Открийте ни и в

Хай-тек

Да купуваме ли 8К телевизор?

Avatar

публикувано

на

С 33 мегапиксела резолюция на екрана картината ще е възможно най-близка до реалността

Телевизионната индустрия харесва големите числа и въпреки че обикновените потребители още не използват предимствата на 4К резолюцията, производители като Samsung и LG вече представиха първите си 8К телевизори. Във все по-нарастващия речник на съкращения като HDR, QLED, UHD и други подобни какво дава повече 8К?

Първо, какво означава? При този стандарт изображението се състои от 7680 пиксела по хоризонтала и 4320 по вертикала и понеже хоризонталната резолюция е почти 8000 точки, оттам идва и името 8К. По същия начин идва и обозначението за 4К, където образът е съставен от 3840 на 2160 пиксела.

На практика 8К има 4 пъти повече точки в картината, отколкото 4К, но и двата стандарта попадат в категорията UHD – Ultra High Resolution, защото това са стандарти, създадени с идеята да са актуални и през следващите десетилетия.

В момента доминиращият в развитите пазари стандарт на тв разпространение, видео стрийминг и Blu-ray дискове е съставен от 1920х1080 пиксела и ако през последните 2-3 години не сте купували нов телевизор, вероятно приемникът ви поддържа този стандарт, известен още и като Full HD. При него изображението е съставено от малко повече от 2 млн. пиксела (мегапиксела). При 4К мегапикселите вече са 8, а при 8К – внушителните 33. На практика това означава, че колкото и да се вглеждате в 8К дисплей, независимо от размера му, изключително трудно ще забележите отделните пиксели.

Но въпросът е дали цялото това изобилие от пиксели може да влезе в работа. За момента не, защото няма съдържание в този формат. В Япония, Китай и Южна Корея се правят демонстрации за разпространение с този формат, като различни оператори смятат да предлагат услуги на своите клиенти през 2020 г. точно за Олимпийските игри в Токио. Но в останалия свят почти няма интерес към този формат. За неговото разпространение са необходими високи скорости за трансфер на данни, което ще отнеме време, все пак тв индустрията дори още не е преминала към 4К.

В момента филмите и скъпите тв сериали се снимат в 4К формат, като в него се прожектират и в киносалоните. Така че засега бизнесът все още не гледа към свръхвисоката резолюция.

И все пак, след като няма съдържание и интерес за неговата продукция, защо производителите на електроника искат да ни продават тв приемници с 8К резолюция? Много просто, това са глобални компании, които, след като са създали продукт за един пазар, могат да се опитат да го продават и на останалия свят. При това цените на приемниците не са никак ниски – над €10 000. Освен това технологичните компании обичат да изпъкват пред другите. Никой не се съмнява, че примерът на Samsung бързо ще бъде последван и от LG и Sony.

Засега никой няма нужда от телевизор с този стандарт, но след 5-6 години нещата могат сериозно да се променят.

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Хай-тек

„Епъл“ разработва телефон без портове

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

До 2021 г. „Епъл“ планира да пусне телефон без никакви портове. Устройството ще разчита на изцяло безжично зареждане и синхронизация

От доста време се говори, че „Епъл“ работят по премахването на кабела за зареждане и синхронизация на iPhonе, но се предполагаше, че той ще бъде заменен с USB-C порт. Такъв се използва за iPad Pro и лаптопите на компанията.

С появата на iPhone 7 от компанията успешно премахнаха порта за слушалки. Сега хендсфри се включва в същия порт, който зарежда телефона. Премахването и на този елемент ще освободи място за подобрения, най-вече върху издръжливостта на телефоните към прах и вода.

Ако промяната бъде въведена, тя ще е за по-скъпата версия на телефоните.

През 2021 г. компанията е възможно да представи и подобрена по-голяма версия на бюджетния си телефон iPhone SE.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Направиха ферма за биопродукти… под метрото

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ултрамодерна ферма за отглеждане на зеленчуци работи от септември в град Сангдо в Южен Сеул. Тя е уникална по рода си в целия свят, защото е разположена под метрото в града, но дава пълноценна възможност за отглеждане на биопродукти в страната, която се бори за всеки квадратен метър земя.

Фермата е разположена на 394 кв. м, които са разделени на четири сектора: остъклена вертикална ферма, по-малка самостоятелна умна ферма в преносим контейнер, пространство за обучение за деца и магазин. Зеленчуците се отглеждат в среда с лед-осветление и хидропоника – метод за отглеждане на растения без почва – (корените им са потопени във вода със специални подхранващи торове – бел.ред), като до момента са събрани 8 вида зеленчуци. „Тъй като жителите на града са силно загрижени за здравето и чистотата на въздуха, ние не вкарваме въздуха от градската среда или метрото, а използваме филтрираща система“, казва Ким Сунг-ун, управител на фирмата, изградила фермата под метрото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Да докоснеш някого от разстояние? Скоро, съвсем скоро

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Съвместен екип от китайски и американски учени разработи напълно нов интерфейс за виртуална и разширена реалност, благодарение на който хората могат да почувстват допир от разстояние, става ясно от публикация в сп. Nature.

Учените са създали еластичен пластир с интегрирани в него различни електроди и сензори. Конструкцията на устройството е достатъчно гъвкава, така че пластирът може да приема максимално естествената форма на кожата.

За да предава докосване, устройството е

оборудвано с леки мотори

състоящи се от намотка и постоянен магнит. Когато потребителят от другата страна предава докосване до притежателя на пластира, намотката получава ток и магнитът започва да вибрира с честотата на този ток, като така създава ефект на докосване.

Изследователите обещават, че скоро иновативното устройство ще бъде готово за серийно производство. Очаква се то да намери приложение в игралната индустрия (в сегмента за виртуална и разширена реалност), медицината и комуникациите.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada