Открийте ни и в

Новини

Чикаго първи признава независима България още през 1893 г.

публикувано

на

Не е случайно, че най-голямата българска общност в Америка е в Чикаго и винаги е приемана радушно от управата и жителите на града, както и от хората в покрайнините. Това явно е така, понеже Чикаго е бил на страната на българите още от ерата на Освобождението. През 1893 г., 15 години след Руско-турската освободителна война, в Чикаго се провежда прочутото Колумбово изложение (световен търговски панaир или World Fair), на което е поканена и нашата млада държава. Кратко описание за неговото провеждане има в творбата на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“. Тогава Турция и Русия се съпротивляват на българското участие, понеже България не е още официално призната за отделна страна – това става чак на 22 септември 1908 г. Турция първа подава оплакване към организаторите на изложението с мотива, че не може една васална територия да има самостоятелен павилион на такъв голям международен форум. Русия се присъединява към позицията на южната ни съседка.

В статия от 30 април 1893 г. вестник „Чикаго трибюн“ пише, че протестите на Русия са били по-настоятелни от тези на Турция. Посочено е още, че двете страни се обърнали за помощ и към Държавния департамент на САЩ във Вашингтон, а представителите на Турция и Русия в Чикаго Ахмед Фехри Бей и Алесис де Кобелакаци подали и допълнителни оплаквания до ръководството на световния панаир. Авторите на историческия журналистически текст припомнят още, че на предишното парижко изложение са се разиграли същите събития и Франция изобщо не е посмяла да се противопостави на Турция и Русия.

Другото, което прави впечатление от тази статия, е, че българските държавници от онова време са имали твърда позиция по отношение на защитата на независимостта. Турция, оказва се, още с изпращането на поканата от американците до нашата страна се опитва да потули нещата и ни предлага да участваме като част от турската изложба. Българите игнорирали предложението от султаната и започнали да се подготвят самостоятелно, без да пестят средства и усилия. За наш представител в Чикаго бил изпратен проф. Вълко Шопов, за когото разказва и Алеко Константинов. Шопов, родом от Меричлери, е бил един от първите протестанти там, а после и сред първите преселници в Щатите.

С пристигането си в Чикаго проф. Шопов веднага изнесъл презентация в защита на това България да има самостоятелен павилион в Колумбовото изложение, като обяснил лично пред директора, че щом имаме отделна покана, имаме пълно право на отделно място. Спорният въпрос бил обсъждан цели три седмици, но не бил решен нито от организаторите, нито от щатския департамент. Правото на крайна оценка било дадено на управата на Чикаго, която отсъжда в наша полза. „Чикаго трибюн“ посочва, че е имало забрана за официалните лица да обсъждат темата. „Русия и Турция особено желаят България да остане на заден план при явяването си в Чикаго, тъй като признато правителство ще ни даде важно положение в Европа, което малко американци могат да разберат“, заявява пред медията проф. Шопов чак след разрешаването на случая. „Вашите хора тук са толкова свикнали с тяхната великолепна свобода, че я считат за доста естествено нещо. Вие (американците – бел. ред.) обаче сте истинският източник на демократично вдъхновение за България“, допълнил българинът. Той признава, че поканата за участие в Колумбовото изложение е първото признание на нашата независимост. Шопов дори нарича Америка „приемна майка“ в усилията й за образоване на младите българи в принципите за независимост и свобода.

„Въобще не съм изненадана, че американците са ни дали рамо“, казва по повод на събитията за Колумбовото изложение Теодора Ботева, която в момента е нашият търговски аташе във Ветровития град. „Още тогава Чикаго е приемал имигранти от цял свят и си е създал свой собствен микроклимат на толерантност, поносимост, демокрация и признаване на правата. Именно това е причината да ни подкрепят“, допълва тя. Ботева наскоро припомни на българите за нашата дипломатическа победа извън политическата арена чрез пост във фейсбук. Преди няколко години пък генералният ни консул в Чикаго от периода 2005-2009 г.  Иван Сотиров също попада на информацията за изложението и се стреми да я популяризира колкото може повече.

А как всъщност протича участието на България на Колумбовото изложение? Страната ни получава павилион в една от последните зали на форума, който се разпростира на цели 280 хектара земна площ, 600 акра от които са били запълнени с експозиции. Наши съседи в близост са били Испания, Индия и Джамайка. На щанда ни посетителите са можели да видят български ракии и вина, килими, кукли (манекени) с народни носии, карти, емблеми, знамена, както и олтар (специален шкаф) с розово масло, а също и витрини със зърно.

За популяризиране на участието ни в Чикаго е била издадена рекламна брошура на английски, отпечатана във внушителния за тогавашните времена тираж от 21 хил. екземпляра. Брошурата е била раздавана безплатно. България си тръгва с отличие от панаира – българските аби за войската, представени на изложението от смолянския търговец Киряк Данчо, печелят златен медал.

Проф. Вълко Шопов

Карта на местоположението на българския павилион

Витрините с български вина и зърно

Шкаф с розово масло

Част от статията във в. „Чикаго трибюн“

Цветен плакат за изложението

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Над 13 500 българи пребориха коронавируса

Само за последното денонощие 48 души са дали отрицателен тест

публикувано

на

от

Виж цялата статия

13 558 българи са се излекували от COVID-19, след като са се били заразили с него. Това показват данните на Единния информационен портал.

Цифрите сочат, че само за последното денонощие 48 души са дали отрицателен тест, след като преди това са боледували. Новозаразените пък за последните 24 часа са 86.

Новите случаи са близо 3% от направените тестове. Най-много са в област Варна – 19, в София-град – 12, и в област Благоевград – 11.

Двама души с коронавирус са починали за последните 24 часа. Общият брой на жертвите на COVID-19 у нас вече е 755.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Бойко Борисов поучава ООН: Съединението прави силата

Тази година форумът се провежда изцяло онлайн заради пандемията от COVID-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БГНЕС

Дневният ред, който заедно начертахме за устойчиво развитие до 2030 г., е особено важен за България като ключ за справяне с неравенствата и начин за постигането на проспериращо и мирно общество. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на изказването си в първата за Десетилетието на действието Среща на високо равнище по устойчивото развитие, която се провежда в рамките на Общия дебат на Общото събрание на ООН.

Тази година форумът се провежда изцяло онлайн заради пандемията от коронавирус.

Борисов посочи, че още с приемането през 2015 г. на 17-те цели за устойчиво развитие на ООН държавите членки поемат и дългосрочен ангажимент за постигането им. Сред тях са изкореняването на бедността, икономическото развитие, намаляване на неравенствата, качествено образование, мир и справедливост.

"Индипендънт": Светът гледа към Беларус, а в България протестират срещу правителството от 70 дни

По негови думи е необходима пълна мобилизация на международната общност. Министър-председателят подчерта, че заради пандемията се наблюдава изоставане в изпълнението на целите, като на преден план излизат изострените социални неравенства, бедността, сериозните последствия от промените на климата.

Според премиера пандемията е показала, че Дневният ред 2030 е по-важен отвсякога. Обявеното Десетилетие на действието ще бъде и Десетилетие на възстановяването с фокус върху целите за развитие, заяви той.

По думи на Борисов пандемията е показала, че нито една държава не може да се справи сама с последиците, а са необходими тясно сътрудничество и координирани действия.

Всички ние трябва да изпълним своя дял от ангажиментите си при стриктното спазване на принципа „никой да не бъде изоставен“ и с участието на заинтересованите страни, отбеляза той и допълни, че ангажираността на неправителствения сектор, бизнеса, младежите, академичните среди, уязвимите групи и местното управление е ключова за постигането на начертаните цели.

Борисов припомни, че тази година страната ни е представила първия си доброволен национален преглед на изпълнението на целите.

Според него е необходимо подобряване на качеството на образованието и здравеопазването. Той постави акцент също върху необходимостта от надеждно прилагане на законодателството за опазване на природата.

Планираме да изградим национален механизъм за координация на изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие с участието на правителството и широк кръг заинтересовани страни, обяви Борисов.

Той изтъкна, че мотото на българския парламент „Съединението прави силата“ е напълно валидно и по отношение на постигането на целите на ООН.

В срещата още 23-ма държавни и правителствени ръководители от страни като Австрия, Финландия, Норвегия, Словения, Аржентина, Перу, Ливан, Мароко, Република Южна Африка и други.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Багата вече 12-ти в ранглистата на UFC

Преди дни е претърпял операция на коляното

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Благой Иванов – Багата продължи и тази седмица да се изкачва в ранглистата при най-тежките в UFC.

Единственият български боец в най-престижната ММА верига вече заема 12 позиция, което е скок с едно място.

Всъщност само Багата се изкачва през настоящата седмица в тежка категория. Той дели 12-ото място с руснака Сергей Павлович, пише boec.bg.

Бразилецът Аугусто Сакай, който претъпя поражение от Алистър Овърийм с технически нокаут в главния сблъсък на UFC Fight Night 176, от днес е номер 10, с което бележи спад с една позиция.

Преди дни стана ясно, че Благой Иванов е претърпял успешна операция на коляното.

Очаква се той да се завърне в октагона в края на настоящата или началото на следващата година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Търговската война между САЩ и Китай – много стоки скачат до 25 %

Официално е - САЩ и Китай са в безпрецедентна търговска война след като азиатската страна наложи реципрочни вносни мита за...

Затвори