Открийте ни и в

Здраве

CDC установиха: Ваксините дават по-силен имунитет от преболедуването на COVID-19

Преболедувалите, но неваксинирани, са пет пъти по-склонни да се заразят повторно

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Ваксинацията срещу COVID-19 осигурява по-силна защита от имунитета, придобит след преболедуване, показва проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, публикувано в петък.

Изследването обхваща от 7000 души, хоспитализирани със заболявания, подобни на COVID, и установява, че тези, които са били неваксинирани – но са имали предишен случай на заболяването – са пет пъти по-склонни да се заразят повторно, в сравнение с хората, които са били напълно ваксинирани и не са преболедували COVID преди това.

Предишна инфекция осигурява известна степен на имунитет и защита срещу повторно заразяване, но констатациите показват, че защитата, предоставена от ваксинацията, е по-силна.

„Сега имаме допълнителни доказателства, които потвърждават важността на ваксините срещу COVID-19, дори ако сте имали предишна инфекция“, каза в изявление директорът на CDC д-р Рошел Валенски.

Акад. Петрунов: По-добрият COVID имунитет е след ваксина

В проучването изследователите разглеждат хора, хоспитализирани със симптоми на COVID в 187 болници в девет щата от януари до септември – период, който включва както алфа, така и делта варианта.

Включени са пациенти, които са имали предишен случай на заразяване с Covid през последните три до шест месеца или са били напълно ваксинирани с ваксините Pfizer-BioNTech или Moderna през последните три до шест месеца.

Общо 6328 напълно ваксинирани хора в проучването са били хоспитализирани с Covid-подобни заболявания, но сред тях само 324, или 5,1 процента, са дали положителен тест за вируса. Във втората група – неваксинирани, но преди това заразени – има общо 1020 хоспитализирани души, 89 от които, или 8,7 процента, са дали положителна проба за вируса.

Както ваксината на Pfizer, така и на Moderna осигурява по-висока защита в сравнение на преболедуване, показва проучването.

Бременните, които се ваксинират срещу COVID-19, ще предадат имунитет и на бебета си

Защитата от ваксината Moderna е по-силна от защитата от ваксината Pfizer, откритие, което се наблюдава в по-ранен доклад на CDC.

Защитните ефекти на ваксините също са по-високи при възрастни на 65 и повече години в сравнение с хора на възраст от 18 до 64 години.

Тъй като проучването включва само хора, ваксинирани или вече заразени през предходните шест месеца, изследователите предупреждават, че защитните ефекти могат да отслабнат с течение на времето. Предишни изследвания показват, че така нареченият хибриден имунитет или естествен имунитет от предишна инфекция плюс имунитет, предизвикан от ваксина, води до особено стабилна защита – още една причина хората, които преди това са били заразени, да бъдат ваксинирани.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА