Открийте ни и в

Здраве

COVID-19 доведе до 98% спад на случаите на грип тази есен

Вижте какви са теориите за изчезването му

bgvoice

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Мнозина се страхуваха, че това ще бъде перфектната зимна буря, кошмарна ситуация, която ще изтласка здравните служби на ръба: грипът, който убива около 10 000 британци всяка година, и втора смъртоносна вълна от Covid- 19.

Изглеждаше толкова тревожно, че британското правителство пусна най-голямата програма за ваксинация срещу грип в британската история.

Тридесет милиона души – 20 процента повече от нормалното и сега, включително всички над 50 години – отговарят на условията за тазгодишната ваксинация.

Приемането на ваксината вече е най-високото досега при хората над 65 години и малките деца, според последните доклади.

Има само един любопитен проблем: грипът, изглежда, е почти изчезнал.

Изчезването му започна, когато Covid-19 се включи към края на грипния сезон през март. Колко бързо са спаднали процентите, може да се наблюдава в данните за „наблюдение“, събрани от Световната здравна организация (СЗО).

Пациентите не се тестват рутинно за грип, дори и да се подозира, но редица „надзорни“ кабинети и болници извършват диагностичен скрининг на тези, които имат симптоми и тези данни дават най-точната картина за това има ли грип.

И цифрите дават поразителна представа за това, което се е превърнало в пълзяща тенденция по целия свят.

В южното полукълбо, където грипният сезон се случва през летните месеци, данните на СЗО показват, че той изобщо никога не е съществувал.

В Австралия са регистрирани едва 14 положителни случая на грип през април, в сравнение с 367 през същия месец през 2019 г. – спад от 96%.

До юни, обикновено пикът на грипния сезон там, такъв на практика нямаше.

Всъщност Австралия не е съобщавала за положителен случай на СЗО от юли.

В Чили са открити само 12 случая на грип между април и октомври. През същия период на 2019 г. е имало близо 7000.

А в Южна Африка тестовете за наблюдение отчетоха само два случая в началото на сезона, които бързо паднаха до нула през следващия месец – като цяло, 99% спад в сравнение с предходната година.

Във Великобритания сезонът на грипа едва започва. Но откакто Covid-19 започна да се разпространява през март, само 767 случая са докладвани на СЗО в сравнение с близо 7000 от март до октомври миналата година.

И докато лабораторно потвърдените случаи на грип миналата година скочиха с десет процента между септември и октомври, с началото на новия сезон тази година досега те са нараснали само с 0,7 процента.

Разбира се, това не е общият брой на случаите на грип. Данните на Службата за национална статистика сочат, че стотици хора умират от пневмония, вероятно предизвикана от грип, всяка седмица през цялата година.

В световен мащаб се изчислява, че процентът на грип може да е спаднал с 98% в сравнение със същото време миналата година.

„Това е реално“, казва д-р Дейвид Стрейн, старши клиничен преподавател в Медицинското училище в Университета в Ексетър. „Няма съмнение, че наблюдаваме много по-малко случаи на грип.“

Къде е отишъл грипът?

Има интригуващи теории – някои по-странни от други. Има и такива, които твърдят, че случаите на грип изобщо не са изчезнали, а вместо това се записват като Covid-19. Скептиците твърдят, че тестовете на Covid не могат да разграничат коронавируса от грипа, но това е просто невярно.

Д-р Елизабета Гропели, вирусолог и преподавател по глобално здраве в университета „Сейнт Джордж“ в Лондон, обяснява: „Грипът и Covid-19 се причиняват от много различни вируси и това е ясно да се види под микроскоп. Няма шанс да сбъркате едното с другото – фрагментът от вирусен генетичен материал от коронавируса изглежда като малки спагети, докато генетичният материал за грип, който изследваме, изглежда по съвсем различен начин.“

Друго убедително обяснение предполага наличието на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява Covid-19 и се разпространява по целия свят, че някак си е „изтласкал“ грипния вирус. Теорията придоби популярност в Twitter и има известна научна подкрепа за явлението.

Когато дадено лице е заразено с един вирус, по-малко вероятно е да бъде заразено от друг през това време поради нещо, наречено „вирусна намеса“.

Експертът по вируси професор Джеймс Стюарт от университета в Ливърпул казва: „Клетките на имунната система влизат и помагат за унищожаването на първата инфекция и ако се появи друг вирус, ще бъде даден същия отговор.“

Д-р Гропели добавя: „Вирусите са паразити. След като влязат в клетка, те не искат други вируси да се конкурират с тях. Така че вирусът, който вече е в тялото, ефективно ще изгони другия паразит.“

На ниво популация това означава, че ако достатъчно хора имат един вирус, другите няма къде да отидат и не могат да се разпространят.

Изследване на изследователи от Американския център за контрол на заболяванията заключава, че е възможно поне това да се е случило в някои региони и коронавирусът да може ефективно да „мускулира“ грипа в дихателната система на тялото. Вирусната намеса може да е била причината пандемията от свински грип през 2009 г. никога да не се утвърди по начина, по който се страхуваха мнозина.

Учените от Йейлския университет наскоро предположиха, че високото присъствие на риновирус – обикновена настинка – през есента на тази година може да е „блокирало заразяването“ със смъртоносния вирус H1N1. По това време правителството на Обединеното кралство планира най-лошия сценарий от 65 000 смъртни случая. В крайна сметка починаха 392.

Изследване от Йейл установи, че човешките клетки, вече заразени с вируса на настинката, са значително по-малко склонни да се заразят с H1N1. Така че може ли това да се случи и тази година?

Общественото здравеопазване в Англия изследва проби, взети от около 20 000 души през първите четири месеца на тази година и установи, че заразените с грипен щам с 58% по-малко вероятно ще се заразят и с коронавирус.

Това може да е свързано повече с поведението, когато имате вирус – да останете в леглото или да не излизате – което означава, че е по-малко вероятно да влезете в контакт с друг вирус, обяснява проф. Джеймс Стюарт. И все пак изследването теоретизира и „възможна патогенна конкуренция“ между двете, тъй като коинфекцията – хора с грип и Covid-19 едновременно – беше поразително рядка.

Китайско проучване за две предишни огнища на коронавирус, ТОРС и MERS, също показа същия ефект. Инфекцията с друг вирус, като грип, предпазва до известна степен срещу коронавирусна инфекция.

Повечето учени са съгласни, че през март не е имало достатъчно Covid-19 в обращение, за да обясни драматичния спад на случаите на грип. И същото важи с приближаването на зимата.

Случайните тестове показват, че през май между пет и шест процента от хората в Обединеното кралство са имали антитела на коронавирус, нарастващи до 17,5 процента в най-силно засегнатия Лондон, според Public Health England.

Сега случаите отново нарастват, с 90 000 на ден, според главния научен съветник сър Патрик Валанс. Но д-р Елън Фоксман, която е автор на изследването за вирусна намеса в Йейл, казва: „Един вирус може да наруши разпространението на друг, само ако има достатъчно хора. „Когато говорим за обикновени настинки, процентите са астрономически високи и много хора са безсимптомни.

„Но за COVID в момента смятаме, че само 15 до 20 процента от хората в засегнати места като Ню Йорк са били изложени на вируса. Повечето места ще имат много по-ниски стойности от това.“

Вместо това, учените в голямата си част се съгласяват, че спадът е много по-вероятно да бъде свързан с интервенции – социално дистанциране, миене на ръце, заключване и затваряне на училища и магазини. „Ако коронавирусът пречеше на нещо, това беше нашето поведение“, казва д-р Фоксман.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Заявената здравна реформа надхвърляла правомощията на служебното правителство

Правата и ангажиментите, които това служебно правителство има, всъщност не включват цялостна реформа, каза адвокат Андрей Дамянов от ръководството на Националната пациентска организация

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Четирите пункта, които д-р Кацаров представи пред обществото, са едни от най-важните теми в здравеопазването. Но колкото и да са важни, те трябва да бъдат част от големия дебат за бъдещето на здравната ни система. За момента министър Кацаров излиза малко от качеството си на служебен министър и възможностите на служебния кабинет да направи такива промени. 

Това съобщи пред БНР адвокат Андрей Дамянов от ръководството на Националната пациентска организация, който е бивш член на надзора на НЗОК.

Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи в понеделник, че иска промени в системата на здравеопазването – стартиране на преговори за промени в Националния рамков договор; отпадане на лимитите; промяна в цените на медицинските услуги; въвеждане на коефициенти на цените за медицински услуги; прехвърляне на повече дейности от болничната в извънболничната помощ; без разположението на личните лекари 24/7; намиране на механизъм, с който да се въвлече пациента в контрола на дейността на НЗОК.

Здравният министър иска промени в системата - без лимити за болниците и промяна в рамковия договор

„Правата и ангажиментите, които това служебно правителство има, всъщност не включват цялостна реформа“, коментира той. 

Ако хипотетично приемем сега четирите точки, без ефективен контрол бюджетът на Здравната каса до септември „я издържи, я не“, посочи Дамянов 

Сред методите за ефективен контрол за изразходване на средствата в здравеопазването той посочи сканирането на личната карта при постъпване в лечебно заведение, както и пръстовия идентификатор, срещу който имаше огромна съпротива и беше премахнат.

„Този период, в който действаше този метод на контрол, доведе до сериозни, драстични не точно икономии, но остатъци в приходната част на Здравната каса. Разходната част беше намалена драстично.“

Методите за контрол от пациента са обвързани с ефективно електронно здравеопазване, изтъкна още Дамянов.

По думите му методът „парите следват пациента“ е доказано неефективен.

„Самата практика здравето да бъде превърнато в стока, не е най-уместният метод за управление на здравния сектор. Там, където парите следват пациента, отиваме в една система, в която имаш пари – лекуваш се, нямаш пари – не се лекуваш.“

Според него не се е състоял „откровения, честен, прям дебат за здравна система“, по подобие на консенсуса, който преди години беше постигнат за пенсионната система.

„Да бъде приет адекватен модел, който да отговаря на нашите условия“, добави той. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Здравният министър създава „Дирекция за правата на пациента“

Относно въздушната медицинска помощ Кацаров каза, че хеликоптери ще имаме не по-късно от 2024 г.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Създаваме „Дирекция за правата на пациента“, което считам, че е задължително да има едно здравни министерство. Най-важната ни задача е защитата на потребителя, а не на различни интереси.

Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на пресконференция за отчета на свършеното по министерства. 

„Здравната система и без COVID се нуждае от промяна, за да може да работи много по-добре, отколкото работи в момента – въпросът не е само на пари, въпросът е на организация“, добави той. 

Здравният министър иска промени в системата - без лимити за болниците и промяна в рамковия договор

Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията са резултат както от недоброто състояние на здравната система, така и от лошото управление на кризата, каза още той. 

Кацаров отчете, че не е заварил нито организирано и проведено биологично проучване, нито общ план за диагностика и лечение на болестта, а логистиката на снабдяване с ваксини и приоритетите при поставянето им са били лоши.

„Така след направените промени за месец са били имунизирани около 400 000 възрастни хора – което е почти колкото общата бройка от началото на годината в тази възрастова група“, подчерта здравният министър. 

Преработихме изцяло проекта за възстановяването и развитието на болниците, които са приемали COVID пациенти. Проектът го заварих в насипно състояние с два пъти удължаван срок и с неясни критерии, добави той.

По думите му всички болници, които участвали, както за заложени още миналата година, са включени в плана.

Относно въздушната медицинска помощ Кацаров каза, че хеликоптери ще имаме не по-късно от 2024 г.

Възложени са изготвянето на проучвания, включително анализ на смъртността и причините за нея, а също и дейността на всички медицински структури.

„Рискът от нова вълна есента продължава да съществува“, подчерта Кацаров.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Делта мутацията: Най-честите симптоми на COVID-19 и какви промени има в симптомите на вируса

Изследвания сочат, че два от основните симптоми на заразата са се променили

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Два от основните симптоми на коронавируса са различни при индийския щам „Делта“, сочат изследвания. Повече от година вече хората са внимателни при симптоми като кашлица, загуба на обоняние и вкус, както и висока температура.

Сега, обаче, нови симптоми могат да разпространят вируса допълнително. Ако сте под 40 години, признаците, които трябва да следите са главоболие, възпалено гърло и хрема. А ако сте над 40 години, най-важните симптоми са главоболие, хрема и кихане.

Професор споделя, че вариантът „Делта“, по-известен като индийският изглежда „малко по-различно“.

Борис Джонсън отлага облекчаването на мерките срещу COVID-19 заради индийския щам

Това може и да се дължи на факта, че COVID в момента удря и младите хора, а е всеизвестен факт, че симптомите варират според възрастовата група.

Проучването за симптоми на „ZOE Covid“ проследява огнището на COVID от март 2020 г., като милиони британци съобщават за симптомите си в приложение.

„От началото на май разглеждаме най-добрите симптоми и те не са същите като преди. Номер едно е главоболието, последвано от възпалено гърло, хрема и висока температура. Всичко това не са старите класически симптоми, номер пет е кашлица, така че е по-рядко и дори не виждаме загуба на обоняние вече да влиза в топ 10. Този ​​вариант изглежда работи малко по-различно“, споделя проф. Тим Спектор, водещ в проучването.

Напоследък главоболието се оказва най-честият признак, засягащ 66% от хората под 40 години и 53% от тези над 40 години.

Загубата на вкус или мирис вече не е сред първите 10 симптома, установи наскоро приложението.

Друго водещо проучване на инфекциите във Великобритания, започнало през февруари определя симптоми за COVID като студени вълни, загуба на апетит, главоболие и мускулни болки. Тези четири признака са били най-силно свързани с заразяване, гласи проучването REACT на Imperial College в Лондон.

Проф. Спектор се опасява, че много младежи може да не бъдат диагностицирани и да разпространяват вируса.

„Коронавирусът действа по различен начин, сега е по-скоро като настинка при по-младото население и хората не осъзнават това, а  си мислят, че имат някакъв сезонен грип и все пак излизат на партита, така го разпространяват още повече“, допълва той.

Вариантът Delta COVID се разпространи и в Обединеното кралсто за броени седмици.  Той се разпространява по-лесно и може до известна степен да избягва имунитета срещу ваксини. Тъй като милиони хора под 30 годишна възраст все още не са прекарали болестта и ограниченията са облекчени, на него е даден перфектните условия за разпространение.

Случаите са най-много сред хората на 20-те години.

Данните от Public Health England показват, че случаите са се удвоили в тази възрастова група, от 54 на 121 случая на 100 000 души. Инфекциите също са се увеличили от 47 на 72 на 100 000 при хората на 30-годишна възраст.

Това се случва точно, когато хората очакват Борис Джонсън да облекчи мерките. Здравният министър обаче призна, че е възможно премиерът да бъде принуден да върне локдаунът до август месец. Външният министър също предупреди, че няма как да гарантират с конкретна дата кога ограниченията ще бъдат премахнати.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Ноември в България: Зимата пристига със сняг и студ до минус 7 градуса

Синоптицит прогнозират по-ниски температури от обичайните

Затвори