Открийте ни и в

Коронавирусът

FDA наложи ограничения в употребата на ваксината на J&J срещу коронавирус

Все пак FDA каза, че е установила, че ползите от ваксината J&J надвишават рисковете за определени хора

публикувано

на

Администрацията на САЩ по храните и лекарствата (FDA) обяви в четвъртък, че ограничава разрешението за спешна употреба на ваксината Johnson & Johnson/Janssen срещу коронавирус до хора на 18 и повече години, за които други ваксини не са подходящи или достъпни, и такива, които избират J&J, защото иначе не биха се ваксинирали.

FDA поясни в изявление, че промяната се прави поради риска от рядко, но опасно състояние на кръвосъсирване, наречено тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TСТ) след получаване на ваксината. Агенцията потвърди пред CNN, че актуализираното разрешение се отнася и за бустерните дози.

FDA каза, че е установила, че ползите от ваксината J&J надвишават рисковете за определени групи хора. Примерите за онези, които все още могат да получат ваксината, включват:

  • Такива, които са имали тежка алергична реакция към иРНК ваксина, като препаратите на Pfizer/BioNTech или Moderna;
  • Такива с лични притеснения относно иРНК ваксините, които биха останали неваксинирани без ваксината J&J;
  • Хора с ограничен достъп до иРНК коронавирусни ваксини.
Moderna поиска одобрение на ваксината й срещу COVID-19 за най-малките деца

До този четвъртък повече от 18,7 милиона дози от ваксината J&J са били приложени в САЩ, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). От тези, които се считат за напълно ваксинирани, 7,7% са получили тази ваксина.

След среща през декември, консултативният комитет на CDC по ваксините издаде актуализирана препоръка относно ваксината на Johnson & Johnson, заявявайки, че прави “преференциална препоръка за използването на mRNA COVID-19 ваксини спрямо аденовирусната ваксина срещу COVID-19 на Janssen при всички лица на 18 години в Съединените щати”.

Комисията цитира същите опасения относно TСТ. Както CDC, така и FDA по-рано препоръчаха пауза в използването на тази ваксина в очакване на докладите за TСТ. Паузата беше отменена, но последното решение идва с предупреждение за редките случаи на тромбози.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА