Открийте ни и в

Сагата "Св.Иван Рилски"

Две управи се сбориха за църквата „Св. Георги“ в Лос Анджелис

публикувано

на

Събранието и протестът пред българската църква „Св. Георги” в Лос Анджелис

Втори църковен скандал разтресе енорията на митрополит Йосиф за по-малко от месец. Този път раздорът е в българската църква „Св. Георги“ в Лос Анджелис, където се формираха две църковни настоятелства. На 30 август членове, които бяха изключени и отлъчени от Йосиф, проведоха събрание за ново настоятелство на храма, а поддръжници на владиката се събраха на протест срещу срещата. Така се формираха двете управи, които вече са си наели адвокати и битката най-вероятно ще завърши в съда.

В дъното на конфликта са отново митрополит Йосиф и викарият му Данаил. След преминаването на храма „Св. Георги“ под опеката на Българската православна църква (БПЦ) митрополит Йосиф изпраща епископ Данаил да го представлява в Лос Анджелис. В един момент обаче отношенията му с тогавашния председател на храма Десислава Митова се изострят и на 25 януари 2015г. Данаил й пише в имейл: „Няма да простя на никого от вас, който се опитва да разруши или да пречи на делото, което Господ започна да върши в енорията ви след моето идване. Може да звучи нескромно и нека не ми бъде за възгордяване, но нямате право да кажете, че не сте забелязали и не виждате разлика между това, което е било при вас преди да дойда, и това, което видяхте, докато бях при вас.“ Тогава от устата на свещеника, вместо молитви, започват да излизат клетви. По-надолу в имейла си пише: „…Всеки, който се опитва да пречи по какъвто и да е начин на започнатото, който опитва да разстройва църковния живот на „Св. Георги“, Господ да го предаде на зъл дух, за да се научи този човек на ред!“ Епископът дори цитира Библията: „Не обикнаха благословението, то и ще се отдалечи от тях. Обикнаха проклятието, то и ще ги постигне.“

Тогава Десислава Митова и епископ Данаил влизат в словесен двубой. Тя започва да обмисля предприемането на съдебни действия, а отецът й отговаря, че дядо Йосиф забранява всякакви разправии в съда и ако Митова заведе дело от името на църквата, Данаил ще предизвика проверка от данъчните служби. Митова на свой ред отговаря: „Вземете, че го направете. Ако случайно IRS намери нещо нередно, в което аз се съмнявам, ще загубим нон профит статуса си. Знаеш ли какво ще стане тогава? Ще си имаме параклис с ресторант, така или иначе не са много богомолците, които присъстват на службите ви, за разликата от хората, дошли в салона да се видят, поговорят и повеселят. С параклис не ни е необходим поп, а оттам няма нужда да се плаща и заплата на такъв.“

Така се стига до 27 май 2015 г., когато митрополит Йосиф отлъчва от църквата Митова и Стоян Симов. В писмото си той пише „поради аморални постъпки, несъвместими с християнската нравственост, станали известни пред българската общност в Лос Анджелис преди повече от година и за които до настоящия момент няма принесено покаяние, постановявам лишаване от Св. Тайни на лицата Десислава Митова и Стоян Симов в срок от една година“. По този начин Йосиф смъква Десислава Митова от длъжността председател и Стоян Симов от длъжността касиер на църковното настоятелство и постановява, че всяко тяхно действие е „неправомерно и лишено от законова сила“. По-надолу в писмото Йосиф разпорежда да се проведе годишно изборно събрание за ново църковно настоятелство, което да води Димо Кайряков. На изборите, които се провеждат на 23 юни, изключват Славенка Павлова, която дотогава е директор на църквата.

Десислава Митова, Славенка Павлова и Галина Димитрова наемат от своя страна адвокат Лоти Коен, която уведомява всички църковни членове, че на 30 август ще се проведе извънредна среща за избиране на църковно настоятелство, тъй като в последните избори са участвали хора без право на глас и затова се смятат за нередовни. Но отец Данаил, избраният през юни председател Георги Марков и президентът на борда на директорите Марио Велинов пишат писмо, че свиканата среща е неправомерна и няма да се проведе, както и че в този ден църквата ще бъде затворена. Според тях тази среща нередовна и Десислава Митова няма право да организира подобно събрание, защото е отлъчена от Йосиф, членството на Славенка Павлова е прекратено, а Галина Димитрова, въпреки че все още е член на църквата, не е събрала една трета от гласовете на останалите членове, които са необходими за свикването на подобна среща.

Събрание все пак има, а групата около епископ Данаил се събира на протест пред храма. Отецът за пореден път отказа да даде интервю за нашата медия, въпреки че кореспондентът ни в Лос Анджелис многократно го попита защо са се събрали на протест пред църквата, която сами са затворили. Отец Петко, който служи в храма „Св. Георги“, не взе отношение към спора и остана безучастен към въпросите на адв. Лоти Коен, когато тя го попита няма ли да отвори църквата за всички свои последователи и хора, които са дошли да се молят.

На събранието на 30 август бе взето решение управлението да премине в ръцете на петима души от борда на директорите, сред които Майк Бойков и Славенка Павлова. Президент и вицепрезидент няма да има до официалните избори. Следващото събрание е насрочено за 15 септември. На него ще присъстват адвокатите на двете образували се страни в църквата. Междувременно тече дело срещу бившия касиер на църквата Иванка Цонева заради проблеми с финансовите документи.

Ако двете църковни настоятелства на „Св. Георги“ не стигнат до консенсус, това ще е поредният скандал в епархията на митрополит Йосиф, който ще бъде решен от американската съдебна система.

 

Адвокат Лоти Коен представлява Десислава Митова, Славенка Павлова и Галина Димитрова

Десислава Митова

Отец Петко, който служи в „Св. Георги”

Събранието пред църквата

Писмото, с което Йосиф отлъчва от църквата Десислава Митова

 

1 Коментар

  1. situs agen sbobet terpercaya

    април 3, 2020 at 4:11 pm

    Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Сагата "Св.Иван Рилски"

Отец Димитър и президентът на “Св. Иван Рилски” Георги Флеминг в злоупотреба с парите на училището

публикувано

на

Виж цялата статия

Отец Димитър и президентът на “Св. Иван Рилски” Георги Флеминг

Затъналите в серия скандали и подозрения за финансови злоупотреби членове на ръководството на храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго се оказаха в центъра на нова машинация, която разкриха пред BG VOICE хора от образователното министерство в България.

Оказа се, че отец Димитър и арестуваният в миналото президент на църквата Георги Флеминг неправомерно удържали $2,500 от държавната субсидия на училището към храма, за да покрият неясно какви сметки. Няколко месеца по-рано пък прибрали други $1,600 за разходи като наем, ток, вода и др. за времето, през което училището ползва помещенията в църквата. Сумата била оформена като дарение, защото храмът нямал право по устав да сключва договори за наем. Такава сума се плаща за първи път в дългогодишната история на училището, разказват запознати.

Всяка година Министерството на образованието (МОН) подпомага българските училища по света с малка субсидия (за САЩ тя е по 320 лева на ученик). Сумата се изплаща на два транша – в началото и в края на учебната година. През декември 2017 г. по сметката на църквата постъпили около $7,500 от МОН. Но Флеминг и отец Димитър дали на директора на училището Мима Янкова едва $5,000. Останалите задържали с обяснението, че църквата е в затруднено финансово положение, но обещали да върнат парите по-късно. Това обаче не се случило. Директорът, изглежда, е потърсил помощ в Генералното консулство, което е натоварено със задачата да контролира как парите по тази програма се харчат в чужбина. Генералният консул Иван Анчев отишъл лично до храма, но му обяснили, че парите ги няма и няма как да бъдат възстановени, защото хазната на „Св. Иван Рилски“ е празна. Както BG VOICE вече писа, има опасност банката да вземе сградата, защото църквата не си е плащала ипотеката вече няколко месеца. Г-н Анчев обяснил на свещеника, че парите от субсидията са само за нуждите на училището и за разходи като учебници, помагала и други, предварително одобрени от МОН. Той напомнил на отец Димитър, че, въпреки че школото се намира под шапката на църквата, то е светско, след като получава субсидия от българския бюджет. Въпреки тази среща парите не са възстановени, а до няколко седмици директорът на училището Мима Янкова ще трябва да предостави отчет в МОН как са били изразходвани средствата, за да може да кандидатства за нова субсидия догодина. BG VOICE научи, че още при предишния транш с държавните пари отец Димитър и Георги Флеминг се опитали да убедят Янева да им предостави част от парите за нуждите на храма, но тя отказала. Тогава те я притиснали да внесе дарение от $1,600 за режийни – по 200 долара за осемте месеца, в които работи училището. Тези пари били внесени от месечните такси, които всеки родител плаща.

Потърсени за коментар, Мима Янкова и генералният консул Иван Анчев отказаха да говорят за случая, но не отрекоха фактите, които BG VOICE разкри. Георги Флеминг и отец Димитър не отговориха на многократните ни обаждания по телефона.

Президентът на храма с предишен арест

6427-1063104510511054-1050104010561045_330Президент на църквата „Св. Иван Рилски“ Георги (Джордж) Флеминг има предишен арест и обвинения, че е практикувал медицина без лиценз. Пред съда той се е признал за виновен.

През 2011 година полицията в чикагското предградие Нийл разследва Флеминг, след като българин се обадил и се оплакал, че бил прегледан от „фалшив“ лекар – също българин, който му направил акупунктура с „клечки за зъби“, дал му хапчета с изтекъл срок на годност и му поискал 200 долара за това.

Мъжът потърсил д-р Георги Флеминг, след като видял негова реклама във в. „България“. На 23 април 2011 г. той отишъл на преглед в кабинета на лекаря на Golf Road. Според полицията в Нийл сградата била затворена по това време и нямало други лекари или служители освен Флеминг, който бил облечен в бяла лекарска престилка.

Пред BG VOICE тогава той твърди, че взема пациенти след 5 pm, тъй като нямал много клиенти и вечерите са по-удобни за тях. Д-р Флеминг каза, че се занимава с източна медицина от близо две десетилетия и е завършил тази специалност в Midwest College. Тази година е положил 18 часа опреснителни курсове.

Според оплакването в полицията лекарят направил преглед и поставил „клечки за зъби“ на гърдите на пациента. Той му дал и бутилка „Prosperous Farmer Dietary Supplements“, която обаче била с изтекъл срок на годност през февруари 2002 г.

Д-р Флеминг казва, че използва малки супертънки дезинфекцирани игли за еднократна употреба, а не клечки за зъби. „Откъде му е дошло на акъла, не мога да кажа“, чуди се лекарят. Пациентът не дал бутилката с хапчета обратно на доктора, за да може той да се увери, че е с изтекъл срок на годност.

На 30 април българинът се върнал лично в кабинета, но този път със сина си. Според тях, когато ги видял, докторът побягнал и заключил вратата. Но Флеминг твърди, че те са го заплашвали и понеже нямало други хора в сградата, той заключил от страх да не изпотрошат кабинетите на другите лекари. „Те бяха двама души, заплашваха ме, мен ме достраша, обяснява Георги Флеминг. – Аз мисля, че искат да направят някой лев. Не съм ги виждал никога през живота си тези хора и не съм им направил нищо лошо“, твърди лекарят.

Децата от училището към “Св. Иван Рилски” изнасят коледна програма. Но за първи път от близо 20 години се налага да плащат такса за ток и вода в църквата

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Сагата "Св.Иван Рилски"

Добри Карабонев: Отец Димитър е недоразумение

публикувано

на

Виж цялата статия

Добри Карабонев казва, че отец Димитър е слаб свещеник

Размяната на остри реплики в храма „Св. Иван Рилски“ продължава, където два лагера спорят за това как трябва да се управлява църквата, която от години тъне в дългове. Основен проблем остава поведението на отец Димитър, който въпреки многобройните заръки на епископ Александър не спира да превишава правомощията си, разказват свидетели. Според групата около Боян Петров и миряните, които се бореха дълго време да бъдат в църковното настоятелство, свещеникът сам води счетоводство, продължава да подписва чекове, включително и за себе си, и се разпорежда за всичко на територията на храма. По думите на Добри Карабонев, който от години е в течение на делата в църквата, в момента двама души вземат решенията там, без да се съветват с никой друг – отец Димитър и президентът на борда Георги Флеминг. Пререканията с тях често прерастват в закани, викане на полиция и дори повлияват на службите на свещеника. Напрежението нарасна през последните няколко месеца, след като отец Димитър изпрати писма до Боян Петров и касиера на църквата Красимир Дечев, с които ги заплаши да не стъпват в храма. Както BG VOICE съобщи в предния си брой, отец Димитър получи последното предупреждение за изгонване от владиката Александър. Дни по-късно обаче самият Александър изпрати друго писмо, с което награждава Димитър за добрата му служба. Това продължава да обърква миряните, които искат да знаят какво точно се случва зад затворените врати на църковния храм.

Отец Димитър Димитров започна службата си в Чикаго преди 2 години, когато за дълго в българския храм служеха чужди попове. „Аз лично вкарах това недоразумение в църквата, надявайки се, че ще намерим спасение у българския свещеник, който така липсваше в продължение на близо девет месеца“, казва Добри Карабонев, който лично е докарал отец Димитър от Пенсилвания. „За известно време имаше мир, хората се успокоиха, зарадваха се, дойдоха да го видят“, спомня си Карабонев. Но според него не след дълго свещеникът е започнал да изменя доста службите си, а с това и поведението си. Първоначално Димитър се учел от разпопения Валентин Ноцков, който за известно време беше певец в храма. Това обаче според Добри Карабонев изкарало наяве друго: „Той е изключително слаб свещеник. Не може да прави венчавка. Съкращава от литургиите. Не може да направи дори един помен“, твърди Карабонев.

Според него отец Димитър е разединил миряните още повече отпреди. Според източници на BG VOICE някои от хората се притесняват за легалния си статус и затова не смеят да се върнат в църквата. „Той непрекъснато върви с телефона и щом му се опълчи някой, вика полиция, казва Карабонев. – Твърди, че в този храм той е владиката и се разпорежда с всичко.“ Това е в разрив със съветите на епископ Александър от ОCA, който изрично е забранил на попа да има контакт със сметки и пари, да пописва чекове и да взема решения за ремонти и друга собственост в храма. Това е и основната причина попът да има разногласия с църковния борд, който скоро не се е събирал от страх, че в храма ще дойде полиция. По последна информация в църквата имало нов борд. Кой е член в него обаче не е ясно, както не е ясно как и кога е избран той. Кой е новият касиер, какъвто трябва да има по канон – също остава загадка. А ипотеката на храма не е плащана от няколко месеца и е много възможно скоро банката да вземе сградата заради неплатените дългове. „Автомобила на църквата го няма отдавна, откакто последно попът катастрофира с него“, твърди Карабонев. Освен че никой не е виждал колата, чиито ключове последно са били у отец Димитър, от храма липсват и артистични костюми и прожектори, реквизит, закупен от театър в България, който лично Карабонев е донесъл от Родината. „Това са турски костюми за театъра, добавя Добри Карабонев. – Питах го къде са, казва, че не знае.“

Това, което искат доскорошните членове на борда и миряните, които посещават храма, е владиката да насрочи легитимно годишно отчетно събрание. Такова трябваше да има през тази година, но така и не се състоя заради събитията около Великден и писмата, изпратени от отец Димитър.

 

Отец Димитър е изключително активен в социалните мрежи и публикува видео с всяка своя служба

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Сагата "Св.Иван Рилски"

Отец Димитър от църквата „Св. Иван Рилски” с последно предупреждение за изгонване

публикувано

на

Виж цялата статия

С писмо от 13 март митрополит Александър от ОСА предупреждава отец Димитър, че ще го изгони

Свещеникът от българската църква в Чикаго „Св. Иван Рилски“ отец Димитър може скоро да бъде изхвърлен от храма след серия скандали. BG VOICE разполага с писмо от митрополита на българския диоцез към Американската православна църква (ОСА) Александър, което е последно предупреждение за изгонване към отец Димитър. Това е първият път, в който владиката така публично заявява ясно и безкомпромисно, че ще изгони свещеник от църквата, раздирана от скандали през последните 15 години.

С писмо до миряните в църквата митрополит Александър нарежда на отец Димитър да се извини публично за поведението си през последните няколко месеца или той ще бъде „отстранен и поставен пред духовния съд на ОСА“. Драстичното решение на владиката е резултат от месеци на оплаквания от десетки българи, които посещават и милеят за храма „Св. Иван Рилски“ За никого не е тайна, че драмите в църквата продължават и след приключването на съдебната зала и изгонването на предишния свещеник Валентин Ноцков (който много отдавна беше с отнети права да бъде свещеник). Финансите на храма са в окаяно състояние, а  BG VOICE научи, че

ипотеката не е плащана за последните 2 месеца

Ако това продължава, банката ще бъде принудена да обяви църквата за продан на търг.

Две години след назначаването си отец Димитър Димитров не успя да обедини миряните, които 10 години спориха разделени на два лагера около скандалния разпопен свещеник Валентин Ноцков. Вместо това Димитър Димитров образува лагер около себе си, който отново е в противоречие с група от изгонените преди години членове и сегашното църковно настоятелство. Месеци наред тази група алармира българската общност в Чикаго за действията на поп Димитър. През февруари тази година те изпратиха петиция до владиката от OCA Александър, с която го молят да обърне внимание на случващото се в църквата и да намери най-доброто решение за общността. Петицията, публикувана във вестник BG VOICE през февруари, разказва за грозни сцени в православния храм, включително и за опита на отец Димитър да отстрани част от миряните в храма с полиция. Според групата около Боян Петров през ноември 2017-а отец Димитър грубо е прекъснал официалното годишно отчетно събрание на църковното настоятелство с новината, че седмица по-рано с други членове са решили да изключат част от хората в него и да не им позволят да водят деловодството на храма. Същите миряни твърдят, че отец Димитър нееднократно е хулил и обиждал певеца на църквата Валентин Ноцков и други членове в речите си след църковна служба. Петицията описва действията на отец Димитър Димитров като нечисти, подбудени от завист и ненавист. В отговор на всичко това владиката Александър изпрати писмен отговор до общността, в който отправя „последно предупреждение“ към отец Димитър Димитров. „Надявах се, че ти ще си свещеник, който ще обедини християните в Чикаго“, пише Александър в писмото си с очевидно разочарование към Димитър. „Ще спазваш моите препоръки или ще бъдеш отстранен от служба“, предупреждава владика Александър. В писмото си той разкрива, че отец Димитър е изпратил заверени писма към семейството на Ноцков и Боян Петров – един от основните противници на свещеника, с които ги предупреждава да не се доближават до църквата, в противен случай ще бъдат арестувани. „С какво пълномощие правиш това, пита в писмото Александър. – Аз съм митрополитът и само аз мога да взема такова решение.“ Някои от активните опозиционери на отец Димитър се оплакали, че

освен с полиция свещеникът ги заплашвал и с депортация

Митрополит Александър каза за BG VOICE, че няма с кой друг да замести отец Димитър, защото няма друг свободен свещеник, който да говори български език. „За да бъдеш пастир на едно стадо, трябва да говориш езика му. Нямам кого да изпратя в Чикаго“, каза Александър, който инструктирал отец Димитър Димитров публично да се извини на касиера на църквата Красимир Дечев.

Групата около Боян Петров обаче твърди, че в Северна Америка има поне двама свободни и легитимни свещеници. Те подготвят резюметата им, за да ги изпратят до Александър.  Възмутен от мащаба, в който се разиграва драмата, владиката пише в писмото си, че е недопустимо и изпращането на заплахи във връзка с писмата, които по-рано отец Димитър е изпратил до Боян Петров и Валентин Ноцков с предупреждение да не идват в църквата, или ще бъдат арестувани. „Давам ти две седмици да изпратиш извинителни писма до семействата на Валентин Ноцков и Боян Петров.“ В противен случай отец Димитър Димитров ще бъде отстранен и изправен пред духовния съд на OCA.

От пристигането на писмото обаче изминаха 3 седмици, а извинения все още няма, казват хора от църквата. Това не е първото подобно писмо от владиката Александър. През декември 2017 г. отново с писмо до българите в Чикаго той казва, че няма с кого да замести сегашния свещеник. Тогава той отмени и всички решения, взети на събранието, организирано на 19 ноември 2017 г. от отец Димитър и приближените му, под предлог, че не са присъствали всички желаещи и умишлено са били изолирани миряни.

Споровете между групата около Боян Петров и отец Димитър, подкрепян от президента на църковното настоятелство Георги Флеминг, са основно за пари. Двата лагера спорят как трябва да се води счетоводството на храма, който дължи повече от около 90 хиляди на OCA и още около 300 хиляди долари за ипотека на сградата. Отец  Димитър Димитров е обвинен и в това, че не отчита парите от наема на залата под църквата, в която всеки уикенд има празненства. Служебният автомобил на църквата, Nissan Questa, пък е „безследно изчезнал“, разказват хора от борда. Според групата около Боян Петров е възможно той да го е продал. Заради скандалите в църквата през последните месеци и това, че свещеникът редовно звъни в полицията, много от миряните отново са спрели да ходят в храма.

 

Митрополит Александър казва, че няма с кого да замени отец Димитър

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА