Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Greyhound обяви, че забранява незаконни имиграционни проверки в техни автобуси

публикувано

на

nbcnews.com

Автобусната компания Greyhound Lines обяви в петък, че ще спре да позволява на граничните агенти (CBP) да извършват имиграционни проверки на в техни автобуси, освен ако нямат съдебна заповед.

Съобщението на най-голямата автобусна компания в страната дойде седмица, след като представител на граничния патрул посочи, че частните автобусни компании трябва по закон да разрешават на агентите да се качват в превозните средства и да проверяват статута на пътниците.

Преди това Greyhound заяви, че смята, че федералният закон е дал право на гранична полиция да извършва незаконни проверки без нужното разрешение и че тази практика се е разрастнала от 2018 г. насам.

В изявление Greyhound сега казва, че ще уведоми на Министерството на вътрешната сигурност, под което попада и CBP, че вече няма да се съгласява на незаконни претърсвания както в автобусите, така и на терминалите и в офисите на компанията. Компанията заяви също, че планира да разработи обучение, за да гарантира шофьорите и другите служители да следват новата политика.

Видеоклипове в интертет в началото на 2018 г. показаха как агенти на граничните патрули, влизат в частни автобуси и влакове, включително влакове на Aмтрак, за да проверяват пътниците и да им искат документи за гражданство. Подобни случаи бяха заснети във Флорида и в щата Ню Йорк, както и на други места.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Решението на Байдън да забрани депортирането на мигранти е блокирано

Направи го федерален съдия от щата Тексас

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Федерален съдия от американския щат Тексас блокира опита на новия президент на САЩ Джо Байдън да наложи мораториум върху депортирането на нелегални мигранти.

Както беше отбелязано, съдията издаде двуседмична забрана за отмяна на закони, уреждащи имиграционния процес. Това решение е взето след дело, заведено от главния прокурор на Тексас.

В жалбата се отбелязва, че декретът за забрана на депортацията на администрацията на Байдън е в нарушение на споразумението, сключено с Министерството на вътрешната сигурност.

Съгласно този документ, преди да се правят промени в миграционната политика, е необходимо да се проведат консултации, както и известие от поне 180 дни.

Fox News отбелязва, че не е ясно дали тези условия трябва да бъдат изпълнени, но администрацията на Доналд Тръмп е сключила подобни споразумения с няколко държави.

Отбелязва се, че разпореждането е общонационално. Това се дължи на факта, че ограничението само в Тексас не би могло да защити адекватно държавата поради „свободното движение“ на нелегални имигранти от други региони.

Администрацията на Байдън спря депортирането на мигранти за 100 дни веднага след идването си на власт.

Беше отбелязано, че спирането на работата с нелегални имигранти ще позволи на правителствените агенции да се съсредоточат върху борбата срещу пандемията на коронавируса и мярката няма да засегне тези, свързани с тероризма и шпионажа.

Байдън още в първия си ден на управление отмени забраната на Тръмп за пътуване за граждани на някои мюсюлмански страни и спря изграждането на стена на южната граница на САЩ с Мексико.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Ще спре ли COVID-19 българските студенти от бригада в САЩ?

Само 10% от записалите се са получили визи през миналата година

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Integral

Българските студенти активно започнаха да се интересуват от работните оферти и възможността да живеят и работят в САЩ през лятото на 2021 година. Въпреки пандемията тече усилена подготовка за програмата, която ежегодно дава възможност на хиляди учащи от цял свят да работят и да се докоснат до американската култура.

Българските фирми, които работят по програмата „Work and travel“, обаче споделят, че спадът в броя записани студенти е голям – засега близо 70% по-малко хора са се записали за бригада в САЩ, споделят от агенциите.

Първите визови интервюта традиционно започват в края на февруари. На този етап обаче не са планирани присъствени такива. Както и през изминалите години, и за лято 2021-ва за 2/3 от работните позиции студентите са били интервюирани по скайп.

Студентските бригади в САЩ оставят много спомени. Сн.: Лилия Христова

„Сравнявайки с предходни години, със сигурност

броят записани хора е по-малък

Просто всички са много наплашени заради миналогодишните сравнително неприятни изживявания и цялото изчакване. Други пък изчакват за по-сериозно развитие, което може да последва след смяната на президента и администрацията му“, сподели пред BG VOICE Станимир Найденов, мениджър в „Integral“.

Найденов припомни, че американското посолство в България от март 2020-та насам не е отворило врати за студентите, които искат да работят през лятото в САЩ.

„За да бъда по-точен, ще кажа, че те отвориха, но в един много променен формат, с по-ограничени функции, с идеята по-скоро да има дежурни лица, отколкото реално посолството да е в пълния си капацитет. Сега продължава да работи по този начин. В момента неиздаването на визи е много по-силно във връзка с прокламацията на Тръмп, забраняваща издаването на тези визи, отколкото в извънредната ситуация, в която сме в България. Но това, разбира се, е моята логика на база информацията“, допълва Станимир Найденов.

Студентските бригади в САЩ оставят много спомени. Сн.: Лилия Христова

Студентите, получили визи през 2020-та, са били едва 10% от записаните. Което пък от своя страна довело до това на конкретни места да има сезон и туристи

но не и работна ръка

 която да обработва потока от клиенти.

Още през юни 2020-та администрацията на Тръмп удължи забраната за издаване на зелени карти извън САЩ до края на годината и така замрази издаването на редица категории работни визи. Същата година бяха заведени общо две дела спрямо прокламациите на Тръмп. По първото излезе съдебно решение на 1-ви октомври, в което щатски съдия се произнесе, че американският президент Доналд Тръмп е надвишил правомощията си. Причината – потокът на чужденци в Щатите се регулира в по-голяма степен от Конгреса.

Лилия Христова е студент четвърти курс в Националната спортна академия. Пред екипа ни тя разказва, че е трябвало да замине на бригада през 2020-та, но ситуацията с пандемията е провалила плановете й.

„До последно се надявах да замина, защото вече съм била там и знам колко е хубаво. Въпреки това не се получи миналата година. Уговорката с фирмата, с която ще пътувам, остана да си задържа документите за тази година, както и изплатената сума. Така и стана“, разказва тя.

Лилия допълва, че не би се ваксинирала на този етап, но ако се наложи заради изисквания от работодател, няма да има друг избор. „Ако ми се наложи да се ваксинирам, ще прочета за всяка една ваксина, която се предлага в България, за да преценя коя е най-подходяща за мен“, обяснява тя.

Румяна Сотирова от „Usit Colours“, друга фирма, която е ангажирана с организирането на студентски бригади в САЩ, пък отбелязва, че напълно очаквано студентите вече имат повече въпроси. Те

търсят подробна информация

 за това, какво би се случило, ако не могат да заминат по една или друга причина.

Договорите на „Usit Colours“ за участие в програмата са съобразени с особеностите на настоящата ситуация и предвиждат различни хипотези. Румяна отбелязва, че екипът й горещо насърчава всеки техен клиент да се запознае внимателно с условията по договора, да го обсъди и със семейството си освен с техните консултанти, за да може да вземе информирано решение при записване.

По време на бригадите студентите имат възможност да се докоснат до различна култура и пейзажи. Сн.: Лилия Христова

„Спрямо условията на договорите, подписани с клиентите си, „Usit Colours“ следваше политика по възстановяване на заплатените такси в рамките на 30 дни от постъпило искане за отказ от програмата. В много от случаите средствата се възстановяваха дори в доста по-кратки срокове от предвидените в договора. Възстановихме реалните суми на студентите, не сме издавали ваучери за други услуги или за участие в програма за следващата година. Заплатените суми за самолетни билети също бяха възстановени още преди края на лятото и отново в реални пари, а не под формата на ваучери за бъдещи пътувания. За клиентите, които са били записани миналата година, независимо дали са пътували или не, американският ни партньор

предлага преференциални цени

 и облекчени процедури при участие тази година, включително голяма част от клиентите ни имаха възможност автоматично да подновят работните си оферти от миналия сезон“, споделя още тя.

Сотирова уверява, че бригадите и понастоящем са безопасни, тъй като се полагат специални грижи и мерки в тази посока както от страна на американските спонсориращи организации, американските работодатели и, естествено, агенциите. Тези мерки и грижи се включват, но не се ограничават до покритието на здравната застраховка – включва лечение на COVID, осигуряване на безопасна среда за работа, специални изисквания към настаняването, гаранции от страна на работодателите за подпомагане на студентите в случай на заразяване с COVID или при ситуация, в която се налага изолация или намаляване на работните часове.

За спада в броя работни оферти от „Usit Colours“ казват, че действително има работодатели, които към момента са по-предпазливи към броя на студентите, които наемат за летния сезон. Това, от една страна, се дължи на факта, че част от местата им бяха запълнени с участници, които са били наети да работят за тях минали години, а от друга, съвсем нормално, защото все още е трудно да се прогнозира какъв ще бъде летният туристически сезон и от колко служители ще имат нужда.

„Спокойно мога да заявя, че към момента

нямаме недостиг на работни оферти

 за желаещите и всяка седмица получаваме нови такива от нашите партньори. Радваме се да видим, че повечето от работодателите, които сме свикнали да предлагат сезонните си позиции на български студенти, възнамеряват да го направят и за лято 2021-а“, довършва Румяна Сотирова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

ОТ РЕДАКТОРА: Байдън обещава имиграционна реформа, но ще я изпълни ли?

Това ще изисква усилия, преговори, отстъпки, но не е невъзможно. Демократите са длъжни да направят всичко възможно след толкова години на обещания. Президентът Байдън с неговите близо 4 десетилетия опит в Конгреса е длъжен да бъде лидерът на този процес

публикувано

на

Виж цялата статия

Демократите от десетилетия или две обещават пълна имиграционна реформа. Когато в началото на мандата на Барак Обама имаха голямо мнозинство в двете камари на Конгреса, не направиха нищо. След това не успяха да убедят републиканците да работят заедно за реформа, Обама действа с укази, които обаче осигуриха временен комфорт на т.нар. дриймъри – имигранти, доведени в САЩ като деца. Комфорт, който беше разтресен от избирането на Доналд Тръмп за президент. В продължение на 4 години демократите гледаха безпомощно как той и екипът му въвеждаха драконови мерки, слагаха деца в клетки и ги разделяха от родителите им, ограничаваха легалната имиграция и насъскваха родените тук срещу имигрантите.

В първия си ден новият президент Джо Байдън внесе в Конгреса амбициозен имиграционен план – път за зелена карта и гражданство за близо 11-те милиона без легален статут, сред тях и десетки хиляди българи. Демократите имат малко, но стабилно мнозинство в Камарата на представителите, и крехко – в Сената (51 на 50). За да стане реформата факт, ще е нужна подкрепата на поне 9 републикански сенатори. Това ще изисква усилия, преговори, отстъпки, но не е невъзможно. Демократите са длъжни да направят всичко възможно след толкова години на обещания. Президентът Байдън с неговите близо 4 десетилетия опит в Конгреса трябва да бъде лидерът на тези преговори. Защото е лесно да обещаваш.

„Не може всичко да се изчерпи само с това в Конгреса да бъде внесен някакъв визионерски законопроект, законопроект послание, с който после да не се случи нищо“, каза Мариелена Инкапие, ръководител на Националния център по имиграционно право, който представлява имигрантите с ниски доходи. „Има очакване те да изпълнят обещанията си. Байдън освен това сега има мандат да води проимигрантска политика, без да се обяснява на никого, и е длъжен да го направи, същото важи и за демократите.“

Имиграционната реформа отдавна е политическа залъгалка за имигрантите и най-вече за хората с латинопроизход. Те вече твърде много пъти бяха лъгани, а групата избиратели от тази група става все по-голяма и по-важна. А демократите губят част от тяхната подкрепа.

В надпреварата срещу Тръмп новият президент на САЩ събра 63 процента от гласовете в тази електорална група, а Тръмп – 35 на сто, показва „АП Вот Каст“, екзит пол проучване сред над 110 000 избиратели в цялата страна. Но в някои колебаещи се щати като Невада Тръмп скъсява тази разлика и освен това той получава подкрепа от мъжете от латиноамерикански произход, 39 процента от които са гласували за него, при 33 на сто сред жените от тази група.

Байдън стана първият кандидат за президент от демократите от 1996 г., победил в Аризона, което донякъде се дължеше и на силната подкрепа на мексиканоамериканските организации, противопоставящи се на водената от десетилетия от Републиканската партия строга политика по въпроса за имиграцията. Но той загуби във Флорида заради по-слабо представяне в щатския окръг с най-голямото испаноезично население, Маями-Дейд, където антисоциалистическото послание на кампанията на Тръмп намери по-голям отзвук сред избирателите от кубински и венецуелски произход.

Цифрите не лъжат. Въпросът сега е дали демократите и Байдън ще излъжат надеждите на милиони имигранти, които работят, плащат данъци и чувстват Америка свой дом.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Млад мъж оцеля по чудо, падна с колата си от шестия етаж на паркинг в Калифорния

20-годишен мъж от малък град в Калифорния оцеля по чудо, след като падна с автомобила си от 6-етажен паркинг в...

Затвори