Открийте ни и в

Интересно

Facebook създава Върховен съд

публикувано

на

Най-голямата социална мрежа в света Facebook планира да създаде нов независим орган за надзор, за да се бори последователно с коментарите на омразата. Това обяви говорителят на Facebook Ник Клег. Панелът ще събере 40 членове от цял свят, включително академици, юристи, журналисти и други експерти.

Бившият британски вицепремиер призна, че предишните правила на Facebook за речта на омразата са „предмет на много дебати“. Поради тази причина Facebook ще създаде този независим надзорен орган. „Решенията на групата ще бъдат прозрачни и задължителни, така че хората да могат да възразят срещу нашето съдържание“, каза Клег.

Бордът ще се съветва по спорни въпроси

които потребителите на Facebook предлагат – например, дали коментарите от омразата трябва да бъдат заличавани в бъдеще последователно, или да останат онлайн, но да им бъде предоставено предупреждение. Също така би било възможно такива коментари да бъдат ограничавани в полето на потребителите, тоест почти да не са видими за  потребители на Facebook. Клег подчерта, че решенията на този орган трябва да бъдат задължителни за Facebook.

Същевременно Клег посочи, че платформата на Facebook няма да може да предотврати напълно речта на омразата. „Интернет в крайна сметка е технология, която сама по себе си не може да е или само добра, или само лоша. Печатарската преса донесе на човечеството красотата на Шекспировата „Комедия от грешки“, но също и омразата на хитлеристката „Моята борба“, поясни мениджърът. Всяка голяма технологична революция следва даден модел. „Първо има еуфория, след това – страх, а накрая намираме разумния баланс“, каза още Клег.

Идеята за Върховния съд на Facebook е на Ноа Фелдман, автор и професор по право от Харвард, който постави концепцията за Върховния съд на Facebook на главния оперативен директор Шерил Сандберг през януари 2018 г.

Проектът на Фелдман очертава необходимостта от независима и прозрачна комисия, която да подпомага регулирането на решенията за съдържанието. Той е бил предаден на Зукърбърг, а Facebook в крайна сметка наема Фелдман да напише „Бяла книга“ за идеята и да остане като съветник в компанията. Първия път, когато идеята бе публично публикувана, беше в подкаст, който Зукърбърг прави с Езра Клайн от Vox, където споменава идеята за независим апелативен процес „почти като Върховния съд“.

Мина повече от година оттогава и повече от 7 месеца, откакто Зукърбърг официално обяви плановете си за изграждане на надзорен съвет, а

компанията все още се опитва да постигне съгласие

по своята основна структура. Основните решения като това колко членове трябва да има, как трябва да бъдат избирани тези членове и колко мнения ще разгледат, все още не са решени.

Ориентировъчният план на Facebook е описан в проектохарта. Компанията ще създаде глобален борд от 40 души, съставен от хора, назначени от Facebook. Не е ясно колко съдържателни дела ще разгледа бордът, въпреки че Facebook предвижда всеки случай да бъде преразгледан от 3-ма до 5-има членове. След като бъде взето решение, то е окончателно и членовете на управляващия съвет ще напишат публично обяснение и дори могат да предложат как Facebook да променя политиките си.

Това безспорно представлява сериозно предизвикателство. Независимостта на борда със сигурност ще бъде проблем. Постигането на реална независимост ще бъде сложно, като се има предвид, че Facebook планира да назначи първоначалните членове на съвета, които ще работят с тригодишен мандат. Компанията също така ще им плаща, макар и чрез тръст. След това планът е бордът сам да избере заместващите членове, когато изтече мандатът му. Идеята е, че, въпреки че Facebook ще може да назначи първоначалната група, бъдещите поколения на борда ще бъдат освободени от влиянието на социалната мрежа.

„Не само хората, които избираме, а процесът, по който ги избираме“, казва Макензи Томас, програмен мениджър на Facebook, който помага за ръководенето на проекта за надзорния съвет. Тя подчертава, че е важно бордът сам да избира собствените си заместващи членове като ключов елемент от независимостта му. „Това е начална точка“, добавя тя.

Освен това има и друг проблем – малко вероятно е бордът да се събира със скоростта, необходима за справяне с „вайръл“ тенденциите в интернет. Нереалистично е да се очаква, че решенията на борда ще се случат със скоростта, необходима за една „полиция в интернет“. Това означава, че бордът най-вероятно ще служи по-скоро не като превантивна институция и в случай на нужда ще издава решения, които биха могли да повлияят на начина, по който бъдещите постинги ще се обработват от модераторите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

В знак на признателност към медиците: Италия пусна монета с надпис „Благодаря!“ (СНИМКИ)

Монетата с номинал 2 евро ще влезе в масова употреба през май

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Италия пусна в обращение монета от 2 евро, посветена на медиците на първа линия в битката с коронавируса. През следващите четири месеца тя ще може да бъде закупена само като нумизматична ценност.

Монетата ще бъде въведена в масова употреба след месец май.

Сн.: АП/БТА

Сн.: АП/БТА

На обратната й страна са изобразени мъж и жена медици с надпис „Благодаря!“.

Сн.: АП/БТА

Сн.: АП/БТА

Италия беше първата страна извън Китай, която преди година беше най-тежко засегната от непознатия дотогава COVID-19.

До днес заразените са близо 2,5 милиона души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Затвориха арт структура в центъра на Ню Йорк: самоубийци я използвали да слагат край на живота си

Vessel е 16-етажна конструкция в новия квартал Хъдсън Ярд , известна още като Нюйоркското стълбище

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Уикипедия

Арт структура и туристическа атракция в Ню Йорк беше затворена за посетители миналата седмица, ден след като 21-годишен мъж намери смъртта си със скок от най-високата й част – трето самоубийство на мястото за по-малко от година, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Vessel е 16-етажна конструкция в новия квартал Хъдсън Ярд , известна още като Нюйоркското стълбище. Състои се от поредица от стълби, свързани с платформи, във формата на овал; трудно е да се обясни какво представлява. Може да се опише като кръстоска между сграда, произведение на изкуството и паметник. Във всеки случай структурата по идея на британския дизайнер Томас Хедъруик привлича вниманието.

Състои се от 154 стълбища, 2500 стъпала и 80 площадки за изкачване на посетителите. Гледките от площадките си заслужават изкачването. Повтарящите се форми в структурата напомнят на рисунките на Ешер. Въпреки че, изглежда, всеки вижда нещо свое в необичайна форма. Например пчелна пита, кошер, катерушка или дори кошница. Посещенията са безплатни, но заради ограничения брой места, беше необходимо посетителите за имат предварителна онлайн резервация. Засега обаче са отложени за неопределено време.

Концепцията за Vessel беше представена на обществеността през 2016 г., строителството започна през април 2017 г., като отделните части бяха произведени в Италия и изпратени с кораб до Съединените щати. Конструкцията беше открита на 15 март 2019 г. Скулптурата беше посрещната със смесени реакции. В сп. „Форчън“ беше наречена „отговорът на Манхатън на Айфеловата кула“, също както и от CNN. Други медии я сравниха с рисунка на Ешер и я нарекоха смело допълнение към пейзажа на града. Няколко коментатори посочиха прилика с гигантски дюнер.

След отварянето на Vessel получи най-много критики заради недостъпността си за посетители с инвалидни колички – състоеше се главно от стълби и само един асансьор, свързан с една от площадките. Поради това групите за права на инвалидите протестираха, а Министерството на правосъдието на САЩ подаде жалба, в която се твърди, че по-голямата част от конструкцията не е в съответствие със Закона за хората с увреждания. Освен това спирките на асансьори на петия и седмия етаж понякога се пропускат поради опасения за пренаселеност. През декември 2019 г. достъпността до конструкцията беше увеличена чрез добавяне на асансьори за инвалидни колички и осигуряване на достъп до всички нива.

Другият проблем беше, че Хъдсън Ярдс, собственикът на Vessel, претендираше за собственост върху всички снимки и видеоклипове, направени на Vessel, и си запазваше правото да ги използва без да плаща авторски отчисления. След появата на критики относно привилегия за авторското право на Vessel, Хъдсън Ярдс модифицира политиката, така че посетителите да имат право на собственост върху своите снимки от мястото.

Vessel беше използван за първи път като площадка за самоубийство през февруари 2020 г.

В анализ на ситуацията сайтът за градски дизайн Curbed посочва, че височината на преградите (до нивото на гърдите) покрай почти 2500-те стълби и свързващи пътеки, не е достатъчна. Както личи от неотдавнашните смъртни случаи, средносилен човек в стрес може с лекота да се прехвърли през тях. Най-очевидната тактика за предотвратяване на такива опити е издигането на бариерите над нивото на очите – така гледката би била затруднена, на вероятно щяха да бъдат спасени човешки животи.

Тримата души, загинали след скок от Vessel , са на възраст между 19 и 24 години. Според психолозите по-младите хора се често се самоубиват по различни причини от възрастните. Те са по-спонтанни и действат много импулсивно, понякога по съвсем тривиални – скъсване с партньор, скарване с родители, лоши резултати на изпит или клюки. Но и по-бързо им минава. В такива моменти, когато решението може да се промени за части от секундата, по-високият парапет може да се окаже от решаващо значение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Малките племенници на Камала Харис предизвикаха истински фурор в Белия дом (СНИМКИ, ВИДЕО)

Четиригодишната Амара и двугодишната Лийла – дъщерите на племенницата на  Харис Мийна – бяха заснети от майка си, докато обикалят Белия дом в сряда вечерта

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Meena Haris/Instagram

Двете малки племенници на вицепрезидента Камала Харис откраднаха шоуто на вчерашната церемония по инугурация.

Четиригодишната Амара и двугодишната Лийла – дъщерите на племенницата на  Харис Мийна – бяха заснети от майка си, докато обикалят Белия дом в сряда вечерта.

Сладкото дуо, облечено в еднакви тоалети, се смееше, докато тичаха по известните коридори и се криеха под масите в новия офис на леля си.

36-годишната Мийна, адвокат и автор на детски книги, сподели сладките видеоклипове на страницата си в Instagram, която е посветила на кампанията на леля си.

Вече са получени близо 215 000 харесвания, като десетки фенове оставят коментари. По-рано през деня по време на инаугурацията двете момиченца бяха забелязани да си правят селфи с баща си Николас Аджагу, докато седеше до бившия президент Барак Обама.

И двете, Амара и Лийла, носеха плюшени леопардови палта от изкуствена кожа – от iloveplum, основан от жени стартъп за детско облекло в Ню Йорк, за да съответства на това, което леля им Камала носела като дете през 1972 г.

На други изображения се вижда как Амара маха на Харис, която след това се приближава, за да поздрави своята племенница.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Meena Harris (@meena)

Харис се вижда на снимката, която се навежда, за да разговаря за кратко с Амара, докато Лийла е държана от баща си. След встъпването в длъжност Мийна сподели още една снимка на дъщерите си, облечени в сладките си палта. Тя публикува и фотография на новия вицепрезидент, когато била дете и носела подобно яке.

Съпругът на Мийна Николас, който е ръководител на глобални партньорства във Facebook и е основател на Barrel & Ink и Code & Canvas, също влезе в заглавията, след като бе забелязан да носи ултраредкия Dior 1s.

Dior 1s дебютира миналата година на цена на дребно от 2000 долара, но се продава в някои сайтове за препродажба на маратонки за 10 000 долара.

По-късно на церемонията двете сестри бяха забелязани да подремват в ръцете на родителите си.

Embed from Getty Images

Възпитаничката на Харвард Мийна е дъщеря на по-малката сестра на вицепрезидента Мая Харис, която също е била виждана с малките момичета по време на церемонията.

Преди това Мийна е казвала, че връзката на 56-годишната Камала с двете й момичета е такава, на която бившият генерален прокурор на Калифорния държи най-много.

„Моята леля Камала приема * много сериозно * ролята си на страхотна леля, помагайки за оформянето на дъщерите ми“, обясни тя.

„Ако беше по нейния начин, момичетата (само на 2 и 4 години) щяха да следят кампанията всеки ден с нея“.

Видео, споделено от Мийна през ноември на Харис, казваща на Амара, че „може да бъде президент един ден“, но не точно сега [защото] трябва да станеш на възраст над 35 години “, докато тя седи в скута й, преди това стана вирусно в социалните мрежи.

В отговор амбициозната четиригодишна дама отговаря: „Знам, че бих могла да бъда президент астронавт“.

Камала Харис няма собствени деца, но е мащеха на децата на съпруга си Дъг Емхоф – Коул, 26, и Ела, 21.

Тя е в чудесни отношения и с майка им Керстин Емхоф, бившата съпруга на Дъг.

Майката на Камала и Мая, Шиямала Гопалан Харис, имигрира от Ченай, Индия, в Калифорния като тийнейджър, след като отказва да участва в уговорен брак.

Тя става изследовател на рака на гърдата и се омъжва за Доналд Дж. Харис, ямайско-американски икономист и професор, когото среща чрез движението за граждански права.

Шиямала почина от рак на дебелото черво през 2009 г., но остави траен ефект върху дъщерите си и семейството им.

Веднъж Камала каза в Instagram: „Шиямала Харис беше висока не повече от пет фута, но ако някога я срещнете, бихте си помислили, че е висока седем фута. Тя имаше такъв дух и упоритост и съм благодарна всеки ден, че бях отгледана от нея.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Веганско месо – новият хит за веригите за бързо хранене

Продуктите на растителна основа, които имитират месо, набират сериозна популярност. Това не остава незабелязано от едни от най-популярните вериги за...

Затвори