Открийте ни и в

Хай-тек

Facebook и Google, или епохата на двупола

Как двата гиганта се сблъскаха и оцеляха
bgvoice

публикувано

на

Google най-накрая сложи край на социалната си мрежа Google+, и то по най-лошия възможен начин. Преди месец компанията оповести, че личните данни на 500 000 потребители на G+ са били изложени на непозволен достъп заради пробив в сигурността. Американският гигант се възползва от тази възможност, за да обяви „между другото“, че закрива изцяло услугата.

Жалък начин да дръпнеш финалната завеса на проект, в който Google заложи много… преди да изгуби интерес.

С наближаването на 2010 г. компанията усети заплашителния ръст на Facebook. Затова реши да превърне в свой основен приоритет прехода си към социалните мрежи. Идеите преминаха в действия: групата инвестира неколкостотин милиона долара в стартъпи, преди да обяви създаването на Google+ в средата на 2011 г.

Преди всичко това беше защитен ход: Facebook вече беше утвърдена платформа по това време с близо 750 млн. активни месечни потребители.

Много бързо социалната мрежа на Google изпадна в стагнация – очаквано. Предимствата на социалната им мрежа бяха твърде близки до тези на Facebook. Просто не успяха да осигурят реална по-силна функция, която да им помогне да изпъкнат.

През 2014 г. шефът на Google+ напусна. Година по-късно групата оповести края на амбициите си в социалните мрежи, след като Hangouts, Steam и Photos се отделиха от Google+. На повърхността мрежата все пак се поддържаше жива, но на практика компанията вече беше обявила капитулация. Facebook на Марк Зукърбърг беше твърде силен.

И така, катастрофата се случи… Но не уби Google. Пазарната капитализация на компанията нарасна с 800% за 10 години до близо $740 млрд.

Въпреки това двете калифорнийски компании се считаха за тотални врагове. Смяташе се, че възходът към успеха и влиянието на Facebook може да се случи единствено за сметка на Google.

Най-лошият възможен вариант, за който предупреждаваха „пророците“ от дигиталния свят още тогава, беше следният: Facebook да замести Google във всичко. Ситуацията сега е доста различна.

Няма спор, бизнес моделът им е сходен: услугите им са безплатни и двете компании монетизират дейността си чрез онлайн реклами.

И все пак развитието на Facebook не попречи на това на Google. Едната компания е най-голямата социална мрежа в света, другата – безспорният шампион в онлайн търсенето.

Доказателствата са в числата: Facebook има печалби от над $50 млрд. от реклама през последните 12 месеца, а Google в момента печели годишно над $100 млрд. С други думи, двата американски гиганта в момента са превзели онлайн пазара на реклама и са го превърнали в практически дуопол.

Нещо повече: Google не показва почти никакъв интерес към създаването на нова социална мрежа през последните години.

Имаше пазарни спекулации за интерес към изкупуването на Twitter, но те така и не се реализираха в сделка. През август 2017 г. подобни слухове се чуваха за Snapchat. И тогава не бяха предприети никакви действия.

С резервите си от $106 млрд. Google с лекота би могъл да погълне някоя от гореспоменатите платформи, дори може да изкупи и двете (Snap има пазарна капитализация под $9 млрд., а Twitter струва близо $26 млрд. на Уолстрийт). Въпреки това компанията не прави нищо по въпроса.

С един милиарда активни потребители на Google Maps месечно, 1.8 млрд. на YouTube и близо 90% пазарен дял на търсачката си разнообразните услуги на гиганта вече се ползват от огромен брой хора по света. Да не говорим за Android, мобилната операционна система на Google, която работи на над 2 млрд. смартфони и таблети. Google вече поглъща обеми от данни, които са достатъчни да подхранват модела му на реклама.

Притежаването на социална мрежа в момента не е никак лесна задача. Питайте Марк Зукърбърг, който вероятно ще помни трудностите през 2018 г. още дълго време.

Google вече разполага с Google News и YouTube, които са най-близкото нещо до социална платформа, притежавано от компанията днес. Какъв е смисълът да се инвестират огромни суми в разработка на релевантна и конкурентна екосистема, която да се бори с Facebook и перлата в короната му – Instagram?

Такава маневра изглежда по-скоро скъпа и опасна, отколкото смислена. Още в края на август френското поделение на Google оповести, че ликвидира страницата си в Google+ и препоръча на потребителите да следят за последните новини от компанията… във Facebook и Twitter.

Що се отнася до символични действия, надали може да има нещо по-показателно от това.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
18 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Хай-тек

Нов смартфон от Samsung – сгъваем като „мида“ (ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Samsung Electronics Co Ltd показа нов дизайн за смартфон, с който демонстрира преднината си при сгъваемите устройства.

През септември компанията пусна първия си сгъваем модел, а сега такъв, който се сгъва във формата на квадрат (а също и „мидена черупка“).

Южнокорейският технологичен гигант показа видео с новата концепция на конференцията Samsung Developer 2019 в САЩ. Във видеото смартфонът се трансформира от флип телефон, който се отваря вертикално, към такъв, който се затваря хоризонтално.

Най-големият производител на смартфони в света напредва с пускането на 5G телефони и сгъваеми телефони с цена от 2000 долара (като проблемния модел Galaxy Fold, който се сгъва като книга), докато се бори с конкурентите Apple Inc и Huawei Technologies Co Ltd на все по-наситения пазар.

Новият дизайн позволява на устройството да се сгъва наполовина хоризонтално.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

VR технологиите в борбата с климатичните промени

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Anja, Pixabay

Пожари със застрашителни размери, унищожителни урагани, температурни аномалии, топящи се ледници – това е само малка част от причините и проявленията на глобалните климатични промени. Могат ли технологиите за виртуална и добавена реалност да окажат влияние върху начина, по който гледаме на света? Според учените отговорът на този въпрос е утвърдителен. Но дали тези процеси са обратими или е твърде късно да повлияем на природата?

Глобалното затопляне е един от най-наболелите проблеми на съвремието, чието разрешение или поне овладяване е постоянен обект на внимание от страна на медии, активисти и цели държави. Но макар темата да е до болка позната, не всеки си дава сметка какви са нейните размери и значимост за цялото човечество, а разковничето на всеки проблем се крие именно в нивото на информираност.
Тук идва ролята на VR (virtual reality).

sn. Jan Vašek, Pixabay

Технологиите за виртуална реалност пренасят потребителя в един компютърно създаден свят, който може да се доближава максимално близко до реалността. Освен чрез картина и звук потребителят се потапя в този виртуален свят и чрез действия. Различните приложения позволяват различна степен на интеракция с измислената реалност, като по този начин правят преживяването още по-реално и осезаемо. Редица изследвания сочат, че мозъкът възприема до голяма степен тази среда като истинска, което дава възможност за широко приложение на технологията.

Към момента VR намира най-голямо приложение в сферата на забавлението, изкуството и игрите. Компании като Playstation, Sega и PokerStars залагат на виртуалната реалност, за да предложат по-добро преживяване на своите потребители.

Технологията се използва широко и в образователната сфера, за обучения и различни видове тренировки, тъй като дава възможност на обучващия се да се доближи в максимална степен до реалната ситуация, за която трябва да бъде подготвен. Именно с тази цел учени и психолози от университета Станфорд създават специална виртуална лаборатория за човешко взаимодействие (Virtual Human Interaction Lab). Когнитивният психолог и един от основателите на лабораторията Джеръми Бейлънсън споделя, че с колегите му дълго са обсъждали по какъв начин да приложат технологията в обучението.

Те откриват, че използването на VR повишава знанията и емпатията на участниците. „Тези, които изследваха виртуалното пространство, формираха по-дълбоки когнитивни връзки със съдържанието на науката“.
Учените решават да приложат изследванията си, за да повишават нивото на информираност относно един от най-наболелите проблеми на съвремието. Те разработват VR симулация, която пресъздава застрашителните резултати от климатичните промени. Докато сухата статистика и научната терминология трудно могат да накарат човек да осъзнае мащабите на проблема, нагледната картина от бъдещето прави именно това.
Симулацията, която носи името Stanford Ocean Acidification Experience, се развива в подводния свят и показва нагледно последствията от нарастващата киселинност в световния океан. Тя е следствие от огромните емисии въглероден двуокис, които затоплят прекомерно атмосферата, променят трайно климата и част от които се наслагват именно във водата, намалявайки нейното pH. Въпреки сериозността на проблема и добре подкрепените изследвания, хората не са достатъчно информирани за него, защото това явление получава далеч по-малко обществен отзвук и внимание в сравнение с други последици от климатичните промени.

сн. Fellbach, Pixabay

Първо, симулацията излага участниците на вредните изпарения на въглеродния диоксид, излизащ от колите в натоварен трафик. След това те се озовават в морето, където стават свидетели на това как коралите губят своята жизненост и страдат от киселинността на водата. През това време разказвачите – включително професори от Станфорд – обясняват какво се случва с морските обитатели. Способността на коралите, мидите, стридите и много други морски видове да изграждат своите черупки и скелети от калциев карбонат намалява значително поради повишаването на киселинността, която води до корозия. „Без тези видове, цялата хранителна мрежа може да се срине.“

Изводът от експеримента е, че участниците възприемат и разбират много по-ясно мащабите на проблема, след като се сблъскат нагледно с неговите последици. Те споделят, че симулацията е изключително реалистична и въздействаща.

Резултатите от проведените впоследствие тестове върху участниците в симулацията също показват красноречиво, че те са възприели и запомнили значително по-голямо количество информация относно проблема в сравнение с традиционните методи на обучение. След като комбинирането на VR с фактите, свързани с изменението на климата, може да помогне за повишаване на „климатичната грамотност“, това очевидно е ценен алтернативен инструмент, който превъзхожда традиционните подходи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Над 100 разработчици от партньорски компании на Фейсбук са имали достъп до данните на потребителите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Близo 100 coфтyepни paзpaбoтчици мoжe дa ca пoлyчили нeпpaвoмepeн дocтъп дo пoтpeбитeлcĸитe дaнни във Фейсбук, вĸлючитeлнo имeнa и пpoфилни cнимĸи oт ĸoнĸpeтни гpyпи, съобщиха от компанията.

Hacĸopo oт coциaлнaтa мpeжa ca oтĸpили, чe няĸoи пpилoжeния вce oщe дaвaт възмoжнocт зa вxoд дo тoзи тип пoтpeбитeлcĸa инфopмaция, въпpeĸи нaпpaвeнитe пpoмeни пpeз aпpил 2018 г., цeлящи дa пpeдoтвpaтят тoвa. Oт ĸoмпaниятa ĸaзвaт, чe ca пpeмaxнaли тoзи тип дocтъп зa 100 oт пapтньopитe cи, paзpaбoтчици нa coфтyep. Oĸaзвa ce oбaчe, чe пoнe 11 фиpми ca мoгли дa видят дaннитe зa пocлeднитe 60 дни, ĸaтo явнo ca имaли cтapoтo нивo нa дocтъп зa пo-дългo вpeмe.

„Bъпpeĸи чe нe cмe пoпaдaли нa дoĸaзaтeлcтвa зa злoyпoтpeбa, щe ги пoмoлим дa изтpият вcичĸи дaнни нa члeнoвeтe oт гpyпитe, ĸoитo мoжe дa ca зaпaзили и щe извъpшим oдити, зa дa пoтвъpдим, чe тoвa e нaпpaвeнo“, ĸaзвaт oт ĸoмпaниятa.

Фейсбук призна, че пароли на потребители се съхраняват на вътрешни сървъри

Koмпaниятa oгpaничи дocтъпa зa paзpaбoтчици нa coфтyep дo дaннитe нa пoтpeбитeли cи, cлeд cĸaндaлa c ĸoнcyлтaнтcĸaтa фиpмa Саmbrіdgе Аnаlуtіса oт мapт 2018 г. Tя бeшe пoлyчилa нeпpaвoмepeн дocтъп дo дaннитe нa 87 млн. дyши в плaтфopмaтa, ĸaтo ce пpeдпoлaгa, чe тaĸa e нacoчвaлa oпpeдeлeни пoлитичecĸи пocлaния и e пoвлиялa нa избopнитe peзyлтaти зa пpeзидeнт нa CAЩ пpeз 2016 г.

Фейсбук записвал разговори на потребители

Πpeз ceптeмвpи oт Fасеbооk зaявиxa, чe ca cпpeли дeceтĸи xиляди пpилoжeния в peзyлтaт нa paзcлeдвaнeтo нa eĸocиcтeмaтa зa paзpaбoтчици нa coфтyep. Πpeз юли oт ĸoмпaниятa ce cъглacявaт дa плaтят 5 млpд. дoлapa в paмĸитe нa cпopaзyмeниeтo c Фeдepaлнaтa тъpгoвcĸa ĸoмиcия, cлeд ĸaтo зaпoчвaт paзcлeдвaния cpeщy тяx зapaди cĸaндaлa.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada