Открийте ни и в

Коронавирусът

CDC с важни изменения и пояснения в насоките си за маските

Маските са с различна защита, но всяка маска е по-добра от липсата на такава, казва агенцията

публикувано

на

Центровете на САЩ за контрол и превенция на заболяванията (CDC) публикуваха в петък осъвременените се инструкции към обществеността относно носенето на защитни маски за предпазване от заразяване с коронавирус. Те включват пояснения кои маски и респиратори са по-надеждни от други срещу коронавируса и съвети какво да гледат клиентите, когато си търсят такива.

Агенцията съветва американците да носят най-добри пазещите маски и респиратори, които им пасват добре на лицето и биха могли да носят продължително. Освен това каквато и да е маска е по-добра от никаква, е позицията на CDC.

„Хлабаво изтъканите платнени продукти предлагат най-слаба защита, фино тъканите слоести продукти са по-добри, а добре пасващите хирургически маски за еднократна употреба и KN95 дават още по-надеждна защита. Добре пасващите на лицето респиратори, одобрени от National Institute for Occupational Health and Safety, предлагат най-високото ниво на защита“ – казват от CDC.

CDC вкара Канада в списъка с най-рисковите за пътуване държави

В насоките е подчертано, че в някои ситуации маските и респираторите с висока степен на защита са много важни за предпазване на носещите ги, например:

 • Когато се грижите за някой, който има COVID-19;
 • Когато сте в самолет или обществен транспорт, особено за дълъг период от време;
 • Когато сте на работа, където влизате в контакт с много хора, особено ако не всички останали са с маски;
 • Когато не сте „в крак“ с ваксините срещу COVID-19;
 • Ако имате рисков фактор за тежко заболяване, като отслабена имунна система или определено медицинско състояние;
 • Когато сте на претъпкано обществено място, на закрито или на открито.

Маските не се препоръчват за децата на възраст под 2 години, но пък агенцията препоръчва „винаги ползване на маски на закрито за учители, училищни служители, ученици и посетители на началните училища, независимо от ваксинационния им статус и разпространението на заразата в района им“.

CDC: Умрелият от бяс в Илинойс е отказал лечение поради страх от ваксини

Новите насоки предлагат и съвети за по-добро напасване на маската за по-надеждна защита:

 • Носете две маски едновременно (платена маска върху една за еднократна употреба);
 • Комбинирайте кърпа или заменима материя за еднократна употреба със скоба или средство за напасване;
 • Завържете на възел и затъкнете връзките за ушите на платнените маски там, където се срещат с ръба на маската;
 • Сгънете и приберете допълнителния материал на маските за еднократна употреба под ръбовете;
 • Използвайте маски, които се прикрепят зад главата и шията с еластични ленти или връзки (вместо примки за уши).

CDC казва, че потребителите, които търсят маски, отговарящи на стандартите за качество, могат да търсят определени етикети като „отговаря на ASTM F3502“ или „отговаря на изискванията за работното място“ и могат да отидат до уебсайта на Националния институт за безопасност и здраве при работа (National Institute for Occupational Safety and Health), за да получат повече информация за лични предпазни средства и оборудване.

Агенцията също така предупреждава, че някои респиратори не отговарят на международните стандарти и има връзки към сайтове за повече подробности.

Специално етикетираните „хирургически“ N95 „трябва да бъдат запазени за използване от здравния персонал“, казва CDC.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Омикронът представлява 99,9% от случаите на COVID в САЩ

Коронавирусът вече е взел 872 000 жертви в Америка

публикувано

на

Виж цялата статия

Вариантът Омикрон съставлява 99,9% от новите случаи на коронавирус в САЩ, считано от 22 януари досега. Това показват данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

В началото на декември, Омикронът представляваше едва 0,6% от новите случаи. Тогава доминираше вариантът Делта.

Към днешна дата Делта е едва 0,1% от новите случаи.

Коронавирусът вече е взел 872 000 жертви в Америка, а в световен мащаб – 5,6 милиона души.

63,5% от населението на САЩ вече е напълно ваксинирано срещу коронавируса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Скрита камера в Италия: Как болници отказват да лекуват неваксинирани

Европа облекчава ковид забраните, Италия въвежда нови мерки от 1 февруари

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Италианските болници отказват да лекуват и оперират неваксинираните и тези, които не са били заразени.

След като миналата седмица предаването „Fuori dal coro“ по италианската телевизия „Медиасет“ показа случая на болница „Галеаци“, която отмени операции и лечение на хора, които нямат „Супер зелена карта“ – доказателство за ваксинация или инфекция с коронавирус, други подобни случаи се появиха в други болници в Италия.

Пациентите, които не можеха да бъдат оперирани и лекувани с месеци, се обърнаха към италианските медии, за да предадат ситуация, която въпреки пандемията противоречи на Хипократовата клетва, в която между другото се казва, че „лекарите ще лекуват всеки пациент, независимо от религията, националност, социален статус, политическа идеология, насърчаване на премахването на всички форми на дискриминация в областта на здравеопазването.“

Тези пациенти чакат месеци, за да бъдат лекувани и оперирани, защото не са ваксинирани с третата доза ваксина срещу коронавирус.

Медиите разследваха ситуацията и бяха убедени, че според вътрешен имейл, изпратен до всички служители на болница Галеачи от директора на тази институция, професор Фабрицио Преласко, че всички, които нямат „Паспорт за ваксина“, няма да бъдат лекувани за момента или оперирани.

Според Преласко тези, които не са завършили цикъла на ваксинация, се считат за податливи пациенти и техните интервенции се забавят, тъй като не са защитени от вируса.

От друга страна, медиите подчертават, че са известни голям брой случаи на ковид след три ваксини, сред които най-известен е професор Гали от миланската инфекциозна клиника „Луиджи Сако“, който беше заболял въпреки пълната си ваксинация.

Журналистите посетиха няколко болници, заснеха персонала на приемното отделение със скрита камера и ги попитаха дали имат нужда от зелена карта за лечение, на което получиха положителни отговори. Същата ситуация възникна и след като се обадили в кол центъра на болницата.

Случаят приключи в парламента, когато няколко депутати поискаха от здравния министър да разгледа и обясни тази неприемлива ситуация. Прокуратурата също започна разследване.

Супер зеленият пропуск се получава след три дози ваксинация или две дози, втората от които не трябва да е по-стара от четири месеца, или след възстановяване от коронавирус.

В Италия е необходим за ходене на ресторанти, кафенета, басейни, театри, кина, музеи, каране на ски и всякакви други дейности, освен ходене в хранителни магазини и аптеки.

Тъй като останалата част от Европа облекчава забраните за Covid-19, Италия въвежда нови мерки от 1 февруари.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

София-област затяга мерките срещу COVID-19

Част от учениците минават на онлайн обучение, а заведенията ще затварят в 22 ч.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Заради ръст на заболелите от COVID-19 и достигане на III етап от Националния план за справяне с пандемията, Областният оперативен щаб на София – област взе решение за затягане на мерките.

От 27 януари учениците от V, VI, VIII, IX и XI клас преминават на дистанционно обучение. Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности, дейности по интереси, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

Спират се и присъствените групови занятия в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, както и провеждането на детски лагери и групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Налага се ограничение до 50 % в капацитета на заведенията за хранене, а посетителите задължително трябва да представят „Зелен сертификат“. Работното време ще бъде ограничено до 22 ч. в сила от 31 януари 2022 г.

Ресторантите към местата за настаняване могат да работят при използване на 50 % от капацитета им и организиране на посменен режим на изхранване на гостите и предоставяне на възможност за изхранване на гостите по стаите, по тяхно желание.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице, покриващи носа и устата.

Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на Софийска област, посочват от Областния оперативен щаб.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА