Открийте ни и в

Сирийските бежанци

Европа я чака съдбата на Римската империя

публикувано

на

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов е роден на 1 април 1979 година във Варна. Завършва магистратура по балканистика през 2002 година и по право през 2011 година. Автор е на няколко книги и документални филми. През 2011 година издава филм и книга „Третата национална катастрофа“ – за демографската криза в България. В момента е директор на Регионалния исторически музей в Добрич.

Г-н Костадинов, трябва ли българите и изобщо населението в останалите европейски страни да се страхува от огромната мигрантска вълна, заляла континента през последния месец? Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер тези дни заяви, че няма място за притеснение, защото самите европейци някога са били мигранти.

–  Въпреки думите на г-н Юнкер народите в Европа имат много основания да се притесняват, тъй като тези мигранти нямат нищо общо с онези вътрешноевропейски потоци, които са пресичали континента от изток на запад и от север на юг през последните няколко столетия. Причината е, че става дума за носители на съвсем различна цивилизация, съвсем различна религия и съвсем различен тип култура. Не е нужно да се открива топлата вода и да се гадае какво ще се случи с европейското общество, ако тези хора влязат в него, защото то вече е станало. Голяма част от европейските градове вече си има своите сегрегирани комуни, в които доминира мюсюлманско или, да кажем, неевропейско население. Там законите на съответната светска европейска държава не действат. Тази мигрантска вълна, което дори не е казано точно, защото това е мигрантско нашествие, надминава по мащаби всичко, което се е случвало до момента. По време на Втората световна война имаше такива големи потоци, когато се случи огромното преселение на немския народ. Тогава повече от 3 милиона германци бяха принудени да напуснат родните си места, голяма част от тях се преместиха от Източна Европа в сегашните граници на Германия. Имаше преселение и на поляци от СССР в Полша, на украинци от Полша в СССР. Имаше на унгарци от Румъния в Унгария, на италианци от Югославия в Италия и т.н. Това бяха вътрешноевропейски бежански потоци. Хората може да са говорили на различни езици, но бяха от една и съща цивилизация. Те нямаха проблеми помежду си.

Либия е компрометирана държава от 2012 година, Ирак – от 10 години преди това, хаосът в Афганистан е дори от още по-отдавна. В Арабския свят тероризмът се настани трайно след Арабската пролет през 2011 година…

– Така наречената Арабска пролет…

Защо при това положение бежанската вълна залива Европа едва сега и толкова масово, а не още в началото на процесите на хаос, завладели голяма част от ислямския свят?

– За мен причината е другаде. От миналата година започна – да го наречем така – бунтът на Русия. Тогава тръгнаха събития, които промениха историческия цикъл, започнал през 1990 година с краха на съветската система и разрушаването на двуполюсния модел. Тези събития за някои може да изглеждат изолирани, нямащи нищо общо едни с други, но в крайна сметка доведоха до това държавата, която бе лидер на еднополюсния свят след 1990 година – САЩ, да предприеме мерки, за да защити статута си. На първо място поставям смяната на властта в Украйна и присъединяването на Крим към Русия. Така се стигна до момента, в който голяма част от европейските десноконсервативни сили видяха своя шанс да отхвърлят статуквото, наложено от еднополюсния свят, и нескрито да изразят симпатиите си към Русия.

Но как това е свързано с бежанската вълна?

– Ами как можеш да смачкаш Европа по друг начин? Като икономически проект ЕС работи много добре – превърна се в най-голямата световна икономика, по-голяма от САЩ и от Китай. Но в политически план Европа е джудже. Опитите ЕС да се превърне в нещо повече от хлабава конфедерация се провалиха. Така много политически сили в отделните държави, дори такива, които са на власт, започнаха политика на възстановяване на суверенитета си. Единственият начин да се съкрушат тези опити беше да се дестабилизира Европа. Как може това да се случи – чрез съсипване на общата й валута. Тези опити засега не успяват. Затова в момента е в действие вторият начин – чрез бежанската вълна. Друг е въпросът, че съвършено неточно всички наричат тези хора бежанци. Бежанец, по смисъла на международното право, е този, който напуска зона на военни действия и отива в съседна държава. Тоест сирийците са бежанци в Турция, Ливан, Йордания, Израел и Ирак. Във всички останали страни те са вече имигранти – незаконни имигранти или нелегални имигранти.

Но ако не разглеждаме бежанската вълна като режисирана, не ви ли се струва, че, от една страна, хем се наблюдава възраждане на исляма чрез различните ислямски партии, които завзеха властта в повечето мюсюлмански страни, и чрез терористичните радикални ислямски организации, които се нароиха и всяват страх навсякъде, хем, от друга – като че ли има пък криза в исляма, след като тези потоци мюсюлмани търсят убежище не в ислямски страни, а тъкмо в християнска Европа, и то в сърцето на така наречения кръстоносен свят?

– Няма криза в исляма. Абсурд! Тези потоци са добре режисирани и това е видно. А и няма понятие като „радикален ислям“, защото ислямът по принцип е радикална религия. Но нека малко се отклоня от въпроса. Много често се говори за ислямски държави. А аз досега не съм чул някой да говори за християнски държави. Ние превърнахме страните си в срамуващи се от собствената си религия. Някъде да сте прочели израза „християнска Европа“? Напротив! И пак към въпроса – да, те отиват точно в християнски държави, защото са смятани за лесни. Както виждате, те не искат да отидат където и да е в Европа, да кажем в България, а на конкретни места, където знаят, че ще бъдат приети с лекота, ще бъдат хранени безплатно, ще бъдат лекувани безплатно, ще могат да се закачат лесно за социалната им система. Тоест искат да отидат там, където има едни глупави хора, които ще им дават пари. И не само това – глупавите хора дори правят митинги, на които обявяват, че искат бежанците. Без да осъзнават, че тази огромна маса, веднъж съединила се с другите мюсюлмански общности в Европа, които са пристигнали на континента преди нея, в един момент ще стане прекалено голяма и силна и ще започне да диктува условията си.

Можете ли като историк да разясните защо е толкова голяма разликата в отношението към тези мигрантски потоци в Северна Европа и в южните страни от континента? Докато в Германия, в Швеция са приети изключително топло и радушно, в Унгария, дори в България към тях се отнасят с неохота, направо враждебно – и политиците, и населението.

– По-скоро делението е на Западна и Източна Европа. Причината е, че в държавите от Западна Европа дълго време беше внушавано на населението, че има историческа вина за Втората световна война, особено в Германия.

Е, Швеция едва ли има някаква вина за Втората световна война…

– Швеция няма никаква вина, но там има наложен един мултикултурен модел, който на практика обезличава собственото шведско население. И този модел бе наложен от управляващите там вече повече от 40 години социалисти и социалдемократи. Те превърнаха страната в социална държава, тотално либерална и изцяло отворена към всички. Така тя се напълни с имигранти и в момента е втората след Германия най-желана страна от тези т. нар. бежанци. Иначе дори в самата Германия има разлика в отношението към мигрантите в източната и в западната й част. Източногерманците не желаят имигранти. Неслучайно именно там бе основано движението ПЕГИДА, чиято основна програма е насочена срещу нелегалната имиграция. А що се отнася до Унгария, като лидер на страните, които не искат бежанци на своя територия, то тя изживява в момента своя консервативен ренесанс. Нейният лидер Виктор Орбан, който е един от най-впечатляващите съвременни политически водачи в света, не се притеснява да казва това, което мисли. И при това си служи с правилата, които ЕС е приел. Той казва – Унгария е в Шенген. Шенгенските договори ни задължават да охраняваме външните граници и да не пускаме през тях нелегално преминаващи, а вие в Брюксел ни притискате да нарушаваме тези правила и да пропускаме целия мигрантски поток. Има и още нещо – държавите от Източна Европа имат историческа памет и знаят какви беди е донесъл ислямът, дошъл тук като окупатор и нашественик. В България например паметта е петвековна. На Запад не са имали вземане-даване с исляма толкова много.

Не са имали, при положение че основните им имигрантски общности са точно мюсюлмански?

– Точно така, но това са хора, дошли там с протегната ръка за помощ. А не като завоеватели. От всички западноевропейски страни единствено Испания има опит с исляма, защото част от нейните кралства някога са били поробени от Арабския халифат – този седемвековен период се нарича реконкиста. Затова и сега Испания е една от страните, които най-активно се съпротивляват на тази мигрантска вълна. И обратно – във Франция, която няма опит с исляма, мюсюлманите вече като количество са най-много от всяка друга страна в Европа. Втора е Германия, а трета по абсолютно количество мюсюлмани се нарежда Великобритания.

Има ли място за паралел между бежанската вълна към Европа сега и нашествията на варварските племена някога в Римската империя, които в крайна сметка я и довършват? Възможно ли е ЕС да последва съдбата й?

В Европейската цивилизация има три периода, в които тя се е сблъскала с друга цивилизация на свой собствен терен. Първият е разпадът на Римската империя, която е ударена от Изток – от хуните, които нямат нищо общо с европейската цивилизация. Римската империя е била нападана и от други варварски племена като готите, но те са също чеда на Европа, докато хуните не са. Германските варварски племена водят седемвековна война с Римската империя, но тя не е изтребителна. Това е било война, в която и едните, и другите са опитвали по малко от чуждия опит и са прониквали взаимно в културите си. Дори в един момент думата „германик“ става нарицателно за храбри мъже в Римската империя и има императори, които носят това име като второ или трето. Хуните обаче са тези, които влизат почти до сърцето на европейския континент, достигат почти до брега на Атлантика и унищожават и размазват почти напълно Римската империя. Западната й част пада. Източната оцелява, но в една дълга вегетация. Вторият период е, когато се сблъсква с исляма. Ислямът се опитва да навлезе в Европа, обхващайки я като клещи през западния лъч – Гибралтар и Иберийския полуостров, и източно през Константинопол. В единия случай успява отчасти, завземайки Пиренеите, където се задържа 7 века. В другия не успява, но така или иначе има момент, в който през XVII в. достига дори до стените на Виена – през 1683 г. е голямата обсада. В крайна сметка европейската цивилизация преодолява това. Но тези народи, които са имали вземане-даване с исляма, много добре знаят за какво става въпрос. Става въпрос за война на изтребление. Ако някой се чуди какво се е случвало на нашите предци преди примерно 7-8 века, нека изгледа клиповете какво правят ислямистите в Палмира, в Мосул. Ето това се е случвало. Рязане на глави, унищожаване на църкви, унищожаване на исторически паметници и деградиране на човека, превръщайки го в подчинен на една тоталитарна идеология, каквато е ислямът. Третият период е в момента. За мен това, което се случва в момента, е начало на нов световен цикъл, подобен на нападението на японците над Китай през 1933 година. Тогава има цяла серия от военни конфликти, на които сега им казват „хибридни войни“, продължили 6 години, преди целият свят да започне да се тресе във Втората световна война. Когато хората започват да свикват с войната, те вече не я възприемат като нещо извънредно. Когато сега свикнем с тези гледки на тълпи, прекосяващи границите, на хора, крещящи „Аллах акбар“, вече не го смятаме за нещо ненормално. Ако събитията продължават в същия ход, Европейския съюз го чака съдбата на Римската империя.

 

Битката при Поатие през 732 г. между арабските завоеватели от Омаядския халифат и франкско-бургундските сили е част от 7-вековната реконкиста, рисунка на Шарл дьо Стьобен

Мюсюлмански мигранти пристигат на жп гарата в Мюнфен през септември 2015 година

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сирийските бежанци

Хем полицаи, хем трафиканти

публикувано

на

от

Виж цялата статия

сн. Facebook

В България бяха арестувани четирима полицаи, които извършвали трафик на бежанци и си докарвали хиляди левове всеки месец. Те разполагали със солидна техника и били оборудвани професионално. Георги Жеков, Продан Георгиев, Николай Григоров и Красимир Евтимов бяха задържани миналия четвъртък около 18 ч. българско време с белязани банкноти. Те осигурявали трасе от София до границата край Драгоман на трафикантите, които превозват нелегални мигранти.

От колата и апартамента на Георги Жеков, който е обявен за тартор на групата, са иззети над 600 евро, сим-карти и оръжия. У Продан Георгиев са намерени 2 флашки, 4,650 евро, 120 турски лири и злато, с което бежанците са плащали за услугата. Освен това полицаите имали пушки от по 40 хил. лв., а един от тях карал скъп мерцедес, който нямало как да си позволи със заплата от 1,000 лв. Четиримата са комуникирали помежду си с „прави телефони“ (само между тях). Имали са камера за нощно виждане за 18 хил. евро, каквато нямало дори в Гранична полиция.

Разследването започнало през април по сигнал за каналджии. В хода на операцията станало ясно, че трафикантите плащат на четиримата полицаи. Включил се и отдел „Вътрешна сигурност“ в МВР. Корумпираните катаджии са подслушвани, записвани с камери, а няколко каналджии са разпитани като свидетели срещу тях.

„Вземали пари по 2-3 пъти в седмицата от водачите на пилотните коли, които ескортират други, пълни с бежанци. Когато не били на работа, обвиняемите сами превозвали бежанци. Таксата им е била по 100-150 евро. Давани са им на караулката на Сливница, известна като „пеперудата“, съобщи прокурор Йотова.

„Четиримата са опитни служители. Реализацията на операцията срещу тях беше трудна. Събирали са нещо като тол-такса. Но има време разделно. Заслепени от алчност, тези хора застрашават сигурността на всички нас. Нека техните приятели да знаят с какви пари ги черпят, с какви средства ходят на почивка… И след като са вършили престъпления, са се прибирали вкъщи при децата си“, възмути се шефът на „Вътрешна сигурност“ в МВР Румен Ганев. Той е категоричен, че полицаите са подложени на сериозен корупционен натиск предвид ситуацията в Близкия изток и Европа, но поведението на униформените с подкупите е недопустимо. Работело се и по други случаи на корупция в МВР.

В операцията участвали 30 служители на „Вътрешна сигурност“, 4-ма следователи, прокурор Детелина Йотова и ръководителят на спецпрокуратурата.

 

Красимир Евтимов

Продан Георгиев

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Сирийските бежанци

България трябва да има телена ограда и на гръцката граница

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Георги Марков, бивш конституционен съдия

Силно се надявам на интуицията на българския министър-председател Бойко Борисов, който е роден политик и е генерал. Не зная какво още трябва да се случи, за да се разбере, че общоевропейско решение за справяне с бежанската криза не може да има. Западноевропейските лидери са „лидери“ в кавички. Те допуснаха комедия от грешки, довела до ислямизацията на Европа с тежки последици – атентати във Франция, изнасилвания на непълнолетни момченца в Австрия, на жени в Германия и Финландия. Надявам се българското правителство да е разбрало, че макар и по-малки вишеградските страни имат ръководители, които са с глави на раменете си. Имам предвид не само Виктор Орбан, но и Робърт Фицо, Беате Шидло, Милош Земан.

България е парламентарна република. Затова в българския парламент трябва да се проведат едноседмични дебати какво предстои в Европа. Да мислим, че Гърция е в състояние да защити външните граници на Европа, е безкрайно наивно. Гърция не може да го направи, а вероятно и не иска, за да накаже западните демокрации за финансовата криза, препращайки им като пощенски гълъби милиони ислямисти.

Българският парламент трябва ясно да каже, така както унгарският през есента: Не идвайте! Не сте желани! При това с големи букви и на всички езици. И да започне да изгражда стена по границата с Гърция и на всяко друго място, откъдето могат да минат преселници незаконно. В момента е налице директен внос на тероризъм. Който е политически мигрант, нека мине през ГКПП-то с паспорт, да даде данни, че е политически репресиран. Да се говори, че затварянето на границите и издигането на стени не решава проблема, е дълбоко невярно. Напротив – решава го. Примерът с Унгария го доказва. Много страни, макар и късно, осъзнаха това.

Какво ще се случи, ако останалите държави на Западните Балкани затворят границите си, а ние тази с Гърция – не? Ще последват опити да се минава през България и Румъния. Унгарската телевизия показа малки групички от разузнавачи терористи, които вече проучват къде е най-удобно да влязат в Унгария откъм румънска страна. Затова външният министър намекна, че Унгария има абсолютна готовност и опит веднага да издигне стена и на тази граница. Питам: тогава къде ще отидат тези хора? Има опасност да започнат да се щуркат там, където страните не могат да се защитят.

България трябва да мисли за своя национален суверенитет, виждайки безсилието на Европа, която достигна до историческото унижение немският канцлер да ходи шест пъти в Турция и да моли страна извън ЕС да пази Европа. Господ да ни е на помощ на нас, европейците, щом стигнахме дотам Турция да ни пази. Повикът на Меркел да се намеси НАТО е повик на чешкия президент Земан, казан още през септември. Но, както виждаме, американците, унесени в предизборната си борба, не ги интересува какво ще стане в Европа. Затова пак ще кажа: българският парламент трябва да вземе категорично решение и на всички езици да съобщи, че ще издигне стена и ще защитава границите си, включително с армията, срещу незаконно преминаване. Това впрочем е конституционно задължение.

Армията все пак ще пази границата

Българската армия ще има повече правомощия в охраната на границите на страната. Това ще стане с промени в Закона за въоръжените сили, които парламентарната група на ГЕРБ подготвя. Промените се задействат спешно заради прогнозите на нова голяма бежанска вълна. Идеята е военните да могат да оказват съдействие при охраната на границата с присъствие и техника само при извънредни и кризисни ситуации. Това означава, че армията на практика ще може да бъде изпращана за контрол на границите заради бежанския поток. Правомощията на военните ще са наравно с тези на граничните полицаи. В момента въоръжените сили могат само да „оказват съдействие“ на служителите на МВР, но не и да се намесват. С новите поправки те ще могат да стрелят на месо и да задържат незаконно преминаващи през границата мигранти.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Сирийските бежанци

Нощта на дългите ръце

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Всеки месец в Гърция влиза нова порция от 150,000 араби

Георгий Зотов, „Аргументы и факты“

Ситуацията в ЕС се влошава: всеки месец там проникват близо 150,000 бежанци от Сирия и Ирак. Скорошните безредици в Германия може би са резултат от нова стратегия на „Ислямска държава“ – да всява хаос без оръжие. Това е тревожен сигнал. Жителките на Кьолн все още не могат да се отърсят от ужасите на новогодишната нощ, приключила с нападения над момичета, извършени от арабски младежи, с грабежи и няколко изнасилвания. Впоследствие се разбра, че групови „сексуални щурмове“ е имало и в други германски градове, а също във Финландия и Австрия. Добрата им съгласуваност ни кара да се замислим кой може да стои зад всичко това и най-важното – каква е причината.

Основните причини са ясни, казва Анхар Кочнева, ориенталист и арабист от Бейрут. За половин година довчерашни бежанци в Европа формираха етнически престъпни групировки от рода на латиноамериканските в САЩ. Мобилните връзки и интернет, липсата на граници в ЕС дават възможност на лидерите им светкавично да координират действията на хора, които не се познават помежду си.

Мигрантите нямат нужда да работят, нали получават помощи. Пришълците безделници са лесна плячка за криминалните среди. Срастването на бивши въоръжени бандити от Сирия, Либия и Ирак в единен организъм ще донесе на Европа в най-добрия случай разгул на престъпността – улични атаки, банкови обири, търговия с оръжие. А в най-лошия – арабската младеж ще стане движеща сила на „Ислямска държава“ (ИД) в терористични атентати из ЕС може би още през тази година.

Акциите в Кьолн бяха организирани професионално. Някой предварително беше раздал на хиляди хора флашки с порнофилми, безплатно пиене, за да ги настърви, и бе им разпратил есемес: „Действайте, няма страшно, ще ви се размине.“ Кукловодите, планирали секс атаките в Европа, останаха в сянка и със сигурност са наблюдавали с удоволствие това „шоу“. Най-шокиращи, уви, не са дори сексуалните гаври с беззащитни жени. Поразително е, че германската полиция отначало бездействаше, после пък разпръсна с водни оръдия стихийния протестен митинг на местни жители. Мой познат германец, журналист в голям берлински вестник, ми разказа при условие да остане анонимен: „Ръководството три дни наред ни забраняваше да информираме за станалото поради опасения от „нацистки провокации“ – и държавните, и частните медии все едно имаха сливи в устата. Положението си е все същото: има данни, че по сведения на германското разузнаване БНД „нощта на дългите ръце“ е била планирана лично от Абу Бакр ал Багдади, лидера на ИД. Не може обаче да публикуваме и такива неща – казват, иначе ще навредим на бежанците.“

Междувременно изтичат все повече шокиращи признания как активистки от антирасистки движения са били насилвани в лагерите за разселени лица, а полицията не е приемала жалби от тях – статия по въпроса помести британският „Дейли мейл“. Да, напоследък излезе мода да обвиняват ИД в какви ли не грехове, но разсъждавайки в тази посока, наистина виждаме сходен почерк. Защото „Ислямска държава“ първа започна информационната война в интернет и я води успешно по всички фронтове. Атентатите от 15 години насам не изненадват вече европейското общество, хората свикнаха. А новите събития показаха колко е безсилна полицията, колко незащитени са градските жени; това поражда депресия и страх да излезеш на улицата в собствения си град. Според някои представители на печата в ЕС през новогодишната нощ ИД е изпробвала стратегия за бъдещо превземане на европейските държави.

Секс атаки имаше в страните, известни с високо равнище на „мултикултурализъм“, посочва директорът на атинското държавно радио Димитриос Триантафилидис. В Гърция например, където също има огромен брой бежанци, не може да се случи нищо подобно: хората ще започнат тотално да пребиват злосторниците, без да ги е грижа за етноса им. Германия, Финландия, Австрия са били подбрани специално. Арабите в Кьолн са сондирали реакцията на властта и на местните жители – това всъщност си е начало на война от нов тип, в която дори невъоръжени имигранти могат да зашеметят целия град.

Вижте сами: през септември бежанци изпълват цяла Европа, през ноември идват атентатите в Париж, през януари – масовите секс атаки. Става дума за нечий план, то се вижда с просто око. Положението се изостря – също както през есента, през гръцката граница минават всеки месец около 150,000 бежанци от Сирия и Ирак. Вестниците вече не обсъждат проблема, но нелегалните в Европа все повече се множат. За една година бежанските лагери в ЕС станаха държава в държавата. Стотици хиляди хора са настанени в слабо охранявани места, едва прикрити с тел, и налагат там собствени закони. Търгуват с наркотици, насилват и пребиват посетители, а властите кротко се надяват, че пришълците няма да строшат крехката ограда и да се разбягат, както е ставало неведнъж.

Остава да разтворим безпомощно ръце и да признаем, че „толерантната“ тактика имигрантите да се посрещат с цветя, да им се раздават безплатни одеяла, храна и плакати с думите „Добре дошли!“ само е убедила неканените гости, че сега всичко ще им се разминава, включително насилието и грабежите. Далеч не всички бежанци естествено са били бойци на ИД, но тя разчита на тях като на „своя“ среда – и очакванията й се оправдаха. Атентатът във Франция бе извършен едва от 8 самоубийци. Изнасилванията в Германия демонстрираха, че при желание ИД може да извърши и по-мощна координирана атака, лесно да накара хиляди млади араби да изпълняват желанията й. Представете си само пияните секс джихадисти в Кьолн да бяха извадили оръжие. Париж щеше да ни се стори детско утро с клоуни.

Западът работи срещу ИД по метода „хвърляме бомба и отмятаме задачата“. Бойната авиация обаче не е достатъчна тук. Проблемът с бежанците, продължаващи да блъскат по вратата на ЕС, и до днес не е решен. А от „Ислямска държава“, както сочат последните събития, може да чакаме всякакви изненади.

 

Атентатите в Париж бяха организирани от едва 6 души

В Кьолн се разминаха само с изнасилвания и ужас, защото нападателите не извадиха и ножове

Абу Бакр ал Багдади

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено