Открийте ни и в

САЩ

FDA: Антигенните тестове не могат да открият Омикрон

Към 29 декември 419 теста и устройства за вземане на проби са разрешени от FDA, съгласно разрешенията за спешна употреба

публикувано

на

Антигенните тестове за COVID-19 могат да са по-малко способни да открият бързо разпространяващия се вариант на коронавируса – Омикрон, предупреди Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Във вторник FDA актуализира уеб страницата си вирусните мутации на SARS-CoV-2, за да сподели нова информация относно въздействието на Омикрон върху диагностичните антигенни тестове.

Актуализацията включва предварителни резултати от изследване на някои антигенни тестове, използващи проби от пациенти, съдържащи жив вирус.

FDA прави преглед на COVID ваксините, насочени към Омикрон  

Според FDA ранните данни предполагат, че тестовете за антиген откриват Омикрон, но може да имат намалена чувствителност към този нов вариант на COVID-19.

FDA заяви, че ще продължи да си сътрудничи с програмата RADx на Националните здравни институти (NIH) за по-нататъшна оценка на ефективността на антигенните тестовете, използвайки проби от пациенти с жив вирус.

Американският лекарствен орган също така посочи, че към 29 декември 419 теста и устройства за вземане на проби са разрешени от FDA, съгласно разрешенията за спешна употреба. Те включват 290 молекулярни теста и устройства за събиране на проби, 87 теста за антитела и други имунни реакции и 42 теста за антигени.

FDA разреши хапчето на Merck срещу COVID за спешна употреба

Има 67 молекулярни разрешения и едно разрешение за антитела, които могат да се използват с домашно събрани проби.

FDA подчерта, че вирусът SARS-CoV-2 е мутирал с течение на времето, което води до генетични вариации в популацията на циркулиращите вирусни варианти по време на пандемията COVID-19.

Лекарственият регулатор на САЩ също така каза, че молекулярните, антигенните и серологичните тестове се влияят от вирусните мутации по различен начин поради присъщите разлики в дизайна на всеки тест.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено