Открийте ни и в

КТБ

Говори Белград

публикувано

на

сн. „Инвестор“

Банкерът и мажоритарен собственик на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев призова премиера Бойко Борисов да спре „пладнешкия обир“ и ограбването на активите на банката. „Понеже не виждам начин да се промени тази ситуация, призовавам г-н премиера да се намеси решително за спиране на този безобразен пладнешки обир! След като пропусна да се запише в историята със спасяването на банката (ако е имал такива намерения), поне на практика да защити думите си, че целта му е да бъдат съхранени активите ѝ. Дори и крадците да са негови бивши и настоящи приятели“, пише Василев в свое изявление, публикувано на личния му сайт, който той списва от Белград, където е в своеобразно самоизгнание.

В новото писмо той опровергава данните от доклада на временната парламентарна комисия за КТБ. Според Василев е очевидно, че „командитното дружество „Пеевски, Цацаров & сие“ съвсем го е закъсало“, след като е прибегнало до услугите на „авторитетната“ парламентарна комисия да му оправдава умишлените действия, тип „деветосептемврийска експроприация“, при атаката срещу банката.

„Къса май е паметта на главния прокурор и за това нека само да му напомня, че той като един истински политкомисар защитаваше скалъпените тези на своя партньор и ментор за престъпника Василев, както и за онези митични 206 млн. лева, отмъкнати от държавата и вложителите“, пише Василев и допълва, че заради тези неадекватни действия на властта сега на ход са Европейският съд за правата на човека и Европейските институции. Той отново подчертава, че КТБ е била съборена с помощта на „следствието и прокуратурата при престъпното бездействие на централната банка и правителството на Орешарски“.

Според Василев „политическата поръчка“ и „страховете на комисията“ не са позволили изслушването му в нея. „Представям си какво щеше да ми отговори Йордан Цонев на въпроса дали е идвал при мене само да обсъжда закони? Дали пък не е искал от мен да назнача сина му в „пирамидалната“ си структура? Или пък – плати ли му Пеевски бленуваните 3 млн. лв.“, пита риторично банкерът.

Василев оспорва твърденията, че КТБ е пирамида, като посочва, че банката е работила по този начин от 2000 г. И допълва, че Оманският фонд, втората по големина руска банка „ВТБ Капитал“ и застрахователният гигант „Дженерали“ са били сред най-големите акционери в КТБ. Той посочва, че винаги си е плащал данъците за разлика от неназовани депутати, които вписвали едва 14 хил. лв. годишен доход.

„За сметка на това аз и семейството ми сме обект на проверки, репресии и публично унижение от подчинените на г-н Пеевски НАП и КОНПИ, които не се свенят да надскачат закона. Трябва да се отбележи, че и двамата видни ръководители на тези институции – Бойко Атанасов и Пламен Георгиев – са лично назначени от „най-успелия“ млад мъж в държавата“, пише Василев. Банкерът описва и кой какво е взел от наследството на КТБ. По думите му „под носа на квесторите и окуражаващото мълчание на дружеството по интереси „Пеевски, Цацаров & сие“ тяхната „марионетка“ и главно „острие“ Бисер Лазов е откраднал чрез фиктивни цесии и офшорки имущество на стойност над 50 млн. евро. Василев е категоричен, че аналогични са действията и на друг „велик инвеститор“ – Александър Сталийски. „Той получи пари от продажбата на студията си, изградени с европейски средства след дълго изнудване, организирано съвместно с неговите бизнес партньори Пеевски и Бареков. (Дали не е време експертите от съответната програма да се задействат?) Квесторите обаче му позволиха да си ползва безвъзмездно заложените в банката студия. В същото време въпросните „герои партньори“ крадат заложената техника като мародери“, пише Василев.

Банкерът споменава, че сред възползвалите се от ситуацията с КТБ са „братя Велчеви“, които управляват „Виваком“, и собственикът на футболен клуб „Левски“ Александър Ангелов. „Никой не бива да се заблуждава – КТБ е жертва на политическо съзаклятие, диктувано от низки комерсиални цели! И страх, неистов страх, че силен и неподвластен национален капитал би бил пречка за продажната политика на българските държавници. Въпреки че Станишев и Орешарски се правят на умрели лисици, те предоставиха цялата власт на Пеевски и ДПС на тепсия“, пише още Василев в писмото си. Той описва и сценария за ликвидиране на банката и на самия него. „Паметта на Искров вероятно е изтрила срещата му с Пеевски и лица от следствието и прокуратурата в офис, близо до известен столичен хотел, на която е обсъждана атаката срещу банката! Говори се, че още в началото на 2014 г. Йордан Цонев, известен като Ментата, е разработил сценарий, основан на данни от клиентската база на КТБ, с екип от експерти, включващ и хора от централната банка, които са начертали прословутия план, предложен след това от Искров през юли 2014 г. Същият план, който, виждате ли, не се бил състоял поради отсъствие на политическа воля“, заявява банкерът.

 

Сотир Цацаров – главен прокурор

Йордан Цонев

Александър Сталийски

 

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

КТБ

Всички за КТБ, КТБ за един

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Иван Брегов

Институт за пазарна икономика

В края на октомври 2017 г. трима депутати от ДПС, сред които Делян Пеевски, внесоха промени в Закона за банковата несъстоятелност. Tова даде повод за още едно свързване на успелия млад българин с неуспялата да оцелее Корпоративна търговска банка. Текстовете, на които предстои второ гласуване в парламента, предвиждат синдиците на банката да имат правомощието да отменят редица действия, извършени от квесторите на банката. Квесторите са лицата, които реално управляват банката в преходния период между искането за откриване на производство по несъстоятелност и назначаването на временни синдици. В случая с КТБ по време на управление на квесторите бяха извършени поредица сделки, с които се предполага, че е ощетена банката, а поради това е намаляло имуществото за удовлетворяване на кредиторите. Законотворците от ДПС предвиждат всички сделки за погасяване на задължения към банката, които не са погасени с парични плащания, да могат да бъдат обявени за недействителни със задна дата. Тук попадат цесиите, прихващанията, освобождаванията на обезпечения по кредити, дължими към КТБ, и др.

Желанието дълговете към КТБ да бъдат събрани е похвално, но това трябва да бъде по правилата на закона и при спазване на принципните положения в правото. На пръв поглед намеренията в законопроекта са добри. По-внимателен прочит обаче разкрива, че законодателната техника е порочна, а зад порочната техника всъщност прозират порочните намерения.

Принципите в правото са базисните неща, които трябва да знае всеки юрист, и са със същата важност като принципите в медицината – нарушаването им води до фатален край или до тежки и непоправими усложнения.

1. Действие на гражданския закон във времето и спрямо лицата

Принципът на действие на законите е да действат занапред спрямо действията и събитията и породените от тях последици, настъпили след влизане на закона в сила. Законопроектът на ДПС предвижда действие пет години назад във времето за всяка сделка от откриване на производството по несъстоятелност. По принцип в правото действието назад във времето се прилага по изключение, за да уеднакви начинът на уреждане на правни отношения и само ако води до по-благоприятен режим. Към настоящия момент по несъстоятелността на КТБ са приложени отменителни искове спрямо част от длъжниците за период от 2 години при влезли в сила съдебни решения. При приемане на 5-годишен срок ще се създаде разнородна и противоречива практика – за едни длъжници режимът ще е по-благоприятен, а за други – по-тежък.

2. Непропорционална намеса на държавата в отношенията на трети страни

Мотивите на вносителите за изменение на Закона за банковата несъстоятелност са да бъде по-добре защитен общественият интерес. Защитата на прокламирания държавен интерес е могла да бъде постигната най-добре, ако държавата беше упражнявала надзорни функции чрез БНБ преди фалита на КТБ. Друга неупражнена и пропиляна възможност бе извършването на разследване от международни експерти, но за това предложение 43-тото НС, вкл. и ДПС, не намериха смелост. Ползвани бяха услугите на българската прокуратура.

Предложените текстове биха имали ефект, ако бяха поискани от синдиците в по-ранен момент. В производствата по несъстоятелност целта е да се постигне бързо разпределяне на имуществото на фалиралия и бързо удовлетворяване на кредиторите. Приложимостта на текстовете при тези обстоятелства обрича закона на трудно и бавно прилагане. Практиката е колкото повече са производствата и колкото по-назад във времето, толкова по-бавно да е събирането на вземанията и събираемостта да е по-ниска. В този случай ще се стигне до множество и дългосрочни съдебни процеси, при които ще се погази още един принцип – този за правната сигурност и защитата правото на собственост.

3. Неяснота на самите текстове

Предложенията на Цонев, Хамид и Пеевски оставят врата за избирателно прилагане на закона от страна на синдиците, тъй като отмяна ще се иска по тяхна преценка, или по-лошото – за прилагане в угода на интересите на един от законотворците (законопроектът бе предложен за разрешаване на казуса с „Дунарит“ и „Емко“).

Приемането на закона, ако се случи, ще потвърди тезата за наличието на скрита управляваща коалиция между ДПС и ГЕРБ и т.нар. патриоти. Ако се присъединят и другите опозиционни партии, това би означавало, че фигурата на депутата Пеевски се явява всепартиен обединител, а 44-тото НС не без основание може да се нарече еднопеевски парламент.

Далеч по-важно бе да бъде изследвана дейността и на квесторите, и на синдиците, като при установяване на злоупотреби им бъде потърсена отговорност. При детайлното разплитане на злоупотребите и свързаните с тях лица би могло да се стигне и до отговора в кой период от живота на КТБ кой я е разграбвал. Това именно е реалният обществен интерес. И тук като че ли инициаторите на законопроекта и тези, които вероятно ще го гласуват, нямат нищо против обществения интерес, стига той да води до тяхната политическа и икономическа лична изгода.

 

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КТБ

Ще те дам на Магнитски

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Василев от времето преди да стане борец срещу корупцията

Росен Босев

Айма мембър ин делигейшън ъъъ фо’ рилейшъншип битуин еуропеан парламент. Ай инвестигейшън ишус ин Бългерия, ин говермент, ин опозишън.“ Зимата на 2018 г., Вашингтон. Евродепутатът Николай Бареков дава показания пред комисията по външна политика на Конгреса. От няколко месеца се провежда задълбочено разследване, започнало по сигнал на бившия банкер Цветан Василев. Бареков е ключовият свидетел на мажоритарния собственик на фалиралата банка. Процедурата е по приетия през 2016 г. глобален закон „Магнитски“, който позволява на американските власти да налагат санкции на държавни служители от целия свят, които нарушават човешките права. Новият политик ще трябва да убеди Конгреса, че разследването срещу Василев за източването на КТБ е резултат от опитите на Бареков и партията му „България без цензура“ да освети корупцията в България.

Това, разбира се, едва ли ще се случи. Встрани от шегата, новината, че Цветан Василев е наел американска лобистка кантора и бивш губернатор, в опит да стартира процедура по закона „Магнитски“ срещу депутата от ДПС и негов бивш бизнес партньор Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров предизвика противоречащи си реакции. От една страна, някои си казаха – най-накрая някой да провери обективно твърденията на Василев за участия в корупционни схеми на Делян Пеевски и Бойко Борисов. От другата страна стоеше логичното схващане, че Цветан Василев е паднал олигарх, който допреди няколко години е участвал в корупцията рамо до рамо с тези, от които днес се оплаква.

Така нареченият закон „Магнитски“ е приет през 2012 г. като ответна реакция на американските власти за действията на руската държава срещу инвестиционния фонд Hermitage, станал обект на рейдърство, и опитите на руския одитор Сергей Магнитски да осветли злоупотребите. Преди година действието на закона е разширено и той на практика стана приложим за целия свят. По него могат да бъдат преследвани политици или държавни служители, които нарушават фундаментални човешки права на хора, разкриващи корупция или правозащитници, или на такива, които са замесени в корупционни схеми. Законът дава възможност да бъде забранено на виновните лица да влизат в САЩ, както и да бъдат блокирани всички техни активи в Америка. Приемането му беше приветствано от правозащитната общност. Така например „Хюман райтс уоч“ призова за санкциониране на нарушителите на човешките права в Китай.

Новината, че Цветан Василев, който преди по-малко от месец беше предаден на съд по обвинение за източване на КТБ, се опитва да задейства процедура по този закон, се появи в „The Hill“ – сайт, който е фокусиран в работата на законодателната власт във Вашингтон. Лобист на Василев е бившият зам.-директор на ЦРУ Джозеф Огъстин, който работи съвместно с организацията на бившия губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън. Според него бившият банекр платил само 50 хил. долара за шестмесечния договор.

Какво точно цели Цветан Василев? „Според мен начинът, по който беше пуснат случаят в медиите, показва, че Цветан Василев търси по-скоро политически, отколкото юридически ефект“, коментира Димитър Марков, старши експерт в правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Именно фактът, че случаят се завъртя в чуждите медии, провокира шумна свръхреакция от медиите около Делян Пеевски. Атаката беше насочена не само към Василев (който само преди три години беше боготворен от същите тези издания), но и към всеки, който беше дръзнал да я разпространи. Ако приемем, че тази истерия е проекция на страховете на хората, чиито интереси стоят зад тези медии – от Борисов през Цацаров до самия Пеевски, това е обяснимо. Ако те контролират положението в България (неслучайно прокуратурата игнорира твърденията на Василев срещу Пеевски и Борисов), то процедурата по закона „Магнитски“ е обвита в неясноти и тотално извън тяхното поле на влияние. „Ако се стигне до това твърденията на Василев за корупция и неправомерно разпределение на богатство да бъдат подложени на проверка, ефектът ще е много, много силен. Защото, ако тук тези твърдения не се проверяват, то там ще бъдат анализирани и никой не може да ги скрие. В същото време ще е трудно Цветан Василев да покаже, че не е бил част от тези схеми“, коментира Димитър Марков.

Процедурата по закона „Магнитски“ е йо-йо между законодателната и изпълнителната власт в САЩ, но не и съдебната. Казусът тръгва от Държавния департамент и финансовото министерство, отива в двете камари на Конгреса, където трябва да бъде постигнат консенсус, а накрая решението се взема от президента, т.е. става дума за едно изцяло политическо решение. „Ако колелото се завърти, дори в крайна сметка да не се стигне до санкции, това ще разклати реномето на България. Именно това е тънкият политически момент – а колко американските институции ще са готови да посочат една държава, която възприемат като партньор, като такава, в която институциите не работят и човешките права се погазват.“

В интервю за Нова телевизия миналия вторник американският посланик Ерик Рубин отказа да коментира казуса директно, но даде да се разбере, че САЩ възприемат България по-скоро като правова държава: „През последните 25 години Америка направи много, за да се подобри съдебната система в България – да стане по-прозрачна, да отговаря на международните стандарти. Без съмнение има още какво да се свърши.“ От своя страна адвокатът на Василев Джозеф Огъстин разви обратна теза – че от докладите на Държавния департамент за човешките права става ясно, че България има проблеми с върховенството на закона. До този момент е имало множество неуспешни опити за задействане на процедура по „Магнитски“. Това беше ясен знак, че оплетеният казус на Цветан Василев едва ли ще мине през цедката. Преди няколко месеца обаче, когато Доналд Тръмп внесе в Конгреса и Сената доклада за приложение на закона, даде ясен знак, че администрацията му работи активно по прилагането му, „за да изпълним нашия ангажимент и да държим нарушителите на човешките права и корумпираните отговорни“. И именно този ентусиазъм, заявен от новия американски президент, внася нотка на съмнение, че жалбата на Цветан Василев може и да не отиде в коша.

 

Ще се окаже ли законът „Магнитски“ шанс за „дисиденти“ като Цветан Василев срещу корумпираната власт

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КТБ

България ще играе в САЩ спектакъла „Покаялият се грешник“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Цветан Василев

Светослав Терзиев

Какво означава заплахата на банкера беглец Цветан Василев да задейства в САЩ процедура срещу България по глобалния закон „Магнитски“, който е в сила от декември 2016 г., но досега не е прилаган? Нищо друго освен предупреждение да го оставят на мира. Също както бе твърдението му още през 2014 г., че първата му работа зад граница след фалита на КТБ била да разкаже пред западни съдии кой и кога е бърникал в нейната каса и да заключи показанията си до настъпване на „застрахователно събитие“, ако все пак някой реши да му затвори завинаги устата където и да се намира. Това си е негова лична гаранция за оцеляване, която може да го пази от командировани мутри, но не и от правосъдието. Както се вижда, никой не го притеснява физически в Белград, но прокуратурата изсипа в съда в София един самосвал обвинения, че е бил ръководител на организирана престъпна група за източване на КТБ. Нищо не пречи да бъде съден безкрайно в негово отсъствие, за да бъдат дозаметени следите на окрадените милиарди от четвъртата по големина българска банка. Тази схема устройва ортаците му, но не и Цветан Василев, защото според нея не те, а само той трябва да си затваря устата. Ако реши да говори, за да ги разобличи, трябва да се върне в България и да се остави на разположение на съда, след като е видял, че имената на някои от главните му съучастници не фигурират в обвинителния акт. Загубена кауза.

Той обаче има достатъчно време за размисъл и ето какво е измислил: да постави цялата държава под наблюдение на САЩ за корупция, каквото наблюдение от 10 години я тормози в ЕС. Тъкмо премиерът Бойко Борисов обяви в управленската си програма задачата да свали до края на мандата си хомота на европейския мониторинг, а сега Цветан Василев го заплашва да му надене американски.

Законът „Магнитски“, който носи името на загадъчно починалия руски адвокат и правозащитник Сергей Магнитски, е създаден в САЩ през 2012 г., за да следи за поведението на руските власти. Но той бе актуализиран в края на мандата на президента Барак Обама и с него американското правителство си присвои правото да налага санкции на всеки, който преследва хора, сигнализиращи и разобличаващи държавна корупция. Цветан Василев е платил 50,000 долара на американска адвокатска кантора, за да му посочи как да задейства закона „Магнитски“ срещу България. За целта неговият казус трябва да стигне до Държавния департамент. Задачата е трудна, но не е невъзможна, защото пътят е очертан от закон.

Първите коментари в София бяха по-скоро иронични, защото образът на Цветан Василев, обрисуван от прокуратурата като крупен измамник и криминален бос, едва ли ще трогне американските власти да го поставят под своя закрила. Освен това те не биха рискували да компрометират самия глобален закон „Магнитски“, ако точно с такъв тип започнат приложението му. Но това е стеснено тълкуване на закона. Американското, а и всяко друго правосъдие има изобилие от примери как покровителства покаяли се грешници в името на доминиращия обществен интерес за върховенство на закона. Международният образ на Цветан Василев не е много по-различен от образа на България, която както в европейските доклади, така и в американските класации редовно се отличава с липса на борба срещу корупцията на високо равнище. Всеки, който поне малко се интересува от положението в страната, би се запитал защо в обвинителния акт не открива името на Делян Пеевски, определян навремето от самия Цветан Василев като негов син заради постоянната им близост. Липсват имената и на действащи политици на високо равнище, които също са другарували интензивно с бившия шеф на КТБ. Това пък засилва интереса към името на главния прокурор Сотир Цацаров, чиято институция е отговорна в най-голяма степен за критичните бележки срещу България на Европейската комисия.

Покаялият се грешник може да запълни онази толкова важна празнина, която от години личи в европейските доклади – липсата на имена. Брюксел сочи проблемите, сочи недъзите на институциите, но никога не назовава отговорните лица за това състояние, за да не бъде обвинен, че издава присъди и иззема правомощията на съдебната система. Ако САЩ се заинтересуват от Цветан Василев, ще трябва да работят с конкретни имена, защото законът „Магнитски“ изисква от властите да налагат санкции на лица, забъркани в корупция и потискащи човешки права. С новия си ход Цветан Василев казва на съучастниците си, които пишат на негова сметка всички липсващи пари, че ще ги държи за едно много деликатно място и ще ги накара да се обозначат, когато заохкат от болка.

Самата процедура още в проучвателния си етап означава да се наруши мълчанието, за да се провери дали наистина американските власти си имат работа с покаял се грешник, или с обикновен изнудвач, който злоупотребява с тяхната правна система. Цветан Василев трябва да е наясно, че след като подаде жалба, няма да има обратен път. Дори и в момента той няма друг полезен ход, освен да върви напред. Отказът му да продължи би означавал само едно – сговор с ортаците. Оттук нататък той ще зависи изцяло от тяхната милост.

Добре ли е, зле ли е за България да попадне в такава схема? Като се има предвид, че корупцията на високо равнище се отнася до управленските среди, няма нищо чудно, че цялата държава се сочи като модел за корумпирано управление. Ако тя желаеше или имаше сили да очисти образа си, щеше да се разграничи от лицата, които го мърсят. Но както Брюксел е отбелязвал многократно, борбата с корупцията в България не дава конкретни резултати – т.е. няма осъдителни присъди и затвор за виновниците. Законодателството постоянно се усъвършенства, пишат се нови антикорупционни закони, създават се специализирани съдилища и резултатът пак е нулев. Следователно трябва да се търси някакъв по-пряк път, за да не се използва законодателството за цели с обратен ефект.

Създаден е такъв омагьосан кръг, че дори да се виждат и с просто око държавните крадци (те не се крият, а се пъчат с окраденото), никой не може да ги посочи с пръст, защото съдът ще се разправи най-напред с него като клеветник, след като същият този съд не ги е признал за крадци. Оказва се, че само достатъчно силен външен фактор, който не се плаши от български съд, може да назовава проблемите и носителите им с техните истински имена. Въпросът е доколко политическите съображения на САЩ биха позволили задействането на закона „Магнитски“ по жалба срещу България. Поведението на американските власти досега показва, че те предпочитат да бъдат по-скоро сдържани. Неслучайно НАТО като организация, която се представя за защитник на демократичните ценности и изисква върховенство на закона от своите членове, никога досега не е упражнявала натиск върху България по примера на Европейската комисия за борба с корупцията на високо равнище и с организираната престъпност. А НАТО до голяма степен е изразител на волята на САЩ. Това означава, че до момента не е имало силна политическа воля за решаване на този проблем както от САЩ, така и от България. Двете държави ги е удовлетворявало анонимното признаване на българската корупция и мълчаливото съгласие да не предприемат нищо съществено. В края на краищата и природата признава съществуването на блата, където нищо не се променя.

Ако Цветан Василев все пак реши да хвърли камък в блатото, рискът за него да се изпръска е незначителен, защото и без това не е в бяло. Името му няма да се очисти, но поне ще се види, че такива като него са и други, колкото и да се предлагат на обществото като образци на порядъчност. След всичко, което стори на държавата си, това е все пак възможност за едно добро дело.

 

Сергей Магнитски

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada