Открийте ни и в

Коронавирусът

CDC: Някои хора ще чакат 8 седмица между първата и втората доза от COVID-ваксините

Експертите смятат, че по-дългото чакане може да помогне за намаляване на и без това редките странични ефекти от ваксинацията

публикувано

на

Кентавърска версия на COVID-19 се появи в Москва
Сн.: АП/БТА

Някои хора, които се ваксинират с Pfizer или Moderna срещи коронавируса, може би трябва да изчакат до 8 седмици между първата и втората доза, вместо три-четири седмици, както се препоръчваше досега, казаха властите в САЩ.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията тихомълком промениха изискванията.

Служители от CDC заявиха, че новите препоръки са в съответствие на изследвания, които показват, че по-дългият интервал може да осигури по-трайна защита срещу коронавируса. Изследванията показват, че хората от 12 до 64 години, особено мъжете на възраст от 12 до 39 години, могат да се възползват от по-големия интервал.

Moderna тества ваксина 3 в 1

Експертите също така смятат, че по-дългото чакане може да помогне за намаляване на и без това редките странични ефекти от ваксинацията.

Промяната няма да засегне много хора. CDC казва, че 73% от хората на възраст 12 и повече години в САЩ вече са получили две дози ваксина.

Освен това предложението да се изчаква до два месеца не важи за всички. По-краткият интервал все още се препоръчва за хора с отслабена имунна система; хора на 65 и повече години; и всеки, който се нуждае от бърза защита поради риск от тежко заболяване.

Някои хора, предимно млади мъже, развиват странични реакции от ваксините, включително възпаление на сърцето.

Почина съоткривателят на информационната РНК, използвана в COVID ваксините

CDC казва, че сред мъжете на възраст от 18 до 39 години тази реакция е наблюдавана при около 68 на 1 милион, получаващи втората доза Moderna и около 47 на 1 милион, получаващи втората доза Pfizer.

Някои изследвания показват, че забавянето на втората доза до осем седмици намалява този риск, казаха служители на CDC.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено