Открийте ни и в

Комунистически режим

ВИДЕО: Наш емигрант: „Добре, че избягах. Иначе щяха да ме ядат прасетата в Белене.“

публикувано

на

Тъжен, но развълнуван Александър Дърводелски, председател на Българския национален фронт /БНФ/ се върна назад във времето и си спомни България преди режима на комунистите.
След това идват напрегнатите месеци след съветската окупация на страната и налагането на тираничния режим.

Хиляди са убитите, още толкова напускат държавата си, принудени да живеят немилия и недраг живот на емигрантите, кръв, трупове, безкрайни гонения на българската интелигенция – така изглежда равносметката след 9-ти септември, годината е 1944.

И докато хиляди в България си спомнят с умиление за комунизма, очите на дядо Сашо се пълнят със сълзи, щом заговори за дните преди и след 9 септември. „Какъв е българският народ, който видя какво направи комунизма за страната ни, видя какво правиха в концентрационните лагери в Белене, Росица и Ловеч и въпреки това стотици хиляди гласуват за тази партия? Това е една престъпна партия, една мафия, която трябва да бъде унищожена. Ако тя съществува в България, българският народ никога няма да живее свободно,“ каза Дърводелски.

Той е принуден да напусне родината си през далечната 1947 година. Баща му предвижда опасността, която грози всички, които пишат против комунистите, и изпраща сина си в София.
„Добре, че тогава избягах, защото надали щях да оживея. Тогава такива бяха годините, че влезеш ли веднъж в милицията трудно се излизаше,“ каза дядо Сашо.

В това размирно време, българската интелигенция е избивана, малтретирана и подлагана на гонения. Стотици хиляди журналисти, народни будители и просветители – все хора с различно мислене от това на комунистите, биват захвърляни в концентрационните лагери в Белене.
Дърводелски си спомня за разказите и това, което е видял със собствените си очи.
„Убитите са ги оставяли в ями, а гладни прасета са се ровили и хранили с труповете на хората.“

Според официални данни, убитите от Народния съд са около 2700 души. Истинската цифра обаче е друга според дядо Сашо. „Цялата бройка надминава стотици хиляди убити,“ каза той.
Още от малък, Сашо Дърводелски членува в различни национални антикомунистически организации като „Отец Паисий.“ Сега, дори и на преклонната възраст от 86 години, той все още се занимава с революционно дело.

Дърводелски е член на редакционния екип на органа на БНФ – списание „Борба,“ което вече 63 години пази националното съзнание на българите по света.

Със сълзи на очи, дядо Сашо казва, че комунизма в България е все още на власт.“Дано се променят нещата скоро, за да я има България.“

 

1 Коментар

  1. agen sbobet promo 100

    април 3, 2020 at 8:30 pm

    Great goods from you, man. I have keep in mind your stuff prior to and you are just extremely magnificent. I really like what you have received right here, certainly like what you are saying and the way in which through which you are saying it. You make it entertaining and you still take care of to stay it smart. I can’t wait to learn far more from you. That is actually a terrific site.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Комунистически режим

Българските комунисти пак празнуват Девети (СНИМКИ)

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Сн.: Ники Матанов/БТА

Симпатизанти на БСП от цялата страна отбелязаха днес преврата от 9 септември 1944 г. като празник

Десетки се събраха в големите областни градове, стотици в центъра на София.

Програмата на столичните БСП включваше поднасяне на цветя на паметника на Незнайния воин в 17.00 часа. В 17.10 часа пък бяха поднесени поднесени цветя на възстановената паметна плоча на Марин Боев до алпинеума в Княжеската градина, а в 17.20 часа – на паметника на Съветската армия, съобщиха от пресцентъра на Градската организация.

Около 17.30 часа от паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в Борисовата градина тръгнашествие към Братската могила.

В 18.00 часа започна тържественият митинг на Братската могила.

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. чрез преврат е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние. Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие.

Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. „Народен съд“ в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. „Народен съд“ са 2 730 души – министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Комунистически режим

Печалният Девети септември

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Резултатите от едно съвместно изследване на Нов български университет в София и Американския университет в Благоевград от миналата година сочат, че само три процента от анкетираните българи, сред които има представители на всички етноси, определят комунизма като най-значимото събитие в историята на страната. Едва шест процента определят като значими исторически личности предводителите на комунистическия режим. Около осем процента пък са съгласни с тезата, че събитията от времето на комунизма са напълно достойни за отбелязване. В това отношение по-специално място заемат хората от турското малцинство и българомохамеданите, 15 на сто от които определят възродителния процес като най-важното събитие в техния живот.

Проф. Евелина Келбечева от Американския университет си спомня: ,,Това, което тогава истински ме шокира при резултатите, бе, че една осезаема част от анкетираните с мюсюлманско вероизповедание посочват Тодор Живков като човека, спрял гоненията срещу тях! Едва ли има по-красноречив резултат за ефективността от работата на Държавна сигурност и манипулирания от нея апарат на доносници и провокатори.“

,,Горепосочените резултати обаче съвсем не бива да бъдат смятани за някаква положителна промяна в мисленето на голяма част от българите, убедена е проф. Келбечева. – В случая става дума за една удобна за мнозинството колективна амнезия – феномен, добре описан от изтъкнатия френски историк Пиер Нора. Донякъде той е обусловен от особеностите на човешката памет да помни преди всичко доброто и да оставя злото на заден план. Големият въпрос в случая е обаче какво му беше доброто на социализма. Неговите апологети говорят за усещане за равенство посредством пълните стомаси и някаква социална сигурност. Но дали натъпканите със соя кренвирши, шоколад и кайма могат да заменят отнетата свобода и изолацията от света? В икономически план пък социализмът е по-голям провал дори и в сравнение с политическата нищета на диктатурата. Страната изостана фатално не само от водещите държави, но и от съседите си. Ще посоча само трите фалита на плановата икономика, ,,подаряването“ на вече отмъкнатите от Москва по време на следвоенната окупация десетки тонове български златен резерв и огромния за размерите на българската икономика външен дълг, който връщаме вече 23 години, а ще го връщат и нашите внуци.

През 1964 година на засекретено заседание на Секретариата на Политбюро на БКП, в навечерието на поредния фалит, всички данни за макроикономическата рамка на НРБ – показателите за растежа, задлъжнялостта, съветските помощи, бюджетният дефицит и инфлацията – са обявени за абсолютна държавна тайна от най-висок порядък. Тези, които дръзнат да извадят истината за потъващата икономика на публичен показ, са заплашени с жестоки преследвания“, припомня проф. Евелина Келбечева.

Това, че участниците в изследването определят 25 пъти по-често като най-значими за България събитията около Възраждането и Освобождението – т.е. преди 100-150 години, а пропускат пряко засегналата живота на повечето от тях диктатура, говори убедително за настъпилата амнезия около датата 9 септември 1944 година и последвалата я черна дупка в българската история, убедена е проф. Келбечева.

Според нея между съзнанието на българина за тази мрачна епоха на равнище ежедневни битови контакти и данните от изследванията на историците и отварянето на архивите за престъпленията на диктатурата продължава да е налице фрапиращо разминаване. ,,Изкривяването на истината за случилото се през злощастните 45 години от историята на НРБ протича по всички линии, но голямата вина за това носят училището и масмедиите“, твърди тя.

Това изкривяване продължава вече 24 години. Точно толкова продължава и лутането на българите – и тогава, и днес те са нещастни. В тази връзка бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев си спомня: ,,В началото на промените през 1989 година вярвах, че българите ще се почувстват свободни и след 45 години лутане в пустинята на безвремието ще са щастливи в собствената си страна. Оказва се, че съм бил голям оптимист, след като на 24-тата година от промяната отново сме свидетели на същите протести, които ознаменуваха падането на Живков.“

Според него причината за самоубийственото движение в кръг е продължаващата зависимост на българските политически елити от Кремъл. ,,Шестима от премиерите на България след 9 септември 1944 година са били и граждани на Съветския съюз. От познанието на документите в архивите нямам съмнения, че откараните в Москва досиета на сътрудниците на българската политическа полиция и днес се използват за активиране на агентурата на Кремъл. Неслучайно първата длъжност на Тодор Живков след 9 септември е била в архива на Софийската полиция, където той явно е търсил злепоставящи го документи. Имам подобни съмнения и за съветския възпитаник и член на Политбюро Димитър Станишев, чийто син все по-настойчиво ни уверява, че ще рестартира руските енергийни проекти в България независимо от цената, която ще трябва да платим“, твърди Методи Андреев.

Николай Цеков, ,,Дойче веле“

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Комунистически режим

Забравете за Георги Марков

публикувано

на

Виж цялата статия

сн. desebg.com

Служителите на Държавна сигурност, макар и скрити по разни ведомства, успяха да постигнат една от важните си цели – поръчителите на убийството на писателя Георги Марков и прекият изпълнител на престъплението никога да не застанат на подсъдимата скамейка. След като десетилетия наред българското следствие, прокуратура и МВР нарочно мотаеха разследването на екзекуцията на писателя, на 11 септември делото ще бъде прекратено поради изтекла давност. Марков – един от приближените на диктатора Тодор Живков и сценарист на антологията на комунизма  – сериала ,,На всеки километър“, а после отрекъл се от системата, която осмива в поредицата си ,,Задочни репортажи за България“, бе убит на моста Ватерлоо в Лондон през 1978 г. ,,На 11 септември съдебната процедура трябва да бъде закрита поради давност. Никакво конкретно действие – заповед за арест, задържане, обвинение – по отношение на дадено лице, позволяващо да се продължи 35-годишният срок на давност, не е предприето“, обясни говорителката на столичната прокуратура Румяна Арнаудова. Това изявление звучи изключително цинично на фона на данните, които вече са известни и публикувани в книга и в медиите и от които е ясно поименно както кой е поръчал убийството, така и кой го е извършил.

Марков избяга от комунистическа България и от Лондон четеше своите творби по радио Би Би Си. Той почина на 11 септември 1978 г. Четири дена преди това, на моста Ватерло,  той беше прободен в бедрото от пешеходец с чадър, от който впоследствие се ражда прословутата фраза ,,българския чадър“. Същата вечер Марков изпада в силна треска и умира, без да бъде разпитан от полицията. Аутопсията разкрива присъствие в крака му на отровна капсула с рицин, голяма колкото върха на карфица. Тя е изработена от платинено-иридиева сплав.

Първото съдебно разследване веднага след убийството в Лондон не дава резултат, защото по онова време британските власти нямат достъп до никакви български материали. Второто започва след падането на комунистическия режим през 1989 г. и маскираните във властта агенти на Държавна сигурност успяха набързо да го закрият през 1993 г. Но по-късно – през 1995 г., беше открито отново. През 2008 г. трябваше да изтече 30-годишният срок на давност.

През 1993 г. български следователи предадоха на Скотланд ярд документи, замесващи в убийството датчанина от италиански произход Франческо Джулино (известен като агент Пикадили), сътрудник на българските тайни служби. Той е заподозрян, че е убил Марков. Изтичане на информация в печата позволи на Джулино да напусне Дания, където живееше до този момент, и да се укрие на неизвестно място.

Предполага се, че агент Пикадили е получил последна помощ от българската ДС, или останките от нея, които услужливо са го посъветвали да се укрие, за да не бъде арестуван. Акцията е била маскирана като уж изтичане на информация в британската преса, което изтичане вероятно също е организирано от хора, свързани с ДС. Същевременно прокуратурата в България не направи нищо, за да притисне последния човек, който знаеше истината за убийството, да даде показания и да разкрие имената на замесените – офицера от резерва ген.-лейт. Владимир Тодоров. Той бе последният началник на Първо главно управление (ПГУ – разузнаването) на Държавна сигурност. Генералът издъхна в края на миналата година и отнесе информацията със себе си.

Пренебрежението, с което силовите ведомства в България се отнесоха към делото ,,Марков“, е обяснимо единствено с вероятността да бъдат спасени спокойните старини на разни генерали като Владимир Тодоров, предприемали и пряко изпълнявали мокрите поръчки на комунистическата власт. Някои от тях са все още живи, но на преклонни години. Техните синове и дъщери обаче са във вихъра на политическата и икономическата кариера.

 

Случаят с Георги Марков е ясен, но ще си остане завинаги неразкрит от съдебните органи

Предполагаемият убиец и неговото досие в Държавна сигурност

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА