Открийте ни и в

Хай-тек

Facebook обяви официално причините за срива в понеделник

Oт компанията съобщиха, че все още няма доказателства, че потребителските данни са компрометирани в резултат на срива на платформата.

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

В официалния си блог в понеделник вечерта Facebook разкри, че шестчасовото прекъсване в неговите платформи, включително Instagram, Messenger, Whatsapp и OculusVR, е причинено от промени в конфигурацията на неговите рутери.

Компанията заяви, че тези промени са нарушили мрежовия трафик между центровете за данни на компанията. Въпреки това от компанията съобщиха, че все още няма доказателства, че потребителските данни са компрометирани в резултат на срива на платформата.

„Това прекъсване на мрежовия трафик имаше каскаден ефект върху начина, по който нашите центрове за данни комуникират, като спря услугите ни“, отбелязват от компанията.

В съобщението се казва още, че промените в конфигурацията на рутера също са повлияли на много от вътрешните инструменти и системи, които служителите използват в ежедневните операции, усложнявайки опитите им за бързо диагностициране и разрешаване на проблема.

„Съжалявам за прекъсването днес – знам колко разчитате на нашите услуги, за да поддържате връзка с хората, които ви интересуват“, написа шефът на Facebook Марк Зукърбърг в платформата, след като се върна онлайн.

Когато Facebook беше възстановен, някои потребители съобщиха, че виждат „при входа код за грешка две“, който компанията използва, за да ги предупреди за грешки при свързването.

Потребителите на Instagram също съобщиха, че някои емисии не са успели да се заредят, а WhatsApp също имаше някои проблеми с връзката. Очаква се тези проблеми да бъдат изгладени през следващите няколко часа.

Facebook, Instagram и WhatsApp се върнаха в строя след многомилиардни загуби за Зукърбърг

Въпреки че текущото прекъсване продължи само шест часа – сравнително кратко с друго през 2019 г., което продължи повече от ден – блокирането вероятно засегна голям брой фирми, които разчитат на Facebook и неговите инструменти.

Оборотът на платформата за социални мрежи миналата година се равнява на приблизително 10 милиона долара на час.

След прекъсването в понеделник акциите на Facebook паднаха с близо 5 %, а в сравнение със стойностите в средата на септември, те спаднаха с около 15 %. Тези цифри засегнаха и нетната стойност на Зукърбърг, която според Bloomberg завърши деня на 121,6 млрд. долара, като загуби 6 млрд. долара в часовете след срива.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА