Открийте ни и в

ДПС

Доган започна ремонт в империята си

публикувано

на

Борислав Сарафов, зам. главен прокурор

Можем само да гадаем как ли изглежда един ден в сараите на Ахмед Доган. Най-вероятно придворните му кукли на конци се изреждат на аудиенция като при височайши бос, отчитат изпълнението на поставените задачи, представят документи за преведените пари в империята му и чакат спускането на нови заповеди. Какво пък става с тези, които са се отклонили от правия път? Дали Доган не им съобщава: ти ще се самоубиеш; ти изчезваш от очите ми в емиграция; ти ще живееш, но ти прибирам всички имоти и фирми? Нещо подобно ще да се е случило миналата седмица с една от най-знаковите пионки на боса от сараите – банкера Цветан Василев. Неговата Корпоративна търговска банка (КТБ) бе касичката, чрез която бурмичките в Догановата империя работеха безотказно. Банката даваше необезпечени заеми, финансираше всякакви приумици на вожда, създаде от едното нищо цяла скъпа телевизия (ТВ7) и още по-скъпа партия („България без цензура“). За да се захранва пък, Доган и подопечните му политици от ДПС и БСП (сега) и ГЕРБ (при предишното правителство) наливаха всичката държавна пара на България в тази именно банка. Там бяха сметките на фирмите, в които правителството има контролен пакет акции, на министерства, подопечни на Доган общини и на всички онези частни дружества и компании, които гравитират около сараите. Впрочем именно по това можеше да се разбере коя фирма е част от кръга на Доган – ако държи парите си в Корпоративна търговска банка. Всякакви съмнения, че банката е един балон, който може бързо да се спука, след като е раздавала толкова много кредити със съмнително обезпечение, бяха надлежно разсейвани от подчинения на ДПС държавен апарат най-вече в лицето на БНБ и Главната прокуратура, оглавявана от Сотир Цацаров, който десетки пъти вече доказа лоялността си към баш боса на държавата.
Но така бе до миналата седмица. Свадата между БСП и ДПС, довела до края на сегашното българско правителство и до предстоящите през есента предсрочни избори, повлече след себе си и други големи скандали, отекнали и сред Догановите кукли на конци. BG VOICE вече обясни, че причината за краха на кабинета ,,Орешарски“ не е политическа, а чисто икономическа – невъзможността на БСП и ДПС да разпределят комисионите от руския проект за газопровод ,,Южен поток“. Като следствие от това, но без да е ясна конкретната причина (защото както във всяка мафия, така и откъм империята на Доган информацията е оскъдна) босът от сараите реши да се саморазправи с човека, който през последните години свърши най-много мръсна работа – Цветан Василев. Традиция при големите босове е те лично да не си цапат ръцете, а с мръсните поръчки да се натоварват различни пионки. Така и в случая с наказанието над Василев като изпълнители на светло излязоха други, не Доган.
Най-напред на най-кресливите медии бе удобно подшушнато, че Василев бил поръчал убийството на Делян Пеевски. И те очаквано го разтръбиха нашир и надлъж. Официална информация обаче така и не постъпи отникъде. Затова пък прокуратурата с удобното мълчаливо съгласие на главния прокурор Сотир Цацаров извърши показна акция в сградата на телевизия ТВ7, където са офисите на няколко фирми, пряко контролирани от Василев. Те бяха отарашени, дали изобщо нещо е намерено въобще не е важно. Значим бе ефектът – всички телевизии излъчиха репортажи за обиските.
Ден по-късно бяха арестувани трима души, за които вече официално бе обявено, че е трябвало да убият Пеевски. Поръчител отново не бе споменат. Сагата с тях трая от ден до пладне – съдът ги пусна, понеже не намери никакви доказателства за вината им. Нещо повече – магистратите не им наложиха дори елементарна мярка за неотклонение – подписка, каквато се налага в най-стандартния случай. Подир което човекът, с чийто подпис бе извършен целият този цирк – зам. главният прокурор Борислав Сарафов, подаде оставка. Явно натискът върху него да изпълнява поръченията от сараите е бил толкова голям, че нервите му не са издържали.
,,Твърденията за опит за убийство на Пеевски са не просто фантазия, а научна фантастика“, каза адвокат Николай Хаджигенов, който защитава един от тримата обвинени мъже. Той подчерта, че името на клиента му не фигурира в материалите по делото, нито се споменавала думата „убийство“. ,,Всички детайли около замисляното престъпление липсват в материалите, събрани от прокуратурата, но се тиражират в медии, близки до Пеевски. Допускам, че именно депутатът от ДПС или някой негов близък е поръчал арестите. Прокуратурата е маша на политици и бизнесмени, има трайна практика за скалъпване на обвинения“, каза защитникът.
Някъде по това време се разбра, че банкерът Василев е напуснал пределите на България и не е ясно дали въобще ще се върне. По-вероятно е да не го направи. В негово отсъствие банката му започна да се срутва. Откъм правителството, като по сценарий, бе съобщено, че държавата вече изтеглила голяма част от парите си в КТБ. Това се правело уж за да се диверсифицират банките, които държавата използва. Но пък бе казано точно в момента, когато бе започнало отмъщението Доганово. Сетне щафетата отново бе поета от хората на Цацаров. Те привикаха шестима отговорни служители на банката на разпит. Не бе казано какво са ги разпитвали, но това не е и важно. Когато мафията отмъщава, е нужно зрелище.
Следващият ход бе и частните фирми и компании от империята на Доган да изтеглят парите си от КТБ. Най-знаковата сред тях – ,,Булгартабак“, го направи в началото на седмицата. Медиите от кръжеца на Доган (в България ги наричат още медии от групата на Пеевски) също не стояха безучастни. От миналия петък там започна истинска кампания срещу КТБ и шефа й. От ,,разследвания“ какъв огромен мафиот е той до ,,невинни“ съобщения, че дребните вложители в КТБ били разтревожени и се тълпели пред офисите. Няма по-лесен начин да катурнеш една банка от това да накараш всички да изтеглят парите си от нея.
Самата банка, усетила, че е поръчана, направи отчаян опит да се спаси. Нейни представители заявиха, че Делян Пеевски имал теглени заеми, които не обслужвал. Но понеже го заявиха прекалено възпитано, пък и не казаха нещата с истинските им имена – че поръчката идва директно от Доган, та малцина ги чуха. Засега самият Цветан Василев пази мълчание и действа от разстояние. Това, което прави, обаче навежда по-скоро на мисълта, че самият той не е наясно с катастрофалното положение, в което се намира. Наместо да спасява себе си, семейството си и малкото пари, които са му останали, Василев опитва да възвърне влиянието си там, където това повече никога няма да му бъде позволено. Просто защото законите на мафията са такива. За 30 юни е насрочено общо събрание на акционерите на ,,Булгартабак“, която от няколко години бе превзета от империята на Доган. КТБ, която бе изместена в ръководството от Делян Пеевски, поиска на това събрание да се гласува и смяна на целия борд на директорите. Целта вероятно е по някакъв начин да се отстранят оттам хората, представляващи интересите на Ахмед Доган. Логично в държава, където Доган е главният командир, това няма да се случи. Във вторник Агенцията по вписванията отказа да обяви допълнителните точки, в дневния ред, поискани от банката. С което опитът на Василев удари на камък. В същия момент съдебно решение пък блокира в полза на Делян Пеевски (разбирай Доган) почти всички останали дружества, в които КТБ има капитал.
Следващият ход на Доган би трябвало да е от името на БНБ, която да отнеме лиценза на КТБ. Дали ще се стигне дотам – предстои да видим. Впрочем, дори това да се случи и КТБ да стане първата след Виденовия крах банка, срутила се по време на валутен борд, това съвсем не значи, че Доган ще се спре дотам. Крайната точка може да е убийството на самия Цветан Василев.
Осъзнава ли той, че животът му е в опасност, дава ли си сметка срещу какъв човек се е изправил, след като години наред му е служил? Изглежда не. Което показва само колко е капацитетът на хората, които Доган отлично си е подбрал за кукли на конци.

Ахмед Доган

Цветан Василев (вляво) по времето, когато бе все още любимец на Доган и крачеше бодро до другия му голям любимец Делян Пеевски (вдясно)

Сотир Цацаров, главен прокурор

Вестниците на Доган винаги имат враг. По едно време беше Бойко, сега е бившата пионка на сараите Цветан Василев

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ДПС

Доган е на върха на автобусното лоби в България

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В деня, когато изтече скандалният запис, наместо с него, българските медии се занимаваха с височайшата среща на Доган с американския посланик Ерик Рубин

Докато ДПС подкрепя управлението, нови влакове за БДЖ няма да има, а пътниците ще се насочват към автобусните фирми, които се отчитат на партийната каса. Това се обяснява в скандален таен запис, на който говори Евгени Димитров, инспектор по вътрешна сигурност в БДЖ-Пътнически превози. Записът бе разпространен от „Офнюз“, но реакция на него няма. Нито от ДПС, нито от правителството на ГЕРБ и „патриотите“. Нито от прокуратурата и полицията.

Според записа уж опозиционното движение има решаващата роля да няма реформи в българския жп превозвач, тъй като има схема за финансирането на партията с карти за зареждане на гориво от бензиностанциите. Става ясно, че това е причината в компанията да се извършват фиктивни ремонти на подвижния състав. Записът със скритата камера е направен от друг участник в същия разговор – вече бившия служител Петър Бръснаров, експерт „Вътрешен контрол“. Пред „Офнюз“ той потвърждава, че всичко, което се чува, наистина е изречено.

„Честно казано, общо взето, няма полза от нашите влакчета. Щото като вкараме нови вагончета, автогарата ще се опразни“, казва инспекторът по вътрешна сигурност в БДЖ. След това словоохотливият Димитров обяснява схемата: „Нашите машинисти нямат такива карти (б. р. показва карта за зареждане с гориво). На тях пише Национален съюз на превозвачите. Отиват и бумкират (б. р. – зареждат) 500 литра в автобусите и 10 процента за ДПС. Точно така е. Сигурен съм. Това е председателят на комисията по транспорт, едно момченце младо от Стара Загора (б. р. – председател на парламентарната комисия по транспорт е депутатът от ДПС Халил Летифов, избран от 27-и многомандатен избирателен район Стара Загора). Ей това им е. Щото имат мандат до 2020 година. След това обещаха нови машинки, вагончета. А до 2020-а ще си караме с тия барачки. Фиктивни ремонти, нагоре-надолу, колкото може…“

На записа се чува въпрос от трети присъстващ в стаята: „А къде се дават фиктивните ремонти?“ „На Цветелин Колев що не му дават ремонтите? База разкошна има в Русе, раз-кош-на“, обяснява инспекторът по вътрешна сигурност на БДЖ. В случая той говори за жп завода „Експрес сервиз“, в който се ремонтират локомотивите на голяма част от частните товарни жп превозвачи от България и Румъния, но не и тези на БДЖ. Доскоро министърът в оставка Ивайло Московски и шефът на БДЖ Владимир Владимиров обясняваха, че няма такъв завод.

След това на записа инспекторът обяснява как два дни след ремонт на локомотив от серия 52 отново влиза за поправка заради некачествено свършена работа. Разказва и как по Нова година в депо „Надежда“ е изгорял локомотив, тъй като никой не е бил изчистил натрупаните масло и смазки по него. „Викам му на Бойко Стоилов (б. р. – това е жп началник, за който българските медии написаха, че е заплашвал служител, разкрил далавери в БДЖ, с думите: „Ти си мъртъв!“): Бойко, на тия колко пъти им казвам под двигателя, че има ей толкова масло и нафта, що не го изчистят? Той вика „има парцали и да чистят“, ама никой не чисти. Стари са машинките – текат, всичко е в масло и смазки. Ама да ги поддържат, да няма течове… Като се запали, да не гори целият локомотив“, казва Евгени Димитров.

След това повтаря, че скоро в железниците няма да има положителна промяна, явно визирайки отново ДПС: „До 2020 г. трябва да изкараме с тия бараки. 2020 г.! Те нямат приходи от това нещо. Ние само искаме. А „Ивкони“ им дават пари, „Етап адрес“ дават, „Биомет“ дават пари, „Метро“ (б. р. – не едноименният магазин, а автобусен превозвач със същото име) дават милиони на турчина. Това са пари, приходи. Всичко е „ЛУКойл“. Политически е така“, обяснява още инспекторът по сигурността.

 

Евгени Димитров в кадър от записа

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ДПС

Доган смачка и Реформаторския блок

публикувано

на

Виж цялата статия

Сн. Архив на BG VOICE

25 години никой не е в състояние да надвие Ахмед Доган. Всяка нова партия, която се е изпъчвала със заявката, че е различна, че ще победи статуквото и ще изведе България от дъното, неизменно се е препъвала в комбинациите и интригите на човека от сараите. Почетният лидер на ДПС, който обаче управлява съвсем реално като бос на мафиотска групировка не само собствената си партия, а цяла България, надигра и ГЕРБ, и Реформаторския блок. Както се е случвало и преди с други партии и коалиции, и този път те не го разбраха, не осъзнаха, че са вплетени здраво в интригите на големия бос и продължават да играят по сценария му, който вече са изиграли много други – сами да се самоунищожават като политически организации.

Гласуването на т. нар. съдебна реформа в българския парламент през миналата седмица се проведе точно по начина, зададен откъм сараите. Резултатът е, че съдебната власт в България не просто остава под силния контрол, както бе досега, а вече изцяло се предлага на тепсия на главния прокурор. Независимо дали той ще се казва Сотир Цацаров или Цацар Сотиров, защото главната прокуратура в страната е по дефиниция под контрола на ДПС, но с назначени от Доган различни надзорни лица. Към днешна дата лицето се казва Делян Пеевски. От него ще зависят не само съдбите на редовите прокурори, както бе досега, но вече и на редовите съдии. Всеки съдебен състав, който има да решава дело, в което интереси има ДПС, ще се замисля сериозно дали може да си позволи да отсъжда по справедливост, което винаги би било срещу интересите на ДПС, понеже справедливост и ДПС не са синоними. Новите поправки, приети от депутатите, връчват на Доган необходимите лостове да смачка съдията или съдиите, позволили си да вземат неизгодно за ДПС решение.

И досега в България нямаше нито едно наказателно дело, по което от страната на прокуратурата да не стояха интересите на ДПС. Оттук нататък, след като и съдиите вече попадат под влиянието на главния прокурор, интересите на ДПС ще стоят и откъм страната на съда, който става силно зависим и управляем.

Реформаторският блок (РБ), влязъл във властта с обещанието да промени страната, всъщност бе намачкан като пластилин от Доган. След гласуването тази коалиция се раздира от вътрешни противоречия, които скоро ще я пръснат на парчета. От една страна, стои огромният ламтеж на повечето изграждащи я минипартии начело с организацията на Меглена Кунева да се държат здраво за управлението. Понеже извън правителството те са нищо – кухи кратуни без членска маса и влияние в обществото. От друга – здравият разум на малцината, обединени около Иван Костов и неговата ДСБ, че оставането в управляващото мнозинство е пагубно и за страната, и за политиците, които управляват под сянката на Доган. Но на Балканите изборът между власт и опозиция винаги е бил печелен от първата. Затова не е изненадващо решението на ДСБ да заеме ролята на лека жена с голям разкрач – хем ще останат в РБ, тоест в правителството, хем ще са опозиция на кабинета. Хем ще са против правителството, хем министърът, излъчен от тях – Петър Москов, няма да подава оставка от здравното министерство. Проституцията в България официално е забранена, но страната е пълна с проститутки, които упражняват древната професия необезпокоявано.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ДПС

Как Христо Бисеров отърва затвора за един ден

публикувано

на

Виж цялата статия

Прокурор Боряна Бецова

Българските магистрати трябва да са много щастливи, че родното законодателство е толкова сложно. В противен случай всички щяха вече да са наясно, че голяма част от представителите на съдебната власт са не само участници в конспиративни схеми (както е видно от скандала „Яневагейт“), но и некомпетентни в професията си.

Случаят „Бисеров“ стартира преди 2 години, а от тогава до сега делото премина през какво ли не, за да може подсъдимият Христо Бисеров да бъде оправдан след процес, продължил един ден. Едно заседание бе нужно на съда да прецени казуса и да отсъди, че ексдепутатът невинен. Бисеров е бивш заместник-председател както на Народното събрание, така и на ДПС – партията, обвързана с модела #КОЙ, добил популярност през последните години като символ и двигател на корупцията и злоупотребата с влияние в страната. Но не партийните протекции или парите на Бисеров и #КОЙ са причината той сега да е на свобода. Или поне така изглежда от доводите на Софийския градски съд, постановил оправдателното решение. Проблемът е държавното обвинение. Прокуратурата пише обвинителен акт, на базата на който едва ли някой съд би осъдил дори и най-големия престъпник. Защото правото е сложна материя и там трябва да се внимава с всяка една думичка, с всяко едно твърдение и доказателство. Защото липсата на професионализъм е още една причина, която не вкарва престъпниците зад решетките. Освен ако тази липса не е причинена от нещо друго. И вероятно добре заплатена.

Съдебният състав се мотивира единствено с това, че делото не е водено по законовите изисквания, които повеляват тезата на прокуратурата да бъде ясно доказана. С по-прости думи това означава, че съдът не разбира защо Христо Бисеров е изправен на подсъдимата скамейка. Не го разбраха и хората, които очакваха най-после един осъден представител на властта. Те обаче не получиха, каквото искаха. И няма защо да винят политическите протекции, които дори и да ги е имало, не беше нужно да влизат в действие. Защо обаче това дело беше водено некомпетентно?

Първоначално през 2013 г. Бисеров беше обвинен за пране на пари. Прокуратурата вдигна шум до небесата, а политическите противници на ДПС не закъсняха с порицанията и категоризациите. Все пак в България правилото „невинен до доказване на противното“ не важи и разследваният е винаги виновен в очите на обществото. Постепенно обаче прокуратурата се разколеба и изостави прането на пари за сметка на цели 3 обвинения – за неплатени данъци, за недекларирани сделки с валута, както и за необявяване пред Сметната палата на крупни сметки в Швейцария – една с 314,529 щатски долара и друга с над 82,000 евро. През цялото внимание Бисеров запази гробно мълчание, сякаш този път няма какво да го спаси и абсолютно всяка дума, която каже, ще бъде и негова последна като свободен човек.

В този си вид делото беше внесено през април. Само седмица по-късно Софийският градски съд го прекрати и върна на прокуратурата с мотива, че не става достатъчно ясно за какво точно е обвинен Христо Бисеров. Държавното обвинение се коригира и през юли обвинителният акт беше допуснат от съда. Процесът беше няколкократно отлаган по стара родна правна традиция, докато на 30 ноември най-после тръгна. Само ден по-късно крайният резултат от прокурорските усилия е всичко друго, но не и задоволителен. Христо Бисеров е оправдан по всички обвинения, прокуратурата не си е свършила работата, а народът се чувства предаден, защото плаща данъци за едно държавно обвинение, което не може да вкара поредната ключова политическа фигура в затвора. Или не иска. При това става дума за особа, вихрила се още през прехода от онези, за които по-аналитично насочените хора повтарят, че са виновни за сегашното положение на страната и е крайно време да си получат заслуженото. Да, ама не.

Прокурорът, водил делото, се казва Боряна Бецова. На няколко пъти през последната година тя беше категорично защитавана от главния прокурор Сотир Цацаров заради професионалните си решения. Сега навярно е споменавана с добро заради същите си решения и в дома на Христо Бисеров. Единствената утеха е, че присъдата е постановена едва на първа инстанция, което означава, че когато тя бъде обжалвана, делото ще бъде поето от апелативната прокуратура. Обвинителите там ще имат тежката задача да върнат доверието на хората в системата, отговорен за това всички, потъпкващи закона, да си получат заслуженото. Нещо, което в България определено не се случва.

Прокурорските провали

Бившият военен министър Николай Цонев се превърна в образец за това как прокуратурата не трябва да води едно дело – от повдигането на обвинения до окончателното оправдаване на подсъдимия. А срещу Цонев се водеха цели 4 дела, които приключиха на последна инстанция. На нито едно съдебно ниво и по нито едно дело Цонев не чу „виновен“. Най-колоритен бе арестът му през 2010 г. от тогавашния зам.-шеф на столичната прокуратура Роман Василев, който го нарече „абсолютен престъпник“ пред камерите на МВР, записващи акцията по залавянето като образец за работа. Заради тези действия на държавното обвинение Цонев осъди страната ни в Съда за правата на човека в Страсбуг и получи обезщетение от 15000 евро.

Последният прокурорски „подвиг“ дойде по делото срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев-Батко. През 2008 г. избухва скандал, след като прокуратурата установява, че Георгиев раздава обществени поръчки за 120 млн. лева на фирмите, ръководени от двамата му братя. Скандалът е огромен и се превръща в един от символите на управлението на тройната коалиция. 7 години по-късно делото приключи с оправдателна присъда през октомври, а съдът отново изтъкна дупките в обвинението като причина за оправдателната присъда.

Колаж с този билборд стана хит в социалните мрежи, след като стана ясно, че Бисеров отърва затвора

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Съдебен финал за “Св. Иван Рилски” в Чикаго

След девет години най-накрая настъпи финал за съдебната сага около църквата "Св. Иван Рилски" в Чикаго. Апелативният съд произнесе своето...

Затвори