Открийте ни и в

Крими в САЩ

Facebook предаде чатове на майка и дъщеря, обвинени в незаконен аборт

Майката дала хапчета за аборт на дъщеря си, а след това и помогнала да погребе плода

публикувано

на

Все повече тийнейджъри обръщат гръб на Facebook

Facebook предаде чатовете на майка и дъщеря на полицията в Небраска, след като им беше връчена заповед като част от разследване на незаконен аборт, съобщават от NBC News. Това показват съдебни документи.

13-годишна направи опит за самоубийство след спонтанен аборт

Разследването е започнало през април

Това е един от малкото известни случаи на предаване на информация от Facebook, за да помогне на правоприлагащите органи да преследват случай на аборт. В същото време, това е един пример за сценарий, който Експертите по правата на аборт предупредиха, че ще бъде по-често разиграван, тъй като всички аборти стават незаконни в много щати.

41-годишната Джесика Бърджис се е сдобила с хапчета за аборт

и ги е дала на дъщеря си Селест, която по това време е била на 17 години. След това майката е помогнала на Селест да погребе плода. Двете жени са обвинени изминалия месец, но не са се признали за виновни. Полицията е започнала със сигнал от жена, която се описва като приятелка на Селест, която каза, че я е видяла да взема първото хапче през април. Съгласно закон в Небраска, абортът е незаконен 20 седмици след оплождането на яйцеклетката. Данни показват, че Селест е била бременна около 23 седмици.

Разследващите издали заповед през юни за достъп до дигиталния живот на майката и дъщерята. Те конфискували шест смартфона, седем лаптопа и изискали Facebook да предаде чатовете между тях.

10 г. затвор и $100 000 глоба: Оклахома е на подпис от брутален закон против абортите

Предполагаемите чатове,

публикувани в съдебни документи и видяни от NBC News, показват потребител на име Джесика, който написал на потребител на име Селест инструктции за прием на “две хапчета с интервал от 24 часа”.

Пред очите на децата си: Жена почина по време на полет

Facebook съхранява повечето потребителска информация в обикновен текст на своите сървъри, което означава, че компанията има достъп до нея, ако бъде принудена да го направи със заповед. Facebook редовно изпълнява исканията на правоприлагащите органи. От Meta компанията са заявили, че в чатовете никъде не се споменава аборт. 

Майката и дъщерята са обвинени по няколко престъпления – извършване на аборт, укриване на тяло и предоставяне на невярна информация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено