Открийте ни и в

Вашите пари

DOW се срина с 621 пункта заради търговската война между САЩ и Китай

bgvoice

публикувано

на

Основният борсов индекс Dow Jones се срина в петък с 621 пункта заради търговската война между САЩ и Китай. Това стана в последния ден от работната седмица, часове, след като Китай обяви, че облага с допълнитекни мита американски внос за 75 млрд. долара.

Причината е, че президентът Доналд Тръмп нареди на американски производители да намерят алтернативи на операциите си в Китай. Apple беше сред най-зле представилите се компании, съобщава CNBC.

Dow се срина с 800 пункта заради страх от рецесия (ОБНОВЕНА)

Бенчмаркът на сините якички Dow Jones Industrial Average изтри 623,34 пункта от стойността си и приключи седмицата на равнище от 25 628,90 пункта. Индексът S&P 500 се понижи с 2,6% до ниво от 2847,11 пункта. Технологичния показател Nasdaq Composite регистрира спад от 3% и завърши деня на ниво от 7751,77 пункта. Със загубите от петък спадът на Dow от началото на август надхвърля 4%.

Тръмп написа в Twitter в петък, че „нашите велики американски компании получават нареждане незабавно да започнат да търсят алтернативи на Китай, включително с връщане на компаниите ви у дома и производство на продуктите ви в САЩ“. Засега обаче не е ясно каква власт има президентът на този фронт.

Акциите на Apple поевтиняха с 4,6%. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) отбеляза спад от 4,1%, а цената на акциите на Nvidia и Broadcom се понижи с по около 5%. В същото време акциите на Caterpillar поевтиняха с 3,3%.

Dow Jones се срина с над 760 пункта в най-лошия си ден от началото на годината

Спадовете в петък се прибавят към резките движения на индексите надолу този месец. Nasdaq се е понижавал с най-малко 1% шест пъти този месец, а Dow е записвал пет спада от 1% или повече. S&P 500 е завършвал сесиите със свиване от над 1% четири пъти през август. Това се случва на фона на засилването на търговската война между САЩ и Китай, а облигационният пазар изпраща сигнали за рецесия.

Съобщенията в социалните мрежи на Тръмп се появиха, след като Китай обяви нови мита върху американски стоки на стойност 75 млрд. долара, включително автомобили. Новите налози ще варират между 5% и 10% и ще влязат в сила на два етапа от 1 септември и 15 декември.

По-рано в петък индексите се движеха почти без промяна спрямо предходната сесия, след като гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл произнесе реч на ежегодния икономически форум на централните банкери в Джаксън Хоул, щата Уайоминг.

Dow Jones затвори с над 1000 пункта горница

Той заяви, че Фед ще направи всичко възможно да подкрепи настоящия икономически растеж. „Предизвикателството пред нас сега е да направим каквото може да направи паричната политика, за да подкрепим растежа, така че ползите от силния пазар на труда да се прехвърлят към по-слабите сектори и инфлацията да се установи твърдо на равнище от около 2%“, допълни Пауъл.

Той отбеляза още, че няма „наръчник“ за настоящата търговска война между САЩ и Китай и допълни, че „наместването на несигурността в търговската политика в тази рамка е ново предизвикателство“.

Пауъл заяви още, че „след десетилетие на напредък към максимална заетост и стабилност на цените икономиката е близо до постигане на двете цели“. Това изказване вероятно не е насърчило трейдърите, които се надяват на агресивно смекчаване на паричната политика от Фед.

Ръководителят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булад каза пред CNBC, че централната банка трябва да продължи да понижава лихвите и допълни, че обърнатата крива на доходността „не е нещо добро“.

И днес Dow се смъкна с 450 пункта, завършвайки най-лошата си седмица от 10 години насам

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,54% до ниво от 97,64 пункта. Еврото поскъпва с 0,28% до 1,1145 долара, а паундът добавя 0,27% към стойността си до 1,2284%. Спрямо йената доларът поевтинява с 1,01% до 105,36 йени за долар.

Цените на петрола се понижиха на фона на ескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняха с 50 цента до 59,40 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 1,18 долара до 54,17 долара за барел.

Мерките на Пекин ще влязат в сила от началото на септември и са поредният етап от ескалацията на търговската война между двете най-големи световни икономики.

В началото на август президентът Доналд Тръмп обяви, че ще обложи с 10% мито китайски внос за 300 млрд. долара. По този начин почти целият внос от Китай ще се облага с допълнителни мита. Някои от тези мита бяха отложени за декември с обяснението да не бъде засегнат сезонът на пазаруването по Коледа, а други стоки изобщо отпаднаха от списъка.

От 1 септември новите мита ще засегнат продукти като замразено свинско и ядки, а от 15 декември те ще важат и за друга група стоки като някои видове тъкани и овкусители за храни, съобщиха от финансовото министерство.

С допълнително мито от 5% след седмица ще бъде обложен вносът на соя и петрол от САЩ, а от 15 декември – с 25% този на автомобили и с 5% на авточасти.

Новите мита засягат 5078 продукта, като сред тях освен автомобили има и селскостопански продукти, суров петрол и малки самолети.

“В отговор на реакцията на САЩ Китай беше принуден да предприеме мерки за противодействие”, се казва в съобщението на Държавния съвет на Китай.

Пекин изразява надежда, че с Вашингтон ще се върнат към правилния път на консултации и ще разрешат различията помежду си. Двете страни трябва да проведат търговски преговори в началото на септември в САЩ след последните в Шанхай през юли, които завършиха без резултат. Ескалацията на търговската война между САЩ и Китай увеличава притесненията за глобалната икономика, която е изправена пред рецесия.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Вашите пари

Щатът Илинойс предлага еднократна данъчна амнистия

bgvoice

публикувано

на

от

Департаментът по приходите на щата Илинойс въвежда програма за еднократна данъчна амнистия. От нея могат да се възползват всички, които са натрупали данъчни задължения в периода от 2011 до 2018 година.

Програмата за амнистия ще работи от 1 октомври до 15 ноември. В този период, ако изплатите накуп всички просрочени данъци, няма да ви бъдат начислявани лихви и такси.

Сам Салюстро, говорител на Департамента по приходите на Илинойс съобщи, че всички, които могат да се възползват от програмата, ще бъдат уведомени.

“Департаментът избраща съобщения на всички хора, които имат неплатени задължения,” каза Салюстро. “Това е невероятна възможност за всеки със задължения да дойде, да плати всичко. Разбира се, всички начислени лихви и такси ще бъдат изтрити.”

Програмата за данъчна амнистия не включва местни данъци, данъци за имоти или глоби.

Властите в Илинойс очакват след въвеждане на програмата да съберат $175 млн. неплатени задължения.

“По-важното е, че хората искат да знаят, че данъчната система е честна и това е добър начин да им покажем, че е честна. Ние се уверяваме, че всеки плаща това, което дължи и всеки се чувства добре с данъчната система,” обясни Салюстро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Федералният резерв намали основната лихва и намекна за допълнителни понижения

Боян Димитров

публикувано

на

Федералният резерв на САЩ одобри очакваното от мнозина инвеститори и пазарни анализатори намаляване на основния лихвен процент с 25 базисни пункта, като намекна, че предстоят допълнителни понижения на лихвите, съобщава CNBC.

Експертите също смятаха, че това няма да е единствената интервенция на Фед. Джефри Гундлах, ръководител на финансовата къща DoubleLine Capital, очаква „доста скоро“ т. нар. „QE lite“, т.е. нетрадиционно разхлабване на паричната политика, което може да увеличи предлагането на пари и да стимулира кредитирането и инвестициите.

Федералният резерв намали лихвения си процент с 0,25

Решението за лихвите съвпада и с момент на засилено напрежение на фондовите пазари – след атаките с дронове срещу нефтени съоръжения на Саудитска Арабия. Политически независимият Фед е изправен и пред засилващите се призиви от страна на Белия дом за много по-хлабава парична политика.

Президентът Доналд Тръмп смята лихвите за твърде високи. Той настоява намаляване на ключовата лихва до „нула или по-малко”.

Председателят на Фед Джером Пауъл обаче се противопостави на такъв натиск върху централната банка. Вместо това Пауъл се съсредоточи върху вземането на решения, зависещи от моментните данни на пазара.

Федералният резерв инжектира и близо 130 милиарда долара в пазара в опит да предотврати покачване на лихвите.

Централната банка налива на пазарите общо 128 милиарда долара – 53 милиарда долара във вторник и още 75 милиарда долара в сряда.

Така за първи път централната банка предприема подобни стъпки от глобалната финансова криза преди 10 г.

Федералната резервна банка на Ню Йорк съобщи, че ще инжектира 75 милиарда долара в пазара за поддържане на лихва между 2 и 2,25 на сто.

След като в понеделник и вторник лихвените проценти по сделките с обратно изкупуване нараснаха рязко до 10%, по време на втория търговски ден от седмицата Федералният резерв на САЩ се намеси на пазарите и наля повече от 50 милиарда долара.

Федералният резерв намали основната си кредитна ставка с една четвърт точка в сряда, втори път тази година тя намали лихвите в условията на отслабваща световна икономика.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Да използвам ли парите от моя 401К план, за да изплатя къщата си преди пенсиониране?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравей, Ангеле! В момента на къщата си дължа около $40,000, а в моя пенсионен план към работодателя ми имам около $80,000. Моята идея е да се прибера в България след пенсиониране, което смятам да направя идната година и бих искал, преди да замина, да изплатя напълно заема си към къщата и да я пусна за продан на пазара. Смятам, че бих работил половината от годината през 2020-а и втората половина бих искал да прекарам в България и да се установя там. Какво е твоето мнение по този въпрос – добра идея ли е да използвам пенсионния план, за да изплатя къщата, преди да замина?

Здравейте и от мен, благодаря за доверието и за въпроса, който ми задавате.

Сега, тук има няколко елемента, на които трябва да обърнем внимание. Първото нещо е данъчната страна и веднага след това е рискът, който поемаме, следвайки този първоначален план.

Нека поговорим за данъци първо. Ако работите половин година и извадите още $40,000 от вашия 401К план, за да изплатите наведнъж къщата, ще вдигнете драстично данъците за следващата година и в същото време ще продължавате да плащате поддръжка и имотни данъци на този имот, който дори не знаете кога и за каква сума ще продадете. Тоест слагате всички карти на масата и плащате солено за това (само Бог знае за колко дълъг период от време, докато къщата е на пазара за имоти), а

нямате нищо черно на бяло

отсреща като гаранции поне до момента.

Аз не бих подходил така в тази ситуация, а по следния начин. Веднага след пенсиониране бих прехвърлил парите от 401К план в личен Traditional IRA план, върху който да имам пълен контрол върху инвестиционната стратегия (с изграждането, на която мога да ви помогна лично) и върху това какви суми да мога да тегля от този акаунт всеки месец. С тази месечна сума бих продължил да плащам месечната вноска по заема на къщата и данъците по имота, докато къщата се продаде. По този начин ще намалите облагаемата сума, която е изтеглена от пенсионния фонд и съответно дължимите данъци по нея.

Дори процесът по продаване на имота да продължи една година, вие ще сте дали половината или може би по-малко от тези $40,000, които искате да изтеглите днес, ще спестите от големите данъци на тях и ще имате достъп до парите си по всяко едно време. От всяка една гледна точка това е по-добрата позиция, в която аз бих искал да бъда, ако съм на ваше място в тази ситуация.

Отгоре на това нека не забравяме, че само от дивидентите, които бихте получили от фондовете за период от година на тези $40,000,

потенциално може да загубите

около $2,000, без да приемаме, че пазарът е показал някакъв растеж в този период, ако сте затворили тези пари в изплатения имот. Дори при спад на цените на акциите вие пак получавате дивиденти от тези пари, а ако ги дадете да изплатите имот, който ще стои празен, докато го продадете, няма да получите нищо в замяна за този период.

Както и да погледнем тази ситуация, моят опит говори, че е по-добре да играете играта по начина, по който ви описвам стъпките, не само от инвестиционна, но и от данъчна гледна точка. Тази стратегия намалява разходите и рисковете ви, докато ви дава възможност за повече контрол върху парите и потенциален растеж на сумите във вашия пенсионен акаунт, докато чакате да се продаде вашият имот в Америка.

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта до 7 ч. вечерта и в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada