Открийте ни и в

Вашите пари

Fed вдига много основния лихвен процент в опит да укроти инфлацията

Този подход носи риск от бутане на икономиката към рецесия

публикувано

на

Fed повишава основния лихвен процент

Федералният резерв (Fed) обяви в сряда голямо покачване на основния лихвен процент, правейки сериозно усилие да постави под контрол върлуващата в страната инфлация.  Скокът е с 0,75%, в повторение на същото действие от миналия месец.

Покачването последва излизането на стряскащи данни по-рано този месец, според които през юни цените са скочили с цели 9,1%. Такова ниво на инфлация е имало преди повече от 4 десетилетия и то мотивира Fed за нови действия.

“Инфлацията остава висока, отразяваща дисбалансите в доставките и търсенето, свързани с пандемията, по-високите цени на храната и енергията и  разширения ценови натиск” – гласи изявление на Fed от сряда.

Петролът поевтинява заради притесненията от инфлация

Документът казва още, че роля за тежката ситуация има и войната в Украйна, която поражда огромни трудности за хората и икономиката, “оказва допълнителен натиск за покачване на инфлацията” и дърпа назад глобалната икономическа активност.

Покачването на основния лихвен процент води до увеличение на цените на заемите за потребителите и бизне4са, което на теория би трябвало да пречупи инфлацията чрез забавяне на икономиката. Търсещите заем ще са изправени пред по-големи разходи за всички видове заем: от заем за кола до ипотека. Този подход носи риск от бутане на икономиката към рецесия.

Според някои специалисти вече има данни, че икономиката се забавя и големите въпроси през Fed са дали САЩ тръгват към рецесия и ако да, дали това ще забави действията  за борба с инфлацията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА