Открийте ни и в

Facebook

Facebook – един проблемен тийнейджър на 15 г.

„Пристрастяващ продукт, от който зависят много хора“

публикувано

на

Петнайсет години след раждането си в общежитието в Харвард Facebook се превърна във водещата социална мрежа в света с над 2 милиарда потребители. Един успех, който има и своите тъмни страни.

На 4 февруари 2004 г. Марк Зукърбърг пусна ембриона на Facebook онлайн. Днес компанията е част от всекидневието на една четвърт от човечеството, струва 500 милиарда долара на борсата и прибира 22 милиарда долара чиста печалба годишно.

34-годишният ръководител на социалната мрежа е с лично богатство от 62 милиарда долара по оценка на сп. „Форбс“. В същото време Зукърбърг получава символична заплата от 1 долар.

Но тази невероятна „история на успеха“ е жестоко атакувана от близо 2 години от почти непрестанен поток от скандали и разкрития за методите на Facebook, чиито приходи са от реклама.

Списъкът с критиците му е дълъг

Депутати, обезпокоени от дезинформацията, гъмжаща на платформата, поддръжници на неприкосвеността на личния живот, се бунтуват от все по-мащабното събиране на лични данни, както и защитници на човешките права.

„Става дума за много мощна компания, създала пристрастяващ продукт, от който зависят много хора“, подчертава анализаторът Джош Берноф. „А това е съпроводено с голяма отговорност“, добавя той.

Facebook е имал 2,3 милиарда активни месечни потребители в края на декември. От тях 947 милиона са в Азия и Тихоокеанския регион, 381 милиона в Европа и 242 милиона – в Северна Америка.

Компанията не уточнява броя на потребителите по страни, но анализаторите смятат, че те са най-много в Индия, следвана от САЩ, Индонезия и Бразилия.

Facebook е блокиран или строго ограничен в някои страни като Китай и Северна Корея.

Около 2,7 милиарда души използват всеки месец едно или няколко от приложенията от „семейството“, към което принадлежат едноименната мрежа, профилът инстаграм (Instagram), уотсап (WhatsApp) и месинджър (Messenger).

За отчетната 2018 година Facebook е показал отлични резултати:

22 милиарда долара печалба

при оборот от 55 милиарда долара. Facebook регистрира растеж през всичките години след излизането си на борсата през 2012 година, където в момента социалната мрежа е оценявана на около 480 милиарда долара.

Рекламата, която благодарение на масираното и непрестанно събиране на личните данни на потребителите е насочена възможно най-конкретно, осигурява 98 процента от оборота на Facebook, като лъвският пай се пада на мобилната реклама. Социалната мрежа осъществява около 50 процента от оборота си в Северна Америка.

Според специализираната кантора иМаркитър (eMarketer) делът на Facebook в онлайн рекламата би трябвало да достигне 20,5 процента от 327,28 милиарда долара, които ще бъдат изразходвани през 2019 година.

Гигантът от Менло Парк, Калифорния, е имал 35 587 служители към 31 декември 2018 година – с 42 процента повече спрямо предходната година. Това е в резултат от тройното увеличение на персонала, натоварен да премахва спорно съдържание от платформата.

1 Коментар

  1. agen sbobet paling terpercaya

    април 1, 2020 at 11:07 pm

    Excellent web site. Lots of useful info here. I’m sending it to a few pals ans also sharing in delicious. And certainly, thanks on your sweat!

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook

Харесваш фирма във Facebook – не можеш да я съдиш

публикувано

на

Виж цялата статия

След като потребител ,,хареса“ дадена компания във Facebook, той губи правото да заведе дело срещу нея, ако конкретен продукт му създаде проблем. Все повече големи фирми добавят подобен текст в общите си условия. Текстът с тази забележка започна да се появява в условията на интернет страниците на компаниите. В него пише, че потребителите се отказват от правото си да завеждат дело срещу фирмата, ако са изтегляли купони от нейния сайт или са се присъединявали към нея в онлайн общества като Facebook. Някои фирми описват и други начини на взаимодействие с тях, които означават, че потребителят се отказва от правото си да ги съди за каквото и да било. Вместо това възможните спорове се решават чрез имейл коресподенция или арбитраж.
Очаква се почти всички компании да ги последват, коментира Джулия Дънкан, експерт по арбитражи към Асоциацията за правосъдие, група, която представлява хора, завеждащи дела срещу големи фирми в Америка. ,,Те се опитват да се защитят от поемането на каквато и да било отговорност дори когато лъжат или когато например служител нарочно добави счупена чаша в пакета“, допълва тя. ,,Рядко се случва, но арбитражът е ефективен начин за решаване на спорове. Дори в повечето случаи покриваме разходите, така че това е просто обновяване на политиката ни, за да обясним какво правим по-ясно“, казва говорител на компанията ,,Дженерал милс“. Практиката става все по-популярна в US компаниите. Тя се заражда още от 2008 г., но в по-ограничени размери. Придобва масовост, след като през 2011 г. съд решава, че компаниите могат да забраняват завеждане на дела срещу тях, ако има други методи като неформалния арбитраж.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Facebook

Facebook като в казарма – увеличаваме снимките, после ги намаляме

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Един от най-ярките спомени на всеки, който е служил в армията, са безумните командирски заповеди, които ден след ден си противоречат. Един ден трябва да се премести камара с камъни от едно място на друго. На следващия ден пристига нареждане камъните да се върнат обратно. Горе-долу същото правят и босовете на Facebook. Програмистите на социалната мрежа година след година вършат едно и също – днес местят новинарския поток вляво, утре го връщат вдясно. Често обаче всичко това води до недоволство у част от потребителите. Всеки път от компанията обясняват, че са взели решението с цел да направят това, което е най-добре за хората. Този път дежурното обяснение бе дадено от Джули Зуо, която е продуктов дизайнер в социалната мрежа. Поводът за нейната публикация в личния й профил в ,,Medium“ са критики към поредната промяна на новинарския поток в профилите на потребителите. Според популярния дизайнер и блогър Дъстин Къртис например социалната мрежа нарочно е опростила максимално новинарския поток в преследване на по-добро представяне на рекламите. Той твърди, че предвиденият дизайн с големи и красиви снимки е бил твърде добър и е отвличал вниманието на хората от рекламите. Според Зуо обаче истината била друга. ,,Оказа се, че докато аз и може би вие имаме хубави монитори с висока резолюция, много хора по света не разполагат с такива. Малките екрани с ниска резолюция са много по-популярни, отколкото мониторите на Apple или Dell например. Старият дизайн не работеше добре на 10-инчов лаптоп“, пише тя. Опитите на Facebook показали, че дизайнът с големи снимки е непрактичен и е имало случаи, когато една публикация не може да се събере на екрана. В комбинация с увеличаващата се популярност на Facebook през мобилни устройства от социалната мрежа взели решението да премахнат големите снимки от новините и да опростят секцията възможно най-много. Тя контрира твърденията на Къртис и твърди, че текстовете с големи снимки показали обещаващи доходи от реклама, но и риск от отказване на потребителите да споделят и да коментират истории, ако полетата за това не са видими веднага. ,,Не става дума за по-добри метрики или дългосрочна стойност. Става дума за това кое работи за стотиците милиони души по целия свят, които използват сайта на Facebook всеки ден на най-различни компютри“, казва тя. Зуо смята, че новият дизайн на новинарския поток поставя акцент над съдържанието и премахва излишното. ,,Като дизайнер това е нещо, с което се гордея“, допълва тя.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Facebook

Facebook направи близо милиард клипчета за потребителите си

публикувано

на

Виж цялата статия

През миналия месец Facebook отбеляза своя десети рожден ден. Социалната мрежа подари на потребителите си персонализиран за всеки от тях видеоклип. Още тогава направи впечатление големият мащаб на този проект. Социалната мрежа разкри повече подробности за постижението си. Самата идея се е родила в началото на януари т.г. ,,Тогава съвсем малко хора във Facebook знаеха за проекта, а ние имахме бегла идея как ще направим над милиард клипа за 25 дни“, пишат Алексей Спиридонов и Криш Бандару, програмисти на Facebook.
Основните предизвикателства са били направата на софутер, който да може бързо да създава клиповете и да се подсили ИТ инфраструктурата, за да издържи на допълнителното натоварване. Това е включвало подробен прогнозен анализ какво ще се случи при активно споделяне на потребителите. В крайна сметка сметките се оказали правилни, особено след презастраховането, и всичко е било наред, като е останал още доста ресурс, който ще се използва за останалите услуги на компанията.
Всичко се е случило много бързо. На 24 януари клиповете за всички служители на Facebook са били готови. След допълнително оптимизиране на системите на 3 февруари те са били готови и започнали работа на пълен капацитет. Софтуерът е генерирал по 9 млн. видеа на час. А общо са били използвани 11 петабайта дисково пространство – по-малко от половината от предвидените 25 петабайта.
Програмистите очаквали, че около 10% от потребителите ще споделят клиповете си, но се оказало, че над 50% са направили това. Общо са били създадени малко над 720 млн. клипа, като над 200 млн. души са видели своите видеоподаръци в рамките на първите два дни. В пиковия момент е била необходима и 450Gbps връзка за успешното стриймване на всички клипове. „Това е много дори и за стандартите на Facebook“, коментират инженерите.
,,Всичко това се случи без нито един проблем със захранването, което направи екипите в дейта центровете много щастливи“, допълват специалистите. Общо по проекта са работили 30 екипа, като много хора са работили доброволно, което по думите на Спиридонов и Бандару е помогнало за сплотяването на служителите и създаването на много нови запознанства.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada