Открийте ни и в

България

Covid-19: Може ли да се каже кога ще отслабне вирусът?

Безсимптомното изкарване на инфекциозната болест е един от големите проблеми.

публикувано

на

Много медици и специалисти по инфекции търсят отговор на въпроса ще отлабне ли коронавирусът и кога. Според доц. Любомира Николаева от Националния център по заразни и паразитни болести е рано да се правят прогнози кога вирусът ще поразява по-малко.

“Бих била по-предпазлива в казването, че вирусът отслабва, защото вече имаме 32-ма души, които са на апаратна вентилация и практически тази цифра расте, доскоро бяха 13-14 човека, каза вирусологът пред БНТ.

Според нея безсимптомното изкарване на всяка една инфекциозна болест е много голям проблем. „Това е обществен проблем, защото става дума за хора, които са клинично здрави и които нямаме никакви основания без съответното доказателство, че е позитивен, да го спрем от обществения, трудов живот“, каза още доц. Николаева

По думите й за шест месеца е постигнат огромен успех в изучаването на новия вирус и “Центърът по заразни и паразитни болести е един от дейните участници, дори на световно ниво, за изучаването на новия коронавирус”.

„Свойство на вирусите е да се променят. Ако не се променят, те не биха оцелели“, каза още доц. Николаева.

Вирусологът коментира и проблема с медицинския персонал, който е ангажиран в областта на инфекциозните болести и техните причинители. Тя каза, че от години има “изтичане на кадри”, но “от друга страна България е толкова отворена, ние сме част от буквално глобалната наука, така че се справяме”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА