Открийте ни и в

Хай-тек

Google Maps с нов облик – подробни пейзажи и градска среда

Новите карти вече са налични в над 200 страни и територии

публикувано

на

Приложението Google Maps се променя. То е с нов облик, който ще позволи на хората, които го използват, да се ориентират по-лесно. Промените в приложението целят да улеснят разграничаването на природните особености в околната среда като планински ледени шапки, пустини, плажове или гъсти гори.

Google  съобщи, че новите карти вече са налични в 220 страни и територии, които понастоящем се поддържат от Google Maps, „от най-големите столични райони до малки села“. В блога си компанията обяви още, че картите на улиците в някои градове също стават много по-подробни.

Компанията е използвала сателитни изображения като основа за преработените си карти, като е била приложена „нова алгоритмична техника за цветно картографиране“. Новите алгоритми вършат много по-добра работа в различаването на различните терени, като например между снежни върхове и гъсти гори или зелени полета и пясъчни плажове.

Заедно с това ще бъдат пуснати и много по-детайлни карти на големите градове, като се започне от Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско, с цел по-точното представяне на градската среда, за да помогне на пешеходците и колоездачите да се ориентират.

„Google Maps има сателитни изображения с висока разделителна способност за над 98% от населението на света“, казва Суджой Банерджи, продуктов мениджър на приложението, цитиран от „Дневник“.

„С новата алгоритмична техника за цветово картиране ние можем да вземем тази снимка и да я преведем в още по-изчерпателна карта на дадена област и можем да направим това в глобален мащаб. Когато изследвате дадено място, много лесно ще можете да различите

подробности от терена

сухите плажове и пустини от сините езера, реки и океани. Можете да разберете от пръв поглед колко буйно и зелено е дадено място с растителност и дори да видите дали върху върховете на планините има снежни шапки“, казва той.

„Гугъл“ не е единствената компания, която се опитва да направи своя навигационен софтуер по-подробен и точен. Миналата година „Епъл“ представи актуализация на дизайна за своето приложение Maps, която значително увеличи детайлите в градовете. Актуализация от предходната година вече бе увеличила количеството данни за естествения терен.

„Гугъл“ съобщи, че по-подробните карти на природните дадености са стартирали от миналата седмица по целия свят, и добави, че ще трябва да „намалите мащаба“, за да се види веднага разликата.

Конкуренцията между различните компании за картографиране непрекъснато се засилва, тъй като „Гугъл“ и „Епъл“ се стремят да препозиционират съответните си приложения за картографиране като по-пълнофункционални предложения за „локално търсене“. Освен че насочва хора от точка А до точка Б, Google Maps вече може да се използва за резервиране на ресторанти или хотели, наемане на таксита и поръчки за храна или доставка на храна.

Но новите участници в областта са ограничени от технологични и финансови бариери. Придобиването и обработката на сателитни изображения с висока разделителна способност е скъпо и технически предизвикателно, оставяйки малко независими компании активни на пазара след вълните на консолидация.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Хай-тек

Нова функция в Google: намира песен по тананикане (ВИДЕО)

С тананикане, подсвиркване или пеене вече ще можем да търсим в Google песента, която се е запечатала в ума ни, но не знаем как се казва

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Скрийншот/Google

С тананикане, подсвиркване или пеене вече ще можем да търсим в Google песента, която се е запечатала в ума ни, но не знаем как се казва.

За достъп до търсачката само трябва да влезем в мобилното приложение на Google, да натиснем новия бутон „Търси песен“ („Search a song“) и да изтананикаме каквото си спомняме от мелодията на парчето.

Google ще покаже резултати, които „мисли“, че имат съвпадение и процентите вероятност това да е песента, която търсим. В списъка с възможни съвпадения ще има и опцията за изслушване на предложенията.

Опцията вече е достъпна на английски за операционната система iOS и на 20 езика за „Андроид“. От търсачката се надяват да разширят възможностите за търсене и на други езици в бъдеще.

Технологията, която Google използва, е изкуствен интелект и машинно самообучение. Така компютърни модели трансформират звука в поредица от числа, която представя мелодията на песента. Закодираното аудио след това може да бъде сравнено с кодовете, отговарящи на вече съществуващи песни.

За да „тренират“ компютърните модели, от Google са използвали различни източници – пеене, подсвиркване и тананикане, както и студийни записи. За да увеличат шанса всеки да може да намери песента, която търси, от компанията са изчистили записите от фактори, които не можем да възпроизведем, като инструменталите и качеството на вокалите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Facebook обяви война на конспираторите от QАnon

Компанията изтри хиляди групи и акаунти, свързани с движението

публикувано

на

от

Виж цялата статия

QАnon, чийто старт беше просто една откачена история през 2017 г., днес е мощна група с привърженици в целия свят, поклонници на конспиративна теория за сатанисти педофили, управляващи света.

Колкото и невероятно да звучи, тези възгледи завладяват все повече хора и QАnon се превръща в толкова значим фактор, че компанията Facebook взе решение да забрани достъпа й до мрежата. Вече са забранени всички публикации, свързани с QAnon, както и акаунтите, споделящи съдържание за това във всичките й платформи.

В изявление, публикувано преди дни, Facebook заяви, че служителите му са започнали да премахват съдържание и да изтриват групи и страници, но че „тази работа ще отнеме време и ще продължи през следващите дни и седмици“.

Facebook допълва, че актуализира мерките, приложени през август, които целят да „нарушат способността на QAnon“ да се организира и да работи по своите мрежи, с което да създава „офлайн анархистки групи“ и базирани в САЩ паравоенни организации. До момента това е довело до ограничения за над 1950 групи във Facebook и над 10 000 акаунта в Instagram.

Това е голям ход, който идва три години след началото на крайнодясната конспиративна теория, като за това време последователите й разпространяват

купища политическа дезинформация

сред избирателите в САЩ, но и по целия свят, разказва webcafe. Един от най-често използваните хаштагове на кампанията е #SaveOurChildren („Спасете нашите деца“).

Досега феновете на конспирацията успяваха да се адаптират към новите разпоредби на Facebook, измисляйки нови хаштагове, с които да достигат до родителски групи, местни форуми и фийдовете на обикновени онлайн потребители в Instagram.

Сегашните усилия на Facebook, както и тези на Twitter, да блокират разпространението на конспиративната теория няма как да не срещнат сериозна съпротива на фона на това какви размери е придобило вече QAnon движението.

„Facebook помогна на общността на QAnon да расте експоненциално – и отказа да предприеме подходящи действия по-рано тази година, когато това би имало значение“, заяви Анджело Карузоне, президент на Неправителствената организация за наблюдение на медиите в Америка, в изявление по повод новината.

Според него това действие е крайно закъсняло и докато платформи като Reddit и YouTube поемаха действия срещу разпространението на конспиративната теория още през 2018 г., Twitter и платформите на Facebook предпочетоха да не се занимават с проблема. С това те са спомогнали за самото изграждане на мрежите, разпространяващи теорията сега.

В момента, подобно много крайнодесни групи, QAnon вече мигрира към платформи с много по-ниска възможност за регулация като Telegram, където разпространяват посланията и пропагандата си.

Това води до огромен ръст на движението, като стотици хиляди хора по целия свят (макар предимно в САЩ) вярват в теорията. Според мнозина също така QAnon, която е наследник на друга теория – PizzaGate – е успяла да предизвика промени в нагласите на много американци за гласуване.

През 2019 г. дори се стигна до това ФБР да класифицира тази конспиративна теория като „национална терористична заплаха“, след като тя се появи в манифести на крайнодесни екстремисти и паравоенни групи.

 Какво обаче представлява наистина QAnon?

 Основите на теорията са поставени от т.нар. скандал „PizzaGate“, според който върховете на Демократическата партия в САЩ, начело с фондацията „Клинтън“, се занимават с търговия на деца за нуждите на педофилите от партията, Холивуд и голяма част от големия шоубизнес. Името идва от идеята, че участниците използвали кодови думи, за да осъществяват сделките си.

Стъпвайки на тази широко разпространявана история, през 2017 г. анонимен потребител във вече сваления форум 4chan разпространява теория, според която той е сътрудник на американските тайни служби, който има ниво на достъп до секретна информация левел „Q“ – един от най-високите възможни въобще. Q е и никнеймът, който той използва.

Този му достъп до неограничена поверителна информация гласи, че Клинтън скоро ще бъде арестувана. И макар нищо подобно да не се случва в действителност, неговите абсурдни постинги получават огромна популярност из различни форуми и групи във Facebook, Twitter, Telegram, Instagram и YouTube.

В периодичните публикации на Q, станали известни впоследствие като Q-лийкс или „трохи“, със загадъчен и кодиран език той разкрива „повече факти“ за „заговора на демократите“, в който отвличането на деца еволюира в цял сблъсък между администрацията на Доналд Тръмп срещу педофилския кабал от политически, бизнес и холивудски елити, които почитат Сатаната.

Интернет движението зад конспиративната теория вярва още, че педофилите се занимават с изтезание на деца, като от страха им по време на мъченията се извличал специален хормон, използван за подмладяване, но също така и като дрога, подобна на екстазито. Въпросната дрога им била нужна, за да установят господството си над света.

Наративите на QAnon също така

често се видоизменят

и прикрепват към теми, които са актуални и ключови за определени населени места и региони.

Така например във Великобритания феновете на конспиративната теория се занимават активно с мистификации около Brexit, докато в Германия прегръщат идеите на т.нар. „Граждани на Райха“ – движение, което вярва, че Германия все още представлява окупирана от западните съюзници територия, управлявана от чужди сили.

А COVID-19 доведе до същински бум в споделянето на теорията. Според последователите на QAnon мерките срещу коронавируса са пресилени, такъв вирус изобщо не съществува, а е измислен с цел да бъдат принудени хората да се ваксинират. При протестите в различни страни добре се видя как редом с QAnon стоят противници на ваксинациите, езотерици и хора с дяснорадикални възгледи.

Големият въпрос сега е дали „чудовището“ вече не е твърде голямо, за да бъде спряно, просто защото социалните медии вече не го допускат официално в платформите си. Способността на QAnon да се адаптира към новите реалности е повече от плашеща.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Apple представи новия iPhone 12 – първият им 5G (ВИДЕО)

Apple представи още три модела – iPhone 12 Pro, iPhone Pro Max и изцяло новия си iPhone Mini с цена от 699 долара.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Компания Apple представи новия iPhone 12. На живо в социалните мрежи, събитието бе проследено от милиони хора по света.

Смартфонът има заоблени ръбове и моделът му силно наподобява iPad Pro. Но по-важното е, че може да се похвали с 5G свързаност. Това позволява на устройството да получи достъп до ултра широколентов достъп до 5G мрежата на Verizons – най-бързата система в света, с над 4 гигабайта в секунда.

Най-после: Apple ще представят четири iPhone-a от серия 12

iPhone 12 може да се похвали и с керамично покритие, което, според компанията превръща новия им модел в най-здравия смартфон изобщо.

Apple представи още три модела – iPhone 12 Pro, iPhone Pro Max и изцяло новия си iPhone Mini с цена от 699 долара.

Технологичният гигант се похвали и с нова камера –12-мегапикселови свръхшироки обективи.

Рекорд: Apple първата компания в САЩ с пазарна оценка над $2 трилиона

Новите модели се предлагат в два цвята – син и светло зелен.

iPhone 12 разполага с традиционния 6,1-инчов екран, но сега включва и новите oled панели Super Retina XDR, чрез които цветовете стават по-ярки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Google Maps, newsletter, карти, мобилно приложение
Баща и син лекари починаха от COVID-19, заразили се при прегледи

В Пирогов е настанена и майката на починалия лекар, която е медицинска сестра и също е заразена с коронавирус

Затвори