Открийте ни и в

Бизнес в САЩ

Fed обмисля по-бавно покачване на лихвите, акциите в САЩ се повишиха

Индустриалният индекс “Dow Jones” завърши с ръст от 0,3% на ниво 34 194,06 пункта

публикувано

на

Fed повишава основния лихвен процент

Мнозинството от политиците на Федералния резерв на САЩ смятат, че “вероятно скоро ще бъде подходящо” да се повишават лихвените проценти по-бавно, съобщи централната банка. Федералният резерв предприе агресивни действия за охлаждане на търсенето и понижаване на цените, защото инфлацията в най-голямата икономика в света скочи до най-високото си ниво от десетилетия, като повиши основния лихвен процент шест пъти тази година.

На последното си заседание в началото на ноември той постигна четвърто поредно масирано повишение с по 3/4 пункта.

Но “значително мнозинство от участниците прецени, че вероятно скоро ще бъде уместно забавяне на темпа на увеличение”, според протокола от ноемврийското заседание, публикуван.

Пентагонът: Русия изпитва недостиг на артилерийски боеприпаси

“По-бавният темп при тези обстоятелства би позволил по-добре на комитета да оцени целите си за максимална заетост и ценова стабилност” – се казва в протокола.

Реакция на пазарите

Акциите на “Уолстрийт” поскъпнаха за втора поредна сесия след протоколите от заседанието на Федералния резерв, които сигнализираха за умерена агресивна политика за борба с инфлацията. На последното си заседание в началото на ноември мнозинството от политиците на Fed са преценили, че според протокола “вероятно скоро ще бъде уместно” да се пристъпи към по-бавен темп на повишаване на лихвените проценти.

Публикацията дойде покрай предимно солидни икономически данни и помогна на акциите да се възстановят след спада в средата на сесията.

Британският Върховен съд забрани на Шотландия провеждането на нов референдум за независимост

Индустриалният индекс “Dow Jones” завърши с ръст от 0,3% на ниво 34 194,06 пункта.

Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,6% до 4027,26 пункта, а богатият на технологии индекс Nasdaq Composite добави 1,0% до 34 194,06 пункта.

По-рано докладите показаха изненадващо силни поръчки на големи промишлени стоки в САЩ през октомври, докато продажбите на нови жилища не се съобразиха с очакванията и нараснаха през същия месец.

Седмичните молби за помощи при безработица се повишиха, а проучването на Мичиганския университет за потребителските нагласи надхвърли очакванията.

Въздушна тревога в цяла Украйна, взривове в Киев и 10 млн. без ток

Сред отделните компании Deere & Co скочи с 5,0%, след като отчете по-високи печалби при 37% ръст на приходите до 15,5 млрд. долара. Deere заяви, че условията в отрасъла остават стабилни, като посочи, че “продължава силното търсене на селскостопанска и строителна техника”.

Софтуерната компания Autodesk се срина с 5,7 %, след като заяви, че свободният паричен поток ще бъде по-нисък от очаквания в краткосрочен план, защото е сключила по-малко многогодишни договори с авансови парични средства в “предизвикателна” макроикономическа среда.

Пазарите ще бъдат затворени в четвъртък във връзка с празника Ден на благодарността и ще приключат търговията в петък по обяд.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено