Открийте ни и в

Българска драма разказва в Америка историята на Пламен Горанов

публикувано

на

Александър Мануилов

Нетрадиционната постановка „Държавата” по сценарий на Александър Мануилов и описваща български събития, получи изключително висока оценка от културните критици в американската столица. Реномираното издание „Вашингтон пост” също публикува статия за пиесата. Тя бе представена в театър „Уули мамът” от 19 ноември до 3 декември. Публиката също реагира с голям  интерес към проекта. Силният емоционален заряд на представлението издава и възможността именно зрителите да участват в него. След края му те могат допълнително дискутират видяното. Мануилов също отговаря на въпросите на гостите.

„Държавата” разказва за последната нощ на Пламен Горанов, който на 20 февруари 2013 г. се самозапалва пред сградата на общината във Варна. Актът му бе част от протест срещу корумпираното управление на града от несменяемия му дотогава кмет Кирил Йорданов, сменил няколко партии с единствената цел винаги да е на власт. С изгаряния от около 80% по цялото тяло той почина на 3 март 2013 г. около 20:30 ч. във варненска Военноморска болница.

„Поканата и организицията на постановката да се играе една седмица тук беше от „Форум тиътър”, малък, но много значим и влиятелен театър във Вашингтон, каза специално за BG VOICE Мануилов. – Артистичният му директор Майкъл Дав я беше видял на международния театрален фестивал в Тимишоара, Румъния, през 2016 г. И още тогава ми каза: „Ние ще намерим начин да те поканим с този спектакъл във Вашингтон.” Година по-късно това е факт. Аз съм изключително благодарен за тая дръзка и смела постъпка от тяхна страна, защото това е първата им покана към чуждестранен автор, непроизхождащ от англоезичния свят”, допълни с вълнение писателят.

Досега драмата е играна на четири континента: от Северно море до екватора и от Калкута до Вашингтон. Влязла е и в учебната програма по театър на Джорджтаунския университет. „Тази година студентите там ще учат и размишляват и за българска драматургия, за „Държавата””, разкри Александър Мануилов. Освен това пиесата е била селектирана за участие в едни от най-големите театрални фестивали в Европа и Азия. Рядко и малко е показвана в България. В Родината е била поставяна единствено в „Червената къща” в София 6 или 7 пъти, както и във Варна, родния град на Пламен, където е играна с помощта на ентусиасти от група „Хале 3″.

„Във Вашингтон бяхме на по-малко от километър от Белия дом и реално в сърцето на културния живот на града. Дойдоха критици, журналисти, директори на други театри. Излязоха поне четири рецензии, изключително ласкави, едната от специализираното издание за театрална критика „Ди Си тиътър сейн”, откъдето дадоха максималните пет звезди на събитието”, допълни още сънародникът ни. Сценаристът сподели също, че в пиесата е събрал не само историята за протестите, в които се самозапалва Горанов, а и проблемите на времето, на провалящата се или провалилата се наша родна България и така поставя универсалната идея за  проблема за демокрацията и гражданското общество. „Беше дълъг процес на обмисляне как може да се говори по най-адекватния начин по темата демокрация в театъра, как се обсъждат проблемите на социалното и гражданското участие, без да си досаден, да натежиш и без да повтаряш неща, които хората знаят”, обясни Мануилов.

Българинът има големи надежди спектакълът да се играе още много години. „Да се надяваме Вселената да бъде благосклонна, имам покани за „Държавата” чак до 2021 г. и постоянно получавам запитвания, включително и от Русия. Ако всичко върви добре – този проект няма скоро да слезе от международната сцена”, заяви авторът му. Той разказа още, че е имал запитвания от други важни места в Ню Йорк, а също и че може би е поставил началото на нов проект именно там. Той заключи, че най-важното за него за момента е, че в Щатите има много хора, които искат да работят с него.

 

Сцена от „Държавата“

Пламен Горанов

Сцени от постановката

На мястото, където Пламен се самозапали, дълго време стоеше тази купчина камъни като знак, че саможертвата му не е забравена. Новата управа на Варна реши да я премахне

Сега за него напомня само тази малка снимка до стълбите към сградата на общината

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено