Открийте ни и в

СВЯТ

Google ще плаща за подобрени услуги на Wikipedia

Сделката е част от нарастващата тенденция американският технологичен гигант да сключва търговски договори с други уеб компании

публикувано

на

Google ще плаща за подобрени услуги на Wikipedia

Google се съгласи да плаща за разширени услуги на Wikipedia. Сделката е част от нарастващата тенденция американският технологичен гигант да сключва търговски договори с други уеб компании.

Фондация Wikimedia, благотворителната организация, която наблюдава онлайн енциклопедията, заяви, че Google е първият клиент, който плаща за своето търговско начинание Wikimedia Enterprise, което стартира миналата година.

Интернет архивът, организация с нестопанска цел, която управлява сайт, наречен Wayback Machine, който запазва моментни снимки на уебсайтове и се използва за коригиране на връзки към Уикипедия, ще предлага безплатни услуги.

„Развълнувани сме, че работим и с тях като наши дългогодишни партньори“, каза Лейн Бекер от Wikimedia в изявление във вторник.

Германия започва разследване срещу Google Maps

Wikipedia, един от най-посещаваните уебсайтове в света, е безплатен за използване, актуализиран от доброволци и разчита на дарения, за да се поддържа.

Google използва материал от сайта за своя “панел на знания” – странична лента, която придружава основните резултати от търсенето.

Източникът на информацията не винаги се показва, а това предизвика серия от жалби и оплаквания от страна на Wikimedia.

Изявлението на фондацията не разкрива стойността на договора с Google.

Google отдавна има проблемни отношения с други уебсайтове, дори се опита да създаде конкурент на Wikipedia, наречен Knol, но начинанието се провали.

Но компанията промени посоката си през последните години и все повече сключва сделки, особено с медийни компании.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА