Открийте ни и в

Коронавирусът

COVID ограниченията в Шанхай за движение между районите бяха удължени до 26 април

Ограничението не позволява на граждани, здравен персонал, доброволци и куриери да се придвижват между районите

публикувано

на

Съобщава се, че ограниченията за движение в града, прилагани за борба с епидемията Covid-19, предизвикана от случаи, носещи вариант Omicron в Шанхай, Китай, са удължени до 26 април.

В изявлението на Местната здравна комисия се посочва, че е взето решение за удължаване на срока на ограниченията поради наличието на нови случаи в регионите, които са обявени за нискорискови и в които е предоставена свобода на движение, тъй като има нови случаи през последните 14 дни.

Ограничението за движение не позволява на граждани, здравен персонал, доброволци и куриери, живеещи в посочените райони, да се придвижват между регионите.

Здравните служители подчертаха, че за да се предотврати разпространението в общността, ще продължат масовите тестове във всички населени места на различни интервали според риска от инфекция, като всеки случай ще бъде проследен.

Сун Чунлан, заместник министър-председател, отговорен за борбата срещу Covid-19 в Шанхай, даде послание, че стратегията „нулев случай“ няма да бъде компрометирана и че всеки случай в града трябва да бъде следван, изолиран и лекуван, според инструкциите, които той даде на местните власти.

В Шанхай, най-големият град в Китай, през последните 24 часа са открити 2634 случая с признаци на заболяване и 15 698 случая, които не са показали симптоми, докато 11 души са починали.

При последната епидемична вълна в града от 1 март са наблюдавани 443 500 случая, като за последните 4 дни е потвърдено, че са починали 36 души.

Градът, който има самоуправляваща се провинция със статут на провинция, се превърна в мястото, където са наблюдавани най-много случаи в континентален Китай.

Постепенното затваряне, обявено на 28 март поради случаите, предизвикани от варианта Omicron в Шанхай, беше удължено за неопределено време в целия град, тъй като случаите не намаляха. Удължаването на мерките за блокиране в града предизвика затруднения при доставката на храна и предоставянето на услуги за грижи.

Въпреки че здравните власти започнаха да премахват полицейския час в райони, където не е имало случай през последните 14 дни, като разделят града с население от над 26 милиона на зони с висок, среден и нисък риск, полицейският час и масовите тестове продължават в повечето райони от града.

Според изявлението на Националната здравна комисия на Китай през последните 24 часа в континентален Китай са открити 2133 случая с признаци на заболяване и 16 465 случая без симптоми.

Прави впечатление, че в страната през последните седмици разликата между случаите, които са се превърнали в болест, и които не са се превърнали в болест, се увеличава. Това се счита за резултат от разпространението на силно заразната, но лека мутация “BA.2” на варианта на Omicron.

В континенталната част на Китай, където се появиха първите случаи на епидемия Covid-19, досега са открити 196 086 случая, 4674 души са починали.

В специалния административен район Хонконг ефектът от 5-та вълна, причинен от случаи на местни източници поради варианта на Covid-19 Omicron, продължава да намалява.

Според изявлението на Центъра за защита на здравето през последните 24 часа в града са установени 628 случая на Covid-19, 25 от които са от чужбина, 26 души са починали. Броят на дневните случаи в града падна под 1000 през последната седмица.

Докато в епидемичната вълна от началото на годината са наблюдавани над 1 180 000 случая, 8999 души са починали.

Картината, разкрита от силно заразния вариант на Omicron, се превърна в тест за китайската стратегия за „нулев случай“ срещу Covid-19.

Стратегията, която цели да потисне случаите на Covid-19, когато те се появят, и да прекъсне веригата на предаване, изисква строги и мащабни мерки като карантина, ограничения за пътуване, масови тестове. Мерките понякога предизвикват противоречия по отношение на намесата им в нормалното протичане на живота и тяхната цена.

Остава неясно как Китай ще адаптира своята стратегия за борба с течение на времето, докато други страни до голяма степен премахнаха мерките си за епидемична защита срещу Covid-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено