Открийте ни и в

Хай-тек

Facebook обяви война на конспираторите от QАnon

Компанията изтри хиляди групи и акаунти, свързани с движението

публикувано

на

QАnon, чийто старт беше просто една откачена история през 2017 г., днес е мощна група с привърженици в целия свят, поклонници на конспиративна теория за сатанисти педофили, управляващи света.

Колкото и невероятно да звучи, тези възгледи завладяват все повече хора и QАnon се превръща в толкова значим фактор, че компанията Facebook взе решение да забрани достъпа й до мрежата. Вече са забранени всички публикации, свързани с QAnon, както и акаунтите, споделящи съдържание за това във всичките й платформи.

В изявление, публикувано преди дни, Facebook заяви, че служителите му са започнали да премахват съдържание и да изтриват групи и страници, но че „тази работа ще отнеме време и ще продължи през следващите дни и седмици“.

Facebook допълва, че актуализира мерките, приложени през август, които целят да „нарушат способността на QAnon“ да се организира и да работи по своите мрежи, с което да създава „офлайн анархистки групи“ и базирани в САЩ паравоенни организации. До момента това е довело до ограничения за над 1950 групи във Facebook и над 10 000 акаунта в Instagram.

Това е голям ход, който идва три години след началото на крайнодясната конспиративна теория, като за това време последователите й разпространяват

купища политическа дезинформация

сред избирателите в САЩ, но и по целия свят, разказва webcafe. Един от най-често използваните хаштагове на кампанията е #SaveOurChildren („Спасете нашите деца“).

Досега феновете на конспирацията успяваха да се адаптират към новите разпоредби на Facebook, измисляйки нови хаштагове, с които да достигат до родителски групи, местни форуми и фийдовете на обикновени онлайн потребители в Instagram.

Сегашните усилия на Facebook, както и тези на Twitter, да блокират разпространението на конспиративната теория няма как да не срещнат сериозна съпротива на фона на това какви размери е придобило вече QAnon движението.

„Facebook помогна на общността на QAnon да расте експоненциално – и отказа да предприеме подходящи действия по-рано тази година, когато това би имало значение“, заяви Анджело Карузоне, президент на Неправителствената организация за наблюдение на медиите в Америка, в изявление по повод новината.

Според него това действие е крайно закъсняло и докато платформи като Reddit и YouTube поемаха действия срещу разпространението на конспиративната теория още през 2018 г., Twitter и платформите на Facebook предпочетоха да не се занимават с проблема. С това те са спомогнали за самото изграждане на мрежите, разпространяващи теорията сега.

В момента, подобно много крайнодесни групи, QAnon вече мигрира към платформи с много по-ниска възможност за регулация като Telegram, където разпространяват посланията и пропагандата си.

Това води до огромен ръст на движението, като стотици хиляди хора по целия свят (макар предимно в САЩ) вярват в теорията. Според мнозина също така QAnon, която е наследник на друга теория – PizzaGate – е успяла да предизвика промени в нагласите на много американци за гласуване.

През 2019 г. дори се стигна до това ФБР да класифицира тази конспиративна теория като „национална терористична заплаха“, след като тя се появи в манифести на крайнодесни екстремисти и паравоенни групи.

 Какво обаче представлява наистина QAnon?

 Основите на теорията са поставени от т.нар. скандал „PizzaGate“, според който върховете на Демократическата партия в САЩ, начело с фондацията „Клинтън“, се занимават с търговия на деца за нуждите на педофилите от партията, Холивуд и голяма част от големия шоубизнес. Името идва от идеята, че участниците използвали кодови думи, за да осъществяват сделките си.

Стъпвайки на тази широко разпространявана история, през 2017 г. анонимен потребител във вече сваления форум 4chan разпространява теория, според която той е сътрудник на американските тайни служби, който има ниво на достъп до секретна информация левел „Q“ – един от най-високите възможни въобще. Q е и никнеймът, който той използва.

Този му достъп до неограничена поверителна информация гласи, че Клинтън скоро ще бъде арестувана. И макар нищо подобно да не се случва в действителност, неговите абсурдни постинги получават огромна популярност из различни форуми и групи във Facebook, Twitter, Telegram, Instagram и YouTube.

В периодичните публикации на Q, станали известни впоследствие като Q-лийкс или „трохи“, със загадъчен и кодиран език той разкрива „повече факти“ за „заговора на демократите“, в който отвличането на деца еволюира в цял сблъсък между администрацията на Доналд Тръмп срещу педофилския кабал от политически, бизнес и холивудски елити, които почитат Сатаната.

Интернет движението зад конспиративната теория вярва още, че педофилите се занимават с изтезание на деца, като от страха им по време на мъченията се извличал специален хормон, използван за подмладяване, но също така и като дрога, подобна на екстазито. Въпросната дрога им била нужна, за да установят господството си над света.

Наративите на QAnon също така

често се видоизменят

и прикрепват към теми, които са актуални и ключови за определени населени места и региони.

Така например във Великобритания феновете на конспиративната теория се занимават активно с мистификации около Brexit, докато в Германия прегръщат идеите на т.нар. „Граждани на Райха“ – движение, което вярва, че Германия все още представлява окупирана от западните съюзници територия, управлявана от чужди сили.

А COVID-19 доведе до същински бум в споделянето на теорията. Според последователите на QAnon мерките срещу коронавируса са пресилени, такъв вирус изобщо не съществува, а е измислен с цел да бъдат принудени хората да се ваксинират. При протестите в различни страни добре се видя как редом с QAnon стоят противници на ваксинациите, езотерици и хора с дяснорадикални възгледи.

Големият въпрос сега е дали „чудовището“ вече не е твърде голямо, за да бъде спряно, просто защото социалните медии вече не го допускат официално в платформите си. Способността на QAnon да се адаптира към новите реалности е повече от плашеща.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Хай-тек

С диоди на главата в час и на работа – един шокиращ експеримент

Святкаща диадема мери концентрацията и я предава по интернет

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: „Дойче веле“

Гледката на тези деца шокира, защото реалността явно е изпреварила антиутопиите и научната фантастика, с които ни плашат от екраните на телевизията и киното. Учебният час за учениците от началното училище „Синхуа Шайшун“ в Източен Китай започва не с отваряне на учебник, а с нахлузване на святкаща диадема, пише „Уолстрийт джърнъл“, където излезе статия за въпросния експеримент, цитирана и от „Дойче веле“.

По време на занятия децата носят на челата си тази диадема, която измерва електротоковете на мозъка. На диадемата просветват три диода: червен, жълт и син. Едно от децата в класа безгрижно обяснява, че ако на челото му свети червеният диод, значи е концентрирано. Но ако светне синият – детето се разсейва и не внимава в урока. На своя таблет учителката следи дали децата са достатъчно съсредоточени, а по интернет тази информация може да достигне и до родителите им. Така амбициозните майки и татковци във всеки миг могат да проверят на своя смартфон дали детето им внимава в час или не.

Следене в реално време

 Разработката на стартъпа BrainCo, чиито корени са в прочутия американски университет „Харвард“, изглежда едновременно много полезна, но и ужасно шокираща.

Не случайно през 2020 година правозащитната организация „Дигитален кураж“ присъди една от годишните си антинагради „Биг Брадър“ тъкмо на фирмата BrainCo за въпросните шпионски диадеми.

Както каза пред германското радио SWR основателката на „Дигитален кураж“ Рита Тангенс: „Най-лошото е, че това откритие няма за цел да повиши образованието на децата. То цели насила да им набие материала, тоест – това е дресура.“

Рита Тангенс говори за „дигитално насилие“, но редица инвеститори изпадат в радостна възбуда, когато четат за новостите в неврологията и свързаните с нея нови технологии за измерването на мозъчните вълни, за проучванията на тема „телепатия“. Това за тях е огромен и велик пазар на бъдещето, където учението, комуникацията и дори сънят ще преминат в съвсем ново измерение.

Много учени обаче са скептично настроени. „Не бива да се поддаваме на този ентусиазъм,“ казва пред „Ди цайт“ специалистът по биоетика Марчело Иенца. „Фирми като BrainCo се стремят просто да спечелят пари.“ Други специалисти припомнят, че апаратурата наистина може да измерва електромагнитните вълни, но засега учените изобщо не знаят какво точно мерят: дали мозъчно усилие, дали концентрация, или пък нещо друго. Да не говорим, че мнозина се съмняват в педагогическата полза от диадемите със светещи диоди. Марчело Иенца твърди, че досега няма научни доказателства за някакво повишаване на равнището на концентрация в час. Други обаче смятат друго.

 Тревожни социални последици

Пред репортер на „Уолстрийт джърнъл“ една от майките на ученици в китайското училище „Синхуа Шайшун“ твърди, че откакто носят светещите диадеми, нейните деца вече са много по-дисциплинирани. Явно усещането, че са под наблюдение, ги мобилизира – независимо дали лампичките наистина подават обективна информация или не. Ето защо Марчело Иенца особено се тревожи за социалните последици.

Той разказва, че в Китай на места вече задължават служителите да носят такива диадеми по време на работа. „И как ще се оценява информацията? Дали ще ме уволнят или ще ми намалят заплатата, ако уредът измери по-ниска концентрация?“ – пита се той. Засега изобщо не е доказано, че диадемите наистина измерват равнището на концентрация, но въпреки това просветващите лампички могат да доведат до тежки последствия за отделния човек, смята ученият.

А седмичникът „Ди цайт“ припомня, че неврологията отдавна е стигнала доста по-далеч. Да, учените вече знаят, че освен периоди на концентрация, човешкият мозък има нужда и от почивки. И наистина, понякога най-интересните хрумвания идват тъкмо в мигове, когато човек се отпуска и намалява концентрацията си, когато пуска мислите си да се реят свободно. Тъй че именно в мига, когато синята лампичка гневно сигнализира ниска мозъчна концентрация, може би в мозъка възникват уникални идеи, които ще тласнат човешкия прогрес напред.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Tech новини

Колко ще струват в България и САЩ iPhone 12 и iPhone 12 Pro?

Вижте цените на мобилните оператори

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Πъpвитe двa мoдeлa oт нoвaтa cepия іРhоnе вeчe мoгaт дa бъдaт пopъчaни в Бългapия. Πpeдвapитeлнитe пopъчĸи зa іРhоnе 12 и іРhоnе 12 Рrо зaпoчнaxa днec, a oфициaлнитe пpoдaжби зaпoчвaт нa 30 oĸтoмвpи.

Ocтaнaлитe двa мoдeлa – іРhоnе 12 Міnі и іРhоnе 12 Рrо Мах – щe дoйдaт в Бългapия в cpeдaтa нa нoeмвpи.

Apple представи новия iPhone 12 - първият им 5G (ВИДЕО)

Kaĸви ca цeнитe?

іРhоnе 12, ĸoйтo в CAЩ зaпoчвa oт $799, тyĸ ce пpoдaвa cpeщy 1 829 лв. зa мoдeлa c 64GВ в oфициaлния pиceлъp іЅtуlе. Moдeлът cъc 128GВ cтpyвa 1 929 лв., a тoзи c 256GВ – 2 169 лв. Cъщитe ca цeнитe в Тесhnоmаrkеt и Тесhnороlіѕ.

B A1 іРhоnе 12 64GВ cтpyвa 1 759,99 лв. бeз дoгoвop, a c 2-гoдишeн aбoнaмeнт цeнитe ca мeждy 1 399,99 лв. и 1 629,98 лв. в зaвиcимocт oт избpaния плaн. Ha лизинг цeнитe ca мeждy 65 лв. и 76 лв. нa мeceц. Πpeдлaгaт ce и вapиaнтитe c пoвeчe пaмeт.

B Teлeнop іРhоnе 12 64GВ cъщo cтpyвa 1 759,90 лв. бeз дoгoвop, a c aбoнaмeнт – мeждy 1 669,99 лв. и 1 249,99 лв. в зaвиcимocт oт плaнa. Πpeдлaгa ce и нa 24 paвни внocĸи мeждy 55 лв. и 76 лв. нa мeceц. Oпepaтopът пpoдaвa и вapиaнтитe c пo-гoлямa вътpeшнa пaмeт.

Vіvасоm вce oщe нe ca oбявили цeни и ycлoвия зa пpeдвapитeлнa пopъчĸa, нo oпepaтopът cъщo дa пpeдлaгa нoвитe мoдeли.

іРhоnе 12 Рrо, чиятo цeнa в CAЩ e $999, ce пpeдлaгa в іЅtуlе cpeщy 2 339 лв. зa 128GВ. Moдeлът c 256GВ ce пpoдaвa cpeщy 2 589 лв., a тoзи c 512GВ – зa 3 049 лв. Taĸивa ca цeнитe и в Тесhnороlіѕ и Тесhnоmаrkеt.

B A1 іРhоnе 12 Рrо 128GВ cтpyвa 2 259,98 лв. бeз aбoнaмeнт. C 2-гoдишeн дoгoвop цeнитe вapиpaт мeждy 1 800 лв. и 2 070 лв. в зaвиcимocт oт плaнa. Ha изплaщaнe цeнитe ca мeждy 84 и 92 лв. нa мeceц.

B Teлeнop іРhоnе 12 Рrо 128GВ cтpyвa 2 249,90 лв. бeз дoгoвop. C 2-гoдишeн aбoнaмeнт цeнитe ca мeждy 1 700 лв. и 2 120 лв, a нa изплaщaнe – мeждy 75 лв. и 97 лв.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Американското правосъдно министерство съди Google

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Министерството на правосъдието на САЩ завежда антитръстов иск срещу Google на Alphabet Inc във вторник, защото според властите компанията е нарушил закона, използвайки пазарната си мощ срещу конкуренти.

Очаква се в съдебния процес да се посчи, че Google е нарушил закона в начина, по който се е отнасял към конкурентите в своя бизнес за реклама в интернет, опитвайки се да ги постави в неравностойно положение, за да запази доминиращата си собствена търсачка и използвайки тази пазарна сила за продажба на повече реклами.

Искът е само дни преди президентските избори в САЩ, времето на подаване може да се разглежда като политически жест, тъй като изпълнява обещанието, дадено от президента Доналд Тръмп на неговите поддръжници, да принуди някои компании да отговарят за предполагаемо „задушаване“ на консервативни гласове.

Федерален иск е рядък момент на споразумение между администрацията на Тръмп и прогресивните демократи. Американският сенатор Елизабет Уорън написа в туитър на 10 септември, използвайки #BreakUpBigTech, че иска „бързи, агресивни действия“.

Могат да се очакват още дела, тъй като са в ход разследвания от щатски прокурори за по-широкия бизнес на Google, както и разследване на бизнеса за дигитална реклама. Очаква се група прокурори, водени от Тексас, да заведат отделно дело, фокусирано върху дигиталната реклама още през ноември, докато група, ръководена от Колорадо, обмисля по-обширно дело срещу Google.

Делото идва повече от година, след като Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия започнаха антитръстови разследвания на четири големи технологични компании: Amazon.com Inc, Apple Inc, Facebook Inc и Google.

Преди седем години FTC започна антитръстова проверка в Google заради предполагаеми пристрастия във функцията за търсене, за да благоприятства своите продукти. Google е изправен пред подобни правни предизвикателства в чужбина.

Европейският съюз глоби Google с 1,7 милиарда долара през 2019 г. за спиране на уебсайтовете да използват съперниците на Google за намиране на рекламодатели, 2,6 милиарда долара през 2017 г. за фаворизиране на собствения им бизнес за пазаруване в търсачката и 4,9 милиарда долара през 2018 г. за блокиране на конкуренти в операционната система Android.

Съдебният иск призовава за „структурни“ промени в технологичния гигант, които могат да отворят пътя за раздробяване.

В делото се изисква съдът да „нареди на Google“ да се откаже от антиконкурентни практики и да обмисли „структурно облекчение, необходимо за излекуване на всяка антиконкурентна вреда“.

Google нарече делото „дълбоко опорочено“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Facebook, QAnon, дезинформация
Facebook дари един милион британски лири, за да спаси музея „Блечли парк“

От компанията съобщиха, че дарението е признание за ролята на "Блечли парк"

Затвори