Открийте ни и в

Коронавирусът

FDA одобри трета доза ваксина на Pfizer за хората над 65 години и за някои рискови групи

CDC ще определи кои точно групи отговарят на условията за бустерната доза

публикувано

на

Администрацията на САЩ по храните и лекарствата (FDA) одобри употребата на трета доза от ваксината на Pfizer при хората на възраст над 65 години и при някои американци, намиращи се в повишен риск от заразяване, като така поправи пътя за предлагането на т. нар. бустерна доза още от петък.

Освен възрастните хора, допълнителната доза могат да получат хора на повече от 18 години, ако имат заболявания, които ги поставят в повишен риск от тежко изкарване на COVID-19, или работят на първа линия и са в повишен риск, като медици, учители, продавачи в хранителни магазини и други. Към този списък се включват още и хората в затворите и приютите за бездомници, обяви временният комисар на FDA д-р Джанит Уудкок.

“Тази пандемия е динамична и развиваща се, като нови данни за ефективността и безопасността на ваксините постъпват всеки ден. Когато научаваме повече за безопасността и ефективността, включително за бустерната доза, ние ще продължаваме да оценяваме бързо променящите се научни данни и да държим обществеността информирана” – заяви тя.

Експертният съвет на CDC обсъжда кой се нуждае от бустерна COVID-ваксина

Експертният панел, наречен Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee заяви в петък, че няма достатъчни научни доказателства за препоръчване на трета доза за всички ваксинирани пълнолетни. Вместо това той препоръча допълнителна доза само за хора над 65 години и за тези в повишен риск.

CDC ще определи кои точно групи отговарят на условията за бустерна доза.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено