Открийте ни и в

СВЯТ

Google News се завърна в Испания след 8-годишно изгнание

Компанията очаква, че благодарение на връщането на услугата потребителите ще могат по-лесно да намират новини

публикувано

на

Google ще плаща за подобрени услуги на Wikipedia

Американската компания Google в сряда възобнови услугата Google News в Испания, след като тя бе спряна в страната за почти осем години. Компанията обяви това в блога си в сряда.

“Днес, по случай 20-годишнината от създаването на Google News в световен мащаб и след почти осемгодишно прекъсване, Google News се завръща в Испания. Това се дължи на актуализациите в законодателството за авторските права, които позволяват на испанските медии – големи и малки – да вземат собствени решения за това как да намират съдържанието си и как да го персонализират”, се казва в изявлението на Google.

Компанията очаква, че благодарение на връщането на услугата потребителите ще могат по-лесно да намират новини, идващи от различни реномирани издатели, а промяната ще бъде от полза за медиите и журналистите.

Ройтерс напомня, че Google News спря да работи в Испания през 2014 г., тъй като местното законодателство изискваше от Google и други агрегатори на новини да плащат на медиите, за да публикуват техните материали. През 2021 година страната прие разпоредбите на Европейския съюз за авторското право, имплементирани в законите на държавата. В резултат на това медиите вече можеха да преговарят директно с технологичната компания за начина на публикуване на вести.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА