Открийте ни и в

Коронавирусът

FDA готви пълно одобрение на ваксината на Pfizer/BioNTech в понеделник

Пълното одобрение на употребата на препарата може да разшири възможностите на частни и обществени организации да въведат задължителна ваксинация

публикувано

на

Агенцията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ се подготвя в понеделник, 23 август, да издаде пълно одобрение ваксината срещу коронавирус, разработена от консорциума Pfizer/BioNTech.

По-рано беше съобщено, че препаратът на Pfizer може да бъде напълно одобрен за Деня на труда, който се пада тази година на 6 септември. В същото време, както отбелязва The New York Times, експертите на FDA са очаквали да приключат процеса на разглеждане на заявленията до петък, но не са имали време да завършат анализа на документите. В тази връзка ваксината се очаква да получи одобрението на регулатора в понеделник.

Както отбелязва вестникът, пълното одобрение на употребата на ваксината може да разшири възможностите на частни и обществени организации да въведат задължителна ваксинация. Освен това се очаква изявлението на регулатора да подтикне онези американци, които досега отказват да се имунизират срещу COVID-19 с ваксината, одобрена само за спешна употреба, да се решат на тази стъпка. Към настоящия момент препаратът на BioNTech и Pfizer е одобрен за лица над 12 години.

Трета доза от Pfizer е 86% ефективна при хора над 60 години

Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ обяви в сряда, че страната ще започне широко използване на третите дози ваксина срещу коронавирус от 20 септември. Специалистите са стигнали до извода, че „ще са необходими бустърни дози, за да се увеличи максимално защитата, осигурена от ваксините, и да се увеличи продължителността на тяхното действие“. Ще бъдат ваксинирани тези, които преди поне осем месеца са били цялостно имунизирани с BioNTech/Pfizer, както и с Moderna.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено