедура по остойностяване на имуществото на лекаря. Оказва се, че сумата от 1 млн. долара за училището е само първият транш. Предстои продажба и на недвижими имоти, а на колко възлиза цялото дарение, все още не е известно, заявили адвокатите.

Годишният бюджет на ПГ „Найден Геров“, в която учат 252 деца, е 500 000 лева. „Вече се подготвяме да разработим статут за избор на кандидати за стипендията, която, разбира се, ще наречем на името на д-р Андрей Георгиев. Трябва да изпълним волята на дарителя по най-безукорния и справедлив начин! Ще поставим и плоча в памет на този достоен българин!“, заяви директорът Теодор Йончев.

Преподавателите са се разровили в архивите и открили, че Андрей Асенов Георгиев е роден през 1921 г. в София. През 1939 г. е завършил с много добър успех ломската мъжка гимназия. Повече сведения за щедрия дарител засега няма. В архивите те открили, че след Андрей Георгиев гимназията завършил и брат му Славян, който по-късно също станал лекар в САЩ.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Наследство в Мадисън

48 наследници делят $1,3 млн. от две българки от Гранит сити

публикувано

на

Виж цялата статия

Aн и Мери години преди да починат

Да ти умре леля в Америка и да ти остави наследство. Вицът пожелание стана реалност за 48 роднини на Мери Петров от Гранит сити, Илинойс. Те ще си разделят над 1,36 милиона долара наследство, което тя оставя без завещание. За щастливата развръзка съобщи първо BG VOICE в сайта си часове след развръзката във вторник сутринта. Богатството на българката стана публично достояние едва след смъртта й през 2011 година. Приживе Meри Петров не е била омъжена и няма деца. На американските власти им отне 4 години да изслушат всички предявили претенции към наследството на българката. „След смъртта на Мери богатството й се оценяваше на повече от 1,2 млн. долара. Това са много пари“, казва общинският ковчежник на Мадисън каунти Кърт Прензлър. Според законите на щата Илинойс в случаи като този парите попадат именно в градската хазна, докато не се установи дали има законни наследници. И въпреки че по закон това може да отнеме до 10 години, съдът в Мадисън отреди кой наследява Мери Петров след едва четири. Затова пък списъкът не е малък. По-голямата част от роднините – 36, са в България, а 12 живеят в САЩ. Между наследниците от тази страна на океана ще се разделят и по-малко пари – приблизително 130 хиляди долара. Един от първите претенденти в това дело е Елеазар Плахаров от София, който снабдява адвокатите по случая с цяло родословно дърво на фамилията. Той обаче е един от роднините с най-малък дял от състоянието. Най-голяма част от богатството се разделя между 5-има души. На името на всеки един от тях вече има издаден

чек на стойност от 80 до 110 хиляди долара

В документа, издаден от съда в Мадисън каунти, срещу името на всеки един от 48-те наследници пише „първи братовчед“. За да се стигне до списъка с 48 имена, магистратите разглеждат купища документация, включително стотици удостоверения от България. Един от петимата наследници, получил най-голям дял, е Ребека Карас. Тя претендира, че е роднина с покойната Мери Петров по линия на българин, емигрирал в Америка, който по-късно също подава иск за част от наследството. Смяташе се, че голям шанс да докаже роднинска връзка има Стийв Петров, който твърдеше, че неговият прадядо е брат на Атанас, тоест Стийв е племенник на покойните сестри. Неговото име обаче не е упоменато във финалното решение на съда. Бащата на Ан и Мери имал петима братя и една сестра в с. Казачево. Сега техните наследници са пръснати в Ловеч, Левски, София, Плевен, Севлиево, Варна и Бургас според информация на в. „24 часа“. Допреди година-две част от тях дори не подозират, че могат да претендират за наследство от Америка. „Знаехме, че имаме лели в САЩ, но не и че са оставили наследство.“

Мери Петров е по-голямата от две сестри в семейство на български имигранти, дошли в Америка през далечната 1912 година. Атанас и Неда Петрови, родом от село Казачево, край Ловеч, пристигат в САЩ с кораба „Кампания“ от Ливърпул. Две години по-късно се ражда първата им дъщеря Мери, а три години след това сестричката й Ан. Двете сестри така и не се задомяват, а последните години от живота си прекарват в старчески дом. Когато навлезли в своите ранни 90, и двете не били способни да се грижат за финансите си. След кончината на Ан Мери наследява парите на сестра си и така добавя значителна сума към вече натрупаното богатство. Според финансовия мениджър към ковчежника в Мадисън каунти Синтия Елис сестрите са били късметлийки, че никой не е предположил колко пари имат. Жителите в Гранит сити разказват, че семейството водило скромен начин на живот. Ан и Мери живеели заедно с родителите си години наред. Баща им, Атанас Петров, умира през 1963-та. През по-голямата част от живота си той работи в мелница, а по-късно и в една от фабриките в развиващия се през времето Гранит сити. Семейната къща, която Петрови успяват да построят на улица „Бентън“ в градчето, е резултат от много усилия и лишения. Съпругата на Атанас – Неда, е била домакиня. Двамата успяват да отгледат Ан и Мери, така че момичетата си намират прилична работа като секретарки в местната администрация. „Живееха с родителите си. Виждахме ги на църква всяка неделя“, разказва Мери Тарпов, приятелка на семейството. Те ходят заедно в „Холи Тринити“ – първата българска църква, построена в САЩ. Според познати на семейството от Гранит сити и двете сестри винаги са били скромни и трудолюбиви жени. „Бяха много тихи. Не говореха нищо за личния си живот. Никой не предполагаше, че са толкова богати“ – добавя Мери Тарпов.

С напредването на възрастта им Ан и Мери Петрови се разболяват от деменция. Двете решават да останат в старчески дом в малкото градче Едуардс, където по-късно и умират.

Приживе обаче сестрите са били достатъчно предвидливи, за да намерят печеливша алтернатива за спестяванията си. Голяма част от богатството на Ан и Мери се дължи на закупените от тях акции.

Сестрите инвестирали пари в акции

и дялове от фармацевтичната компания Pfizer, Ford Motors, както и в няколко петролни компании. С годините тези инвестиции останали непокътнати, а сумата само се увеличавала. „Те продължават да печелят пари, защото все още получават дивиденти от инвестициите си“, казва Синтия Елис от администрацията на ковчежника на Мадисън каунти. Според нея част от наследниците ще предявят претенции и към тези акции.

През 1967-а двете сестри посещават България на гости на свои роднини по бащина линия. Първоначално отседнали за няколко дни в хотел „България“ в София, а после ходили и до родното на баща си село Казачево. Постепенно контактите им с роднините в България станали все по-редки. За последно през 1997 г. им гостува техен племенник – Цветан. Днес потомци на сестрите има в над 8 града и 3 села в България.

Тъй като Мери и Ан не оставят деца след себе си, имаше реален шанс парите им да останат в хазната на Мадисън каунти. „Ето защо трябва да имате завещание. Никой не иска да остави парите си на властите“, казва Синтия Елис.

Случаят с наследството на българите е необичаен за Гранит сити, защото това е най-голямото състояние, оставяно някога у ковчежника след смърт, и то без завещание. След смъртта на Мери през 2011-а нейният служебен попечител Линда Евънс подава молба в местния съд, за да бъде отредена като администратор на наследството. Евънс е назначена за служебен попечител 8 години по-рано и декларира, че познава имуществото на Мери Петров. В същия документ Евънс казва, че Мери никога не е била омъжена, няма свои или осиновени деца, както и че е имала сестра, която също не се е омъжвала и няма деца. Тогава съдия Харисън постановява, че ако не бъда намерени законни наследници, сумата от над 1,2 млн. долара ще бъде прехвърлена към местната хазна. През октомври същата година местно издание публкува новината за смъртта на българката и приканва всички, които имат евентуални претенции, да се явят в съда. На следващата година богатството, оставено от Мери Петров, е застраховано за $3,000 000 от компанията „Стейт фарм“. По-късно в ролята си на администратор Линда Евънс представя финален доклад за състоянието на Мери. Той показва, че покойната е имала сметки във First Collinsville Bank, облигации и авоари на обща стойност $1 364 121, 77. От наследството през времето са удръжани различни суми, данъци и хонорари, такси за банкови преводи и други. В край на краищата обаче животът на десетки семейства ще се промени заради това, че са свързани с фамилията Петрови. И въпреки че приживе те са били тихи и обикновени хора, имената им ще останат в историята.

 

Семейство Петрови пред фамилната им къща в Гранит сити

Мери Петров, когато е работила като секретарка в местната администрация и години преди на почине

Списък с наследниците

Гробът на Атанас, бащата на Ан и Мери, в гробището Сейнт Джон

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА