Открийте ни и в

САЩ

Facebook се срина в САЩ

публикувано

на

Социалната мрежа „Фейсбук“ се е сринала в редица страни. Това става ясно от данните на уебсайта Downdetector, който следи за прекъсвания в работата на най-популярните интернет страници, сред които и всички социални мрежи.

Според портала прекъсванията са започнали около 17.00 ч. българско време. Най-голям брой докладвани прекъсвания са регистрирани в САЩ, Франция, Полша, Белгия и Великобритания, съобщи Нова телевизия.

Според Downdetector 69% от потребителите се оплакват от проблеми с лентата с новини, 15% твърдят, че изобщо не са имали достъп до мрежата, а 14% не могли да влязат в профилите си.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

BREAKING: Stay-at-home най-после и за Флорида

публикувано

на

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис издаде заповед за stay-at-home за целия щат, след като броят на заразените с коронавирус започна бързо да нараства.

Заповедта влиза в сила в четвъртък в полунощ и ще продължи най-малко 30 дни, съобщи ДеСантис на брифинг в сряда. Доскоро губернаторът на Флорида беше критикуван за отказа му да въведе социално дистанциране в щата, особено след като плажуващи и ученици в пролетната ваканция продължиха да се събират на големи групи.

Губернаторът заяви, че „има смисъл да се направи това сега“, след като президентът Доналд Тръмп обяви по-рано тази седмица, че администрацията удължава своите насоки за социално дистанциране още 30 дни.

ДеСантис каза, че приема това като „сигнал“ от президента, че точно това трябва да се направи в щата.

Във Флорида са регистрирани близо 7000 случаи на коронавирус и 87 смъртни случая, според щатското здравно ведомство.

Губернаторът Рон ДеСантис съобщи в сряда следобед, че щатът Флорида е затворен на фона на пандемията на коронавирус.

Сега Флорида се присъединява към над 30 щати, в които е въведена заповед „stay-at-home“.

С заповедта се налага жителите на щата да останат у дома, освен ако не излизат за „основни услуги или дейности“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Конгресмени поискаха информация за разпространението на COVID-19 сред отделните раси

публикувано

на

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Конгресмени от Демократическата партия поискаха данни за разпространението на COVID-19 сред отделните раси, за да се осъществява по-добър мониторинг сред отделните общности.

В писмо, изпратено миналата седмица до секретаря на HHS, Алекс Азар, сенатор Елизабет Уорън и конгресменът Айана Пресли, и двете от Масачузетс, настояват да получат демографски данни на хората, които са изследвани или са лекувани от COVID-19. През уикенда, градове с голямо тъмнокожо или испаноезично население се превърнаха в новите центрове за разпространение на заразата.

“Всеки опит за ограничаване на COVID-19 в Съединените щати ще трябва да се насочи срещу потенциалното му разпространение сред цветнокожите общности с ниски доходи, преди всичко за защита на живота на хората в тези общности, но и да забави разпространението на вируса в страната като цяло “, написаха конгресмените до Азар.

„Тази липса на информация ще изостри съществуващите различия в здравеопазването и ще доведе до загуба на животи в уязвимите общности“, се предупреждава в писмото.

Сенаторите Камала Харис от Калифорния и Кори Букър от Ню Джърси и конгресменът Робин Кели от Илинойс също подписаха писмото.

Законодателите призоваха секретаря на HHS да насочи подведомствата на отдела, като Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Администрацията по храните и лекарствата, да работят с окръзи, щати и частни лаборатории, за да гарантират събирането на расови и етнически данни.

Говорителят на HHS не потвърди получаването на писмо от конгресмените, но каза, че агенцията „работи за отговор“ на писма от Конгреса за COVID-19.

„Десетилетията на структурния расизъм попречиха на толкова много семейства на афро-американци и испаноговорящи да получат достъп до качествени здравни грижи, достъпни жилища и финансова сигурност, а кризата с коронавируса разширява тези различия широко“, казва Уорън в изявление. „Нуждаем се правителството да гарантира, че цветните общности имат равен достъп до безплатно тестване и лечение. Конгресмен Пресли и аз няма да се предаваме, докато не видим солидни данни и реален напредък.“

В телефонно интервю Пресли каза, че са необходими данни за расата и етническата принадлежност, за да „влияят пряко върху начина, по който насочваме ресурсите си“.

„Мисля, че ние летим на сляпо, защото играем на догонване, когато става дума за обучаване на обществеността за това, кой е в риск“, каза тя. „Във всички неща се стремя да настоявам за справедливост. И това няма да се промени, със сигурност не в разгара на пандемия.“

Според уебсайта на CDC агенцията е извършила 4760 теста за COVID-19, докато лабораториите за обществено здраве в САЩ са извършили 128 684 теста към понеделник. Данните от CDC не включват тестове, обработени от частни лаборатории, които засилват работата си.

Градовете в САЩ с голямо афро-американскоо и испаноезично население като Чикаго, Детройт, Милуоки и Ню Орлиънс се очертават като горещи точки на епидемията от коронавирус. Ню Йорк остана националният епицентър на епидемията, съобщавайки за над 36 000 потвърдени случая и 790 смъртни случая в понеделник.

В писмото си американските конгресмени посочват хроничните здравни състояния и различията в достъпа до здравни грижи между белите и цветнокожите граждани, „които експертите определиха като рискови фактори за усложнения от COVID-19“.

Според CDC възрастните тъмнокожи и испаноговорящите са по-склонни да страдат от затлъстяване и е по-вероятно да бъдат диагностицирани с диабет, отколкото белите възрастни. Астмата е по-разпространена сред белите възрастни и деца, отбелязват законодателите.

Хората от цветнокожите общности и имигрантите също сключват по-малко застраховки, оставяйки мнозина без достъп до качествени доставчици на здравни грижи, заявиха законодателите.

„Освен това историята на дискриминация и маргинализация е оставила някои хора с недоверие към медицинската система, което ги прави по-малко вероятно да търсят навременна грижа“, пишат те в писмото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Краен срок за преброяването в САЩ. Какво трябва да знаем?

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Днес е крайният срок за преброяване на населението в САЩ. На всеки десет години Бюрото за преброяване преброява всички пълнолетни лица, бебета и деца, които живеят в Съединените щати и техните територии. То трябва да даде отговор на въпроса колко и какво е населението на страната към 31 декември.

Тази година е 24-ият път, в който се преброява населението на САЩ след началото през 1790 година.

Как да участвам и какви са въпросите?

Има три начина за участие в Преброяване 2020 – по пощата (чрез хартиен въпросник, който ще бъде изпратен до вашия адрес), по телефона ( чрез обаждане на 844-330-2020) или онлайн на my2020census.gov. Трябва да знаете, че отговорите, които давате при преброяването, са поверителни и се използват само за статистически цели.

Участието в преброяването е изискване по закон, затова ако не се включите в него по някой от изброените начини, домът ви ще бъде посетен от преброяващ служител, който ще извърши лично преброяването.

Защо е важно?

Данните от преброяването са важни за много сектори на живота. Законодатели, собственици на бизнес, преподаватели и много други използват тези данни всеки ден за осигуряване на различни услуги и продукти. Резултатите от преброяването на населението определят броя места, които всеки щат има в Конгреса, и се използват за очертаване на граници на гласоподавателните райони.

Как да ни преброят като българи?

Въпросите в анкетната карта не изискват изрично предоставяне на информация за гражданство, имиграционен статут или други подобни данни.

Същевременно, единият от въпросите в нея е относно раса и държава на произход на лицето – точка 9 (за глава на семейството) или точка 7 (за останалите членове). Именно тук може да посочите българския си произход.

В тази връзка призоваваме всички българи, постоянно пребиваващи в САЩ, да отбележат българския си произход в съответните точки на анкетната карта по приложения образец.

Целта е да бъде получена достоверна информация за броя на българските граждани и американските граждани от български произход, живеещи в САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada