Открийте ни и в

Империята на Доган

Доган си загради нос на Черно море

публикувано

на

сн. „Флагман“

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган започна да гради палат на нос Чукалята в бургаския парк „Росенец“. Бъдещият палат се намира точно срещу остров Св. Анастасия, а в съседство е и военноморската база Атия. Територията, на която се намира строежът, преди години бе собственост на „ЛУКойл Нефтохим Бургас“ АД. Петролната рафинерия придобила парцела покрай приватизацията на „Нефтохим“, защото там имало почивна база на комбината. Впоследствие рафинерията продала мястото от близо 180 декара на руската фирма „Стрейтлайн“. След това част от терена (малко повече от 8 декара) през март 2014 г. е препродадена на регистрираната в началото на 2011 г. фирма „Хермес солар“ ООД. Нейният мажоритарен собственик тогава е Хайрие Сюлейман Хаджийска, която притежава 85% от първоначалния капитал на фирмата.

Г-жа Хайрие е била секретарка на личния помощник на Доган – Ахмед Емин, отговарящ за паричните потоци от и към партията. Емин се самоуби при загадъчни обстоятелства на 17 октомври 2008 г. в Боянските сараи на Доган край София след среща с него. Разследването така и не стигна до доказателства за подбудителство към самоубийство, а и самият Емин не остави никакви предсмъртни бележки.
Интересна е историята на „Хермес солар“ ООД. Неговият капитал е едва 100 лева, а в сайта му пише, че фирмата е „една от водещите европейски компании и единственият производител на висококачествени кристални фотоволтаични модули“. Сделката за закупуване на терена е извършена на 19 март 2013 г., като „Хермес солар“ заплаща за него 1.7 млн. лева.
Освен почивна станция там някога е имало и база за водни спортове на дружество „Нефтохимик“. Преди години отпред е имало и малък плаж, който всеки е можел да посети. Всичко това след нашествието на багери и булдозери вече го няма.
През 2013 година „Хермес солар“ се сдобива от община Бургас с промени в подробния устройствен план (ПУП) на територията, с които терените са регулирани и вече предназначени за „курортно строителство“. Но тъкмо тогава г-жа Хайрие и съдружникът й Мустафа Шан решават да продадат дяловете си във фирмата. Новият мажоритарен собственик на „Хермес солар“ с 90% от акциите е вече Снежана Карамфилова Карова, а 10% остават за Георгий Саропян. Вече с новото ръководство фирмата пристъпва към строителството на палата. Автор на проекта е близкият до ДПС арх. Калин Тихолов от София, чието име в последните години бе замесено в много скандали със строежи по морето, включително и такива върху дюни.
Към днешна дата районът е отцепен, на общинския път, който е водел към водната база и плажа, има бариера и въоръжена охрана. Самият строеж е вече почти напълно завършен.

Шефката на дирекция „Строителство“ в бургаската община Чанка Коралска обяви, че строежът в „Росенец“ е напълно законен. „Аз не знам дали вилата е на Ахмед Доган, но по разрешението, което имам пред себе си, възложител е „Хермес солар“ ООД, това е и собственикът на терена. Той е изготвил проекти за инвестиционното си намерение, внесъл ги е в общината за одобрение и през юни 2014 г. има вече издадено разрешение за строеж“, каза тя. Според нея там нямало да има точно сарай, а „водно-спортна база и свързаното с нея благоустрояване на терена“.

Снимките, които вече бяха публикувани, показват, че сградата е на 3 етажа, а в средата й има дори кула, която е висока цели 5 етажа. Местни рибари разказват, че Ахмед Доган, обграден от голяма свита, вече е посещавал веднъж мястото.

 

В родното си село Дръндар лидерът на ДПС вече изгради огромна триетажна детска градина. Тя стои целогодишно празна, тъй като в селото в момента няма нито едно дете

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Империята на Доган

Защо Доган иска да затвори ТВ 7?

публикувано

на

Виж цялата статия

сн. Facebook

Частен съдебен изпълнител Неделчо Митев и председателката на Националния съюз на юрисконсултите Кристина Димитрова, подпомагани от огромна група полицаи, се опитаха да затворят ТВ7. Двамата обявиха, че действат от името на кредитополучатели и носеха списък с оборудване, което да изземат. Въпреки че под номер 1 в списъка бяха тв камери, Димитрова няколко пъти повтори, че инструкциите, които получила, били да изземе сървъра на медията, с което да се спре излъчването. Тя не уточни от кого идват тези инструкции. Тъй като действията на двамата и на огромното количество полицаи, изсипали се във и пред медията, бе излъчено на живо, случаят предизвика скандал, който в крайна сметка осуети плановете на неназования поръчител телевизията да бъде спряна.

Създадена някога от Любомир Павлов-Пъпката и съпругата му Диляна Грозданова, за да обслужва първото правителство на Бойко Борисов, ТВ7, впоследствие бе продадена на Делян Пеевски. Това стана по времето, когато ДПС чрез Пеевски изкупи огромно количество медии, с които разчиташе да обслужва пропагандно ставащата все по-мощна бизнес империя на Ахмед Доган, включваща някои от най-големите български фирми. Тъй като съществуването на тази империя е тясно свързано с държавната власт, ТВ7 бе включена в обслужването на правителствата, които закриляха попълзновенията на Доган. Това бе както първият кабинет на Борисов, така и наследилият го на Пламен Орешарски. Телевизията бе поверена на Корпоративна търговска банка (КТБ), финансираща империята на Доган, която наля там милиони и привлече много имена в журналистиката, готови срещу пари да обслужват и да плюят всеки, който им бъде поръчан от Доган.

Моментът, в който шефът на КТБ Цветан Василев изпадна в немилост пред Доган, съвпадна с решението България да замрази проекта „Южен поток“. Затова мнозина приемат, че скандалът в ДПС, изхвърлил от Империята Василев, е свързан по някакъв начин с този руски проект. Ахмед Доган успя да отстрани Василев от всички дружества, където го бе настанил. Опъна му се само едно – ТВ7. От рупор в ръцете на лидера на ДПС телевизията се превърна в голям критик на практиките на тази партия. Макар и никога в емисиите самият Доган да не бе поименно посочван, фактът, че една телевизия е успяла да му се противопостави, отказвайки доброволно да сведе глава и безропотно да предаде досегашния си благодетел Цветан Василев, очевидно дразнеше Доган.

Използвайки възможностите на целия държавен апарат точно така, както го направи, за да съсипе КТБ, Доган чрез свои пажове неведнъж се опита да запуши устата на и без това омаломощената и останала без финансиране телевизия. И макар че заплатите там се бавят, а много от служителите бяха уволнени, ТВ7 продължи да излъчва.

Последният опит медията да бъде затворена от миналата седмица бе обяснен от държавните и съдебните органи като напълно законна акция по изземане на активи заради дълг. Факт е, че ТВ7 дължи милиони на КТБ, а нейните квестори имат задачата да ги приберат. Само че милиони на тази банка дължат и много други лица и фирми, включително и почти всички компании от империята „Доган“, но МВР не участва в събирането им в нито един момент. Репресивният орган на държавата бе впрегнат единствено срещу телевизията. Което е много показателно за манталитета на всеки един мафиот, независимо как се казва. Мафиотските лидери, както и диктаторите в политиката, си приличат по едно – те силно мразят онези, които не им се подчиняват. А ако неподчинението идва откъм средите на журналистиката, омразата на мафията е двойна. Съответно и отмъщението.

Затова едва ли Доган ще се задоволи с неуспеха си от миналата седмица. Опитите му да запуши устата на ТВ7 ще продължат до окончателен успех. И не защото телевизията е опасен враг, а защото нейното упорство е много лош пример, който мафията винаги наказва сурово.

 

Димитрова в момента, в който се изтърва, че разпорежданията са всъщност да се спре телевизията

Бойко Борисов успя оригинално да си измие ръцете след полицейската акция в ТВ7.

Ахмед Доган остава винаги встрани около скандалите напоследък.

Изпаднал в немилост пред империята „Доган“, Цветан Василев успя засега да спаси живота си, като се скри в Белград.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ВИДЕО: Как да оспорим данъците на имота си

Средата на годината обикновенно е периода, в който много собственици на жилища получават писма с дължимите суми към данъчната администрация....

Затвори