Открийте ни и в

Канада

COVID песимизъм налегна канадците

Хората не вярват да се върнат към нормалния живот преди 2022 г. и дори по-късно

bgvoice

публикувано

на

Сн.: БТА

Песимизъм и примирение – това са двете думи, които описват най-добре психичното състояние на канадците, чийто живот бе обърнат с главата надолу година след идването на COVID-19.

Според проучване на агенцията за изследвания ИПСОС, поръчано от Радио Канада, три четвърти от участвалите смятат, че повтарящи се „затваряния“ ще има в продължение на цялата следваща година. Те не очакват да видят светлина в тунела през следващите месеци. В същото време те са готови да направят допълнителни жертви, за да ликвидират пандемията.

Въпреки началото на ваксинирането, 34 процента от канадците казват, че са по-големи песимисти, отколкото през есента. Проучването е направено от 12 до 17 февруари сред 3000 души.

Ново затваряне, нови варианти

„Имаше много лоши новини в началото на 2021 година. Хората не са по-големи оптимисти от миналата есен, тогава бяха“, обясни генералният директор на ИПСОС в Квебек Себастиан Далер.

Проучването потвърждава, че пандемията е оказала значително влияние върху живота на много канадци. Социалният живот на 71 процента от участвалите в проучването е разрушен, както и душевното здраве – на 46 на сто от тях, а също и личните финанси – на 35%.

Младите от 18 до 34 години са по-сериозно засегнати от различни гледни точки – 59% казват, че психичното им здраве се е влошило, а 43% са признали, че пандемията е оказала негативно влияние върху личните им финанси.

Влошаването на психичното здраве е един аспект на пандемията, който трябва да се наблюдава, убеден е Себастиан Далер. Той допълни, че няколкото процента в проучването всъщност са стотици хиляди хора и на тях трябва да им се обърне внимание.

 Предупреждения за правителството

Канадците не изглеждат впечатлени от представянето на Отава в процеса на ваксинацията срещу COVID-19.

Докато трудностите в доставките белязаха новините през последните седмици, 50% от анкетираните казват, че са недоволни от управлението на дистрибуцията на дозите. 39% са доволни.

„Това е предупреждение за правителството. Ясно е, че ваксинацията е много, много важна за завръщане към нормалния живот, много важна за гражданите в цялата страна и става ясно, че канадците не спират да си поставят въпроси“, каза Себастиан Далер.

Политологът Женевиев Телие от Училището по политически изследвания в Университета в Отава отбелязва, че проучването е проведено в момента, в който доставките на ваксини са били на най-ниското си ниво. Процесът се забърза, количествата идват според предвиденото, така че хората може би вече са по-спокойни.

Според нея вниманието ще се премести през следващите седмици върху провинциалните правителства, защото те са отговорни за управлението на ваксинацията. Така че сега топката е в полето на провинциите. Това, което е било федерален проблем, без съмнение ще стане провинциален.

Новите мерки на федералното правителство за контролиране и наблюдение на пристигащите пътници имат подкрепата на 67 процента от участниците в проучването. Те обаче смятат, че Отава е трябвало да реагира по-бързо.

50% от канадците също така смятат, че карантината от три дни в хотел е добра мярка, която обаче е била въведена много късно. 17% пък смятат, че тя е била приложена в точния момент. 12% от анкетираните са убедени, че мярката е недостатъчна, а 16 на сто смятат, че тя е прекалена.

 Дълго връщане към нормалността

Повече от половината от участниците в сондажа смятат, че ще трябва да се изчака до следващата година и дори до по-късно за завръщане към живот, близък до нормалния. По-конкретно – 35 процента от канадците прогнозират, че ще има връщане към нормалността през 2022 година, а 19% след това.

Това е в контраст на онези, които смятат, че това ще стане още тази година. Едва 2 процента от анкетираните смятат, че ефектите на пандемията ще изчезнат тази пролет, 8 процента – през лятото, а 13 процента – през есента. 23 процента от канадците казват, че нямат никаква идея.

„Забелязвам, че има известен реализъм в част от населението. Не се опитваме да разказваме истории, нито да бъдем прекалено оптимистични, казвайки си, че всичко ще свърши бързо“, казва Женевиев Телие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

COVID-19 в Канада: Всички показатели нарастват

Увеличава се и броя на хоспитализациите и на смъртните случаи

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

След повишаването на броя на новите случаи от коронавирус се увеличава и този на хоспитализациите и на смъртните случаи.

Числата на хората, постъпили в болница, и на онези, които не са успели да се преборят с болестта, не спират да се увеличават. Това става две седмици след началото на третата вълна, засилвана от различните варианти на коронавируса.

Един от представителите на здравните власти, д-р Хорацио Аруда, призова хората да не изпадат в паника от нарастването, но да продължат да се пазят.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Безработицата в Канада падна до 7,5%

Работни места са открити в здравеопазването, строителството и образованието

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Синхуа/БТА

Въпреки третата вълна на COVID-19, нивото на безработица в Канада спадна до нивото от преди пандемия от 7,5% през март, тъй като икономиката добави 303 000 работни места, съобщи Статистическата служба на Канада.

През февруари към икономиката бяха добавени 259 000 работни места, а равнището на безработица бе 8,2%.

Канадската статистическа агенция заяви, че икономиката добавя работни места дори в някои области, засегнати най-силно от пандемията, включително в търговия на дребно, хотелиерството и хранителни услуги.

Работни места са открити в здравеопазването, строителството и образованието.


BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Драма в Канада: Момченце оцеля след три дни само в гората

Малкият герой бе открит, след като семейството му вече се подготвяше за най-лошото

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Джъд и полицаят Скот МакНеймс, който го откри. Сн.: Facebook

Малко момченце оцеля няколко денонощия в гората и се превърна в герой за близките и роднините си в Канада. Забележителната история на тригодишния Джъд Лейтън, който оживя в продължение на три дни сам в една гора на изток от Онтарио, започнала в неделя, докато помагал на дядо си Крис Фишер да построи люлка в работилницата си.

„Той открехна вратата за няколко секунди, а аз не му обърнах внимание в този момент“, разказа господин Фишър пред CBC News. Най-много минута по-късно той забелязал отсъствието на детето. Излязъл от ателието да го намери, но от него нямало никаква следа.

Джъд се изгубил в гората около рибарската хижа на семейството на пътя Каное Лейк в района на Южен Фронтенак, на около 50 километра на север от Кингстън, в Онтарио.

След като станало ясно, че детето е изчезнало, веднага били организирани спасителни екипи,

стотина полицаи и доброволци

два хеликоптера, водолазен екип и четири отряда с кучета започнали претърсване на пътеките, блатата, езерата и храстите в издирване на малкото момче.

В продължение на часовете, а после и дните издирване, семейството на детето не губеше надеждата си да го открие, но се готвеше и за най-лошото.

В неделя вечерта в района на издирването валя дъжд. В понеделник температурите паднаха под нула градуса. След три дни търсене Джъд така и не бе открит.

Семейството му разбираше много добре, че всяка минута, която минава, е критична. Все още имаха лъч надежда, но той изтъняваше все повече и повече, разказаха близки на момчето.

Но въпреки всички лоши очаквания, Джъд бе намерен жив и в добро здраве около 15 часа във вторник от една от спасителните групи, формирана от екипа за спешно реагиране в Онтарио. Това станало, докато те преглеждали хълмист терен извън набелязания за издирване район.

Скот МакНеймс, полицай с 19-годишен опит, бил този, който забелязал синьото зимно яке на момчето.

„Забелязах яркосиньото, цвят, който не срещаш често в гората“, разказа той пред журналистите.

Полицаят веднага извикал партньора си, Грег Верней, който се спуснал по няколко скали, за да достигне мястото, което МакНеймс забелязал. И точно там Верней открил Джъд, полегнал.

„Когато го доближих, го повиках по име. После, втори път, малко по-силно. И мисля, че второто повикване малко оживи Джъд. И той отвори очи.

В този момент бяхме напълно, напълно шокирани“, спомня си полицаят.

Малкото момче било

замаяно и дехидратирано

но изглеждало в добра психическа кондиция. Полицаите му дали вода, загърнали го с топли дрехи и го извели извън гората, където го чакало семейството му – родителите му Клейтън и Катрин.

Екипът на Спешна помощ закарал Джъд в главната болница в Кингстън, където той останал два дни под наблюдението на здравните специалисти.

Катрин Лейтън, майката на Джъд, публикува съобщение в социалните мрежи на следващия ден след намирането на момчето, в което благодари на полицията в Онтарио и на доброволците за тяхната отдаденост и постоянство.

Малкият Джъд до плюшена мечка в болницата. Сн.: Twitter

„Цялото ни голямо семейство е изключително развълнувано след този

най-лош момент в живота ни

Нашият малък Джъд като по чудо мина през всички премеждия и ние сме дълбоко признателни за мислите, молбите и дълбоката надежда на всички“, написа тя.

Господин Лейтън публикува снимки на тригодишното момче, на които може да се види Джъд да яде в болничното легло и да спи до една мечка от плюш.

Нито полицаят МакНеймс, нито колегата му Верней могат да обяснят как Джъд е могъл да преодолее обстоятелствата, с които се е сблъскал, и да оцелее три дни сам в гората. И двамата обаче смятат, че вълненият пуловер, с който бил облечен, го е топлел добре и вероятно му е помогнал. Колкото до дядото, той е безкрайно развълнуван, че внукът му се е завърнал жив и здрав.

„Наистина сме изключително щастливи, че всичко приключи, и искаме единствено да се върнем към нормалния си живот и да се радваме на присъствието на Джъд“, каза той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Проф. Иван Илчев за Караянчева: Боже, какви нищожества стоят начело на държавата (ВИДЕО)

Пореден гаф направи и БНТ

Затвори