Открийте ни и в

Хай-тек

Facebook сменя фокуса с нова голяма промяна

публикувано

на

Facebook ще се промени значително, прогнозира основателят му Марк Зукърбърг.

Една от най-масовите социални мрежи ще стане много по-затворена, като съобщенията между потребителите може да бъдат криптирани.

Целта е хората да имат много по-голяма сигурност, че написаното от тях няма да излезе в общественото пространство. Освен това услугата може да стане платена, защото няма да е възможен сегашният начин на издръжка на Facebook от реклами.

„Промяната е във философията на компанията с акцент върху сигурната лична комуникация, заяви създателят й Марк Зукърбърг в блог пост.

Вместо Facebook да поощрява публичната комуникация, както е в момента с пускането на статуси и коментари, тя ще обърне по-сериозно внимание върху личните съобщения. Зукърбърг коментира, че това ще стане след промени, които ще позволят потребителите на Instagram, Facebook, WhatsUp и Messenger да си изпращат съобщения.

За разлика от публичните съобщения, които всеки ден пускаме в личните си профили в социалната мрежа, тази комуникация ще може да бъде изтривана след определен период от време.

Зукърбърг описва предстоящата промяна като преминаването от “дигитален градски площад”, каквото в момента представлява Facebook, към “дигитален хол”. Това ще рече, че много по-малки групи от хора ще могат да комуникират в защитена среда.

“Ние строим основата на социалната комуникация онлайн в посоката, която хората искат – да разговарят сигурно и лично. Смятам, че платформа, фокусирана върху защитената комуникация, ще стане много по-важна, отколкото съвременните платформи”, коментира Зукърбърг.

Хай-тек

Ето какво пречи на добрата Wi-Fi връзка у дома

публикувано

на

от

Едва ли има човек, който да не е имал проблем с Wi-Fi връзката у дома. Понякога проблемът произтича от настройките на рутера или от лошата услуга, предлагана от доставчика. Но през по-голямата част от времето лошата Wi-Fi връзка възниква поради специфични обекти или мебели в дома, които са разположени твърде близо до рутера или компютъра.

Метални повърхности и мебели

Металът е проводник, което означава, че той абсорбира електричество. Тъй като Wi-Fi рутерът работи с

електромагнитни вълни, всяка метална повърхност или обект във вашия дом пречат на разпространението

им. За добра връзка рутерът трябва да се постави далече от

метал.

Тухлени и каменни стени

Някои видове стени спират Wi-Fi сигнала. Между най-често срещаните материали, които пречат на надеждната връзка, са мрамор, цимент, бетон, мазилка и тухла. Това обяснява защо в двуетажните къщи хората обикновено страдат от много слаба интернет връзка на един от етажите. За да се поправи това, рутерът трябва да е на открито и далеч от стените.

Огледала

Материалът, който ни позволява да видим отражението си в огледалото, също така отразява сигнала на рутера. Този обект действа като щит, което води до “отскачане” на интернет връзката. Когато е близо до рутера, огледалото може да направи сигнала по-бавен и нестабилен.

Хладилници и перални машини

Като общо правило електрическите уреди, разполагащи с тръби, през които циркулира вода, не са много приятелски настроени към Wi-Fi сигнала. Водата може да задържи част от енергията от безжичните вълни, което се отразява негативно на качеството на интернет връзката.

Коледни светлини

Цветните коледни светлини също могат да бъдат причина за слаб сигнал у дома. Те има искрящи чипове, които генерират магнитно поле, взаимодействащо с електрическите вълни, идващи от рутера. Затова през декември рутерът е по-добре да е далеч от елхата.

Бебефони

 Те работят на честотата на рутера, а когато две или повече устройства правят това, резултатите не са добри.

И въпреки че бебефоните обикновено изискват връзка с мрежата, за да функционират правилно, също е добре да не са близо до руетера.

Дронове

И в този случай проблемът е свързан с честотите.

Микровълнова фурна

Това е друго устройство, което разполага с честотен спектър, подобен на този, използван от Wi-Fi. Ако рутерът е разположен близо до микровълновата, трябва да се премеси на място, което е по-високо от нея.

Това значително ще намали отрицателния ефект, който микровълновата печка може да има върху връзката.

 

И някои съвети за по-добра връзка

 

  1. Въз основа на изброените по-горе съвети трябва да се избере подходящо място за поставяне на рутера.
  1. Устройството да се актуализира.
  1. По-мощна антена.
  1. Wi-Fi връзката трябва да се защити със силна парола, която не може лесно да се отгатне.
  1. Хубаво е да има Wi-Fi усилвател, известен също като Wi-Fi удължител.
  1. Да се използват само най-новите и най-модерни Wi-Fi технологии.
  1. Широколентовите мрежи, работещи на 5 GHz, обикновено предлагат много по-бърза връзка от останалите, защото това е по-малко натоварен канал от 2.4 GHz.
  1. Рутерът да се нулира. Това действие ще изтрие паметта му и ще даде възможност за инсталиране на актуализации.

 

Продължете по-нататък

Хай-тек

Smart тениска подсилва батерията на слушалки и плеъри

публикувано

на

от

Изследователи от Сингапур са изобретили интелигентно облекло, което подобрява сигнала и увеличава живота на батерията на преносими устройства като слушалки и умни часовници.

Изобретението, наречено “метаматериал”, позволява радиовълните да се плъзгат по дрехите между преносими устройства, вместо да се разпръскват навън във всички посоки. Това означава, че сензори и преносими технологии като умни часовници и музикални плеъри могат да

установяват по-силни връзки

по-бързо и да пестят енергия, обясняват разработчиците от Националния университет на Сингапур.

“Тази тениска увеличава безжичната свързаност на устройствата около тялото ми 1000 пъти”, казва ръководителят на екипа Джон Хо, демонстрирайки спортна дреха, осеяна с гребенообразни ивици от метаматериала.

Умната материя е разработвана в продължение на година от екип от 10 души. Създателите й виждат потенциално приложение в отчитането на жизнени показатели при спортисти и болнични пациенти. Тъканта може да се пере, суши и глади като обикновено облекло.

Продължете по-нататък

Хай-тек

Робот будист започна работа в японски храм

публикувано

на

от

В построен преди 400 години храм в Япония робот хуманоид с чертите на будистката богиня на милосърдието Канон приема посетителите.

Роботът Миндар, чието разработване струва почти 1 милион долара, рецитира сутри и предупреждава с металния си глас за славолюбието и опасностите, свързани с желанието, гнева и егото. Свещениците от плът и кръв в храма Кодайджи в древната столица Киото гледат с добро око на новия си сътрудник, създаден от силикон и видими кабели. За свещениците роботът андроид е приспособен към будизма и може да еволюира с темповете на технологичния прогрес и въз основа на придобития опит.

“Будизмът не е вярване в Господ, а вървене и ангажиране по пътя на Буда, независимо дали е представен като машина, парче старо желязо или дърво”, поясни свещеникът Теншо Гото.

Роботът е с размери на възрастен човек, с отворена горна част на черепа си, която е натъпкана с електроника, и с миниатюрна камера в лявото си око, като единствено лицето, ръцете и раменете му са от силикон, за да напомнят човешка кожа. Роботът свещеник е инсталиран в специално предвидена за него зала. Върху стена са прожектирани преводи на английски и китайски език на рецитирани от него сутри, както и изображения на пейзажи и множество хора.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама