Открийте ни и в

Канада

Health Canada разреши мъжете хомосексуалисти да даряват кръв

От 30 септември потенциалните кръводарители ще бъдат питани дали са имали нови или множество сексуални партньори през последните месеци

публикувано

на

Скок на кръводаряванията през новата година

Health Canada позволи на гейовете мъже в Канада да даряват кръв – ход, който премиерът Джъстин Трюдо определи като „добра новина за всички канадци“, но е отнело твърде много време.

Трюдо каза, че забраната е трябвало да приключи преди 10 до 15 години, но изследвания, доказващи, че това няма да повлияе на безопасността на кръводаряването, не са правени от предишни правителства.

Трюдо каза, че правителството му е похарчило 5 милиона канадски долара (3,9 милиона щатски долара) за изследване на аспектите на безопасността при промяна на правилата за кръводаряване.

Health Canada одобри искането на Canadian Blood Services за прекратяване на политиката, която ограничава мъжете хомосексуалисти да даряват кръв в продължение на три месеца след секс.

Canadian Blood Services помоли Health Canada да й позволи да отмени ограниченията, основаващи се на пола или сексуалността.

Започвайки не по-късно от 30 септември, потенциалните кръводарители ще бъдат питани дали са имали нови или множество сексуални партньори през последните месеци, независимо от техния пол или сексуална ориентация. Тези, които казват „да“, ще бъдат попитани дали са правили „високорисков секс“. Ако отговорът е положителен, ще трябва да изчакат три месеца преди да дарят кръв.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено