Открийте ни и в

Хай-тек

Google Maps с нов облик – подробни пейзажи и градска среда

Новите карти вече са налични в над 200 страни и територии

публикувано

на

Германия започва разследване срещу Google Maps

Приложението Google Maps се променя. То е с нов облик, който ще позволи на хората, които го използват, да се ориентират по-лесно. Промените в приложението целят да улеснят разграничаването на природните особености в околната среда като планински ледени шапки, пустини, плажове или гъсти гори.

Google  съобщи, че новите карти вече са налични в 220 страни и територии, които понастоящем се поддържат от Google Maps, „от най-големите столични райони до малки села”. В блога си компанията обяви още, че картите на улиците в някои градове също стават много по-подробни.

Компанията е използвала сателитни изображения като основа за преработените си карти, като е била приложена „нова алгоритмична техника за цветно картографиране”. Новите алгоритми вършат много по-добра работа в различаването на различните терени, като например между снежни върхове и гъсти гори или зелени полета и пясъчни плажове.

Заедно с това ще бъдат пуснати и много по-детайлни карти на големите градове, като се започне от Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско, с цел по-точното представяне на градската среда, за да помогне на пешеходците и колоездачите да се ориентират.

„Google Maps има сателитни изображения с висока разделителна способност за над 98% от населението на света“, казва Суджой Банерджи, продуктов мениджър на приложението, цитиран от „Дневник“.

„С новата алгоритмична техника за цветово картиране ние можем да вземем тази снимка и да я преведем в още по-изчерпателна карта на дадена област и можем да направим това в глобален мащаб. Когато изследвате дадено място, много лесно ще можете да различите

подробности от терена

сухите плажове и пустини от сините езера, реки и океани. Можете да разберете от пръв поглед колко буйно и зелено е дадено място с растителност и дори да видите дали върху върховете на планините има снежни шапки“, казва той.

„Гугъл“ не е единствената компания, която се опитва да направи своя навигационен софтуер по-подробен и точен. Миналата година „Епъл“ представи актуализация на дизайна за своето приложение Maps, която значително увеличи детайлите в градовете. Актуализация от предходната година вече бе увеличила количеството данни за естествения терен.

„Гугъл“ съобщи, че по-подробните карти на природните дадености са стартирали от миналата седмица по целия свят, и добави, че ще трябва да „намалите мащаба“, за да се види веднага разликата.

Конкуренцията между различните компании за картографиране непрекъснато се засилва, тъй като „Гугъл“ и „Епъл“ се стремят да препозиционират съответните си приложения за картографиране като по-пълнофункционални предложения за „локално търсене”. Освен че насочва хора от точка А до точка Б, Google Maps вече може да се използва за резервиране на ресторанти или хотели, наемане на таксита и поръчки за храна или доставка на храна.

Но новите участници в областта са ограничени от технологични и финансови бариери. Придобиването и обработката на сателитни изображения с висока разделителна способност е скъпо и технически предизвикателно, оставяйки малко независими компании активни на пазара след вълните на консолидация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено