Открийте ни и в

Празник 24 май

Българско участие на NY Dance Parade

публикувано

на

Като по вода вървеше на колоритната българската група, понесла се по манхатънските улици в един от последните уикенди преди Memorial Day. Поводът – българско училище и културен цетър „Млади български гласове Ню Йорк“ и ансамбъл за народни танци „Босилек“ взеха участие в ежегодния NYC Dance Parade, който се проведе за 12-и път. Проявата се състоя на 19 май. Въпреки излелия се като из ведро дъжд нашенците бяха едни от най-атрактивните участници. „Не само бяхме избрани да участваме в дефилето, но  художественият ръководител на формацията „Босилек“ Кати Спрингер беше поканена да преподава български народни хора на една от сцените в парка, където парадът завършва“, разказа за събитието Яна Калинкова, директор на училище „Млади български гласове“.

Ентусиасти от различни краища на света се бяха събрали да танцуват и да гледат. Десетки любопитни хора тропнаха право и дайчово хоро под вещото ръководство на госпожа Спрингер. Очарователните „босилки“ пък разлюляха една от сцените на Томпсън Скуеър парк, друго ключово място за фестивала. Те бяха избрани за това представяне измежду 160-те участващи групи. Независимо от проливния дъжд и студа безстрашните „101 каба гайди“ (един от класовете в училище „Млади български гласове“),  водени от неуморимия си учител Кирил Кетев, свиреха неспирно и заглушаваха дори високите ритми на латиноамериканската музика.

Организаторите на фестивала бяха поканили над 10 хиляди участници, които да покажат повече от 80 стила танци. Пъстрата палитра от стъпки освен българските включваше такива от Индия, Китай, Боливия, Тибет. По-модерните и познати на американската публика танци като хип-хоп и джаз също бяха застъпени в програмата.

Два са историческите моменти от този фестивал. Единият е, че за първи път гайди огласиха Бродуей, включително и особено звучната родопска гайда. Другият е, че този парад влезе в историята с легализирането на танците в Ню Йорк. През 1926 г. в Голямата ябълка е въведен закон, забраняващ на хората да се забавляват на публични места, като се поразкършат под звуците на музиката, която харесват, освен ако това място няма специално издаден лиценз. Законът носи името „кабаретен закон“. Той е действал в допълнение на забраните на „сухия режем“. „Кабаретният закон“ беше отменен през декември миналата година, когато кмет на Ню Йорк беше Бил де Блазио. До тази промяна се стигна след активното и продължително лобиране на редица организации, културни дейци и представители на нюйоркските барове и ресторанти.

 

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Празник 24 май

ВИДЕО: Българите в Америка празнуват 24 май

публикувано

на

от

Виж цялата статия

http://bg-voice.com/public/files/gallery/1368.jpg

Вече традиция, тържествата за празника на славянската писменост в най-голямото неделно училище в Америка – Малко българско училище в Чикаго, започнаха с манифестация, продължиха с празничен концерт и завършиха с танцови изпълнения на групите към училището, както и на акробатките от академията  „RiseUp Academy“. И малки, и големи българи изпълниха двора на училището, като на тържествата присъстваха стотици българи. Тази година специално за празника МБУ получи и поздравителен адрес от офиса на сенатора републиканец в Илинойс Марк Кърк. „В Чикаго имаме такава динамична и жизнена българска култура и искаме това да продължи и при следващите нови поколения – обясни пред камерата на BiT Робърт Джонсън, директор на отдел „Връзки с обществеността“ към офиса на Марк Кърк.

С много настроение, слънчево време, радост и усмивки продължи празникът за училището, а някои от най-малките българчета дори рецитираха рефрени от „Върви, народе възродени“. „Радвам се, че празнувам този ден, защото се чувствам гордо българче не само в Америка, но и като се прибера в България“, каза 13-годишният възпитаник на МБУ Илия Тодоров.

Ден преди официалния празник тържества имаше и в редица други родни школа в Чикаго.

Празненствата започнаха от ранни зори в училище „Слънчогледи“ и продължиха с тези в „Знание„. Там отбелязаха празника на азбуката с рецитиране на стихотворения и пеене на песни. За някои от новоприетите да учат деца в „Знание“ атмосферата на празника беше повече от вдъхновяваща. „Всички деца са много положително настроени, приемат ни доста добре. Радваме се, че сме тук, а и не е като във Враца“ – казаха Теди и Калин, бъдещи възпитаници на българското училище. Училище „Знание“ посрещна и гостенка от Българската академия на науките (БАН), която изнесе кратка лекция на децата за историята на азбуката ни.

В Ново българско училище в чикагското предградие Нейпървил също отбелязаха един от най-светлите български празници подобоващо. Там освен традиционните тържества и връчване на дипломи се проведе викторина и изложба на тема „Лудогорие“. „С нашите рисунки поздравяваме всички за 24 май и пожелаваме усмивки и бъдещи успехи на всички ученици“, каза Полина Тодорова – преподавател по рисуване в школото. 

В „Нов живот“ пък заложиха на тържество с песни и танци. Малчуганите не се радваха толкова много на празненствата, колкото на факта, че вече са получили дипломите си и училището е приключило. „ Дано да мина годината“, обясни Виктор Ничев, който е възпитаник на „Нов живот“. Малчуганите от училище „Нов живот“ получиха и много грамоти с похвали. Най-игривите, най-трудолюбовите и най-дейните през годината деца бяха зарадвани със специални свидетелства. Много от тях получиха и грамоти за отлично представяне на олимпиадата „Васил Левски“.

В „Патиланско царство“ отбелязаха празника с театрална постановка, посветена на българската история. Малчуганите влязоха в ролята на великите български ханове и царе, като направиха възстановка на Първото българско царство. „За да стигне историята ни до сърцата на децата и да запомнят всички тези царе и ханове, аз реших да го поставя на сцена, където всеки ще понесе отговорността да бъде съответният цар и ще го запомни. Мисля, че този подход е добър и действа на децата. Догодина планираме да направим възстановка и на Второто българско царство“, обясни директорката Росица Дамянова.

На самия 24 май също празнуваха някои от родните училища в Чикаго и страната.

Джон Атанасов

В „Джон Атанасов“ 180 възпитаници завършиха годината в училище и в малкия му филиал. То е първото официално признато от образователното министерство на Съединените американски щати българско съботно-неделно училище. Децата пяха и танцуваха за родителите си в последния учебен ден. Една от учителките изненада публиката с емоционално изпълнение на „Облаче ле, бяло“. Директорката Боянка Иванова заяви, че 24 май е много важен празник за нея.

„Този празник е може би единственият, който ни обединява през годините и най-дълго честваният“ – бяха думите й, преди да започне тържеството.

Св. Иван Рилски“

Малките българчета в школото към църквата в Чикаго „Св. Иван Рилски“ получиха дипломи за завършването на годината. Децата проявиха различни таланти – танци, пеене, актьорско майсторство и дори създадоха импровизирано телевизионно предаване, в което интервюираха родителите си. Директорката Мима Янкова беше признателна за подкрепата, която родителите указват на училището. „Без родителите ние просто може би няма да можем докрай да продължим нашето дело“ – сподели жената. Децата изразиха задоволство и щастие, че имат възможност да учат в българско училище.

Малчуганите от българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис също отпразнуваха Деня на славянската азбука. С интерактивен урок, много стихчета и игра с въпроси, посветени на светите братя, децата показаха, че добре знаят на кого дължат буквите, с които пишат и четат. В края на тържеството по случай празника на българската просвета и култура малките ученици направиха сами венец от цветя за Солунските братя.

В неделното училище „Васил Априлов“ в гр. Шарлот, Северна Каролина, отбелязаха най-светлия български празник, като се събраха над 200 души от Северна и Южна Каролина. Възпитаниците на училището изпяха с гордост „Аз съм българче“, „Високи сини планини“ и химна на родината. Новосформираната танцова фолклорна група зарадва присъстващите с български народни хора и танци. По традиция всеки от гостите донесе и вкусно българско ястие, с което допринесе за богатата тържествена трапеза.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
New Wines of Ancient Thrace – for the third time in Houston, Texas, USA

New Wines of Ancient Thrace will hold their third business mission and trade promotions in the US. The events will...

Затвори