Открийте ни и в

Любопитно

Германия започва разследване срещу Google Maps

ози ход идва, след като през януари Федералната служба за борба с картелите класифицира Google като компания с огромно значение за пазарите

публикувано

на

Германия започва разследване срещу Google Maps

Германският антикартелен орган обяви, че е започнал проверка на Google Maps във връзка с ограничения, които може да му дават несправедливо предимство пред конкурентите.

“Производството има за цел да проучи възможни антиконкурентни ограничения, наложени от платформата Google Maps в ущърб на алтернативни доставчици на картографски услуги”, се казва в изявление на Федералната служба за борба с картели.

Андреас Мундт, председател на службата, заяви, че има основания да смята, че Google може да ограничава комбинирането на собствените си картографски услуги с картографски услуги на трети страни, например когато става въпрос за вграждане на данни за местоположението в Google Maps, функцията за търсене или Google Street View в карти, които не са предоставени от Google.

Този ход идва, след като през януари Федералната служба за борба с картелите класифицира Google като компания с “огромно значение за пазарите”, което проправя пътя на властите да се борят с всякакви потенциално антиконкурентни дейности.

Вече се водят паралелни производства за разглеждане на условията за обработка на данни на Google и неговия новинарски канал Google News Showcase.

Надзорният орган също така класифицира Meta, компанията, която притежава Facebook, WhatsApp и Instagram, като компания с “огромно значение на пазарите”.

Големите технологични компании са подложени на все по-засилен контрол по целия свят във връзка с доминиращите им позиции, както и с данъчните им практики.

През март ЕС и Великобритания започнаха антитръстови проверки на сделката от 2018 г. между Google и Meta, за която се твърди, че има за цел да затвърди господстващото им положение на пазара на онлайн реклама.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено