Открийте ни и в

Америка избира 2020

Facebook свали реклама на кампанията на Тръмп заради нацистки символ

„Ние не допускаме символи, които представляват омразни организации или омразни идеологии“, заяви ръководителят на политиката за сигурност във Facebook Натаниел Глейхер

публикувано

на

Сн.: medium.com

От Фейсбук заявиха, че са премахнали реклами от предизборната кампания на президента Доналд Тръмп, които съдържат символ, използван в нацистка Германия за обозначаване на политически затворници.

„Ние не допускаме символи, които представляват омразни организации или омразни идеологии, освен ако не са поставени в осъдителен контекст“, заяви ръководителят на политиката за сигурност във Facebook Натаниел Глейхер по време на изслушването пред Комитета по разузнаване на Конгреса.

„Това видяхме в случая с тези реклами и навсякъде, където се използва този символ, бихме предприели същите действия“.

В момента между социалните медии и политическите лидери тече бурен дебат относно това какво съдържание може да бъде разрешено или забранено за публикуване.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Америка избира 2020

“Кръчмарско-улична битка”: Експертите на BG VOICE за първия сблъсък между Тръмп и Байдън (ВИДЕО)

Това беше отвратително за гледане. Първият президентски дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън не беше нито президентски, нито дебат. Гледайте анализа на дебата от политическите анализатори на BG VOICE

публикувано

на

Виж цялата статия

Това беше отвратително за гледане. Първият президентски дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън не беше нито президентски, нито дебат.

Още в първите минути Тръмп започна да прекъсва Байдън. Той не му остана длъжен и в следващите 90 минути двамата, заедно с водещия Крис Уолис от FOX News, не спряха да се надвикват, прекъсват и обиждат.

„Дебатът беше много агресивен и много изострен“, казва Нина Бързашка, доцент по политология в колежа „Хоули Крос“ в Уорчестър, Масачузетс.

По време на дебата 77-годишният кандидат на демократите Джо Байдън поиска 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп (74 г.) да „млъкне“, преди да го нарече „клоун“. „У вас няма нищо интелигентно“, отвърна му по-късно Тръмп.

„Определено дебатът беше много динамичен, но по-скоро ми напомни на кръчмарско-улична битка“, допълни Иван Иванов, професор по политология в Университета в Синсинати, Охайо.

По време на диспута президентът се опита да обрисува противника си като марионетка на радикалната левица.

Джо Байдън пък го нарече „пудела на Путин“, защото „отказва да каже и дума за премиите за убийства на американски военни“. Според няколко американски медии руски агенти са раздавали пари на бойци, близки до талибаните, за да убиват американски войници в Афганистан.

„Всички знаят, че той е лъжец“, каза още бившият вицепрезидент по адрес на Тръмп.

45-ият президент на САЩ имаше проблеми през целия дебат да поеме контрол върху ситуацията, макар и да доминираше. Той се опитваше да прекъсва на няколко пъти Байдън, обръщайки се към него с „Джо“, и накрая модераторът, журналистът от Фокс Нюз, трябваше да му припомни правилата. Но безуспешно.

Фалшиви твърдения наводниха дебата Тръмп-Байдън

Но най-големият гаф на президента, който предизвика коментари, е поредният му отказ ясно и категорично да заклейми белите неонацисти.

„Тръмп имаше изключителната възможност да каже къде се позиционира в политическото пространство и да се разграничи от десните националисти и поддръжниците на белия супремацизъм. И не го направи, което е много проблематично“, казва доц. Нина Бързашка.

„Готови ли сте тази вечер да осъдите белите неонацисти и паравоенните групи и да кажете, че те трябва да отстъпят и да не добавят към насилието в редица от тези градове, както видяхме в Кеноша и както видяхме в Портланд?“ – попита Уолъс президента.

„Разбира се, готов съм да го направя, но бих казал, че почти всичко, което виждам, е от лявото, а не от дясното крило. Готов съм да направя всичко. Искам да видя мир… ”

– Е, тогава, направете го, сър – прекъсна го Уолъс.

– Кажи го – намеси се Байдън. „Направи го. Кажи го.“

„Искате ли да им се обадите, как искате да им се обадите?“ Тръмп отговори. „Дай ми име. Давай, кого би искал да осъдя?”

– Белите неонацисти – намеси се Уолас.

„Горди момчета“(The Produ boys), добави Байдън, посочвайки групата от „западни шовинисти“, чиито членове се появиха заедно с белите неонацисти групи на митинга „Unite the Right“ през 2017-а в Шарлотсвил и присъстваха постоянно по време на по-новите сблъсъци в Портланд.

“Кръчмарско-улична битка”: Експертите на BG VOICE за първия сблъсък между Тръмп и Байдън (ВИДЕО)

„Горди момчета“, отдръпнете се и изчакайте“, каза Тръмп – преди незабавно да прехвърли вината на друг. „Но ще ви кажа какво, някой трябва да направи нещо по отношение на антифа и лявото, защото това не е десен проблем.“

„Гордите момчета“ бързо възприеха момента, публикувайки клипове с коментара на президента и дори разпространявайки изображение с цитат на Тръмп, насложен върху логото им.

В миналото Тръмп се опитваше да обвини за насилието, произтичащо от някои неотдавнашни протести, антифа – общ термин за радикални леви активистки групи, които понякога участват в улични сбивания.

Байдън от своя страна заяви, че макар да подкрепя мирните протести, той осъжда насилието от всякакъв вид.

Главната тема на дебата трябваше да бъде икономиката, овладяването на пандемията от COVID-19 и здравната реформа. Но почти нищо не се чу от прекъсванията, нападките и обидите.

„Вярвате ли за момент на това, което той ви казва, в светлината на всички лъжи, които ви е казал за COVID?“ – попита Байдън. „Той все още дори не е признал, че е знаел, че това се случва, че е знаел колко опасно ще е още през февруари и дори не ви е казал.“

„Той изпадна в паника – или просто погледна борсата, едно от двете“, продължи Байдън. „Защото, познайте какво, много хора умряха – и много повече ще умрат, освен ако той не стане много по-умен, много по-бърз.“

Тръмп не отговори, за да защити действията си срещу пандемията или да се обърне към „забравените мъже и жени“ в САЩ, които са били засегнати от нея. Цяла нощ президентът спореше, без да дава някакъв конкретен аргумент, пише Романо.

Вместо това Тръмп се обиди лично, когато Байдън обиди интелигентността му.

„Никога не използвай думата „умен“ за мен“ – възрази Тръмп. 

„Няма нищо умно в теб, Джо.“

„Байдън показа капацитет да управлява и показа емпатия, което е много важно“, смята доц. Нина Бързашка от колежа „Хоули Крос“ в Уорчестър, Масачузетс.

„Аз не мисля, че този дебат ще промени значително възприятията как се справя Тръмп с пандемията. Той върна един жест към Байдън, който ми направи силно впечатление, когато извади маската. Очевидно това беше добре режисиран трик и имаше за цел да промени възприятията, че не носи маска“, каза пък Иван Иванов, професор по политология в Университета в Синсинати, Охайо.

И за финал – Тръмп отново отказа да потвърди, че ще приеме резултатите от изборите, и продължи кампанията си да делегитимира изборния процес. 

“Тръмп „се опитва да изплаши хората, за да мислят, че това няма да бъде законно“, отговори Байдън на сцената. Но „той не може да ви попречи да  определите резултата от тези избори. Ако получим гласовете ви, всичко ще свърши. Той ще си отиде.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Тръмп и Байдън лице в лице: президентски дебат ли? Ето какво се случи

„Президентски дебат“ е твърде извисена фраза, за да опише какво всъщност се е случи във вторник в университета Case Western, коментира журналистът Андрю Романо

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

След месеци очакване, президентът Тръмп и опонентът му от Демократическата партия, бившият вицепрезидент Джо Байдън, най-сетне застанаха лице в лице в Кливланд във вторник през нощта за първия президентски дебат през 2020 г., може би най-важният момент в есенната кампания. Това пише в свой коментар журналистът Андрю Романо, кореспондент за West Coast.

Но „президентски дебат“ е твърде извисена фраза, за да опише какво всъщност се е случи във вторник в университета Case Western. „Бой с храна“ е по-подходящият термин – с единият кандидат Тръмп, решен да нанесе порой от фалшиви и заблуждаващи атаки срещу своя опонент-демократ, а другият, Байдън, който често се мъчи да стигне до края на изречението си, без да бъде прекъснат от Тръмп.

„Господа! Мразя да повишавам тон, но защо да се различавам от вас двамата? “ модераторът Крис Уолъс от Fox News беше принуден да извика по време на нечленеразделното оплюване. „Мисля, че страната ни ще бъде по-добре обслужена, ако позволим вие двамата да говорите с по-малко прекъсвания. Апелирам към вас, сър – каза Уолъс, обръщайки се към Тръмп, „да направите това.“

– Е, и той също – измърмори Тръмп, посочвайки към Байдън.

„Е, честно казано, вие прекъсвате повече от него“, отвърна Уолъс.

„Е, това е така – продължи Тръмп, – но и той го прави.“

“Добре, господине, но по-малко от вас”, добави Уолъс.

Такова беше нивото на дискурса през цялата вечер.

Въпреки поредицата от сътресения в реалния свят – пандемията на COVID-19, произтичащият от това икономически колапс, протестите срещу расизма по улиците – разликата между кандидатите за президент остана изключително стабилна. Точно преди година Байдън водеше средно срещу Тръмп със 7,6 процента, към днешна дата той го изпреварва със 7 на сто.

Ако изборите се провеждаха сега, прогнозите сочат, че Байдън би спечелил 331 електорални гласа. Това означава, че – с 35 дни до деня на изборите и гласоподавателите, които вече започват да гласуват в много щати – вторник беше моментът, в който Тръмп да промени траекторията, която се оказа упорито устойчива.

Ако не друго, можете да кажете следното за представянето на президента: Той със сигурност се опита, коментират медиите.

Тръмп пристигна в Кливланд с еднолична стратегия. След години, прекарани в окарикатуряването на Байдън като омаломощен старец, който едва може да функционира без помощта на телепромптери, слушалки или лекарства за проясняване на мисълта, целта на Тръмп във вторник беше да направи или да каже каквото е необходимо, за да препъне Байдън и да го накара да загуби мисълта си, пише Романо.

Донякъде стратегията на Тръмп се получи. Неспособен да получи думата, в крайна сметка, Байдън не показа най-силното си представяне по време на първата половина на дебата, въпреки че се подобри с течение на вечерта. Кампанията на Тръмп  се възползваха от моментите, когато Байдън заекваше или се замисляше като доказателство, че бившият вицепрезидент е загубил крачка.

Но в по-широк смисъл Тръмп едва ли е постигнал целта си: да привлече малкият брой останали колебаещи се избиратели – едва 4 процента от електората, според повечето социологически проучвания – на своя страна.

Според едно проучване преди дебата, 60% от гласоподавателите са заявили, че пандемията от коронавируса (30%) и здравеопазването (30%) са основните проблеми, пред които са изправени САЩ. Нула процента са посочили темата „Хънтър Байдън“, към която Тръмп се връщаше отново и отново през цялата вечер, за да изкара извън равновесие бившия вицепрезидент.

Разбира се, Байдън може да беше скучен в определени моменти. Но той беше и последователен, прескачайки невероятно ниската бариера, която Тръмп му беше поставил – въпреки всички прекъсвания.

“Ще млъкнеш ли, човече?”, извика Байдън по едно време. “Това е толкова непрезидентско.“

По време на дебата една от тактиките на Тръмп беше да се опита да забие клин между Байдън и лявото крило на собствената му партия, коментира журналистът.

„Току-що загубихте радикалната левица“, каза президентът, когато Байдън повтори нещо, койето за никой не е изненада, че той не е и никога не е бил привърженик на Green New Deal – предложение на лявата част на Демократическата партия за справяне с климатичните промени.

До известна степен наклоненият вляво Twitter беше разочарован от представянето на Байдън – особено когато той не успя да донесе ярки обрати на най-откачеините атаки на Тръмп или изглежда прекарваше повече време в оплакване от липсата на благоприличие на президента („Хора, имате ли представа какво прави този клоун? ”), отколкото да му нанесе удар.

И все пак Байдън също имаше стратегия, която може би имаше по-електорален смисъл от тази на Тръмп. На всяка крачка – без значение какъв вид разсейване създава Тръмп – Байдън се връщаше назад към това как неговата политика и политиката на президента ще повлияят на работещите американци.

„Искаме да поговорим за семействата и етиката?“, каза Байдън, когато Тръмп отново повдигна темата за сина му Хънтър.

„За семейството му бихме могли да говорим цяла нощ. Тук не става въпрос за моето семейство или неговото семейство. Става въпрос за вашето семейство. Американският народ. Той не иска да говори за това, от което имате нужда“, продължи бившият вицепрезидент, гледайки право в камерата. „Вие.“

В объркания дебат Байдън стигна по-близо до някаква теза. Той продължи да твърди, че американският народ се нуждае от много неща: разширен достъп до здравни грижи, продължаваща защита за хората с предишни заболявания (pre-existing conditions), „безопасност“ от COVID-19, „повече пари“, така че училищата и предприятията, затворени от пандемията, да могат да се отворят отново и президент, на чиято дума могат да се доверят.

„Вярвате ли за момент на това, което той ви казва, в светлината на всички лъжи, които ви е казал за COVID?“ – попита Байдън. „Той все още дори не е признал, че е знаел, че това се случва, че е знаел колко опасно ще е още през февруари и дори не ви е казал.“

„Той изпадна в паника – или просто погледна борсата, едно от двете“, продължи Байдън. „Защото, познайте какво, много хора умряха – и много повече ще умрат, освен ако той не стане много по-умен, много по-бърз.“

Тръмп не отговори, за да защити действията си срещу пандемията или да се обърне към „забравените мъже и жени“ в САЩ, които са били засегнати от нея. Цяла нощ президентът спореше, без да дава някакъв конкретен аргумент, пише Романо.

Вместо това Тръмп се обиди лично, когато Байдън обиди интелигентността му.

„Никога не използвай думата„ умен “ за мен“ – възрази Тръмп. „Няма нищо умно в теб, Джо.“

По същия начин, когато Тръмп се подигра на Хънтър, който беше освободен от военноморския резерв през 2014 г., след като беше даде положителен тест за кокаин, Байдън отправи съпричастен, директен призив към семействата на военните и американците, борещи се с пристрастяването.

„Синът ми, синът ми, синът ми – като много хора, като много хора, които познавате – имаше проблем с наркотиците“, каза Байдън. „Той го надмогна, поправи се, работи по него. И се гордея с него. Гордея се със сина си.“

В ерата на социалните медии президентските дебати често са по-скоро за отделни моменти, отколкото за цялостното представяне на всеки от кандидатите. И по-специално един момент може да продължи да формира кампанията през следващите дни и седмици.

Тъй като споменът все още остава за противоречивото твърдение на Тръмп, че „много прекрасни хора“ са присъствали на митинг на белите неонацисти през 2017 г. в Шарлотсвил, Вирджиния, Уолъс даде шанс на президента във вторник вечерта да осъди онези отдясно, които подбудиха към насилие по време на по-скорошни протести.

Но Тръмп се съпротивляваше, дори когато Уолъс многократно го притискаше да говори.

„Готови ли сте тази вечер да осъдите белите неонацисти и паравоенните групи и да кажете, че те трябва да отстъпят и да не добавят към насилието в редица от тези градове, както видяхме в Кеноша и както видяхме в Портланд?“ – попита Уолъс президента.

„Разбира се, готов съм да го направя, но бих казал, че почти всичко, което виждам, е от лявото, а не от дясното крило. Готов съм да направя всичко. Искам да видя мир… ”

– Е, тогава, направете го, сър – прекъсна го Уолъс.

– Кажи го – намеси се Байдън. „Направи го. Кажи го.“

„Искате ли да им се обадите, как искате да им се обадите?“ Тръмп отговори. „Дай ми име. Давай, кого би искал да осъдя?”

– Белите неонацисти – намеси се Уолас.

„Горди момчета“, добави Байдън, позовавайки се на групата от „западни шовинисти“, чиито членове се появиха заедно с белите неонацисти групи на митинга „Unite the Right“ през 2017 в Шарлотсвил и присъстваха постоянно по време на по-новите сблъсъци в Портланд.

„Горди момчета“, отдръпнете се и изчакайте“, каза Тръмп – преди незабавно да обърне мнението си. „Но ще ви кажа какво, някой трябва да направи нещо по отношение на антифа и лявото, защото това не е десен проблем.“

„Гордите момчета“  (The Produ boys) бързо възприеха момента, публикувайки клипове с коментара на президента и дори разпространявайки изображение с цитат на Тръмп, насложен върху логото им.

В миналото Тръмп се опитваше да обвини за насилието, произтичащо от някои неотдавнашни протести антифа – общ термин за радикални леви активистки групи, които понякога участват в улични сбивания.

Байдън от своя страна заяви, че макар да подкрепя мирните протести, той осъжда насилието от всякакъв вид.

След Шарлотсвил рейтингът на Тръмп за първи път спадна под 37% – най-ниското ниво на неговото президентство – и остана под 40% през останалата част от годината.

Друг момент, който може да продължи след дебата, беше сегментът, в който президентът на Съединените щати каза на около 100 милиона американци, че няма да могат да се доверят на резултатите от предстоящите избори.

„Това ще бъде измама, каквато никога не сте виждали“, каза Тръмп.

Като „доказателство“ Тръмп засипа телевизионната аудитория с редица забележки извън контекста за малки инциденти, които до голяма степен бяха примери за грешки на служителите в изборните секции, засягащи малки, несъществени числа гласове, след което отново каза, както той направи многократно последните седмици, че може да не приеме резултатите от изборите през ноември.

„Ако видя, че десетки хиляди бюлетини се манипулират, не мога да се съглася с това“, каза Тръмп.

С подобни коментари не е ясно дали Тръмп се опитва да рационализира потенциална загуба или дали полага основите, за да претендира за победа, преди да бъде отчетен изцяло вотът от подадените по пощата бюлетини.

Така или иначе усилията на Тръмп да делегитимира предварително американските избори са безпрецедентни. Те представляват това, което директорът на ФБР определи като „дезинформация“, която „ще допринесе с течение на времето за липсата на доверие на американските избиратели и граждани във валидността на техния вот“.

Тръмп „се опитва да изплаши хората, за да мислят, че това няма да бъде законно“, отговори Байдън на сцената. Но „той не може да ви попречи да  определите резултата от тези избори. Ако получим гласовете ви, всичко ще свърши. Той ще си отиде.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Комисията по президентски дебати променя правилата

Комисията по президентските дебати обяви в сряда, че обмисля промяна на формата за оставащите дебати, след като президентът Доналд Тръмп многократно наруши правилата

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Комисията по президентските дебати обяви в сряда, че обмисля промяна на формата за оставащите дебати, след като президентът Доналд Тръмп многократно наруши правилата, в резултат на което дебатът протече хаотично.

„Дебатите от изминалата нощ показаха ясно, че към формата на останалите дебати трябва да се добави допълнителна структура, за да се осигури по-подредено обсъждане на проблемите „, се казва в изявление на Комисията.

„Комисията ще обмисли внимателно промените, които ще приеме, и ще обяви тези мерки скоро.“

Комисията по президентските дебати работи с двамата кандидати, за да стигне до съгласуван набор от правила. Промяната в структурата в последния момент е изключително необичайна и свидетелство за това колко извън контрол е било събитието във вторник вечерта.

Въпреки че модераторът на Fox News Крис Уолъс беше критикуван от някои, че не контролира разговора и оставя Тръмп да доминира на сцената, Комисията му благодари за неговата работа.

„Комисията е благодарна на Крис Уолъс за професионализма и уменията, които той внесе в снощния дебат, и възнамерява да гарантира, че има допълнителни инструменти за поддържане на реда за останалите дебати“, казаха те.

ДЕБАТ 1: Хаос, прекъсване и нападки (НА ЖИВО), (ВИДЕО)

Не е ясно какви точно промени ще бъдат приети и дали кандидатите ще се съгласят с тях.

Вицепрезидентът Майк Пенс и сенатор Камала Харис, Калифорния, ще се срещнат следващата сряда за единствения вицепрезидентски дебат в изборния цикъл.

Следващият президентски дебат между Тръмп и Байдън е на 15 октомври в Маями и понастоящем се очаква той да бъде в кметството. Предвижда се те да се изправят лице в лице и във финалния президентски дебат на 22 октомври в Нашвил.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Facebook, америка избира 2020, Доналд Тръмп
Върховният съд блокира опитите на Тръмп да спре DACA

С DACA се дава право на близо 700,000 непълнолетни имигранти без документи да останат в страната, да учат в колеж...

Затвори