Открийте ни и в

ГАЛЕРИЯ: Над 4,000 души се забавляваха на Големия BG събор в Чикаго

публикувано

на

http://bg-voice.com/public/files/gallery/1644.jpg

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Карадайъ: Нашият суверенен и съзнателен избор е НАТО и ЕС

Коментарът на председателя на Движението идва след заявена позиция от страна на Външното министерство на Русия НАТО да изтегли силите си от България и Румъния

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

България е направила своя геополитически избор отдавна – и той е членство в НАТО и ЕС.

Това заявява председателят на ДПС Мустафа Карадайъ във Фейсбук.

„ДПС, като партия, чрез своя лидер д-р Ахмед Доган, направи този избор още в зората на демократичните промени – много преди всички останали политически субекти. Нашият суверенен и съзнателен избор е НАТО и ЕС и той не се нуждае от ревизия!”, категоричен е Карадайъ.

Бойко Борисов: Сега ще си проличи ясно кой какво защитава

Коментарът на председателя на Движението идва след заявена позиция от страна на Външното министерство на Русия НАТО да изтегли силите си от България и Румъния.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

България отговори на Москва за НАТО: Уважавайте осъзнатия ни избор

Ето каква е позицията на страна ни

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България, обявиха в официална позиция от Министерството на външните работи, след като по-рано днес руското МВнР обяви изтеглянето на войските на НАТО от България и Румъния като едно от условията за диалог с Алианса.

„Националните територии на страните – членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският догoвор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем“, се подчертава в позицията, която повтаря и думите на премиера Кирил Петков от парламентарната трибуна днес.

Кирил Петков: Като член на НАТО решаваме сами да организираме отбраната на страната си

Цитира се и решение на Конституционния съд, според което „войските на политически или военен съюз на държави – членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“.

По-долу публикуваме цялата позиция:

Националните територии на страните – членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският догoвор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем.

В този контекст, съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави – членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“.

Бойко Борисов: Сега ще си проличи ясно кой какво защитава

Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд.

Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните – членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти.

Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Финансов кръстопът

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! Изправен съм пред една голяма финансова дилема, която не съм сигурен как да разреша, за да мога да се позиционирам по-добре за бъдещето.

На 47 години съм, имам напълно изплатен апартамент на приблизителна стойност $150,000, който до момента давах под наем на моята племенница, но тя реши да си купи свое жилище и аз няма да мога да пусна този апартамент под наем повече, защото асоциацията ми иска да го дам само на член от семейството, какъвто в момента не мога да намеря. Тоест, решил съм да продам това жилище.

Като втори елемент се явява един 401К план от предишния ми работодател, който е на стойност $113,000.

В същото време дължа около $250,000 по заема на моята къща, който моята съпруга би искала да изплатим възможно най-бързо.Въпросът ми е, дали би било добра идея да кеширам пенсионния акаунт, да продам апартамента си и да взема всичките пари и да изплатя заема по моята къща? Това добър финансов ход ли е, има ли подводни камъни и какви са алтернативните ходове, които мога да направя?

Здравейте, благодаря ви за доверието и за подробностите, с които ме запознахте. Сега нека да поговорим за вашата ситуация и къде може да се подобри вашият план за действие.

Преди да започнем, нека само да уточня, че в следващите редове ще споделя някои идеи като потенциални възможности и лични наблюдения при работата ми с клиенти през годините, които вие не сте длъжен да следвате дословно. Това е важно, защото моята цел е да ви накарам да видите ситуацията под различни ъгли и да помислите по-дълбоко върху вашата стратегия, знаейки повече факти, които могат да ви повлияят сега или в бъдеще.

Първо, нека поговорим за вашия 401К план от предишен работодател, който вие споменахте, че е на стойност $113,000 към момента.

Ако кеширате този план сега

вие бихте платили данъци на стойност поне 20% от стойността на парите в него (това ще бъде определено от доходите ви за тази година) и глоба за издърпване на парите преди 59½-годишна възраст на стойност 10%, което всичко на всичко обикновено е равно на поне 30% от стойността на акаунта.

При сегашна стойност от $113,000 това ще означава поне $33,900 в данъци и глоби, следователно вашите пари, които ще получите, ще бъдат $79,100, които може да използвате за погасяване на заема за вашата къща.

Сега, нека видим алтернативата за парите в пенсионния акаунт – ако бъдат оставени там или дори по-добрият вариант е да се прехвърлят в личен пенсионен фонд (след като не работите вече за този работодател, тази възможност съществува във вашата ситуация) като Traditional IRA. Ако оставите парите инвестирани в едно добре балансирано портфолио от фондове при средна годишна възвращаемост от 7%, то тези пари биха се удвоили всеки 10 години. Вие сега сте на 47, следователно имате шанса

да натрупате приблизително $452,000

на 67, когато ще сте в годините за пенсиониране. По-важното е, че тези пари ще ви осигурят месечен доход от близо $2,000 до края на живота, а през годините дотогава ще имате сравнителна ликвидност и можете да ги използвате (или част от тях) при крайна нужда.

Информацията в тази статия е споделена на вниманието на читателите с изричното разрешение на лицата, участващи в нея, с цел обогатяване на финансовата култура на всички читатели.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!

(Продължава в следващия брой)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА