Открийте ни и в

СВЯТ

Google завежда дело заради нови разпоредби на германския закон за езика на омразата

Германия въведе през 2018 г. закон против езика на омразата, който прави социалните мрежи като YouTube, Facebook и Twitter отговорни за контрола и премахването на вредно съдържание

публикувано

на

Корпорация Google заяви във вторник, че завежда дело заради наскоро влезли в сила нови разпоредби на германския закон за езика на омразата, който според компанията нарушава правото на неприкосновеност на личния живот на потребителите й.

Компания Alphabet, която управлява сайта за видеообмен YouTube, заведе дело в административния съд в Кьолн, за да оспори разпоредба, която позволява данните на потребител да бъдат предавани на органите на реда, преди да е ясно дали е извършено престъпление.

Искането за съдебен контрол беше подадено, докато Германия се готви за общи избори през септември, на фона на опасения, че езикът на омразата и действията за влияние, провеждани чрез социалните медии, могат да дестабилизират обичайно спокойната политическа кампания в страната.

Да заснемеш сам страната си, защото Google Street не иска

“Тази сериозна намеса в правата на нашите потребители е според нас в конфликт не само със защитата на личните данни, а и с конституцията на Германия и европейските закони”, заяви в блог Сабине Франк, регионален ръководител на публичната политика на YouTube.

Германия въведе през 2018 г. закон против езика на омразата, който прави социалните мрежи като YouTube, Facebook и Twitter отговорни за контрола и премахването на вредно съдържание и изисква да публикуват редовни доклади за спазването му. Законът обаче беше критикуван от мнозина като неефективен и през май парламентът прие законодателна мярка за разширяване на обхвата на действието му.

Кирил Петков: За "Трите морета" ще поканим компании като "Google" и "Amazon"

Google обърна специално внимание на изискване от разширения закон, което задължава доставчиците да предоставят на органите на реда лични данни на хора, споделящи съдържание, насаждащо омраза. Едва след предоставянето на тази лична информация се очаква да бъде взето решение дали да бъде заведено дело, което означава, че данните на невинни може да се окажат в база с данни без тяхно знание.

Говорител на компанията подчерта, че “това подкопава основни права, поради което решихме да поискаме компетентният административен съд в Кьолн да извърши съдебна оценка на разпоредбите на закона срещу езика на омразата”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА