Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Българската медсестра с депортация остава. Засега

Сибила Патси

публикувано

на

Петранка Стоева, която трябваше да напусне САЩ на 2 февруари, след като имиграционните служби са й изпратили депортационно писмо, може да остане тук още година, научи BG VOICE.

Случаят на Стоева грабна общественото внимание, тъй като адвокатът й Кейт Чалтайн пусна петиция за събиране на подписи в нейна защита миналата година. Петицията беше разпространена в интернет и социалните мрежи и е активна и в момента с малки промени в текста. Към събраните до днес 4,771 подписи се събират още, тъй като отсрочката на Петранка не означава, че тя може да остане в Щатите за постоянно.

В първоначалната петицията се посочваше, че българката няма криминално минало, редовно е плащала данъците си без да закъснява и че с работата си на медицинска сестра е станала крайно необходима на хората в Ню Йорк. Стоева работи в травмацентъра „Белвю“ (Bellevue Trauma Center) – болница, която е специализирана да се грижи за държавни глави, пострадали в Ню Йорк, включително и президента на САЩ, както и за полицаи и туристи. Петицията на адвокат Чалтайн имаше за цел имиграционтият съдия да даде временен престой на медицинската сестра, в който тя да успее да узакони пребиваването си в САЩ, тъй като работодателите й са я спонсорирали.

Заедно с петицията на адвокатката на Петранка колегите й от болницата също стартираха своя петиция. „Депортацията на толкова опитна и грижеща се медицинска сестра ще е съществена загуба за нашия зле обслужен здравен сектор и незабавна заплаха за здравето на пациентите“, написаха те. Доказателство за значимостта на работата на Петранка са например дългите часове на грижи за пациенти пострадали от  урагана „Санди“.

Петранка идва в Щатите на 23 годени. Пристига тук с туристическа виза. Кандидатствала е за убежище, но молбата й е отхвърлена и тя решава да остане тук без документи. „Никога не съм искала да бъда нелегално тук, винаги съм искала да имам социален номер и всичко останало, винаги съм плащала данъци“, казва сънародничката ни пред телевизионния канал NY1. Тя има дъщеря, американски гражданин, която скоро се е дипломирала от гимназията и в момента също учи за медицинска сестра. Петранка отглежда дъщеря си сама и е успяла да завърши училище за медицински сестри. Започва работа в спешното отделение на болницата „Белвю“ преди осем години. Тогава имиграционните са й дали разрешение да остане тук при условие, че се регистрира всяка година. С идването на администрацията на президента Тръмп обаче, имиграционните отказват да продължат престoя й с така наречения Order of Supervision, решават, че тя няма право да остане тук и трябва да напусне до 2 февруари. 

Въпреки че работодателите на българката я ценят много, те е трябвало да я уволнят през февруари заради висящата депортация. Сега със временното разрешаване на случая, те са върнали Петранка на работа и продължават да настояват с молбата си до имиграционните тя да получи зелена карта. Медицинските сестри традиционно получават Н1-В работна виза, която след 6 години може да доведе до зелена карта със спонсориране от работодателя.

Според канал NY1 Петранка получава сегашнотo удължение на престоя си от една година и след намесата на конгресмен Питър Кинг от Ню Йорк, представляващ втори избирателен окръг. В петицията в нейна полза в момента се настоява временният й престой да бъде удължен. Изглежда, че документът ще бъде изпратен чак до директора на имиграционните служби в Ню Йорк.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните на Байдън връщат по-лесния тест за US гражданство

На 1 декември миналата година Службата, под командването на Тръмп, внедри по-сложен тест за получаване на гражданство.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Администрацията на Джо Байдън обяви, че ще премахне строгия тест за получаване на гражданство от ерата на Тръмп и ще се върне към по-лесната версия от 2008 г., правейки процеса на натурализация в САЩ по-достъпен за всички отговарящи на условията лица.

Новият процес влиза в сила от 1 март, се казва в съобщение от Службите за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS).

На 1 декември миналата година Службата внедри по-сложен тест за получаване на гражданство.

Имиграционните на Тръмп пуснаха нов, по-труден тест за US гражданство

Тестът се държи от хора, които кандидатстват за американско гражданство чрез натурализация и е едно от законовите изисквания за натурализиране. Кандидатите трябва да демонстрират знания и разбиране на основите на историята, принципите и формата на управление на САЩ.

Предишната администрация на Тръмп беше въвела някои промени в теста, например, въпросите бяха увеличени от 100 на 128, а възможностите при въпросите с повече от един верен отговор имаха политически и идеологически оттенък.

От Службата за гражданство обясниха промените с мотива, че те могат неволно да създадат потенциални бариери пред процеса на натурализация.

Байдън отмени забраната на Тръмп за зелените карти

Федералната агенция твърди, че тестът за гражданско гражданство от 2008 г. е разработен с участието на повече от 150 организации.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Байдън предлага US гражданство след 8 години за имигрантите без статут

Мярката предвижда най-бързия път за американско гражданство за имигрантите без статут от подобни закони, предлагани през последните години

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Новоизбраният президент Джо Байдън планира да предложи имиграционна реформа още в първия си ден на поста, която ще осигури път към гражданство в рамките на 8 години на близо 11 милиона души без легален статут в САЩ.

Законопроектът ще е стотици страници и ще бъде представен в сряда и ще бъде в рязък контраст с рестриктивната имиграционна политика през последните 4 години на Доналд Тръмп. Мярката предвижда най-бързия път за американско гражданство за имигрантите без статут от подобни закони, предлагани през последните години (обикновенно 10-15 години). Байдън обаче не е включил в законопроекта допълнително средства и мерки за сигурността по границата, което в миналото е било важна условие за двупартийна подкрепа. Това поставя под съмнение приемането на заонопроекта в разделения Конгрес където демократите имат 50 места в Сената. Повечето закони там се приемат с мнозинство от 60 сенатори.

Според предложението тези, които са били в САЩ към 1 януари 2021 г. без легален статут, ще получат временен статут под формата на зелена карта за 5 година, ако имат чисто минало, платят данъци и отговарят на други изисквания. Ако след това решат, ще могат да кандидатстват за американско гражданство след 3 години.

За някои имигранти процесът ще е още по-бърз. Т.нар. дриймъри – имигранти, доведени в САЩ като деца, работници в селското стопанство и хора от страни с временен защитен статут, ще могат да получат по-бързо зелена карта, ако са в училище, работят или отговарят на други условия.

Законопроектът не предвижда създаването на нов вид работни визи или програми за временна заетост на чужденци.

В първите си дни като президент Байдън се очаква да предприеме други бързи действия чрез укази, с които да обърне пагубните имиграционни политики от времето на Тръмп като отмяна на забраната за пътуване на хора от предимно мюсюлмански страни и други рестрикции за легалната имиграция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

В първия ден – Байдън предлага зелени карти за имигрантите без статут

Близо 11 милиона души без статут ще получат път към зелена карта и американско гражданство

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

В едно от първите си действия като президент Джо Байдън ще предложи имиграционна реформа с по-голям достъп до зелена карта. Тази промяна ще засегне около 11 милиона имигранти в цялата страна.

Очаква се Байдън да обяви плана си за имиграционна реформа още в първия си работен ден в Белия до – веднага след като положи клетва като 46-ия президент на САЩ.

Въпреки това не е ясно колко бързо ще се гласува законопроекта, тъй като пандемията и икономиката също са приоритети за администрацията на Байдън. Барак Обама също обеща имиграционен законопроект още през първия си мандат, но не успя да работи по проблема до второто си преизбиране. Този казус разделя и републиканци, и демократи.

Планът на Байдън е пълна противоположност на политиката на Тръмп, който чрез президентската си кампания през 2016 г. успя да наложи обещания за ограничаване и опит за спиране на нелегалната имиграция.

Демократите са готови за имиграционна реформа още в първите дни на Байдън

„Това е историческа промяна. Тъй като самата антиимигрантска кампания на Тръмп до последно преследваше всички имигранти без документи“, споделя Мариелена Хинкапи, изпълнителен директор на Националния закон за имиграция.

Ако планираният законопроект на Байдън бъде успешно приложен то той ще бъде най-големият ход за предоставяне на статут на незаконно пребиваващи имигранти. Припомняме, че по времето на управлението на президента Роналд Рейгън през 1986 г. той дава амнистия на близо 3 милиона души.

Рон Клейн, началникът на кабинета на Байдън заяви, че новият президент на САЩ ще изпрати законопроектът за имигрантите до Конгреса още „в първия си ден на поста“. През изминалите дни адвокатски групи бяха информирани за общите точки от законопроекта от Естер Оливария, заместник-директор по имиграцията в Съвета за вътрешна политика в бъдещата администрация.

Доминго Гарсия, бившият президент на Лигата на гражданите на Латинска Америка пък каза, че Байдън е заявил пред адвокати на среща в четвъртък, че процесът за импийчмънт на Тръмп в Сената може да забави разглеждането на законопроекта и че не трябва да се разчита на приемането му в рамките на 100 дни. „Бяхме приятно изненадани, че ще предприемат бързи действия. Защото такива обещания получихме и от Обама, който беше избран за президент през 2008 г.“, допълни Гарсия.

Пенс призовава Байдън да се "изправи" срещу Китай

Али Ноорани, президентът на Националния имиграционен форум и един от информираните за срещата в четвъртък пък сподели, че имигрантите ще бъдат поставени пред осемгодишен път към гражданството. Ще има и по-бърза процедура за тези, които пристигат в детска възраст. Хората, пристигнали като по-невръстни в страната ще бъдат с особена протекция от депортация.

Вицепрезидентът Камала Харс пък подсказа, че притежателите на DACA и TPS ще получат „автоматично зелени карти“, докато други ще трябва да изминат осемгодишния път към гражданството.

По-доброто отношение към имигрантите може да бъде в полза на Байдън. Проучване на Галъп от миналата година установи, че близо 34% предпочитат повече ивигразия спрямо 21% през 2016 г.

Невъзможно е да се извади статистика колко са хората без статут в страната. Изследователският център на Pew изчислява, че през 2017 г. те са били около 10,5 милиона в сравнение с рекордните 12,2 милиона през 2007 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Тервел Пулев завоюва 11-та победа в Чикаго (ВИДЕО)

Тервел Пулев с нова победа на професионалния ринг срещу Армандо Анкона в „Allstate Arena" в Чикаго. Пулев нокаутира съперника си...

Затвори