Открийте ни и в

Здраве

Има надежда за болните от СПИН

Avatar

публикувано

на

За първи път в историята на науката учени успешно елиминираха ХИВ от геномите на мишки, заразени с вируса. Значимото дело е на екип учени от Центъра по СПИН в Университета Темпъл с ръководител Камел Халили. Гризачите не се заразяват с вируса на СПИН по същия начин като хората. Халили и неговият екип включили специфични ХИВ гени в почти всяка клетка на опитните животни от техните мозък, сърце, черен дроб, бъбреци, бели дробове и далак към кръвните им клетки.

След това създали чифт молекулярни „ножици“ с помощта на системата CRISPR/Cas9, която „нарязва“ ХИВ последователностите при тези животни. Неговата сила се крие в това, че е достатъчно точен, за да намери и елиминира само заразените гени, оставяйки собствената ДНК на животните напокътната.

В проучването учените изучават способността на CRISPR за „изрязването“ на вируса в повече от 50% от клетките. Изненадващо това се случва само чрез две прости инжекции във вена в опашките на животните.

Необходими са още изследвания, за да се определи каква доза и колко често CRISPR трябва да се прилага при заразените, а и дали тази техника води до някакви странични ефекти. Засега няма опасения, че методът би могъл да увреди човешкото ДНК.

Процедурата е много проста и същевременно ефективна. Екипът се надява технологията скоро да бъде тествана върху хора и се утвърди като универсално средство за лечение на смъртоносния СПИН. Това би спестило години тежко лечение и много разходи.

Тя би била особено полезна в Африка, където огнищата на вируса на СПИН са най-сериозни и отнемат живота на стотици хора всяка година.

Благодарение на антиретровирусното лечение СПИН вече не е смъртна присъда. Но антиретровирусната терапия, продължаваща много години, е скъпа, увеличава лекарствената резистентност и може да доведе до нежелани реакции. И тъй като вирусът остава в тялото, болестта може да продължи да прогресира при пациентите, които са спрели приема на лекарствата.

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Здраве

Нова порция полско пилешко със салмонела в България. БАБХ хвана 50 кила

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: flickr

Три пратки с птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела, е установила Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Цялото количество е 50 кг и е поставено под забрана. Не е допуснато да достигне до търговската мрежа у нас.

Резултатите от пробите са получени на 20 януари. Месото е проверено във връзка със засиления контрол на Агенцията върху пратките с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България.

Установената салмонела е от щам, който не е патогенен за човешкия организъм, успокояват инспекторите.

Припомняме, това е поредният случай на заразено пилешко от Полша, предназначено за българския пазар.

В началото на декември беше установено, че най-малко 100 тона пилешко са били внесени у нас.

Заради случаите Агенцията по храните затегна контрола върху вноса на месо от Полша.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Мръсният въздух сред основните причинители на инфаркти

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Учени от Йейлския университет в САЩ установиха, че едни от главните причинители на внезапния сърдечен пристъп са фините прахови частици, които се срещат в замърсения въздух, съобщава сайтът Медикъл експрес.

Изследователите анализирали данните от нефаталните случаи на инфаркт на миокарда в германския град Аугсбург сред 5 898 пациенти. Времето на сърдечните пристъпи било съпоставено със повишените нива на замърсяване на въздуха.

Оказало се, че още при първите няколко часа на въздействие от страна на фините прахови частици, те предизвикват нарушения в работата на сърцето. Заради малкия си размер те лесно проникват в кръвта и клетките.

Инфарктът на миокарда е най-разпространената сърдечносъдова болест в целия свят. Свръхмалките частици достигат по размер до 100 нанометъра. Основен източник на тяхното разпространение са изпусканите от автомобилите отработени газове, припомня сайтът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Пробив в медицината: Препрограмирани Т-клетки виждат, откриват и поразяват раковите клетки

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: flickr

Новооткрита част от нашата имунна система може да бъде използвана за лечението на всички видове рак, съобщи сензационната новина ВВС.

Учени от университета в Кардиф настояват, че са открили метод за откриване и унищожаване на ракови клетки в простатата, гърдата, белите дробове, но… само при лабораторни тестове.

Резултатите, публикувани в Nature Immunology, към момента не са тествани при пациенти, но изследователите твърдят, че имат „огромен потенциал“.

Какво са открили учените?

Т-клетка в кръвта на хората, която може да сканира поразеното от рак тяло, да открие болните клетки и да ги унищожи.

„Така има възможност да се лекува всеки един пациент“, твърди изследователят проф. Андрю Сюел.

„Никой не вярваше, че това може да е възможно, но сега се открива нова перспектива в медицината за лечението на рака“, категоричен е той пред ВВС.

Как работи Т-клетката?

Тя има „рецептори“ на повърхността си, които й позволяват да „вижда“ поразени ракови клетки у пациенти с рак на белия дроб, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдите, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и шийката на матката.

Този специфичен Т-клетъчен рецептор взаимодейства с молекула, наречена MR1, която се намира на повърхността на всяка клетка в човешкото тяло.

Смята се, че MR1 отчита изкривения метаболизъм, протичащ в ракова клетка към имунната система.

„Ние сме първите, които описват Т-клетка, която открива MR1 в раковите клетки – това не е правено досега, това е първото откритие по рода си“, споделя и научният сътрудник Гари Долтън.

Защо това откритие е значимо?

Т-клетъчните ракови терапии вече съществуват и се прилагат. Най-известният пример е CAR-T -лекарство, произведено чрез генетично инженерство на Т-клетки за търсене и унищожаване на ракови заболявания.

CAR-T може да доведе болни от рак пациенти до пълна ремисия, но в настоящото изследване се твърди, че подходът е различен, защото Т-клетките биват обучавани да наблюдават и унищожават поразените места.

Според изследователите техният Т-клетъчен рецептор може да доведе до „универсално“ лечение на рак.

Идеята им е кръвна проба да бъде взета от пациент с рак. Техните Т-клетки ще бъдат извлечени и след това генетично модифицирани, така че да бъдат препрограмирани, за да създадат учените рецептора за намиране и унищожаване на рак.

Какво казват експертите?

Лусия Мори и Дженаро Де Либеро от университета в Базел в Швейцария коментират, че изследването има „голям потенциал“, но е в твърде ранен етап, за да каже, че ще работи при всички видове рак.

„Ние сме много развълнувани от имунологичните функции на тази нова Т-клетъчна популация и потенциалната употреба на техните TCR в терапия с туморни клетки“, допълват учените.

Даниел Дейвис, професор по имунология в Манчестърския университет, казва: „В момента това са много основни изследвания. Няма съмнение, че това е много вълнуващо откритие, както за усъвършенстване на основните ни познания за имунната система, така и за възможността за бъдещи нови лекарства срещу рак“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada