Открийте ни и в

Интересно

Хорър по български

Avatar

публикувано

на

Михаил Лещарски във вида, в който са го видели жертвите му

57-годишният Михаил Лещарски, по известен като Убиеца от пещерата, е роден във врачанското село Царевец. От малък бил буен и неконтролируем. Дори често му се случвало да открадне по нещо. Едва завършил осми клас. Познати на семейството му твърдят, че се проявявал като доста агресивно дете. Самият той споделя пред психолози, че в детството бил малтретиран от баща си именно заради буйния си нрав. Баща му го връзвал с вериги и го изтезавал, за да го вкара в правия път. Но това явно е оказало пагубно влияние върху Лещарски, тъй като той прекарва половината от живота си по затворите. Осъждан е за множество кражби. Осъждан е дори за изнасилване на собствената си майка. В момента лежи за убийствата на трима души – двама мъже и една жена. И трите убийства са извършени в периода 2009-2011 година. Едната убита е Елена Томова. Голяма част от времето, през което е бил свободен, прекарал във врачанска пещера, там го откриват и органите на реда. Никой не знае колко точно престъпления е извършил за този период. Михаил Лещарски може да се окаже един от най-забележителните и жестоки серийни убийци в България.

През август 2009 г. е убита 59-годишната Елена Томова. Смъртните наранявания при това престъпление особено го различават от нормалните битови убийства. Убиецът е изрязал едната гърда на жертвата и е издълбал кръст на челото й. Взлом, побой,  душене с голи ръце и счупената подезична кост са останалите индикатори, определящи престъплението като особено жестоко. Лявата гърда на жената е открита под леглото заедно със сатъра, с който е ампутирана. Оказва се обаче, че убийството не е планирано. То се случва вследствие на комуникацията между жертвата и насилника. Агресията към жената не спира след убийството, гаврата с трупа продължава и след това.

След запознаването със съдебномедицинските експертизи и констатацията, че жертвата е „нискорискова“, профайлърите изготвят психологически профил на убиеца. Според тях ампутирана гърда свидетелства за проблеми с майката. Гърдата в случая символизира жената, даваща живот, към която убиецът изпитва непоносимост и иска да й отмъсти. Издълбаният върху челото на жертвата кръст говори за божествено отмъщение. Имайки предвид, че жертвата е членувала в секта, „посланието“, което убиецът й оставя, гласи: с твоите камъни по твоята глава или „нека сега видим как ще ти помогне твоят Господ“.

Профилът, който криминалните психолози правят след огледа на местопрестъплението, описва: мъж над 35-годишна възраст с ниско образование. Човек, живеещ като номад – който обикаля по вилни зони извън сезона, обитава ги, храни се там и спи в тях. Крадец на дребно, който ограбва, за да има какво да яде. Интровертен асоциален тип, оскотял по всяка вероятност заради тормоз в детството. Мъж, който таи лоши чувства и омраза към противоположния пол, който избухва лесно и който има сексуална дисфункция. Малко след като изготвя профила, полицията получава сигнал за човек, който отговаря на психологическата експертиза. Името му е Михаил Лещарски. 50-годишен рецидивист, който живеел в пещера. В отделни моменти, след като извърши престъпление, той изчезва и се крие там. Лещарски е заподозрян за още две убийства. Селата, в които „се вихри“, са в обсег от 40-50 км и насилникът явно познава територията добре.

Михаил е родом от Врачанския край. Същият напълно съвпада с психологическия профил на евентуалния убиец на Елена Томова. Характерно за пещерния човек е, че обикаля вилните зони, за да търси прехрана, а не с конкретна цел да убие някого. Обикновено жертвите му стават такива по лошо стечение на обстоятелствата – попадат на неподходящото място в неподходящото време. При първия разпит при криминален психолог Лещарски разказва за Елена, че е била част от секта. Жената решава да прочете проповед и да му налее ракия, за да потуши агресията на крадеца, когото случайно е заварила в дома си. Напрежението обаче ескалира и Лещарски се ядосва на „приказките за справедливостта и Бог, които бръщолеви Томова“. След това под влияние на алкохола жената изведнъж му напомня за неговата майка. Това дотолкова отприщва агресията му, че той убива Елена по особено жесток начин.

Самият Лещарски споделя, че е бил малтретиран от полицаите, докато не склонява да подпише пълни самопризнанията. Той уверява, че никога не е отнемал човешки живот. Твърди, че има подозрения кой е истинският убиец на жената. Според него през 2007 година има още едно подобно престъпление. Жена на име Марияна била удушена и гърдата й също била отрязана. Проверка не показа подобно престъпление. За Елена Михаил казва, че я познавал, но в деня на убийството не е бил в къщата й, а е пътувал към с. Горна Кремена. Михаил отрича и омразата си към жените. Единственото, което той признава, е, че е живял в пещера. Но причината не била, за да избегне правосъдието, а защото обича дивото и му било приятно да живее сред природата. Отрича също да е бил малтретиран в детството си. Казва, че е лежал в затвора за множество кражби, които бил принуден да извърши от глад. Смята се за добър човек. За останалите убийства, за които го подозират, но нямат веществени доказателства, обяснява само, че не познава жертвите. В съда Лещарски пледира „невинен“ по обвинението за убийство по особено жесток начин на Елена Томова.

За първата среща с Лещарски полицай Тодор Тодоров споделя, че насилникът събудил съжаление у него. Пред психолога той разказва, че бил малтретиран в детството си. Спомня си как баща му го връзвал за крака и му оставял храна в другия край на стаята, за да се опита да я достигне. Така го измъчвал. Майка му липсва в разказите. Била е безгласна буква в семейството – майка, която никога не е защитила детето си. Въпреки това Лещарски обвинява за всички грешки в живота баща си. Смята, че той му е нанесъл невероятни травми, които впоследствие отключили поведението му на злодей и убиец. Според профайлъра злото не идва само, а се формира от средата.  Изнасилването на майката било един вид наказание за това, че никога не го е защитила. Затворническият период на Лещарски дооформя садистичния му профил, защото също като в детството си и зад решетките той е бил подлаган на тормоз и унижения от по-силните. Лещарски признава, че никога не е обичал, защото никога не се е чувствал обичан. Инспектор Тодоров допълва, че като доста серийни насилници Михаил има дарба, с която в даден момент опитвал балансира злодеянията си и да потушава агресията. Преди време започва да рисува картини на религиозна тематика, но не намира финансова отплата за таланта си и го зарязва като нещо вредно и ненужно.

Самият Михаил казва, че споменът му за детството е свързан с огромното желание на баща му да  го направи лекар. Той не разбирал, че детето му мечтае за друго и че иска да рисува и да стане художник. Михаил останал неразбран и с прекършени творчески пориви. С времето това събужда у него някаква скрита агресия. Често се държал странно и си позволявал да краде. Според неговия разказ майка му решава, че ако го вкарат в затвора, може би ще успеят да го превъзпитат, затова измислила версията, че той я е изнасилил.

Епилог
Живи ще одера поне петима души, като изляза. А мисля, че ще изляза. Който ме е настъпил, не съм му простил. Смъртта е бързо избавление, ще ги мъча първо. Ще ги затворя някъде, ще ги храня и поя всеки ден по-малко, докато умрат бавно. Тези закани сипе днес от затвора Михаил Лещарски.

57-годишният мъж, известен повече като Убиеца от пещерата, бе окончателно осъден на доживотен затвор за убийството на двама мъже и една жена. Съдът установи, че за да не бъде заловен, живеел в пещера край Враца, където изкарвал с по 3-4 лъжици мед на ден. Сега Лещарски твърди, че пътищата на хората, които са го изкарали изверг, ще се пресекат с неговите и тогава „ще ги одера живи“.

 

И днес

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Проучване: Българите на 40-50 години са по-склонни да учат за нова професия

Сравнително по-слабо представени в обученията са най-младите (16-29 г.) и хората на възраст 50-59 г.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: pixabay

Според резултати, получени от непредставително проучване на нагласите на участници в курсове за професионално обучение, направено по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО), най-активно участие в обучения за професия имат хората на средна възраст между 40-49 години (34 на сто), следвани от групата на 30-39 годишните (29 на сто), съобщиха от НАПОО.

Сравнително по-слабо представени в обученията са най-младите (16-29 г.) и хората на възраст 50-59 г. Жените са по-силно (60 на сто) представени сред групата на обучаващите се хора, отколкото мъжете (40 на сто). Местоживеенето оказва съществено влияние върху участието на хората в учебни дейности. Живеещите в областните градове имат почти три пъти по-голям дял на участие (54 на сто), отколкото живеещите в малките градове (18 на сто), и пет пъти по-голям дял от тези в селата (9 на сто). На челните места сред областните градове са София – с 18 на сто, Пловдив – с 12 на сто, и Бургас – с 11 на сто. Степента на образование също влияе върху участието в професионалното обучение.

С най-голям дял са хората, които имат средно образование, близо 60 на сто, следвани от хората, които имат висше образование (33 на сто). Участието на хората с основно и по-ниско образование има нисък относителен дял (6 на сто).

Проучване: Всеки трети получава мозъчни и психически увреждания след COVID

Това прави степента на участие в обучение на хората с по-ниско от средно образование пет пъти по-ниска от тази на висшистите и 10 пъти по-ниска, отколкото тази на завършилите средно образование. Една трета от участниците в допитването са се информирали за центъра за професионално обучение, в който се обучават, от Бюрото по труда. Работодателите са били източник на информация в 12 на сто от случаите.

Статистиката на НАПОО посочва, че от близо 1000 лицензирани центрове за професионално обучение у нас, само 43 са държавни. Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година, като всеки пети от тях е получил свидетелство за нова професия, по данни на Националната агенция за професионално образование и обучение.

И през 2020 г. продължава да е голям интересът към курсовете за придобиване на степен на професионална квалификация по професии в сферата на информатиката, производството на облекло, строителството и услугите за красота. В кратките курсове (за обучение по част от професия) най-много хора са обучавани по професиите охранител, монтьор на автотранспортна и монтьор на подемнотранспортна техника.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

След раздяла с бащата: Майка осъди собствения си син за 100 млн. долара

Става дума за бившата съпруга на един от най-богатите руски бизнесмени Фархад Ахмедов – Татяна

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Рускиня прибягна до това да осъди собствения си син, след като не получи нищо при раздялата с баща му.

“Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему.” Това известно изречение от романа “Анна Каренина” на Лев Толстой използва английският съдия Гуинет Ноулс в мотивите към присъдата по едно от най необичайните дела, които ѝ се е налагало да решава. Тя трябваше да се произнесе по иск на майка срещу нейния син за крупна сума пари, след като баща му отказва да изпълни финансова част от бракоразводното им дело. А тя е внушителна, тъй като става въпрос за един от най-богатите руски бизнесмени Фархад Ахмедов.

През 2016 г. английски съд постановява, че съпругата Татяна трябва да получи 41% от състоянието на милиардера, които се равняват на 600 млн. долара. Роденият в Азербайджан бизнесмен обаче отказва да изпълни присъдата, тъй като твърди, че двамата са разведени от руски съд много преди той да натрупа богатството си.

Основната част от него идва през 2012 г., когато Фархад Ахмедов продава дела си в газовата компания “Нортгаз” за 1,4 млрд. долара. На следващата година Татяна подава молба за развод в Лондон, където живее от 1994 г. с двамата им синове. Съпругът отказва да участва в бракоразводния процес, прекъсва всички връзки с Великобритания и се старае да стои на места, до които английското правосъдие няма достъп, основно Русия, Азербайджан, и на борда на луксозна яхта, която купува за 350 млн. долара от руския олигарх Роман Абрамович през 2014 г.

Затова адвокатите на бившата му съпруга започват да издирват негова собственост по цял свят и да пледират за запор върху нея, за да може клиентката им да получи нещо от присъденото ѝ от общата семейна собственост. В крайна сметка те стигат и до по-големия син на двойката Темур. Подобно на майка си той е британски гражданин, живее в Лондон и няма как да не се яви в съда. Когато адвокатите му получават иска срещу него, Темур се намира в Дубай, но вместо да хване първия полет към британската столица, заминава за Москва. Налага се съдът да го разпита чрез видеоконферентна връзка.

“Бях стресиран, уплашен, не знаех какво да правя. Аз съм само на 27 г. и моята майка ме съди. Нужни са ми гаранции, че ако се върна за процеса, след това ще мога да напусна Англия и паспортът ми няма да бъде отнет”, обяснява синът, който е учил банково дело и има собствен бизнес. Не получава такива, но пък ясно му е разяснено, че ако не го направи, ще трябва да се защитава дистанционно сам, тъй като всичките му сметки са замразени заради процеса, включително плащанията към неговите адвокати. Освен това е възможно да му бъде наложена глоба заради неуважение към съда. Tака майка и син се изправят един срещу друг в процес – продължение на най-скъпото бракоразводно дело в историята на британското правораздаване.

Адвокатите на Татяна успяват да убедят съда, че Темур поддържа близки отношения с баща си. Наясно е с финансовите схеми, които той използва, за да премести всичките си пари от Швейцария в други държави като Катар, Обединените арабски емирства и Русия, за да не може майка му да получи нищо от тях. Дори подозират, че му е помагал да го направи, тъй като по време на процеса Темур укрива някои от активите на семейството, сред които и много скъпи автомобили. А и в годината преди развода бащата му прехвърля 70 милиона долара в негови сметки. Защитата на сина твърди, че това е финансова помощ, за да стартира собствен бизнес, а не опит за укриване на семейни активи. След като Фархад Ахмедов уволнява един от дългогодишните си финансови консултанти, той се съгласява да помага на бившата му съпруга в усилията да получи правосъдие. Снабдява я с някои доказателства, че съпругът и синът са прехвърляли активи, за да не може тя да има достъп до тях.

“Този шумен процес привлича общественото внимание не само със смайващите мащаби на присъжданите плащания и сочните подробности от скъпата семейна разправия, но и с факта, че трябва да отговори на много въпроси и да създаде прецедент за по-нататъшни съдебни спорове в световната столица на развода, в която се превръща през последните години Лондон”, коментират чуждестранните медии.

Причината е, че първо майката получава право да съди човек за чужди пари, освен това да не разкрива подробности за споразумения между нейните адвокати и компания, приела да финансира съдебния процес, след като тя не е в състояние да го направи. “

Да ме прости Лев Толстой, но рядко съм виждала семейство, по-нещастно от Ахмедови в моя съд. И дори да е замесено богатство, за което повечето от нас могат само да мечтаят, същността на това дело е проста. Става въпрос за развод и съпруга, която се опитва да получи дължимото ѝ от бившия си мъж и неговите мениджъри, но те правят всичко, за да скрият парите далеч от нея”, посочва съдия Гуинет Ноулс. Cлед продължил близо две години процес Върховният съд на Лондон призна Темур за съучастник на баща му и нареди да плати на майка си над 100 милиона долара, получени от Фархад Ахмедов между 2015 и 2019 г. Преглеждайки десетки томове доказателства, магистратите стигат до извода, че синът е дясна ръка и всеотдаен изпълнител на волята на баща си, а майката е жертва на множество схеми за отнемане на активи, предназначени да я лишат от полагащия ѝ се дял от семейното богатство.

“За съжаление, Темур не само знаеше, но и активно участваше в това. По примера на баща си той направи всичко възможно, така че майка му да не получи и стотинка”, пише Ноулс в мотивите за съдебното решение. Тя допълва, че по време на процеса синът многократно е излъгал, не изпълнил нейните заповеди и отказал да разкрие изцяло активите си. Стигнах до извода, че той е нечестен човек, готов на всичко, за да изпълни волята на баща си, и напълно зависи от финансовата му подкрепа, допълва съдийката. В писмено изявление синът обяви несъгласие с присъдата от 100 млн. долара, но я нарече “приемлива цена”, ако доведе до уреждане на спора между любимите му родители. Самата майка пък коментира, че никакви пари не могат да излекуват душевните рани, нанесени на децата от продължителния спор с Фархад. Бащата обаче многократно е заявявал, че разводът им от английски съд е опит да бъде отчужден руският му капитал в полза на британската хазна, на адвокатите и компанията, която вместо Татяна финансира съдебните ѝ дела. Защо Лондон се превръща в столица на развода През последните години редица богати чужденци, включително една от съпругите на емира на Дубай – принцеса Хая, избраха английските съдилища, за да сложат край на сложни семейни отношения.

Според мнозина това се дължи на привлекателността на бракоразводните процедури във Великобритания по отношение на жените. “В Русия например финансовата компенсация за развод обикновено е малка и предполага само право на съвместно имущество и минимална издръжка. В Англия бракът се разглежда като партньорство, плодовете от което трябва да бъдат разделени поравно”, коментира пред изданието адвокат Джон Оксли. Процедурите дават на по-малко богатия партньор няколко предимства наведнъж. Често английските съдилища застават на страната на по-малко защитения в спора. Дори двойката да има сключен брачен договор, съдията има право да провери до каква степен споразумението отговаря на нуждите на двамата партньори. Освен това английските съдилища редовно разпореждат замразяване на активи в началото на производството, което затруднява тегленето на пари от руските олигарси в Обединеното кралство. В същото време съдилищата изискват от двете страни в процеса да разкрият напълно своите активи, дори такива в офшорни компании. Затова съпругите на редица богати руснаци избират да живеят в Англия и да водят в нея бракоразводни дела.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Обявени са номинациите за наградите „Аскеер“

Церемонията по награждаването ще се излъчи директно на 23 май

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Обявиха номинациите за наградите „Аскеер“. Десетте спектаклови категории включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 март 2020 г. до 30 април 2021 г. Тази година обект на внимание бяха 78 представления, 62 от които са реализирани в София.

Комисията по номинации в категория „Съвременна българска драматургия“ – Петър Делчев, Сава Славчев и Владимир Игнатовски предлага за „Аскеер“ „Плач на ангел“ от Стефан Цанев в Народния театър, „Хиляда метра над морето“ от Петър Маринков във Врачанския драматично – куклен театър, „Монетата“ от Боян Крачолов в Младежкия театър и „Боклук“ от Елена Телбис в „Театър 199“.

За най-добро представление са номинирани „Боклук“, „Бившата Мис на малкия град“ от Мартин Макдона, реж. Владимир Люцканов, Младежки театър, и „Нова земя“ по Иван Вазов, драматургичен вариант Юрий Дачев, реж. Бина Харалампиева, Народен театър.

Мария Бакалова получи „Аскеер“: Театърът завинаги ще е първата ми любов (ВИДЕО)

За режисура номинациите са за Ивайло Христов – „Боклук“, Стоян Радев за „Кой се бои от Вирджиния Улф“ в „Зад канала“ и „Плач на ангел“ в Народния театър, както и Явор Гърдев за „Завръщане у дома“ в „Зад канала“ и „Унизените. Беларус“ в Плевенския театър.

За водеща женска роля са номинирани Анастасия Лютова за ролята й на Андромеда в „Боклук“, Искра Донова за ролята й на Морийн Фоулън в „Бившата мис на малкия град“ и Станка Калчева за й ролята на Мег Фоулън в същото представление. За водеща мъжка роля ще се борят Малин Кръстев за ролята му на Джордж в „Кой се бои от Вирджиния Улф“, Свежен Младенов за ролята му на Чарли Гордън в „Лабиринт“ от Даниел Кийс, реж. Христо Ботев Станчев, театър „Възраждане“ и Христо Мутафчиев за ролята му на Райчо в „Плач на ангел“.

За поддържаща женска роля са предложени Неда Спасова за ролята й на Маргерита в „Няма да платим! Няма да платим!“ в театър „София“, Радена Вълканова за „Капитал(на) грешка“ в Народния театър и Светлана Янчева за ролята й на режисьорката в „Шекспирин по време на пандемия“ в „Зад канала“.

За поддържаща мъжка роля номинирани са Емил Котев за ролята му на Сам в „Завръщане у дома“ в „Зад канала“, Йордан Ръсин за ролята му на Той в „Портокалова кожа“ от Мая Пелевич, реж. Петър Денчев, театър „Възраждане“ и Николай Върбанов за ролята му на Луиджи в „Няма да платим! Няма да платим!“.

За сценография номинациите са за Петър Митев – за „Портокалова кожа“, и Свила Величкова за „Завръщане у дома“ и „Нова земя“. За костюмография са номинирани Елена Иванова за „Нощта на игуаната“ в театър „Възраждане“, Елица Георгиева за „Бившата мис на малкия град“ в Младежкия театър и Свила Величкова за „Завръщане у дома“ и „Нова земя“.
За театрална музика номинациите са за Антони Дончев – за „Няма да платим! Няма да платим!“, Калин Николов – за „Завръщане у дома“, „Поразените“ (Варна) и Теодосий Спасов – за „Облог“, „О, ти която и да си“ и „Страх за опитомяване“ – в Народния театър, и „Федра“ в театър „Азарян“.

За изгряваща звезда са предложени Витория Николова за ролята й на Шарлот в „Нощта на игуаната“ и Тя в „Портокалова кожа“, Ния Кръстева за ролята й на Катица в „Радован Трети“ в Младежкия театър и Сюзет в „Съблечи се за вечеря“ в Младежкия театър, и Мак Маринов за ролята му на Джон в „Завръщане у дома“.

„Аскеер“ за цялостен принос тази година получават Стефан Цанев, Красимир Спасов и Стефан Мавродиев.

Традиционно връчването на наградите „АСКЕЕР“ е под почетния патронаж на Министъра на културата и на Министъра на отбраната. Церемонията по награждаването ще се излъчи директно на 23 май от 20:40ч.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Битката за Белия дом: избори по европейски

Президентската надпревара в САЩ навлиза във финалната си права. Доналд Тръмп изглежда непобедим. Тази седмица той добави Мисисипи и Мичигън...

Затвори