Открийте ни и в

Загадки

Член на сектата „Анастасия” замесен в загадъчна смърт

публикувано

на

сн. „Струма”

Учителят по философия в Езиковата гимназия в Благоевград Росен Ангелов ще бъде уволнен от работа по подозрение, че е активист на скандално известната руска секта „Анастасия”. Другият повод за тази мярка е загадъчната смърт на 25-годишния Марио Нушков. Той е бил член на фондация „Мечта”, учредена от учителя Ангелов. Предполага се, че фондацията е вдъхновена именно от „Анастасия”. В момента преподавателят е в неплатен отпуск. „Става дума за 25-годишно момче, което се увлича по движението (на фондация „Мечта” – б.р.), след като е завършило гимназията”, каза Тина Попова, директор на гимназията. Той става последовател на идеите на течението „Анастасия” на 23-годишна възраст. „Росен Ангелов е учител от 1993 г. насам. Оттогава има една единствена екскурзия с моя заповед, за която родителите са дали съгласието си”, каза още Попова, с което декларира, че Наредбата за екскурзии е спазена. Преди уволнението на Росен Ангелов предстои да му бъдат снети писмени обяснения по случая по чл. 193 от Кодекса на труда.

След смъртта на Марио стана ясно, че Ангелов предлага на учениците от Езиковата гимназия книгите на Владимир Мегре за „Анастасия”, които в Русия са обявени за посттоталитарен култ. Идеите на Мегре внушават отказ от образование и здравеопазване, както и изолация в името на евентуално ново сътворение. Ангелов организира и излети, на които учениците прегръщат дървета и се учат да предизвикват събития със силата на мисълта. „Моят прочит на книгите на „Анастасия” се основава на години”, бе цитиран в българските медии учителят Ангелов, който твърди, че предлага само проверени от самия него заглавия.

И друг ученик на Росен Ангелов е починал мистериозно. Това е Иван Тумбалов. „Дъщеря ми също прочете книгата за „Анастасия”, въпреки че й забраних да го прави. Тя говореше само хубави неща за него”, споделя пък майка на бивша ученичка на Ангелов. Психотерапевтът Богомила Годинова от Благоевград твърди, че дейността на фондация „Мечта” е много близо до тази на сектите. Нушков например е бил финансово зависим от организацията. Отдалечил се е от приятелите и близките си и имал чувство за самодостатъчност. Белези, които има всеки член на секта.

Група от бивши възпитаници на гимназията обясниха, че са нямали учебници по психология, етика и право и философия, а списък с книги, сред които и тези на Владимир Мегре. Те допълниха, че дори ученици, които не посещавали часовете за свободно избираема подготовка на преподавателя, имали оценки „много добър” за годината.

Сектата “Анастасия” е именувана на едноименната героиня в поредицата „Звънтящите кедри на Русия” – езотерични книги, написани от руския писател Владимир Мегре. Анастасия живее в сибирската тайга в пълна хармония с природата – храни се с плодове, орехи и гъби; почти не носи дрехи; спи на открито или в хралупи. Тя притежава необикновени способности като „психопортация” (пътуване на съзнанието извън тялото), може да вижда ситуации, случили се в миналото или в бъдещето, и други. Основните идеи на Анастасия са свързани с връщане на хората обратно към природата и „пренасяне на човечеството през отрязъка от време на тъмните сили”. Това е и причината последователите на тази секта да се отричат от всичко в цивилизацията за сметка на уж връщане към природата. Лидерите на сектата агитират към организиране на специални пространства, където на жителите ще им „стане лесно достъпна космическата любов”. Тези пространства са така наречените екологични селища далече от градовете. Всеки добър анастасиец трябва да построи такава родова къща, каквато той си я представя. За тези, които не могат да си представят своята бъдеща къща, се предлага снимка, на която е заснета къща на истински анастасиец. Ако нямаш въображение, прави точно такава къща. Те твърдят, че самата Анастасия се появява, за да помогне на хората без въображение. Подобни селища в Русия има вече много. В България такова съществува в планината Сакар. Има данни, че последователите на „Анастасия” се задължават да прехвърлят на сектата цялото си имущество, за да получат в замяна правото да живеят в подобно екоселище. Всеки сектант се чувства длъжен да осигури на задружието по около $30,000 собствени средства. На въпроса „как да живеем по-нататък” анастасийците уверено отговарят, че няма да умрат от глад, ще бъдат здрави и богати. Изобщо всичко трябва да бъде както е написал Мегре. Колко много прилича на онова, което говореха навремето комунистическите водачи: Ще построим новия строй и всичко ще е наред, само трябва да следваме заветите на Маркс, Енгелс, Ленин…

 

Росен Ангелов

Владимир Мегре

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА