Открийте ни и в

BG Училища САЩ&Канада

Българският ще се учи и в американските училища (ВИДЕО)

публикувано

на

Сериозен пробив за българския език в американската образователна система е договорил генералният ни консул в Чикаго Иван Анчев след среща с ръководителя на 214-и училищен район в щата Илинойс д-р Дейвид Шулър. Двамата са се разбрали от учебната 2019/2020 година българският език да се изучава като отделен предмет в гимназиите на училищен район 214. Този район покрива 8 средни училища в предградията на Чикаго, където живеят и учат най-много българи. Българският ще бъде изучаван пет дни в седмицата – по 1 учебен час на ден. За целта през идната учебна година (2018/2019 г.) в дадена гимназия от SD 214 трябва да се съберат заявки от поне 28 ученици, които искат да учат български език през учебната 2019/2020 г. Ръководството на SD 214 предпочита това да са ученици от 9-10 клас с оглед дългосрочността на проекта. Родният език ще бъде преподаван от български учител, който трябва да има педагогически сертификат за щата Илинойс.

Гимназиите в училищен район 214, които ще предлагат обучението по български език, са:

  • Buffalo Grove High School;
  • Elk Grove High School;
  • John Hersey High School;
  • Prospect High School;
  • Rolling Meadows High School;
  • The Academy at Forest View;
  • Vanguard High School;
  • Wheeling High School.

В тях учат стотици българчета.

 „Изучаването на роден език във всекидневна учебна среда ще даде възможност нашите деца да изучават интензивно майчиния език, за да могат да бъдат още по-успешни в силната конкурентна среда на американските колежи и университети, на пазара на труда и в съвременния свят. Тази инициатива ще издигне още повече и престижа на българските съботно-неделни училища, които в момента поставят основите на изучаването на майчиния език“, казва в съобщение до медиите генералният ни консул Иван Анчев.

Засега това обучение е само за училищен район 214, но от консулството се надяват, че проектът ще е успешен. „Ако успеем тук, където има най-голям брой български ученици, ще имаме правото да изискваме подобно нещо и на други места с по-голяма концентрация на българи“, казва още Анчев.

В момента български език се преподава в над 40 съботно-неделни училища в цяла Америка, поне 12 от тях са в района на Чикаго. Там се подготвят основно деца в началните класове, които после трудно поддържат познанията по роден език в гимназиалните години.

bul_2_300Общинските училища в Чикаго (Chicago Public Schools – CPS) връчиха миналия понеделник годишните отличия за програмата „Печат за двуезичност“ (Seal of Biliteracy). 1,720 ученици, говорещи 12 различни от английския езици, получиха на официално тържество своите сертификати. Сред възпитаниците за първи път имаше и български деца, успешно положили дистанционния изпит по български език на Департамента по езиково обучение (ДЕО) при СУ „Св. Климент Охридски“. Официален гост на тържеството беше кметът на Чикаго Рам Емануел, който вдъхнови със собствената си история: „Преди 100 г. един беден еврейски емигрант от Молдова дойде в Чикаго, без да знае и дума на английски език. 92 години по-късно неговият внук стана кмет на третия по големина град на Америка! Не спирайте да мечтаете и знайте, че вашето многообразие е вашата сила!“
На церемонията бяха поканени и присъстваха българският генерален консул Иван Анчев и директорът на училище „Джон Атанасов“ г-жа Боянка Иванова. Двамата заедно с други училищни деятели от района на Чикаго имаха решаваща роля за признаването в началото на 2017 г. на българския език в учебните програми на щата Илинойс. Понастоящем ГК-Чикаго е в напреднали разговори за признаването на българския език и в щатите Минесота и Мичиган.

 

 

Пробивът за родния изик идва след среща на ген.консул (в ляво) с шефа на училищен район 214 в Илинойс д-р Дейвид Шулър

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG Училища САЩ&Канада

Българчетата от училищата в чужбина могат да се върнат да учат в България без приравнителни изпити, дори да са учили български дистанционно

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Заради пандемията МОН позволява на българските деца в чужбина да се върнат да учат в България без да полагат задължителни изпити по български език, история и география.

„На учениците, които завършват електронно обучение без присъствени часове, досега не можеха да се издава удостоверение за завършено обучение по стандарта на МОН, а само да сертифицират онлайн знания“, казва Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граници и училищна мрежа“ в МОН, пред БНР.“Сега ще могат да получат това удостоверение, с което могат да се завърнат в България, без да полагат приравнителни изпити“, добавя тя.

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина. Те могат да избират присъствено или дистанционно обучение, но в предвид ситуацията с коронавируса мнозинството, ако не и всички вероятно ще изберат електронното обучение, за да гарантират здравето на децата и учителите.

Кандидатстващите в български университети българчета от чужбина могат да се възползват от онлайн кандидатстването. български език вече е признат и включен в програмата „Сертификат за двуезичност“ в САЩ, припомнят от МОН. Българският език в САЩ чрез сертифициране е признат в щатите Илинойс, Минесота, Мичиган, Мериленд, Масачузетс, Вирджиния, окръг Колумбия и Северна Каролина. Полученият сертификат ще дава допълнително предимство на учениците от българските неделни училища при кандидатстване в университет, тъй като много от висшите училища в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата.

Сертификатът за ниво на владеене на български език носи преференции и за младите българи от чужбина, желаещи да продължат образованието си в България. Изменена е Наредбата за прием на студенти в държавните висши училища. Предвидена е възможност оценката от сертификата, с минимално ниво не по-ниско от В2, да бъде зачитана по решение на Академичния съвет на висшето училище като балообразуваща оценка за отделни специалности.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ&Канада

За Великден – Малко българско училище купува сграда

публикувано

на

Виж цялата статия

След близо две години усилия, провалени първи преговори и организирана подкрепа българската общност в Чикаго изглежда ще има училище, което ще се помещава в собствена сграда. Малко българско училище е на път да приключи успешно преговори за закупуването на своя постройка, научи BG VOICE.

След като пропадна първоначалният вариант за купуване на училище в Elk Grove Township заради промяна в позицията на общината, екипът на МБУ се насочи в търсене на ново място. Преди година те се спрели на бившето лютеранско училище Emmanuel Lutheran School в Дес Плейнс. Адресът е 820 Lee St, Des Plaines. След сложни преговори между собственика на сградата и градската управа сделката получи одобрение във вторник вечерта на публично обсъждане на Planning and Zoning Board в Дес Плейнс. Бордът одобри условията по сделката и изискванията на града за оперирането на сградата.

Заради късния час, в който BG VOICE научи информацията, не успяхме да получим коментар от ръководството на МБУ преди редакционното приключване на броя, но преди време те потвърдиха, че са на финалната права по закупуването на сграда в района на Дес Плейнс.

Очаква се сделката да бъде финализирана до края на май и от училището да влязат във владение. Предстои много работа по изкарването на нужните лицензи и разрешителни, за да може училището да започне да функционира вероятно от следващата учебна година.

Новата сграда на Малко Българско Училище

Emmanuel Lutheran School е вакантно от 2015 година и разполага с 13 огромни класни стаи, спортна зала със сцена за театрални представления и още помещения.

Това ще е първото частно българско училище със собствена дом в чужбина. По време на комунистическия режим е имало 5 държави със собствени сгради – Будапеща, Москва, Берлин, Прага и Братислава, като само последните две продължават да функционират.

Малко българско училище обаче успя да постигне невероятната си цел без държавно финансиране и само за две години. Училището проведе множество благотворителни концерти и акции, с които успя да привлече близо 166 хиляди долара от дарения според последна справка в тяхната GoFundMe страница.

В момента Малко българско наема цял етаж всеки уикенд в Elk Grove High School, за да събере над 600-те деца, които учат там.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG деца в САЩ

Българите в Долината отпразнуваха 3 март с вицепрезидента Йотова

публикувано

на

от

Виж цялата статия

За 8-ма поредна година българите в Долината отбелязоха 3-ти март в БУ ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘. Тази година специални гости
бяха официална делегация начело с Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, Посланик Тихомир Стойчев, Генералният консул Веселин Вълчев, трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг (Деси Кирова) и трикратният световен шампион по таекуондо Антон Касабов. Актьорът Димитър Маринов и боксьорът Кубрат Пулев също бяха на празника

В словото си Илияна Йотова каза че, „Силният български дух властва днес в тази зала – от най-малките до най-големите в българската общност“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова определи училище „Св. св. Кирил и Методий“ като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.

Тържествената церемония започна с химните на България и САЩ в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева. Най-големите сладури в училище посрещнаха с песни и стихчета Баба Марта, дошла да закичи мартеници и тази година на всички присъстващи, а после зарадваха мама с цвете по случай предстоящия празник 8-ми март.

На празника участие взеха възпитаници на „Св. св. Кирил и Методий“, които изнесоха рецитал, а след това и показаха завидни умения по народни танци. Българите в Ел Ей видяха танцьори от танцови групи ,,Хоротропци‘‘ и ,,Лудоноги‘‘ с ръководител Веси Василева.

А накарая изпълнението на славея от Тракия Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов вдигна всички на хоро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Предишна публикация:
„Патиланците“ в Чикаго завършиха учебната година с театър и изпит в едно

Патиланците, разиграли сцена от "Под игото" Ръководството и учителите в училище " Патиланско царство" се опитаха да затруднят учениците си...

Затвори