Открийте ни и в

Интересно

Facebook създава Върховен съд

Той ще контролира речта на омразата
bgvoice

публикувано

на

Най-голямата социална мрежа в света Facebook планира да създаде нов независим орган за надзор, за да се бори последователно с коментарите на омразата. Това обяви говорителят на Facebook Ник Клег. Панелът ще събере 40 членове от цял свят, включително академици, юристи, журналисти и други експерти.

Бившият британски вицепремиер призна, че предишните правила на Facebook за речта на омразата са „предмет на много дебати“. Поради тази причина Facebook ще създаде този независим надзорен орган. „Решенията на групата ще бъдат прозрачни и задължителни, така че хората да могат да възразят срещу нашето съдържание“, каза Клег.

Бордът ще се съветва по спорни въпроси

които потребителите на Facebook предлагат – например, дали коментарите от омразата трябва да бъдат заличавани в бъдеще последователно, или да останат онлайн, но да им бъде предоставено предупреждение. Също така би било възможно такива коментари да бъдат ограничавани в полето на потребителите, тоест почти да не са видими за  потребители на Facebook. Клег подчерта, че решенията на този орган трябва да бъдат задължителни за Facebook.

Същевременно Клег посочи, че платформата на Facebook няма да може да предотврати напълно речта на омразата. „Интернет в крайна сметка е технология, която сама по себе си не може да е или само добра, или само лоша. Печатарската преса донесе на човечеството красотата на Шекспировата „Комедия от грешки“, но също и омразата на хитлеристката „Моята борба“, поясни мениджърът. Всяка голяма технологична революция следва даден модел. „Първо има еуфория, след това – страх, а накрая намираме разумния баланс“, каза още Клег.

Идеята за Върховния съд на Facebook е на Ноа Фелдман, автор и професор по право от Харвард, който постави концепцията за Върховния съд на Facebook на главния оперативен директор Шерил Сандберг през януари 2018 г.

Проектът на Фелдман очертава необходимостта от независима и прозрачна комисия, която да подпомага регулирането на решенията за съдържанието. Той е бил предаден на Зукърбърг, а Facebook в крайна сметка наема Фелдман да напише „Бяла книга“ за идеята и да остане като съветник в компанията. Първия път, когато идеята бе публично публикувана, беше в подкаст, който Зукърбърг прави с Езра Клайн от Vox, където споменава идеята за независим апелативен процес „почти като Върховния съд“.

Мина повече от година оттогава и повече от 7 месеца, откакто Зукърбърг официално обяви плановете си за изграждане на надзорен съвет, а

компанията все още се опитва да постигне съгласие

по своята основна структура. Основните решения като това колко членове трябва да има, как трябва да бъдат избирани тези членове и колко мнения ще разгледат, все още не са решени.

Ориентировъчният план на Facebook е описан в проектохарта. Компанията ще създаде глобален борд от 40 души, съставен от хора, назначени от Facebook. Не е ясно колко съдържателни дела ще разгледа бордът, въпреки че Facebook предвижда всеки случай да бъде преразгледан от 3-ма до 5-има членове. След като бъде взето решение, то е окончателно и членовете на управляващия съвет ще напишат публично обяснение и дори могат да предложат как Facebook да променя политиките си.

Това безспорно представлява сериозно предизвикателство. Независимостта на борда със сигурност ще бъде проблем. Постигането на реална независимост ще бъде сложно, като се има предвид, че Facebook планира да назначи първоначалните членове на съвета, които ще работят с тригодишен мандат. Компанията също така ще им плаща, макар и чрез тръст. След това планът е бордът сам да избере заместващите членове, когато изтече мандатът му. Идеята е, че, въпреки че Facebook ще може да назначи първоначалната група, бъдещите поколения на борда ще бъдат освободени от влиянието на социалната мрежа.

„Не само хората, които избираме, а процесът, по който ги избираме“, казва Макензи Томас, програмен мениджър на Facebook, който помага за ръководенето на проекта за надзорния съвет. Тя подчертава, че е важно бордът сам да избира собствените си заместващи членове като ключов елемент от независимостта му. „Това е начална точка“, добавя тя.

Освен това има и друг проблем – малко вероятно е бордът да се събира със скоростта, необходима за справяне с „вайръл“ тенденциите в интернет. Нереалистично е да се очаква, че решенията на борда ще се случат със скоростта, необходима за една „полиция в интернет“. Това означава, че бордът най-вероятно ще служи по-скоро не като превантивна институция и в случай на нужда ще издава решения, които биха могли да повлияят на начина, по който бъдещите постинги ще се обработват от модераторите.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Милиардерите по света имат повече пари от 60% от населението

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
Архив

По света има 2153 милиардери, които разполагат с повече пари от 60 на сто от населението на планетата, съобщи благотворителната организация Оксфам, като подчерта, че концентрирането на богатствата засяга особено тежко жените, предаде Франс прес.

„Пропастта между бедни и богати не може да бъде преодоляна без насочени политики за борба срещу неравенствата. Правителствата трябва да гарантират, че богатите и предприятията плащат своя справедлив дял от данъците“, подчерта Амитабх Бехар, представител на Оксфам за Индия, който ще представлява неправителствената организация на световния форум в Давос тази година.

Годишният доклад на Оксфам за неравенството по традиция се публикува точно преди откриването на Световния икономически форум в Давос, където по традиция се срещат представители на икономическия и политическия елит, припомня

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Мъжете са два пъти по-емоционалнина работното място

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Pixabay

Проучване на специалисти от университета „Англия Ръскин“ установи, че мъжете са два пъти по-емоционални на работното място в сравнение с техните колежки, пише в. „Мирър“.Изследването обхванало 2000 британски служители и 250 мениджъри. Те трябвало да отговорят на въпроси, сред които фигурирали кои неща ги изкарват от равновесие и как изразяват емоциите си. Учените класирали вълненията на работещите в шест категории. Служителите трябвало да посочат дали работната среда предизвиква у тях радост, неувереност, гняв, тъга, отвращение или страх. Установено било, че главният генератор на емоции се оказала не самата работа, а взаимодействието с колегите.

От направените изводи следвало, че мъжете са по-емоционални в офиса, докато дамите са по-склонни да изпитват стрес и потиснатост в работната среда. Мъжете влагат повече чувства в проектите и изпитват неприятни усещания, ако изпуснат сроковете или изпаднат в преразход.

Представителите на силния пол взимали два пъти повече присърце критиките, отправени към тях. Те силно преживяват, когато предложенията им са игнорирани. Мъжете били с 20 процента по-голяма вероятност да предприемат драстични стъпки под въздействието на емоциите, като напускането на работата, когато настъпят за тях трудни времена.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Изследователи разкриха тайнатана съвършеното еспресо

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Pixabay

Учени от Австралия, Великобритания и САЩ твърдят, че са открили формулата за направата на съвършеното кафе еспресо, съобщава ДПА.

„От всички разновидности на кафето, еспресото е най-сложната и най-вариращата по качество напитка“, констатират специалистите в научното издание „Матър“. За да се получи добра консистенция, проучването препоръчва използваната еднократна доза за направа на еспресото да се намали от 20 на 15 грама кафеена смес. Трябва да се използват сравнително по-едро смлени зърна.

„Прекалено финото смилане увеличава възможността да се получат два различни вкуса от две идентични дози на кафе-машината“, предупреждава екипът. Специалистите предлагат метод за минимизирането на разликите като се промени настройката за смилане, използвайки по-малко кафе, и променяйки обема на водата, използвана за направата му.

Ръководителят на изследването Кристофър Хендън от университета в Орегон изтъква, че целта им не е била да подобрят вкуса на еспресото, а той да бъде постоянен и приготвянето на напитката да е най-ефективно.
„Аз обичам еспресото, то е любимото ми кафе, но когато вкусът му е лош, тогава за нищо не става“, коментира 31-годишният австралийско-американски учен. Той припомня, че направените от екипа открития ще намерят приложение най-вече извън Италия. Италианските бармани отдавна знаят, че най-доброто еспресо се прави с по-малко кафе, в сравнение с чуждестранните им колеги.

Еспресото е най-популярната форма на приготвянето на кафето в Италия. То ви е сервирано, дори когато го поръчвате само с думата „кафе“. Италианците често се оплакват, че еспресото им няма вкус, когато го пият в чужбина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada