Открийте ни и в

Коронавирусът

FDA одобри бустерна доза на ваксината на Pfizer за деца от 5 до 11 години

Бустерната доза е от 10 микрограма – същата като при стандартната ваксинация за тази група и една трета от дозата, давана на хора над 12 години

публикувано

на

Администрацията на САЩ за храните и лекарствата (FDA) даде одобрението си за прилагане на бустерна доза от ваксината на Pfizer-BioNTech слещу коронавирус при деца на възраст от 5 до 11 години. В изявлението на агенцията е подчертано, че децата в тази възрастова група могат да получа бустера най-рано 5 месеца след стандартната ваксинация от две инжекции.

Бустерната доза е от 10 микрограма – същата като при стандартната ваксинация за тази група и една трета от дозата, давана на хора над 12 години.

Решението но FDA сега отива в CDC, където ще направят препоръки за начина на употреба. ТЕхният независим панел от експерти, Advisory Committee on Immunization Practices, ще обсъди бустерната доза на среща, насрочена за четвъртък. Очаква се след съвещанието директорът на CDC д-р Рошел Уаленски да издаде финалните препоръки.

Епидемиолог: Скоро може да се препоръчва втора бустерна доза 

Ако всичко мине гладко, ваксинацията с бустера може да започне още от петък.

Под една трета от 28-те милиона деца на възраст 5-11 години в САЩ имат изпълнен пълен курс от две дози ваксинация, сочат данните на CDC. Експертите смятат, че бустерната доза осигурява по-добра защита срещу Омикрон и неговите подварианти.

Тестови клинични резултати, публикувани през април, показват, че бустерната доза от ваксината на Pfizer при деца на възраст 5-11 години повишава нивата на имунна защита както срещу първоначалния щам на коронавируса, така и срещу Омикрон.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА